MERSİN BÜYÜKŞEHİR'İN DESTEKLEDİĞİ ÇALTIBOZKIRLI ÜRETİCİLER, 5. KEZ HASAT MUTLULUĞU YAŞADI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in üretime olan desteğiyle yola çıkan, yakaladıkları başarı sonrasında ise Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni kuran Çaltıbozkırlı üreticiler...

YEREL 13.08.2023 11:47:00 0
MERSİN BÜYÜKŞEHİR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in üretime olan desteğiyle yola çıkan, yakaladıkları başarı sonrasında ise Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni kuran Çaltıbozkırlı üreticiler, Büyükşehir’in dağıttığı ve toprakla buluşturdukları lavantaları bir kez daha hasat etmenin mutluluğunu yaşadı. Çaltıbozkır lavanta bahçelerinde gerçekleştirilen 5. Lavanta Hasat Şenliği ile üreticiler hasatlarını şenlik havasında gerçekleştirdi.

Silifke'nin ilk lavanta bahçesi olma özelliği taşıyan Çaltıbozkır lavanta bahçelerinde 5. Lavanta Hasat Şenliği yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır sürdürdüğü desteği ile lavanta üretimi yapan Çaltıbozkırlı üreticiler yeniden hasat yaptı. Şenliğe; Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok Mersin Tarım İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zayim, Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Hatice Gülcan Yüksel, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Lavanta bahçesinde hasat yapılmasıyla başlayan şenlik, bahçeden kesilen çiçeklerin distilasyon tesisinde lavanta yağına dönüştürülmesiyle devam etti. Gün boyu birbirinden renkli etkinliklerin gerçekleştirildiği şenlikte, Büyükşehir Belediyesi Türk Müziği Orkestrası müzikleriyle katılımcıları eğlendirdi. Yerel sanatçılar Remzi Kır ve Mehmet Partal'ın parçalarını seslendirdiği etkinlik, Aylin Dinçer konseri ile sona erdi. 

Şenlikte konuşan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Çaltıbozkır’ın Büyükşehir’in özel önem gösterdiği bölgelerden biri olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Çaltıbozkır; Büyükşehir’in yapmış olduğu tarım projelerinin aslında ne kadar doğru olduğunu, yani yasak savmaktan ziyade üretimden pazarlamaya kadarki kısmın hepsinde üreticinin ihtiyaçlarını karşılayacağı projeler üreterek onları desteklemeye devam etmiş olmamızın en önemli göstergesidir. Üreticilerimiz geldiklerinde bizden talep ettikleri aslında Çaltıbozkır’da olmayan bir lavanta fidesiydi. Arkadaşlarımız buraya gelip iklim, hava, aynı zamanda topraklarla bu fidenin uyumlu olup olmayacağını araştırdılar ve sonrasında Çaltıbozkır’a destek vermeye karar verdik. 2. sene tekrardan vermiş oldukları emek karşılığında 5 bin fideyi toprakla buluşturdular. 3. sene tekrar fide desteği verdik ve gerçekten her yıl bir öncekinden daha iyi hale getirdiler. Böylelikle bizler de desteklemeye devam ettik.”

Artan üretim miktarlarıyla beraber ürünün artık katma değerli hale gelmesini istediklerini söyleyen Şahutoğlu, ürünlerin işlenmesi alanında da distilasyon ünitesi desteği verdiklerini kaydetti. Şahutoğlu, şöyle devam etti: 

“Şu anda distilasyon ünitesi ile beraber sadece Çaltıbozkır Kooperatifi değil çevre mahalleler, çevre ilçeler ve en son duyduğum kadarıyla Konya Ermenek'ten de üreticiler buraya gelmeye başladılar. Çok güzel bir şekilde distilasyon ünitesi çalışıyor. Ürünler artık katma değerli hale geliyor. Bizler bunlarla da yetinmiyoruz. Tarımın en önemli olduğu nokta üretimden sonra gelen nokta pazarlama. Bizler de yine kooperatif ürünlerimizin değerlendirilmesi ve satış anlamında da pazarlama kanalları açıyoruz. Üreticiler, Sanal Kooperatif Ürünleri Pazarlama Platformu adı altında satışlarını gerçekleştirecekler. Aynı zamanda da Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatif marketinde de elde etmiş oldukları ürünleri pazarlama imkanı sağlayacağız. Burada emeği geçen bu alanın hazırlanmasından ve etkinliklerin düzenlenmesine kadar geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum.”

Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner da “Burada olmaktan ve böyle değerli, anlamlı ve içi dolu bir programda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Projenin Mersin’de ve bütün Türkiye'de birçok projeye örnek olacağını düşünüyorum. Bu açıdan çok daha kıymetli” diye konuştu. 

Çaltıbozkır Derneği Başkanı Mehmet Asıl Özçalık ise şenlikte derneğin kurulmasını ve kooperatifleşme sürecini anlattı. Süreçte ilk olarak tarımsal eğitim kursları açtıklarını aktaran Özçalık, şu bilgileri verdi:

“Bu kurslardan bir tanesi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursu idi. Bu esnada şu anda Kooperatif başkanımız olan Hatice Hanım köyümüzde lavanta yetiştiriciliği denememizi önerdi. Hep birlikte kabul ettik ve Büyükşehir Belediyemize müracaat ettik. Bize vermiş oldukları 5 bin adet fidenin tamamını bir tanesini zayi etmeden toprakla buluşturduk. Neticede gördük ki bir yıl sonra o yıl Büyükşehir Belediye'mizin dağıtmış olduğu on binlerce fideden sadece Çaltıbozkır’daki 5 bin fide ayaktaydı ve bu alaka üzerine Büyükşehir Belediye'miz bize daha fazla destek vermeye, ilgilenmeye başladı.”

Lavanta dikiminden elde ettikleri çiçeklerin yağını çıkardıklarını ve sattıklarını söyleyen Özçalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu katma değer ekleyerek satışlarını yaptık. Onların da satışlarını yaparak elde ettiğimiz gelirlerle üniversite kazanmış olan, liseye gitmekte olan fakir kız öğrencilerimize destek vermeye başladık. Dört dönemdir bu burs desteğimiz devam etmekte.” 

Büyükşehir Belediyesi’nin distilasyon tesisi sayesinde çok daha fazla ürünün yağını çıkarmaya başladıklarını anlatan Özçalık, “Bunları da şişeleyerek, markalayarak, ruhsatlandırarak satışlarını yapıyoruz. Böylece maddi destek sağlamış oluyoruz hem derneğimize hem kooperatifimizi. İleriki yıllarda bu çalışmalarımız daha da katlanarak devam edecek. Daha fazla ürün, daha fazla katma değerli ürün elde edeceğiz” dedi. 

 

 

 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    11000,26%6,06
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,59% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4887,31% 0,06
  • Ç. ALTIN

    7888,34% 0,00

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

BUTLAN DAVASI BAŞLADI: CHP’DEN GENEL MERKEZ ÖNÜNDEN HODRİ MEYDAN!

SİYASET MAHKEMEDE, EKONOMİ BEKLEMEDE! KRİTİK DAVA PİYASALARI SALLAYABİLİR

HİKMET ÇETİN'DEN GÜNDEMİ SARSACAK İDDİA!

KURULTAY DAVASI ÖNCESİ İMAMOĞLU’NDAN SERT MESAJ

A MİLLİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

125 BİN DEĞİL, MİLYONLAR! DEMOKRASİ İÇİN TANDOĞAN’DA BİRLEŞTİLER”

CHP GENÇLİK KOLLARI POLİS BARİKATLARINI YIKTI

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

AY-YILDIZLI ZAFER: 12 DEV ADAM AVRUPA FİNALİNDE!

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BAŞKAN HASAN MUTLU GÖZALTINDA!

“SEYDİŞEHİR'DE OYUMUZU GERİ VER” SLOGANLARIYLA BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM

ROZETİ BİZZAT ERDOĞAN TAKACAK: CHP’DEN İSTİFA EDEN GÜRZEL, AKP’YE GEÇİYOR

DEVLET BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZ 2028'DE DE DEVAM ETMELİ

İMAMOĞLU: BU İDDİANAMEYİ SEÇİMDE KENDİSİNİ YENECEĞİMİ BİLEN KİŞİ YAZDIRDI

CHP’Lİ GENÇLER NÖBETTE: 3 BİN GAZ MASKESİYLE GENEL MERKEZ SAVUNMASI

2017’DEKİ ‘MÜHÜRSÜZ OY’ TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ! REFERANDUM GAYRİMEŞRUDUR!

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.2 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0