ÖZGÜR ÖZEL:EĞER 31 MART 2019 SEÇİMLERİ İPTAL EDİLDİYSE HATAY SEÇİMLERİ 8 KEZ İPTAL EDİLEBİLİR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) Hatay ve İskenderun seçimlerine ilişkin 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle itiraz başvurusu yaptı.

GÜNDEM 15.04.2024 19:25:00 0
ÖZGÜR ÖZEL:EĞER 31 MART 2019 SEÇİMLERİ İPTAL EDİLDİYSE HATAY SEÇİMLERİ 8 KEZ İPTAL EDİLEBİLİR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) Hatay ve İskenderun seçimlerine ilişkin 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle itiraz başvurusu yaptı. Özel, "2019 seçiminin siyasi bir kararla iptal edildiğini seçmenin vicdanı 2 ay sonra cevaplamadı mı? Seçmen mağdurun yanında yer aldı ve o gün 806 bin fark, bugün 1 milyon fark olduysa hep o yapılanlar yüzündendir. Bir seçilmiş kurula siyasi sebeplerle baskı yapmak büyük bir suçtur ama o baskıya boyun eğmek hiçbir hakimden beklediğimiz bir tutum değildir. YSK'nın asla ve asla böyle bir karar vermeyeceğine, bu siyasi baskılara boyun eğmeyeceğine yürekten inanıyorum" açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan heyetle birlikte Hatay ve İskenderun seçimlerine ilişkin 'Tam kanunsuzluk' gerekçesiyle YSK'ya itiraz başvurusu yaptı. Özel, daha sonra YSK'nın önünde açıklama yaparak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"EĞER 31 MART 2019 SEÇİMLERİ İPTAL EDİLDİYSE HATAY SEÇİMLERİ 8 KEZ İPTAL EDİLEBİLİR"

31 Mart 2019'daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilendiğini hatırlan Özel, itiraz başvurularına ilişkin şu detayları verdi:

"Biraz önce YSK'ya Hatay Büyükşehir ve Hatay İskenderun ilçesi için ayrı ayrı 'tam kanunsuzluk' iddiasıyla başvurmuş durumdayız. Bu başvuruyu bizzat yapacağımı ve takip edeceğimi söylemiştim. Tam kanunsuzluk başvurumuz herhalde YSK'ya tarihi boyunca yapılmış en kapsamlı tam kanunsuzluk başvurusudur. Birazdan sadece 8 başlığına değineceğim meselenin herhangi bir tanesi tarafsız ve siyasi baskılardan arındırılmış, sadece hukuk normlarına göre düşünülen vicdan sahibi insanlarda seçimin yenilenmesi yönünde bir karar verme durumunu yaratacaktır. Her birisinde YSK'nın geçmişte talebimize uygun kararlar mevcuttur. Eğer 31 Mart 2019 seçimleri iptal edildiyse Hatay seçimleri 8 kez iptal edilebilir.

Kanuna aykırı olarak emniyet görevlilerin ve zabıtaların seçim kurullarında göreve yaptıkları, sandık kurulu başkanı oldukları ve memur üye olarak görevlendirildikleri ortadadır, sabittir. Hal, tam kanunsuzluk halidir. Hakkında kısıtlılık kararı bulunan 108 seçmeni biraz önce YSK'ya verdiğimiz dilekçenin ekinde sunduk. Ayrıca 3 bin 389 ölü seçmen seçimlerde oy kullanmıştır ve bununla ilgili kanıtlar çuvalların içinde YSK'nın adalet terazisine konmak üzere beklemektedirler. CHP lehine sayım kararı alındığında, 'Aradaki farktan çok geçersiz oy var, bakmalıyız' demişlerdi. Aradaki farkın 15 katı geçersiz oy var ve kanuna göre geçersiz oyların niçin geçersiz olduğu mutlaka yazılmalıdır. Durum, tam kanunsuzluk halidir. Ayrıca Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde belediye meclis üyesi olan ve İlçe Seçim Kurulu üyesi olan kişiler kurul üyeliklerinden istifa etmedikleri halde seçimlerde aday olmuşlar. Seçimlere partilerin yaptığı itirazlarda bulunmuşlar. İtirazlara karar vermişler, oy kullanmışlar ve hatta bir tanesi kendi mazbatasını kendi imzalamıştır. Hal, tam kununsuzluğun daniskasıdır."

"HATAY'DA HİÇBİR OY YENİDEN SAYILMADI. ŞİMDİ İŞ, YSK'NIN ÖNÜNDE"

Kütahya ve Gaziosmanpaşa'daki oyların AKP itirazları üzerine yeniden sayıldığını hatırlatan Özel, Hatay'da oyların yeniden sayılmamasına tepki gösterdi. Özel, şöyle konuştu:

"Yurt dışında tespit ettiğimiz seçmenler oy kullanmışlardır. Biz, 300'e yakın seçmenin yurt dışında bulunduklarını o gün ispatlıyoruz. Oy kullanmadıklarının ispatı için çizelgeler açılmalıdır. Eğer gerçeği açıklayacaksak, bu kurul hakikatin peşinde koşacaksa ve adalet dağıtacaksa yurt dışında olduğunu ispatladığımız seçmenlerin yerlerine oy kullanılmadığına imza föyleriyle bakmak durumundalar.

Kırıkhan'da seçim sürerken çıkan arbedede sandıklar dağılmış, pusulalar saçılmış, bir saat sonra; 'Sıfırdan başlıyoruz' denmiş. O ana kadar oy kullanan seçmenler, kullandıkları oyların sandıkta olduğunu sanıp evlerine gitmişler ama o oylar kullanılamamıştır. Seçim öğlenin 11'inde yeniden başlatılmıştır. Hal, tam kanunsuzluk halidir. Sıfır oy aldığımız sandıklardan maddi hataları düzelttirerek fark 3 bin 900'den 2 bin 569'a inmişken tüm sandıkların bu denetime tabii tutulmasından daha doğal bir talep olamaz. İstanbul Gaziosmanpaşa'da bütün oylar yeniden sayıldı, YSK; 'Sayıma devam edin' kararı verdi. Kütahya, geçersiz oylar tek tek sayıldı. Bu kararlar bu kadar açık ortadayken Hatay'da hiçbir oy yeniden sayılmadı. Hatay'da hiçbir sandık ne ilçe düzeyinde, ne İl Seçim Kurulu'nda sayılmıştır. Şimdi iş, YSK'nın önündedir."

"SEÇİLMİŞ KURULA SİYASİ SEBEPLERLE BASKI YAPMAK BÜYÜK BİR SUÇTUR"

YSK üzerinde siyasi bir baskı olduğunu ileri süren Özel, itirazlarının yeniden reddedilmesi halinde kararın siyasi olacağına dikkat çekti. Özel'in açıklamalarının devamı şöyle:

"Geçen sefer itiraz ettiğimizde saymama kararı hukuki değil, siyasiydi çünkü AKP isteyince sayıyorsun ama bugün onlara 3 bin 389 ölü seçmenin listesini vermişken, yurt dışındakilerin listesini vermişken, tüm kanıtlarımızla tam kanunsuzluk hallerini sıralamışken, kendisi aday olan kişi seçim kurulunda görev yapıyorken artık bu vakitten sonra bu tam kanunsuzluğa, 'Ben tam kanunsuzluk demedim, görmedim' diye imza atacak birisi çocuklarına çok doğru bir miras bırakmayacaktır. Bu karar bugün böyle alınırsa siyasi bir karar olacaktır. 2019 seçiminin siyasi bir kararla iptal edildiğini seçmenin vicdanı 2 ay sonra cevaplamadı mı? Seçmen o kararı verenlere mi katıldı, itiraz edenleri mi katıldı? Seçmen mağdurun yanında yer aldı ve o gün 806 bin fark, bugün 1 milyon fark olduysa hep o yapılanlar yüzündendir.

Buraya talimat verenlere söylüyorum. Aklınızı başınıza alın, bunlar seçmenin vicdanından dönüyor. Size bu aklı verenler size de iyilik yapmıyor, ülkeye hiç iyilik yapmıyor, Hatay'a hiç iyilik yapmıyor. Bir seçilmiş kurula siyasi sebeplerle baskı yapmak büyük bir suçtur ama o baskıya boyun eğmek hiçbir hakimden beklediğimiz bir tutum değildir. YSK'nın asla ve asla böyle bir karar vermeyeceğini, bu siyasi baskılara boyun eğmeyeceğine yürekten inanıyorum."

Bir basın mensubunun "Açıklamada dile getirdiğiniz siyasi baskı iddialarını YSK Başkanı'nın yüzüne söyleyebildiniz mi" sorusuna Özel, "Kendisine dilekçemiz hakkında bilgi verdik. Kendisi kararıyla konuşacak bir mercide olduğu için kendisinden bu konuda somut bir cevap da beklemedik. Zaten 'Ne kendisinin ne kurulun herhangi bir üyesinin bir baskıya boyun eğmeyeceğine olan inancım tamdır' derken kendilerine bir saygısızlık yoktur, bu kurula baskı yapanları söylerim. Ben yüzüne söyleyemeyeceğim hiçbir şeyi kameraların önünde ya da arkasından söylemem" diye konuştu.



 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,36% -0,20
  • EURO

    34,77% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2438,29% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,74

TCMB OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI YARIN YAPILACAK

BAKAN FİDAN, RİYAD’DA FİLİSTİN KONULU TOPLANTIYA KATILDI

ÖZGÜR ÖZEL, KESK EŞ BAŞKANI AYFER KOÇAK’I KABUL ETTİ

DENİZ YÜCEL: “EMEKÇİLERİN ELİNİ HAVADA BIRAKMAYIN....

CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, CHP İSTANBUL İL ÖRGÜTÜ TAKSİM’E YÜRÜYECEK

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNİN TARİHİ BELLİ OLDU

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "LAFA GELİNCE İŞÇİ HAKLARI KONUSUNDA MAGALDA KÜL BIRAKMAYANLARIN BU İŞ CİNAYETLERİNDE SESİ SOLUĞU ÇIKMADI"

ERHAN USTA, İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLLİĞİ GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

YEREL SEÇİM SONRASI İLK KEZ: ERDOĞAN İLE BAHÇELİ BİR ARAYA GELDİ

EMEKLİLER 1 MAYIS'TA MEYDANLARDA OLACAK

ÖZGÜR ÖZEL'DEN, AMEDSPOR KULÜBÜ BAŞKANINA TEBRİK TELEFONU

TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCI BERAAT TALEP ETTİ!

YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR…

SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ'NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

EKREM İMAMOĞLU'NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN'A ERTELENDİ

KURTULMUŞ 'YENİ ANAYASA' TURUNA BAŞLIYOR: CHP VE DEM'İ ZİYARET EDECEK

BAKAN TEKİN'DEN 'MÜLAKAT' SAVUNMASI

CHP'DEN ET VE SÜT KURUMU HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

ALİ YERLİKAYA'DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

YEREL SEÇİM SONRASI İLK KEZ: ERDOĞAN İLE BAHÇELİ GÖRÜŞECEK

MEHMET CENGİZ, KENDİNİ SAVUNDU: ALLAH BENİ ÖYLE YARATMIŞ

POLİS MEMURUNU ŞEHİT EDEN SEZGİN AÇIK HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

DİSK ANAYASA MAHKEMESİ KARARINDAN BİR BÖLÜM PAYLAŞTI: 1 MAYIS'TA TAKSİM'E ÇAĞRISINI YİNELEDİ

DEMİREL,“BU TAKIM DÜŞECEKSE, SORUMLUSUYUM”

ÇERKEZOĞLU: “HERKESİ BİR ELİNDE KARANFİL, DİĞERİNDE AYM KARARIYLA TAKSİM’E YÜRÜMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

ŞİMŞEK: ÜLKEMİZ ULUSLARARASI PİYASALARDAN DAHA UZUN VADELİ VE UYGUN MALİYETLİ DIŞ FİNANSMAN SAĞLIYOR

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER ANKARA’DA EYLEM YAPTI

DİYARBAKIR’DA AMEDSPOR’UN ‘ŞAMPİYONLUK’ COŞKUSU

İZMİR'DE ESNAF KDV ZAMMINA TEPKİ GÖSTERDİ

Yükleniyor


TCMB OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI YARIN YAPILACAK

BAKAN FİDAN, RİYAD’DA FİLİSTİN KONULU TOPLANTIYA KATILDI

ÖZGÜR ÖZEL, KESK EŞ BAŞKANI AYFER KOÇAK’I KABUL ETTİ

DENİZ YÜCEL: “EMEKÇİLERİN ELİNİ HAVADA BIRAKMAYIN....

CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, CHP İSTANBUL İL ÖRGÜTÜ TAKSİM’E YÜRÜYECEK

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNİN TARİHİ BELLİ OLDU

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "LAFA GELİNCE İŞÇİ HAKLARI KONUSUNDA MAGALDA KÜL BIRAKMAYANLARIN BU İŞ CİNAYETLERİNDE SESİ SOLUĞU ÇIKMADI"

  • Salı 29.1 ° / 17.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 27.1 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 24.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16