ULAŞ KARASU, YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNİ ELEŞTİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, TBMM Genel Kurulu'nda; "Şu anda Osmangazi’den geçiş fiyatı 190 TL; yani bugünkü kurla 6.5 dolar....

GÜNDEM 19.12.2023 00:51:00 0
 ULAŞ KARASU, YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNİ ELEŞTİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, TBMM Genel Kurulu'nda; "Şu anda Osmangazi’den geçiş fiyatı 190 TL; yani bugünkü kurla 6.5 dolar. Bugünkü fiyatlar üzerinden, geçmeyen 32 milyon araç için ortalama 50 dolardan 1,6 milyar dolar ödeme yapıldı. Asıl önemli kısma geleyim. Geçen 70 milyon araç bugünkü fiyatlarla 6,5 dolar öderken, kalan 43,5 doları vatandaş yine Hazine garantili müteahhitlere ödedi. 7 yılda bu köprü için ödediğiniz parayla köprünün tamamı yapılabilecekken, yıllar boyu üstüne para ödüyorsunuz. Bakan da 'Parası olan otoyoldan gider. Böylece devlet yolu rahatlar' diyor. Sadece Almanlar değil, bütün dünya işte bu zekayı kıskanıyor" dedi. 

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, şunları söyledi:

"Öncelikle belirtmek isterim ki, bu bütçe halkın beklentilerini karşılayan bir bütçe değildir. 21 yılda ülkemizde adaletsizlik ve eşitsizlik çığ gibi büyümüş, var olan sorunlara kalıcı bir çözüm üretilememiştir. Yolsuzluğun, talanın, 21/b’lerin damga vurduğu, garantili ihalelerle yandaşların kasasına milyarların akıtıldığı, yeni doğan her bebeğin geleceğinin ipotek altına alındığı, soygun ve vurgun düzenine çanak tutan, bu bütçeye onay vermemiz mümkün değildir.

'Milletin cebinden tek kuruş çıkmıyor' diye savunduğunuz Kamu Özel İş birliği projeleri yıllardır maskesiz soygunun adı oldu. Bu projeler için önümüzdeki 3 yılda tam 673 milyar ödenecek. Döviz kurundaki her artış, bütçeye getirdiği yükü katlayacak. Şimdi, bu aklı başında bir finansman modeli mi? Yoksa, ülke hazinesinin 5-10 kişiye peşkeş çekme modeli mi?

"7 YILDA BU KÖPRÜ İÇİN ÖDEDİĞİNİZ PARAYLA KÖPRÜNÜN TAMAMI YAPILABİLECEKKEN, YILLAR BOYU ÜSTÜNE PARA ÖDÜYORSUNUZ"

Yap-işlet-devret modeliyle yaptırdığınız, Osmangazi Köprüsü 2016’da açıldı. Fizibil olarak yere göğe sığdıramadığınız bu köprü için araç başına 35 dolar artı  KDV ve günlük 40 bin araç garantisi verildi. Yetmez gibi Amerika’daki tüketici fiyatı endeksindeki artış oranı da her yıl bu garantinin üzerine ekleniyor. Yani, bugünkü kur üzerinden araç başına ortalama bin 450 TL gelir garantisi verildi. Sonra bakanlık çıktı, bu köprüden 7 yılda 70 milyon aracın geçmesini bir başarı gibi açıkladı. El insaf. Gelir garantisinin sağlanması için 7 yılda bu köprüden tam 102 milyon aracın geçmesi gerekiyordu. Şu anda Osmangazi’den geçiş fiyatı 190 TL; yani bugünkü kurla 6.5 dolar. Bugünkü fiyatlar üzerinden, geçmeyen 32 milyon araç için ortalama 50 dolardan 1,6 milyar dolar ödeme yapıldı. Asıl önemli kısma geleyim. Geçen 70 milyon araç bugünkü fiyatlarla 6,5 dolar öderken, kalan 43,5 doları vatandaş yine Hazine garantili müteahhitlere ödedi. 7 yılda bu köprü için ödediğiniz parayla köprünün tamamı yapılabilecekken, yıllar boyu üstüne para ödüyorsunuz. Bakan da 'Parası olan otoyoldan gider. Böylece devlet yolu rahatlar' diyor. Sadece Almanlar değil, bütün dünya işte bu zekayı kıskanıyor.

"HER FIRSATTA 'YERLİYİZ, MİLLİYİZ' DİYORSUNUZ AMA DEMİR YOLLARININ DURUMU İÇLER ACISI"

Her fırsatta 'yerliyiz, milliyiz' diyorsunuz ama Cumhuriyet mirası demir yollarının durumu içler acısı. Kurum her yıl zarar ediyor. 10 yıl önce gelirler giderlerin yüzde 66’sını karşılıyorken, bugün bu oran yüzde 38. 1960’lı yıllarda 60 bin çalışanı vardı, bugün 20 bin. Gar-istasyon sayısı 1.300’den 1.000’e düştü. Ankara Garı, Söğütlüçeşme, Adapazarı, Sirkeci Liman sahası ve daha nice taşınmazı ranta kurban ediliyor. “Yatırımlarında demiryolunun payı 2023’te yüzde 64 olacak' dediniz Yüzde 48’de kaldı. 2024’te yüzde 49 olacak.

"BALIK BAŞTAN KOKMUŞ. BAZI UYANIKLAR DA YÖNETMELİKTE BOŞLUK BULMUŞ İSTİSMAR EDİYOR"

DHMİ de çok maaşlı eski danışmanınız Murat Gül kanalıyla yolsuzluk ve usulsüzlük olayları yaşanıyor. Komisyon görüşmelerinde bir bir sıraladım. Soru önergeleri verdim. Cevap vermediniz, gittiniz bu kişiyi genel müdür yardımcısı yapıp ödüllendirdiniz. Demek ki koca kurumda başka liyakatli personeliniz yok. Balık baştan kokmuş. Bazı uyanıklar da yönetmelikte boşluk bulmuş istismar ediyor. Hülle atamalar almış başını gidiyor. Sayıştay bunu tespit etmiş, mahkeme birer birer iptal ediyor. Ama dinleyen kim? İşte böyle böyle torpilin, liyakatsizliğin, partizan kadrolaşmanın egemen olduğu bir bürokrasi yarattınız. Son olarak Esenboğa’da Havalimanı Başmüdürlüğü’ndeki şube müdürü iptal edildi. Gereken yapıldı mı? Ne gezer. Bir yandan bunu yapıyorsunuz, bir yandan da hiç yolcusu olmayan havaalanlarına personeller alıyorsunuz, açılmayan havalimanlarına müdürler atıyorsunuz."

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9196,13%-1,54
  • DOLAR

    39,52% 0,13
  • EURO

    45,34% -0,17
  • GRAM ALTIN

    4283,34% -0,40
  • Ç. ALTIN

    6942,99% 0,20

WSJ: TRUMP İRAN'A HAREKAT PLANINI ONAYLADI ANCAK "VUR EMRİ" VERMEDİ

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR: ON BİNLER AVCILAR'DA BULUŞTU

CHP KADIN KOLLARI'NIN AVCILAR MİTİNGİ ÖNCESİ DÜZENLEDİĞİ YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHALESİ

ERDOĞAN ANAMUHALEFETİ HEDEF ALDI

DEM PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANI GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

İSKENDERUN'DA DOĞALGAZ PATLAMASI

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELİYOR

ÇATIŞMALARDA 6. GÜN | İRAN KIZILAY BAŞKANI: İSRAİL, 21 EYALETE SALDIRI DÜZENLEDİ

YENİSİNİ ALINCA ESKİSİNE YOL VERDİ

AKAY, TBMM'DE KAMU KAYNAKLARI İLE ÇOKLU MAAŞ ALANLARA TEPKİ GÖSTERDİ

ÖZBUDUN ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI OLDU….

HATAY'DA 21 BİN KONUT İÇİN KURA HEYECANI

ÖNTÜRK, ALTINÖZÜ’NDE MUHTARLARLA İSTİŞARE ETTİ

TRUMP’TAN HAMANEY'E SUİKAST SİNYALİ, KOLAY HEDEF AMA ONU ÖLDÜRMEYECEĞİZ

TBMM'DE "İSRAİL-İRAN TEZKERESİ" OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

İRAN, İSRAİL'E KARŞI YENİ FÜZE VE İHA OPERASYONU BAŞLATTI

BAHÇELİ: İSRAİL’İN SİYASİ VE STRATEJİK AMACI TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDEFİNİ BALTALAMAKTIR

ÜMİT ÖZDAĞ TAHLİYE EDİLDİ: HİÇBİRİMİZİN ANAYASAL HAKLARI GÜVENCE ALTINDA DEĞİL

ÜMİT ÖZDAĞ TAHLİYE EDİLDİ: HİÇBİRİMİZİN ANAYASAL HAKLARI GÜVENCE ALTINDA DEĞİL

ÇATIŞMALARDA 5. GÜN: İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI BAŞLATAN İRAN'DAN "SALDIRILAR YOĞUNLAŞACAK" MESAJI

KAMU HASTANESİNDE 'HAKSIZ KAZANÇ' SORUŞTURMASI: 6 GÖZALTI

MADENCİ YAKININI TEKMELEYEN YUSUF YERKEL'E YENİ GÖREV

İSRAİL, İRAN'IN YENİ GENELKURMAY BAŞKANI'NI ÖLDÜRDÜĞÜNÜ DUYURDU

ÜMİT ÖZDAĞ HAKİM KARŞISINDA

İMAMOĞLU'NDAN DURUŞMA SONRASI İLK PAYLAŞIM: DAYANIŞMANIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

ERDOĞAN İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASINA İLİŞKİN İLK KEZ KONUŞTU

NETANYAHU’DAN HAMENEY’E SUİKAST SİNYALİ

'KAYIP LENİN' BULUNDU: ÇOK YAKINDA HALKA SERGİLENECEK

İRAN'DAKİ REJİME KARŞI, PKK VE PEHLEVİ HANEDANI BİR OLDU

İRAN NÜKLEER SİLAH YOLUNDA: İSRAİL'İN KORKTUĞU BAŞINA GELİYOR

Yükleniyor


MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR: ON BİNLER AVCILAR'DA BULUŞTU

CHP KADIN KOLLARI'NIN AVCILAR MİTİNGİ ÖNCESİ DÜZENLEDİĞİ YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHALESİ

ERDOĞAN ANAMUHALEFETİ HEDEF ALDI

DEM PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANI GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

ÇATIŞMALARDA 6. GÜN | İRAN KIZILAY BAŞKANI: İSRAİL, 21 EYALETE SALDIRI DÜZENLEDİ

YENİSİNİ ALINCA ESKİSİNE YOL VERDİ

AKAY, TBMM'DE KAMU KAYNAKLARI İLE ÇOKLU MAAŞ ALANLARA TEPKİ GÖSTERDİ

  • Perşembe 36 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cuma 34.3 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.2 ° / 18.6 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2