ÖMER FETHİ GÜRER:"HEM ÜRETEN HEM TÜKETEN ŞİKAYETÇİ"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi artan kurbanlık fiyatlarını küçükbaş hayvan fiyatları üzerinden değerlendirdi.

GÜNDEM 28.04.2024 11:48:00 0
ÖMER FETHİ GÜRER:

 Gürer, 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurbanlık koyun vekalet ücreti tutarının 975 TL olduğunu hatırlatarak, “2020 yılında bir koyun alınan fiyata bugün 1 kilo pirzola alınıyor. 4 yılda Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ülkede yaşanan enflasyon artışının somut göstergesi bu rakamsal artış” dedi.

CHP'li Gürer, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi artan kurbanlık fiyatlarını bu sefer küçükbaş hayvan fiyatları üzerinden değerlendirdi. 

"EMEKLİ DE KURBAN ALABİLSİN"

Gürer, koyun fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 100 oranında arttığı bir ortamda emeklilere verilecek bayram ikramiyesi tutarının asgari ücret seviyesinde olması ve emeklinin Kurban Bayramı’nda bir kurbanlık alabilmesinin sağlanması için kanun teklifi verdiğini belirtti. Gürer, “Bir emekli bir koyun alacak olsa bir maaşını vermek zorunda.  Ortalama bir koyun alacak olsan 10 bin liranın altında koyun yok. Geçen yıl en yüksek fiyat bu fiyatın altında idi. Koyun kilosu fazla olan, biraz büyüğünü olsun istenirse 12 bin-14 bin lira aralığında bir tutarı gözden çıkarmak gerekiyor. Farklı illerde bu fiyatlar değişiyor. Nakliye ile sevk ve büyük kent hayvan pazar giderleri eklenirse fiyatlar daha da artıyor. Koç fiyatları 20 bin liraya dayanmış bulunuyor. TBMM Başkanlığı’na sunduğumuz kanun teklifimizde Kurban Bayramı’nda verilen ikramiye tutarını asgari ücrete (17 bin liraya) çıkarın, emekli de kurban alabilsin diyoruz” diye konuştu.

"KÖYDE 8 SÜRÜ VARKEN ŞİMDİ 2 SÜRÜ KALDI"

Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre arttığını belirterek güncel küçükbaş kurbanlık fiyatlarını açıklayan üretici Ertuğrul Koç, “Koyunun canlı baskül fiyatı 300 lira. Geçen seneye bakarak, geçen sene bu koyunlar 5 bin lira idi, şimdi ufaklar 10 bin lira oldu. Orada koçlar var, onlar 10 bin lira idi, şimdi 20 bin lira oldu. Şu anda 10 bin liranın altında koyun yok. 500 davar, 8 sürü vardı bu köyde, bu köy 60 hane. Şimdi köyde iki sürü var, 100 tanesi bizde, 100 tanesi de başka birinde. Başka da yok, sürü bitti, her köyde bitti” dedi.

CHP'li Gürer, küçükbaş hayvan fiyatlarındaki artışın girdi fiyatlarıyla alakalı olduğunu, vatandaşın bu işten üretici para kazanıyor gibi görmesine karşı artan yem fiyatları, veteriner gideri ve işçi ücretleriyle üreticinin de para kazanamadığını belirtti. Üretici Ertuğrul Koç ise “Kurban fiyatlarının artması hem yemle ilgili hem de enflasyonla ilgili. Asgari ücret 9 bin liraydı, şu an 17 bin lira. Her şey arttı, yüzde 100 enflasyon var Türkiye'de. Bizde kazanamıyoruz. Ben 10 bin liraya sattığım hayvanı geri 9 bin liraya alamıyorum. Koyunu 6 ay danayı 1 yıl besliyoruz kesime gelmesi için. 6 ay boyunca yem yedirmek zorundayız, bakım giderleri de ahır giderleri de arttı, sürekli artıyor” diye konuştu.

"HEM ÜRETEN HEM TÜKETEN ŞİKAYETÇİ"

Gürer, AKP iktidarının politikalarını eleştirerek hayvancılığa gerçekçi destekler verilmesi gerektiğini belirtti. Gürer, “Besicilik yapan da zararda, tüketici de pahalıya ürün alıyor, ama sistemdeki giderler özellikle de yem gideri başta olmak üzere devlet sübvanse etmiyor. Bu durumda kurbanlık fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Kurban Bayramlarının özelliği de kurban kesip, kurban etini fakir fukaraya dağıtmak gerekir. Ama emekli, dar gelirli bu fiyatlara kurban alması çok zor. Üretici de ‘Yetiştiriciler olarak biz bu işten para kazanmıyoruz. Biz de mağduruz’ diyor. Hem üreten hem tüketen durumdan şikayetçi. Kurban Bayramı’nda özüne uygun kurban keserek kutlamakta artık sabit ve dar gelirli ile emekli için çok zorlaştı” ifadesini kullandı.

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    11000,26%6,06
  • DOLAR

    41,32% 0,06
  • EURO

    48,65% 0,19
  • GRAM ALTIN

    4892,85% 0,17
  • Ç. ALTIN

    7888,34% 0,00

CHP’Lİ AKSU BELEDİYESİNDE KRİTİK İSTİFALA

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SÜRPRİZ TELEFON…

EPİK SANAT TİYATROSU “NAZIM” OYUNUNU HARBIYE HALKIYLA BULUŞTURDU

MERSİN'DE CİNNET GEÇİREN ANNE 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜ

BAYRAMPAŞA'DA BİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DAHA CHP'DEN İSTİFA ETTİ

FETÖ'NÜN DIŞİŞLERİ YAPILANMASINA OPERASYON: 15 GÖZALTI KARARI

BAŞKAN ÖNTÜRK: “ÜRETİCİ KAZANACAK, TÜKETİCİ DE UYGUN FİYATLA YİYECEK”

VALİ MASATLI BALIKÇILARLA SEZONU BAŞLATTI

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

BUTLAN DAVASI BAŞLADI: CHP’DEN GENEL MERKEZ ÖNÜNDEN HODRİ MEYDAN!

SİYASET MAHKEMEDE, EKONOMİ BEKLEMEDE! KRİTİK DAVA PİYASALARI SALLAYABİLİR

HİKMET ÇETİN'DEN GÜNDEMİ SARSACAK İDDİA!

KURULTAY DAVASI ÖNCESİ İMAMOĞLU’NDAN SERT MESAJ

A MİLLİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

125 BİN DEĞİL, MİLYONLAR! DEMOKRASİ İÇİN TANDOĞAN’DA BİRLEŞTİLER”

CHP GENÇLİK KOLLARI POLİS BARİKATLARINI YIKTI

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

Yükleniyor


CHP’Lİ AKSU BELEDİYESİNDE KRİTİK İSTİFALA

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SÜRPRİZ TELEFON…

MERSİN'DE CİNNET GEÇİREN ANNE 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜ

BAYRAMPAŞA'DA BİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DAHA CHP'DEN İSTİFA ETTİ

FETÖ'NÜN DIŞİŞLERİ YAPILANMASINA OPERASYON: 15 GÖZALTI KARARI

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.2 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0