YENEROĞLU: ASKERİ ÖĞRENCİLERE YAŞATILANLAR ÜLKEMİZDEKİ HUKUKSUZLUKLARIN SADECE BİR YANSIMASI

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Yargıtay’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 66 askeri öğrenciye verilen müebbet hapis cezasını bozma kararını değerlendirdi.

GÜNDEM 25.06.2022 10:13:00 0
YENEROĞLU: ASKERİ ÖĞRENCİLERE YAŞATILANLAR ÜLKEMİZDEKİ HUKUKSUZLUKLARIN SADECE BİR YANSIMASI

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Yargıtay’ın askeri öğrenciler ile ilgili kararına ilişkin, “Beş farklı dosyada görülen bu davalarda ceza hukukunun temel prensiplerinin dikkate alınmaması sonucunda çok ağır hak ihlalleri yaşanmıştır. Askeri öğrencilerin ve ailelerin yaşadıkları acıların tarifi olmadığı gibi telafisi de yoktur… Ülkemizde her geçen gün yeni bir türü ile karşı karşıya kaldığımız hukuksuzluklar gibi askeri öğrencilerin yaşadığı bu haksızlıklar da ne yazık ki ülkemizin hukuk devleti olma iddiasından uzaklaşmasından kaynaklanmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Yargıtay’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 66 askeri öğrenciye verilen müebbet hapis cezasını bozma kararını değerlendirdi. Yeneroğlu yaptığı basın açıklamasında şu açıklamaları yaptı:

“CEZA HUKUKUNUN TEMEL PRENSİPLERİNİN DİKKATE ALINMAMASI SONUCUNDA ÇOK AĞIR HAK İHLALLERİ YAŞANMIŞTIR: 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe teşebbüsü sonrasında yapılan yargılamalarda, darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle toplam 355 askeri öğrenci hakkında müebbet hapis cezasına hükmedilmiştir. Beş farklı dosyada görülen bu davalarda ceza hukukunun temel prensiplerinin dikkate alınmaması sonucunda çok ağır hak ihlalleri yaşanmıştır. Birçoğu henüz çocuk denilebilecek yaşlarındayken ve darbe teşebbüsünden bihaberken tutuklanan askeri öğrencilerin yaşadıkları süreçte adalet ancak altı yılın sonunda Yargıtay’ın bozma ve tahliye kararlarıyla tecelli edebilmiştir.

YARGITAY, BERAAT ETMELERİ GEREKTİĞİNİ İFADE ETMİŞTİR: Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 26.05.2022 tarihinde kamuoyunda ‘Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Dosyası’ olarak da bilinen davada 68 hava harp okulu öğrencisi hakkında verdiği bozma kararında, bu öğrencilerin Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçu kapsamında beraat etmeleri gerektiğini ifade etmiştir. Yine Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi 21.06.2022 tarihinde ise kamuoyunda ‘Sultanbeyli Dosyası’ olarak bilinen davada da 101 askeri öğrencinin Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçu bakımından beraat etmeleri gerektiğine hükmetmiştir.

YÜKSEK MAHKEME, ASKERİ ÖĞRENCİLERİN ASKERİ HİYERARŞİSİNİN EN ALTINDA BULUNDUKLARININ ALTINI ÇİZMİŞTİR: Yüksek Mahkeme, beraat kararlarına ilişkin gerekçelerinde, askeri öğrencilerin kalkışma öncesinde rutin bir eğitim kampında olduklarını ve kamp sırasında üstleri tarafından acil şekilde çağrılarak otobüse bindirildikleri, bu süre zarfında telefonları ellerinden alındığı gibi yanlarında başkaca bir iletişim aracının da bulunmadığını belirtmiştir. Yüksek Mahkeme, askeri öğrencilerin askeri hiyerarşisinin en altında bulunduklarının altını çizmiş; kalkışmanın hazırlık aşamalarından haberleri olmayan askeri öğrencilerin, ne için otobüse bindirildiklerini de sonradan öğrendiklerini ve sonraki süreçte de kalkışmaya yönelik bir eylemlerinin bulunmadığını ortaya koymuştur. Bu kararlar neticesinde, bazı öğrenciler tahliye edilirken bazılarının farklı suçlardan yargılanmalarına devam edilmektedir.

YAŞADIKLARI ACILARIN TARİFİ OLMADIĞI GİBİ TELAFİSİ DE YOKTUR: Gelinen noktada askeri öğrencilerin özgürlüklerine ve ailelerine kavuşmaları, cezaevinde geleceklerine dair umutlarını yitirme noktasına gelen öğrenciler ve dışarıda gözleri yaşlı küçük umutlara tutunmaya çalışan aileler için büyük bir mutluluktur. Ancak, henüz çok genç yaşlarında en ağır suçlarla suçlanan, özgürlükleri ellerinden alınan ve iyi bir gelecek kurma hakları sekteye uğratılan askeri öğrencilerin ve ailelerin yaşadıkları acıların tarifi olmadığı gibi telafisi de yoktur.

ASKERİ ÖĞRENCİLERE YAŞATILANLAR ÜLKEMİZDEKİ HUKUKSUZLUKLARIN SADECE BİR YANSIMASI: Askeri öğrencilerin maruz kaldığı bu büyük haksızlıklar, bir hata değildir. Ülkemizde hakim kılınmaya çalışılan hukuksuzluk halinin bir yansıması olan bu yargılamalarda, askeri öğrencilerin olay yerlerine darbeden haberleri olmaksızın üstleri tarafından getirildikleri ve olay yerinde de darbeyi destekleyici bir faaliyette bulunmadıkları açık olmasına rağmen bu gerçekler görmezden gelinmiş ve askeri öğrenciler darbeden sorumlu tutulmuştur.

ÜLKEMİZİN HUKUK DEVLETİ OLMA İDDİASINDAN UZAKLAŞMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR: Ülkemizde her geçen gün yeni bir türü ile karşı karşıya kaldığımız hukuksuzluklar gibi askeri öğrencilerin yaşadığı bu haksızlıklar da ne yazık ki ülkemizin hukuk devleti olma iddiasından uzaklaşmasından kaynaklanmaktadır. Yargı bağımsızlığının, ceza hukukunun temel prensiplerinin, insan haklarının yok sayıldığı ülkemizde keyfi kararlarla insanların hayatları böyle kolayca alt üst edilebilmektedir. Bizler, DEVA Partisi olarak tam da bu nedenle; keyfiliğin değil hukukun üstünlüğünün hâkim olduğu bir Türkiye için çalışıyoruz.”

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

EKRAN YÜZLERİ DOSYADA: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI ÜNLÜLER DÜNYASINA UZANDI

BEBEK OTEL SORUŞTURMASINDA SAVCILIK DOSYASINA GİREN İFADE: POKER MASASI, DEFTER, OYUN TAKVİMİ VE ÜNLÜ İSİMLERE DAİR İDDİALAR

ŞARKICI FATİH ÜREK’İN HAYATINI KAYBETTİĞİ BİLDİRİLDİ: 3,5 AYLIK YOĞUN BAKIM SÜRECİ VE HASTANE AÇIKLAMASI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

Yükleniyor


EKRAN YÜZLERİ DOSYADA: UYUŞTURUCU SORUŞTURMASI ÜNLÜLER DÜNYASINA UZANDI

BEBEK OTEL SORUŞTURMASINDA SAVCILIK DOSYASINA GİREN İFADE: POKER MASASI, DEFTER, OYUN TAKVİMİ VE ÜNLÜ İSİMLERE DAİR İDDİALAR

ŞARKICI FATİH ÜREK’İN HAYATINI KAYBETTİĞİ BİLDİRİLDİ: 3,5 AYLIK YOĞUN BAKIM SÜRECİ VE HASTANE AÇIKLAMASI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.6 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
12.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9