Tugay: Yangından zarar gören alanlarımızı Yeşil İzmir Gönüllülerimizle geri kazanacağız

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı koordinasyonunda yangınlarla ilgili yol haritası belirleme ve acil eylem planı hazırlama çalışmalarına bu pilot uygulamayla başladı.

GÜNDEM 24.08.2024 12:32:00 0
Tugay: Yangından zarar gören alanlarımızı Yeşil İzmir Gönüllülerimizle geri kazanacağız

(İZMİR)- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Yamanlar Dağı’nda başlayıp kentte dört gün boyunca etkili olan yangınlardan etkilenen alanların rehabilitasyonu ve kurtarılabilir durumdaki ağaçların iyileştirilmesi için başlatılan çalışmaları yerinde inceledi. İzmir Planlama Ajansı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen etkinlik Yeşil İzmir Gönüllüleri ve uzmanların katılımıyla yapıldı. Başkan Tugay, belediyenin sorumluğundaki park, koruluk ve ağaçlandırma alanlarında habitat sağlıklılaştırılması, ihtiyaç görülen alanlarda ise ağaçlandırma çalışması yapılacağını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda başlayıp kentin birçok noktasında etkili olan yangınlar sonrası bir yandan mağduriyetlerin giderilmesi için çalışırken diğer yandan yangında zarar gören ağaçların bakımı ve izlenmesi için saha incelemelerine devam ediyor. Çalışmalar kapsamında zarar gören orman alanlarının iyileştirilmesi için İzmir Planlama Ajansı (İZPA) öncülüğünde İzmirlilerle birlikte bir gönüllü hareketi de başlatılıyor. İZPA’nın koordinasyonunda Yeşil İzmir Gönüllüleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde bir araya geldi. Gönüllüler ‘Yangından Sonra Bakım ve İzleme Vatandaş Bilim Atölyesi Programı’ kapsamındaki eğitimin ardından İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol eşliğinde yangından zarar gören Karşıyaka Belediyesi Mutluluk Ormanı’ndaki saha programına katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da gönüllüler ile bir araya gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Uzman akademisyenlerden eğitim alan gönüllüler Başkan Tugay ile birlikte ağaçların yapısına, zarar derecelerine ve yaşama durumuna ilişkin çalışmalar yaptı.

“Özel ve dünyada benzeri çok fazla olmayan bir çalışma”

Afet sonrasındaki yeni sürece dair yol haritasını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Kısmen yanan ağaçların ölmemesi, canlı kalması için bir şeyler yapabilir miyiz diye bir düşüncemiz vardı. Bununla ilgili İzmir Planlama Ajansı sürece dahil olmak isteyen gönüllüler için bir atölye hazırladı. Yeşil İzmir Gönüllüleri adını verdiğimiz gönüllü grupla önce teorik bir çalışma yaptılar, ardından da saha çalışması için Mutluluk Ormanı’na geçtiler. Alanda yangından zarar gören ağaçlar numaralandırılmıştı. Bu ağaçların canlılıklarını, şu anki durumlarını tespit ediyorlar. Topladıkları verileri bir harita uygulaması üzerinde kayıt altına alıyorlar. Bu çalışma kapsamında tamamen yanmış ağaçlar gecikmeden kesilecek. Kısmen yanmış olanlar takip edilip bakım uygulanacak ve canlılıklarının devamı sağlanacak. Bu özel ve dünyada benzeri çok fazla olmayan bir çalışma. İstanbul’dan Prof. Dr. Doğanay Tolunay hocamız ve Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol hocamız burada. Büyükşehir belediyemizin uzmanları ve bürokratları çalışmalarımıza eşlik ediyor” dedi.

Başkan Tugay, “Yangınlardan sonra ağaçların kurtarılması için ne yapılabilir” sorusuyla yola çıktıklarını belirterek “Bununla ilgili pilot çalışmamızı başlattık. Eğer burada bazı ağaçları kurumaktan kurtarabildiğimizi ispat edebilirsek bunun üzerinden bir yöntem ve takip sistemi geliştireceğiz. Bundan sonraki yangınlarda hızlıca alana girip ağaçları tek tek kontrol eden, müdahale edilebilir durumda olan ağaçları takip altına alarak bakımları için çalışan bir ekibimiz olacak” dedi.

“Yeşil dokuyu mutlaka korumalı ve geliştirmeliyiz”

Bu çalışmanın dikilecek ağaç türleriyle ilgili de ipuçları vereceğini belirten Başkan Tugay, “Çevremizdeki bu ormanı, yeşil dokuyu mutlaka korumalı ve geliştirmeliyiz. Ancak toprak, ağacın özelliği, ne tür fidanların seçileceği, dikilme sıklıkları gibi faktörlerle ilgili buradan elde edeceğimiz verilerle daha doğru kararlar verebileceğiz. İZPA’nın bu çalışmasını yerinde görerek daha doğru anlamak istedim, onun için buradayım. Çok doğru bir çalışma olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Ağaçlandırma için sonbahar ve kış beklenecek

Yürütülen çalışmanın ardından sonbahar ve kış mevsimlerine girildiğinde uzman görüşü alınarak ihtiyaç görülen yerlerde doğru tür tercihleriyle ağaç dikimleri yapılacağını da sözlerine ekleyen Tugay, “Ağaç dikimleri yağışlı aylarda yapılır. Şu an çok sıcak ve kurak bir zamandayız. O günler geldiğinde hedeflediğimiz, belirlediğimiz alanlar için İzmirlilerin, halkımızın yardımını isteyerek hep beraber kentimize sağlıklı habitatlar kazandırmak için ağaçlandırma çalışmaları da yapacağız. Önümüzdeki aylarda kaybettiklerimizi yerine koyabilmek için fidan dikmek de dahil olmak üzere pek çok girişimde bulunmak gibi bir düşüncemiz var” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı koordinasyonunda yangınlarla ilgili yol haritası belirleme ve acil eylem planı hazırlama çalışmalarına bu pilot uygulamayla başladı.

 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,05
  • EURO

    43,76% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4091,85% -0,32
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,33

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

İBB’YE YÖNELİK OPERASYONDA GÖZALTINA ALINAN VE KAYINPEDERİ ÜZERİNDEN RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANAN ONUR SOYTÜRK'ÜN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI…

SAMSUN'DA HEYELAN: BABA VE İKİ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

SAMSUN'DA HEYELAN: AKARYAKIT İSTASYONUNDA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

ELAZIĞ'DA 4,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN EKREM İMAMOĞLU'NA ZİYARET

İMAMOĞLU’NDAN GÖZALTILARA TEPKİ…

TGRT'DE OLUMSUZ 'KJ'YE PATRON EŞİ SANSÜRÜ…

ÖZGÜR ÇELİK O BAVULLARI TEK TEK AÇTI!

AKP'Lİ İSİMDEN İTİRAF GİBİ 'İMAMOĞLU' VE 'KAYYUM' SÖZLERİ!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A 'DÜELLO' ÇAĞRISI…

Yükleniyor


İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

  • Çarşamba 28.5 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Perşembe 22.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50