OĞUZ KAAN SALICI: “180 BİN 65 SANDIĞIN TAMAMININ BİRAZ ÜZERİNDE, YÜZDE 101 SEVİYESİNDE SANDIK SORUMLUSU BELİRLENMİŞ DURUMDA”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Seçim takviminin başlamadığı dönemdeyiz. Ama esas hazırlığın yapılması gerektiği dönemdeyiz

GÜNDEM 28.09.2022 16:46:00 0
OĞUZ KAAN SALICI: “180 BİN 65 SANDIĞIN TAMAMININ BİRAZ ÜZERİNDE, YÜZDE 101 SEVİYESİNDE SANDIK SORUMLUSU BELİRLENMİŞ DURUMDA”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Seçim takviminin başlamadığı dönemdeyiz. Ama esas hazırlığın yapılması gerektiği dönemdeyiz. 2018’deki 180 bin 65 sandığı esas alırsak, ki biz bu seçimde 200 bine yakın sandık olmasını bekliyoruz; nüfus artışından dolayı, seçmen sayısındaki artıştan dolayı… Biz şu anda yüzde 101 seviyesindeyiz. Yani, 180 bin 65 sandığın tamamının biraz daha üzerinde, yüzde 101 seviyesinde sandık sorumlusu belirlenmiş durumda. Yüzde 40 seviyesinde de yedeklerde sandık sorumlusu belirlenmiş durumda. Her sandığa bir asil ve bir yedek belirleme hedefi ile yola çıkıyoruz” dedi.

Sosyal Demokrasi Derneği ve Toplumsal, Ekonomik, Siyasal Araştırmalar Vakfı, Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisinde “Seçim Güvenliği Çalıştayı” düzenledi. Çalıştaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı da konuşmacı olarak katıldı. Salıcı, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“BİRKAÇ YÜZ BİN KİŞİYİ MOTİVE ETMENİZ GEREKEN BİR SÜREÇ YAŞIYORSUNUZ: Medeni ülkelerde, gelişmiş demokrasilerde sandık güvenliği için bu kadar yoğun bir çalışma, siyasi partiler tarafından yürütülmez. 2018 seçim sonuçlarına göre; tüm Türkiye’de 180 bin 65 sandık var. Bir siyasi partinin temel motivasyonu 180 bin 65 sandığın her birinin başına parti görevlisi koymak ve yanına yedek bulmak, o oy kullanma alanı, okula bir sandık sorumlularından tamamından sorumlu bir okul sorumlusu bulmak, bir veri girişi sorumlusu koymak... Bunların tamamını toplarsanız aslında birkaç yüz bin kişiyi motive etmeniz gereken bir süreç yaşıyorsunuz.

2011 yılında ben İstanbul’da, il başkan yardımcısıydım, 2011 seçimleri sırasında. Almanya’dan bazı milletvekilleri geldi. Seçim günü, seçimler şeffaf, adil bir şekilde yapılıyor mu, yapılmıyor mu diye denetlerler. Bu olağan bir çalışmadır. Partinin Seçim Koordinasyon Merkezi’ne de geldiler. Yaptığımız çalışmalar ile ilgili bilgi verdik. Kaç sandık var, kaçında partinin görevlileri var, kaç okulda partinin sorumluları var… Bu şekilde bilgi verdik. Alman milletvekili anlamadı meseleyi. Yani, ‘Niye bunu yapıyorsunuz’ dedi. ‘Seçim güvenliği için’ dedik. ‘Seçim riskli mi, bir sıkıntı mı var?’ dedi. Yani birileri oy mu çalıyor, öyle bir risk mi var? Biz denetlemeye geldik, onun için söyledi. ‘Bu bir siyasi partinin sorumluluğunda mı sizde?’ dedi. Anlamaması anlaşılır. Çünkü Almanya’da bir siyasi partinin temel motivasyonu, seçim günü sandıkların başına yüzlerce insan dikmek değil. İşleyen bir sistem var, işleyen sistem manipülasyona açık değil, farklı çevreler tarafından denetlenen sistem. Türkiye’de bunu yapmak zorunda kalıyoruz. Görünen o ki, bu seçimlerde de en yüksek düzeyde yapmamız gerekecek. Geçmiş seçimlerden kaynaklı ortada örnekler var. Kişisel olarak yaşadığımız saha gözlemleri var.

ÜÇ İTTİFAK: Bu seçime dair netleşen birkaç şey var. Bunlardan bir tanesi ittifaklar. Hangi siyasi partiler, ittifak içinde girecekler, üç aşağı beş yukarı netleşti. Özellikle parlamentoda temsil edilen, yüzde 10 barajını geçmiş siyasi partilere bakarsak; onların ittifaklarının ne olacağı belirlenmiş durumda. En son Emek ve Özgürlük İttifakı ile beraber; şu anda Türkiye’de ana omurga olarak üç tane ittifak var. Türkiye bu üç ittifak üzerinden önümüzdeki dönemde bir seçim süreci yürütecek.

Bizim esas dikkat etmemiz gereken işlerden bir tanesi, seçim güvenliği. Ama seçim güvenliğinin en çok ihtiyaç duyulduğu yer, bizim düşük oy aldığımız yerlerdeki seçim güvenliği. Yani seçim güvenliği deyince hiç kimse CHP’nin yüzde 50’nin üzerinde oy aldığı ilçelerdeki sandıkların başında ya da oylama merkezlerindeki sonuçları kastetmiyor. Daha çok İç Anadolu’nun bazı yerleri, Karadeniz’in bazı ilçeleri, doğu ve Güneydoğu’daki il ve ilçelerimizin şehir merkezleri de değil, ilçe ve köylerin bir kısmı. Bizim burada yoğun bir çalışma yürütüyor olmamız lazım.

ALTILI MASA, SEÇİM GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BERABER HAREKET EDECEK: Bunun için CHP olarak, bizim yürütmüş olduğumuz Doğu Masası’nın o bölgelerdeki oy artışı, üye artışı ve onun üzerinden de sandık güvenliğine katkı sağlama anlamında önemli bir etkisi var. Karadeniz’de yürütülen çalışmaların da önemli bir katkısı var. Altılı masanın, seçim güvenliği konusunda bir komisyon kurmasının da büyük bir etkisi var. Görece zayıf olduğumuz bazı ilçelerde, mahallelerde; altılı masayı oluşturan başka bir siyasi partinin daha güçlü olduğu ya da sandık sorumlusu temin etme konusunda engellerinin az olduğu bir durum varsa, birbirimizle dayanışacağız. Bunun toplantıları, görüşmeleri yapıldı. Altılı masa, seçim güvenliği açısından beraber hareket edecek.

Seçimi dörde ayırırsak; seçim takvimi başlamadan önceki bölüm, seçim takvimi dahilinde olan bölüm, seçim günü ve itirazlar süreci… Biz şu anda seçim takviminin başlamadığı dönemdeyiz. Ama esas hazırlığın yapılması gerektiği dönemdeyiz.

YÜZDE 101 SEVİYESİNDEYİZ: 2018’deki 180 bin 65 sandığı esas alırsak, ki biz bu seçimde 200 bine yakın sandık olmasını bekliyoruz; nüfus artışından dolayı, seçmen sayısındaki artıştan dolayı… Biz şu anda yüzde 101 seviyesindeyiz. Yani, 180 bin 65 sandığın tamamının biraz daha üzerinde, yüzde 101 seviyesinde sandık sorumlusu belirlenmiş durumda. Yüzde 40 seviyesinde de yedeklerde sandık sorumlusu belirlenmiş durumda. Her sandığa bir asil ve bir yedek belirleme hedefi ile yola çıkıyoruz.

Bu arkadaşlarımıza bir görev verilmiş. Sandık başına onu, ilçe başkanımız işlemiş. Bu arkadaşımız kendisine verilen görevden ne kadar haberdar, bu göreve ne kadar hazır, bu görevin motivasyonu ile hareket etme konusunda ne kadar bilinçli? Bunun eğitimini önümüzdeki günlerde alacak. Bunlarla ilgili bir eksiklik var mı? Şu anda bunların sağlaması yapılıyor.

Bu dönem, sadece parti örgütü, parti üyeleri çalışmıyor. Aynı zamanda Parti Okulu da denetim faaliyeti yapacak şekilde, sürece dahil edilmiş durumda. Dolayısıyla biz hem Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı arkadaşımız, hem Yurt Dışı Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı arkadaşımız, hem Bilişim İşlerinden Sorumlu arkadaşımız ve Parti Okulu; hepimiz beraber uyum içinde sandıklara giren oy neyse, onun aynen çıkması için gereken çalışmayı yapıyoruz. Buradaki temel hedefimiz şu: Vatandaşımız, ‘Ben oy vereceğim, benim oyumun başına bir şey gelecek’ duygusu ile sandığa gelmesin. Gönül rahatlığı ile gelsin. Adalet ve Kalkınma Partili yurttaş da, seçimi kaybedecekler ama, kaybettiğinden emin olarak o seçim sonuçlarını görebilsin. Aradaki farkın açık olduğunu, bunun da aslında bir manipülasyon falan olmadığını sandıkların başında CHP’lilerin olduğunu Adalet ve Kalkınma Partili yöneticiler görsün. Bu seçim, tartışmalı seçim olmasın. Şeffaf, adil ve uluslararası standartlarda sonuçlanmış bir seçim olsun.

SADAT’IN ÖNÜNE NİYE GİTTİK? Seçime güvenli bir ortamda gidiliyor olması da önemli. Siyaset ikliminin güvenli, vatandaşın sandığa gitmesini teşvik edici bir ortamda olması kıymetli. Biz SADAT’ın önüne niye gittik, arkadaşlar? Türkiye’de bu konuda ciddi şüpheler var. Bu şüpheler dile getirilmeye devam ediyor. Paramiliter yapıların, mafyatik yapıların, iktidar ile bir şekilde bağlantılı yapıların, seçimi manipüle edeceklerine dair ya da seçime dönük, seçim sürecinde bazı faaliyetler içine gireceklerine dair konular seçmen arasında sıklıkla konuşuluyor. CHP’nin SADAT’a gidip, bu konuları açıklığa kavuşturma çabasını bu çerçevede görmek lazım. Önümüzdeki dönemde bu tür duyumlar arttıkça, ortaya çıktıkça; CHP’nin sadece seçim günü sandıkların başında, partili arkadaşlarımızın bulunmasının ötesinde seçime güvenli bir iklimde gidilmesini sağlamak gibi bir yükümlülüğü de var. Biz, altılı masa olarak; bu çalışmaları yapıyoruz. Daha iyi bir noktaya götüreceğiz. Geçmişte yaşamış olduklarımızdan çıkardığımız dersler var. Önümüzdeki süreci daha iyi bir noktaya götürmek için, geçmişten çıkarmış olduğumuz dersler ile beraber daha güçlü bir şekilde bu seçimi kazanacağımızı düşünüyoruz. Ağırlığımızı oy almak konusunda, daha düşük seviyelerde bulunduğumuz ilçelere, mahallelere… Bundan sonraki süreci, bütün parti örgütüyle beraber yürüteceğimize şüphem yok. Vatandaşlarımızın rahatlıkla sandığa gelebileceği bir ortam yaratacağız. Onların oylarıyla, açık ara farkla biz 13. Cumhurbaşkanımızı seçeceğiz. CHP’nin, Millet İttifakı ortaklarının da parlamentoda çoğunluğu sağlayacak bir noktada göreceğiz. Türkiye bir değişim sürecine girdi. Bu sürecin taçlanacağı seçimi de biz bu son seçimlerde yaşayacağız.”

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,43% -0,12
  • EURO

    43,61% -0,15
  • GRAM ALTIN

    3989,23% -1,98
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50