SEZGİN TANRIKULU: 7 YILDIR KÜRTLERİN SEÇTİKLERİ BELEDİYE BAŞKANLARINI SADECE SEÇİLDİKLERİ İÇİN GÖREVDEN ALIYORSUNUZ

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu’nda “Niye bunlar bugün çok konuşuluyor? Çünkü önümüzde yerel seçimler var. Siz yaklaşık yedi yıldır Kürtlerin seçtikleri Belediye Başkanlarını sadece seçildikleri için -bir avukat olarak söy

GÜNDEM 22.11.2023 11:44:46 0
 SEZGİN TANRIKULU: 7 YILDIR KÜRTLERİN SEÇTİKLERİ BELEDİYE BAŞKANLARINI SADECE SEÇİLDİKLERİ İÇİN GÖREVDEN ALIYORSUNUZ

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu’nda “Niye bunlar bugün çok konuşuluyor? Çünkü önümüzde yerel seçimler var. Siz yaklaşık yedi yıldır Kürtlerin seçtikleri Belediye Başkanlarını sadece seçildikleri için -bir avukat olarak söylüyorum- görevden alıyorsunuz ve yerlerine vali atıyorsunuz, kaymakam atıyorsunuz. Kim vali ya, kim vali? Devletin valisi orada, evet. Nasıl gelmiş? İki yıllığına gelmiş. Ne yapacak? Diyarbakır 2 milyon nüfuslu bir şehir, Van 1,5 milyon nüfuslu bir şehir, Mardin 1 milyon nüfuslu bir şehir. Bakın, bir vali, tek bir insan, bir otorite bizim gömüleceğimiz yeri Diyarbakır'da kendisi tayin ediyor ya” dedi. 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu’nda HEDEP grubunun belediyelere atanan kayyumlarla ilgili önerisi üzerine konuştu. Tanrıkulu, şunları söyledi: 

"Çok farklı kimliklerden, çok farklı inançlardan oluşan bir sosyolojiye sahibiz. Bu Cumhuriyette eğer hakim olan kimliğe ve hakim olan inanca sahip değilseniz ve hakim olan kimlik ve inanca göre daha azsanız sizin bir Cumhuriyete aidiyetiniz eşitlik ve adaletle sorgulanır. Yani size yapılan uygulamalarda eşit misiniz ve adaletli davranılıyor mu, ölçü budur yani bütün dünya uygulamalarında budur. Dolayısıyla, bunun da bütün dünyadaki ölçeği de serbest seçimlerdir yani serbest seçimlerde hakim kimliğe nazaran kendisini daha az gören insanlar serbest seçimler yoluyla ulusal siyasette temsil ediliyorlar mı ve yerel siyasette temsil ediliyorlar mı buna bakılır.

Şimdi, eğer, siz, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak ulusal siyasette temsilin önünü kesiyorsanız -barajla, siyasi partilerin kapatılmasıyla, hapisle ve farklı uygulamalarla- ve yerel siyasette de farklı kimliğe mensup insanların seçtiği belediyelerin yerelde temsilini engelliyorsanız bu çok farklı sonuçlara yol açar ve yol açıyor. Bunun sonuçlarını bugün görmezsiniz ama Cumhuriyet tarihine -eğer bir daha yazılacaksa 2'nci yüzyılda- bakınca, son yedi yıla, son sekiz yıla bakınca sizi, sonuçta, bir kimliği yok sayan, o kimliğe mensup insanların temsilini yok sayan bir iktidar olarak bunu tarihe yazacak, bundan emin olabilirsiniz. Kayyum uygulaması Adalet ve Kalkınma Partisinin sonuçta çok eski zamanlardan devraldığı ve adını değiştirdiği bir uygulama. Bu, doğrudan doğruya kendisini bu Cumhuriyette "Kürt" olarak tanımlayan insanların temsilini engellemeye yönelik bir uygulama. Ben kim, nasıl, nerede yanlış yapmış hepsini size anlatabilirim, hangi valinin, hangi kayyumun ama böyle bir temsil yolunu seçimlerden sonra engellerseniz eğer insanların farklı yollardan farklı şeyleri daha fazla meşru görmesinin de yolunu açarsanız, eğer bunu bu şekilde sürdürürseniz.

7 YILDIR KÜRTLERİN SEÇTİĞİ BELEDİYE BAŞKANLARINI GÖREVDEN ALIYORSUNUZ”

Niye bunlar bugün çok konuşuluyor? Çünkü önümüzde yerel seçimler var. Siz yaklaşık yedi yıldır Kürtlerin seçtikleri Belediye Başkanlarını sadece seçildikleri için -bir avukat olarak söylüyorum- görevden alıyorsunuz ve yerlerine vali atıyorsunuz, kaymakam atıyorsunuz. Kim vali ya, kim vali? Devletin valisi orada, evet. Nasıl gelmiş? İki yıllığına gelmiş. Ne yapacak? Diyarbakır 2 milyon nüfuslu bir şehir, Van 1,5 milyon nüfuslu bir şehir, Mardin 1 milyon nüfuslu bir şehir. Bakın, bir vali, tek bir insan, bir otorite bizim gömüleceğimiz yeri Diyarbakır'da kendisi tayin ediyor ya.

Ne Meclis var ne yerel Meclis var ne başka bir şey var. Kime sormu, kime sormuş? Kimden, kimden, kimden bilgi almış; hangi yerel otoriteden bilgi almış? Hepsi kayyum. Diyarbakır'la ilgili söylüyorum, bütün bölgeler böyle; evet, talan ediyorlar. Bakın, talan ediyorlar çünkü onu ben bir daha sokakta görmeyeceğim, Diyarbakırlı onu bir daha sokakta görmeyecek, iki yıl sonra çekip gidecek. Bunun vebali Adalet ve Kalkınma Partisindedir; bundan rant elde eden hem ulusal düzeydeki hem yerel düzeydeki siyasetçilerdir.

Bakın, hem siyaseten yanlış yapıyorsunuz, tarihi yanlışlar yapıyorsunuz ve bu tarihi yanlışlar size yapışacak, sizin tarihinizde kalacak. İki; kişisel yanlışlar yapıyorsunuz, dönemsel yanlışlar yapıyorsunuz. Ranta bulaşmış bütün bu adamları iki yılda, üç yılda bir değiştirerek bu rantı ve o bölgenin talan edilmesini sağlıyorsunuz. Bunu, bugün sormasa bile tarih sizden hesap sorar.”

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

AKARYAKIT FİYATLARINA BU GECE DEV ZAM GELİYOR!

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

İMAMOĞLU VE AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILMADI: 'BİLİRKİŞİ DAVASI' ERTELENDİ

YARIN DURUŞMAYA ÇIKMASI BEKLENEN İMAMOĞLU’NDAN ÖNEMLİ KARAR

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ'NİN CHP'DEN AKP'YE GEÇMESİNE ÖZGÜR ÇELİK'TEN TEPKİ...

İMAMOĞLU'NUN 'BİLİRKİŞİ' DAVASI YARIN GÖRÜLECEK

ÜMİT ÖZDAĞ'IN TUTUKLULUK HALİ DEVAM KARARI , DURUŞMA 17 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Yükleniyor


ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2