Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep hali uzatılsın...

Deprem bölgesinde ilan edilen mücbir sebep, 31 Ağustos'ta sona eriyor.

GÜNDEM 23.08.2024 13:54:00 0
Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep hali uzatılsın...

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde 31 Ağustos’ta sona erecek mücbir sebep haline ilişkin, “Temel ihtiyaçlar dahi karşılanamıyorken ve yaşam henüz normale dönmemişken mali müşavirlerden ve mükelleflerden beyanname beklemek ve vergi ödemelerini talep etmek ne akla ne de mantığa sığan bir durumdur. Bir yıkımın ortasında vergi tahsilatı için aceleci davranmak, mağduriyetleri yalnızca derinleştirir Mücbir sebep halinin uzatılması yalnızca ekonomik yükleri hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda depremzedelerin yeniden hayata tutunmasına da katkı sağlar” dedi.

Depremlerden etkilenen dört il ve iki ilçedeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos'a kadar uzatılmıştı. Hâlihazırda mücbir sebep halleri devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bu hal 31 Ağustos'ta sona erecek. CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yıldırım Kara’nın açıklaması şöyle:

“Deprem bölgesinde ilan edilen mücbir sebep, 31 Ağustos'ta sona eriyor. Yıkılmış bir şehirde, siftah bile yapamayan, cazibe mekanlarından yoksun, nitelikli iş yerlerine henüz kavuşamamış esnaf, 1 Eylül'den itibaren e-Haciz uygulamasıyla karşı karşıya gelecek; depremzede esnaf ve işverenler ticari hayattaki darboğazı derinden hissedecekler. İktidara sorsak ‘asrın felaketi’ dediği bu depremlerde aylardır adım adım mücbir sebep halini uzatmaya çalışıyoruz. Konut yapımı, altyapı, sağlık sistemi alarm verdiğinde sığınılan ‘asrın felaketi’ söylemi, yurttaşa geldiğimizde aynı empatiden yoksun. Halbuki, Hatay’da kısa bir gezinti, günlük hayatın normale biraz bile yaklaşmadığını göstermeye yetecektir. Ne mükelleflerin biriken vergi ve SGK borçlarını ödeyecek hali ne de meslektaşlarımın, mali müşavirlerin, beyanname verebilecek bir durumu var.

"Bir yıkımın ortasında vergi tahsilatı için aceleci davranmak, mağduriyetleri yalnızca derinleştirir”

Mali müşavirler depremle evlerini, ofislerini, evraklarını, bilgisayarlarını kaybettiler; tüm defterler ve kayıtlar zayi oldu. Antakya’da, İskenderun’da, Hassa’da, Defne’de, Samandağ’da, Kırıkhan’da mali müşavirlerin ofisleri tamamen yıkıldı. Depremden 19 ay sonra bile elektrik, internet, ofis, personel ve sağlıklı bir çalışma ortamından yoksunlar. Muhasebe kayıtlarını tutmaya çalışan meslektaşlarımız yıkımların hala devam ettiği Hatay’da, kimi zaman yüksek katlardaki ofislerine dahi giremiyorlar. Temel ihtiyaçlar dahi karşılanamıyorken ve yaşam henüz normale dönmemişken mali müşavirlerden ve mükelleflerden beyanname beklemek ve vergi ödemelerini talep etmek ne akla ne de mantığa sığan bir durumdur. Bir yıkımın ortasında vergi tahsilatı için aceleci davranmak, mağduriyetleri yalnızca derinleştirir.”

"Borçlar için uzun vadeli ve faizsiz taksitlendirme seçeneği uygulanmalı”

Van depreminde uygulanan mücbir sebep halinin Hatay ve diğer deprem bölgelerinde hayat normale dönene kadar devam ettirilmesi gerektiğini belirten Kara, hükümete Mücbir Sebep ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılacak değişikliklerle sorunun çözümüne yönelik önerilerini şöyle sıraladı:

“Depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren işletmelerin mali yüklerinin hafifletilmesi için SGK ve BAĞ-KUR prim muafiyeti acilen sağlanmalı. Van Depremi sonrasında 2013/14 sayılı SGK genelgesi örnek alınarak 6 Şubat Depremlerinden etkilenen bölgelerde borçlar için uzun vadeli ve faizsiz taksitlendirme seçeneği uygulanmalı ve mücbir sebep hali hayat normale dönene kadar uzatılmalı. 6183 sayılı kanunun 48'inci maddesi gereği, deprem tarihinde mükellef olanların borçları irade beyanıyla taksitlendirilmeli, ilgili maddedeki ‘şartları taşımaları kaydıyla’ ibaresinin değiştirilerek ‘şartsız ve talep halinde’ 24-36-48 gibi eşit taksitler halinde faizsiz ödeme yöntemi oluşturulmalıdır. Her ne kadar benzeri hükümler ilgili madde de varsa da bu talep kanun değişimini gerektirmektedir.

"Geçmiş dönemlerle ilgili her türlü beyannamelerin verilmesi belirli bir takvim periyoduna bağlanabilir”

Kanunda değişikliğe gidilmeyecekse yine 48’inci maddedeki ‘faizsiz 24 eşit taksit’ yerinde kalmak şartıyla Tahsilat Genel Tebliğinde bir değişiklikle (hem Cumhurbaşkanının hem de GİB’in yetkisi mevcut) aranan şartlardan Nakit Akış Hızının (Rasyo) 1 buçuk oranıyla değerlendirilmesi ve ipotek anlamında muteber şahıs, demirbaş veya borç miktarıyla kıyaslanmadan gayrimenkul verilmesinin kanunun lafzının yerine getirilmiş olması amacıyla yumuşatılması ve idareye değerlendirme yetkisi verilmeden borçlunun talebiyle bağlı kalınması düzenlendiğinde konu çözüme kavuşabilir. Düzenleme, genel tebliğ bazında yapılacak olup tüm tarafları da bağlamış olacaktır. Yine idari bir düzenlemeyle geçmiş dönemlerle ilgili her türlü beyannamelerin verilmesi belirli bir takvim periyoduna bağlanabilir.

"Mücbir sebep halinin uzatılması depremzedelerin yeniden hayata tutunmasına da katkı sağlar”

Gerek genel tebliğ düzenlemelerinde gerekse iç genelgede borç ödemesi takviminin tüm işlemler bitirilmek kaydıyla Ocak 2025 tarihinden başlamak üzere eşit taksitler içerisinde ödenmesinin sağlanması da tüm mükellef ve borçlular açısından istenileni karşılamaya fayda sağlayabilir. Tüm bunların ışığındaysa depremzede esnafın kendini toparlayabilmesi ve ticari hayatın rayına oturabilmesi için depremden etkilenen esnafın söz verilen KOSGEB destek ödemelerinin daha fazla bekletilmeden ödenmesi sağlanmalıdır. Mücbir sebep halinin uzatılması yalnızca ekonomik yükleri hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda depremzedelerin yeniden hayata tutunmasına da katkı sağlar.”

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    11182,96%1,66
  • DOLAR

    41,29% 0,14
  • EURO

    48,99% 0,02
  • GRAM ALTIN

    4880,50% -0,24
  • Ç. ALTIN

    8025,91% 0,00

SİYASETİN GÖBEĞİNDE ŞANTAJ İDDİASI: ELAZIĞ İL BAŞKANI KONUŞTU

KÖYCEĞİZ BELEDİYESİ’NDE CİMER ŞİKAYETİ OPERASYONA DÖNÜŞTÜ

BORSA OPERASYONUNDA SÜRPRİZ İSİM: ERDOĞAN’IN KİTABINI YAZMIŞTI

CHP'Lİ YAVUZYILMAZ: YOLCU GARANTİSİ HALKIN SIRTINDA YÜK OLDU: BU MODEL MİLLETİN SOYULMASIDIR…

TCMB’DEN FAİZ DÜZENLEMESİ: %41,25 VE %42,25

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDE OPERASYON: 20 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

ÖZGÜR ÇELİK AÇIKLADI: BAYRAMPAŞA'DA BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ

ALTAYLI: KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ PERDE...

BAYRAMPAŞA OPERASYONU: HASAN MUTLU DAHİL 39 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ!

ERDOĞAN: “BU DAVANIN HİÇBİR YERİNDE AK PARTİ OLARAK YOKUZ”

GÜRSEL TEKİN: BU MAHKEMENİN HİÇBİR TARAFINDA YOKUZ

BAYRAMPAŞA BELEDİYE MECLİSİ'NDE CHP ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

CHP’Lİ AKSU BELEDİYESİNDE KRİTİK İSTİFALA

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SÜRPRİZ TELEFON…

EPİK SANAT TİYATROSU “NAZIM” OYUNUNU HARBIYE HALKIYLA BULUŞTURDU

MERSİN'DE CİNNET GEÇİREN ANNE 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜ

BAYRAMPAŞA'DA BİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DAHA CHP'DEN İSTİFA ETTİ

FETÖ'NÜN DIŞİŞLERİ YAPILANMASINA OPERASYON: 15 GÖZALTI KARARI

BAŞKAN ÖNTÜRK: “ÜRETİCİ KAZANACAK, TÜKETİCİ DE UYGUN FİYATLA YİYECEK”

VALİ MASATLI BALIKÇILARLA SEZONU BAŞLATTI

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

BUTLAN DAVASI BAŞLADI: CHP’DEN GENEL MERKEZ ÖNÜNDEN HODRİ MEYDAN!

SİYASET MAHKEMEDE, EKONOMİ BEKLEMEDE! KRİTİK DAVA PİYASALARI SALLAYABİLİR

HİKMET ÇETİN'DEN GÜNDEMİ SARSACAK İDDİA!

Yükleniyor


KÖYCEĞİZ BELEDİYESİ’NDE CİMER ŞİKAYETİ OPERASYONA DÖNÜŞTÜ

BORSA OPERASYONUNDA SÜRPRİZ İSİM: ERDOĞAN’IN KİTABINI YAZMIŞTI

CHP'Lİ YAVUZYILMAZ: YOLCU GARANTİSİ HALKIN SIRTINDA YÜK OLDU: BU MODEL MİLLETİN SOYULMASIDIR…

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDE OPERASYON: 20 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

ÖZGÜR ÇELİK AÇIKLADI: BAYRAMPAŞA'DA BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ

ALTAYLI: KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ PERDE...

  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.2 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 29.4 ° / 19.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Rizespor 4 1 2 1 -4 4
12.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
13.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
14.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
15.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
16.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 5 0 5 0 -6 0