MAHKEME BAŞKANINDAN YARGILANAN GAZETECİYE “DAĞA ÇIKMAYI DÜŞÜNDÜN MÜ” SORUSU

Ankara merkezli operasyonda tutuklanmalarının ardından ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan haklarında dava açılan 11 gazetecinin yargılanmasına bugün başlandı. Mahkeme Başkanı, gazeteci Öznur Değer’e, “Dağa çıkmayı düşündün mü” diye sordu. Değer, “Şu

GÜNDEM 16.05.2023 16:53:11 0
MAHKEME BAŞKANINDAN YARGILANAN GAZETECİYE “DAĞA ÇIKMAYI DÜŞÜNDÜN MÜ” SORUSU

Ankara merkezli operasyonda tutuklanmalarının ardından ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan haklarında dava açılan 11 gazetecinin yargılanmasına bugün başlandı. Mahkeme Başkanı, gazeteci Öznur Değer’e, “Dağa çıkmayı düşündün mü” diye sordu. Değer, “Şu anada buradayım ve gazetecilik yapıyorum. Benim bir iradem olamaz mı? Kendi iradem ile çalışamaz mıyım” diye yanıt verdi.

Geçen şubat ayında tutuklanan ve haklarında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan dava açılan 11 gazeteci, bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Gazeteciler, davanın ilk duruşmasında savunmalarını yapıyorlar.

Davada, gazeteciler Diren Yurtsever, Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Güzelyüz, Habibe Eren, Öznur Değer tutuklu ve Mehmet Günhan, Zemo Ağgöz tutuksuz yargılanıyor.

Tutuklu 10 gazeteci, duruşma salonuna jandarma eşliğinde getirildi. Duruşmayı gazeteci, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazetecileri Koruma Komitesi’nden (CPJ) Özgür Öğret, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Yöneticisi Cuma Daş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Ankara Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi temsilcilerinin yanı sıra ve çok sayıda kişi izledi.

Duruşmada ilk savunmayı Öznur Değer yaptı. Değer, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı suçlandığını ifade ederek, “Kadın alanındaki haberlerimle birlikte, araştırmacı haberlerim nedeniyle gazetecilik ödülleri de aldım. Musa Anter Gazetecilik ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülü sahibiyim. ‘Gazetecilik nedir’ diye sorulduğunda, sadece haber yazan olarak anlaşılıyor. Ancak gazetecilik, bir yaşamdır. Gazetecilik, esası sorgulamaktır. Kendini, toplumu sorgulamaktır. Ben de bu sorgulamayla gazeteciliğe başladım. Gazetecilik, aynı zamanda toplumu bilgilendirmektir. Ben de burada, özellikle 11 ayda tutuklanan 33 gazeteci gibi sorgulamaya devam ediyorum” dedi.

“YAŞAM HAKKININ YOK SAYILDIĞI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”

Değer, kendilerine emniyette işkence yapıldığını iddia etti ve savunmasını şöyle sürdürdü:

“2016’dan bu yana üzerinde baskı hissetmeyen kimse yoktur. Ekonomik, sağlık, eğitim, askeri ve başlangıçta temel insani hak olan yaşam hakkının yok sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik krizi de hepimiz kendi yaşamımızda hissediyoruz. Siz orada otururken, biz burada otururken yaşıyoruz. Özellikle 2016’dan bu yana en çok demokrasiyi özledik. İnanıyorum ki siz de oturduğunuz yerde demokrasiyi özlemişsinizdir. Çünkü bu toplumun temel ihtiyacıdır.

2016’dan bu yana binlerce insan hakkı ihlali yaşandı. Ben size soruyorum; bu ağır tablo karşısında insan kendisini nasıl rahat hisseder? Ben de bu nedenle gazetecilik yapmaya karar verdim. Çünkü bu ihlallerle karşı karşıya kalanları kimse duymuyor. Kadınların, çocukların sesleri duyulmuyor. Ezilenler, ayrımcılığa uğrayanların sesleri duyulmuyor. Ben de ifade ettiğim bu kesimlerin sesi olmak için gazetecilik yapmaya karar verdim. Bu benim için vicdani bir husustur.

“6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNU HATIRLATTI”

Yaşanan hak ihlallerini ifade ettim. Ancak en fazla hak ihlali ile karşı karşıya kalan kesim kadınlardır. Yıllardır kadınlar katlediliyor. Özellikle son 21 yıldır binlerce kadın katledildi. Çocuklar yurtlarda, mescitlerde tacize uğruyor, tecavüze uğruyorlar. En son yaşanan bir örneği vermek istiyorum. Altı yaşında, H.K.G. adında bir kız çocuğu evlendirildi. Bu davayı hepinizin bildiğini düşünüyorum. Siz de izlediğinizde vicdanınızda hissettiniz. Altı yaşındaki bir çocuk nasıl evlendirilir? Peki özellikle H.K.G.’nin yaşadıkları karşısında kendisine insanım diyen kim sessiz kalabilir? Batman’da İpek Er, asker Musa Orhan tarafından tecavüze uğradı, intihar etti ve yaşamını yitirdi. İpek Er, sıradan bir kadın değildi. İpek Er, bir Kürt kadındır, genç bir kadındır ve karşısında bir asker vardır. Musa Orhan’ın zulmünden dolayı İpek Er, yaşamına son verdi. İpek, tüm kadınlara bir miras bıraktı. O miras neydi? Bu İpek’in haykırışıydı. İpek yaşamına son verdiğinde ‘Yaşadıklarım yerde kalmasın ve kadınlar intikamımı alsın’ dedi.”

Değer, tutuklu bulunduğu cezaevinde çıplak aramaya maruz kaldığını ileri sürdü. Değer, “İdari Gözlem Kurulu’nun raporunda ‘Sen memurlara yardım etmiyorsun’ deriliyor, yani sen hem mahkumsun, sen hem de gardiyanlara yardım etmek zorundasın. O mahkemeler de bunları kabul etmeyince tahliye etmiyorlar” dedi.

“DAĞA ÇIKMAYI DÜŞÜNDÜN MÜ”

Değer’e, çalıştığı haber ajansı hakkında sorular soruldu. Mahkeme başkanı, “Dağa çıkmayı düşündün mü” diye sordu. Değer, “Şu anda buradayım ve gazetecilik yapıyorum. Benim bir iradem olamaz mı? Kendi iradem ile çalışamaz mıyım” diye karşılık verdi.

Küçük çocuğu ile mahkeme salonuna gelmek zorunda kalan Zemo Ağgöz de bu duruşmadan vareste tutuldu. Gazeteci Emrullah Acar da gazetecilik faaliyetlerinin ve çalıştığı kurumun suçlama konusu yapıldığını belirtti ve tüm suçlamaları reddetti.

Duruşma, gazetecilerin savunmaları ile sürüyor.

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,65% 0,04
  • EURO

    46,89% 0,88
  • GRAM ALTIN

    4379,59% 1,87
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

DİYANET’TEN GİYİM VE ESTETİK UYARISI:“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL İLKELLİK”

İBB SORUŞTURMASINDA BİR KEZ DAHA ‘TEK SIRA’ GÖRÜNTÜLER SERVİS EDİLDİ!

ELAZIĞ'DA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

ERGÜN ATALAY, BEŞTEPE'DEN ÇIKAN TEKLİFİ AÇIKLADI…

İBB OPERASYONU: İETT GENEL MÜDÜRÜ VE ÇOK SAYIDA İSİM HAKİM KARŞISINDA

DENİZLİ'DE BİR POLİS AİLESİNİ KATLEDİP İNTİHAR ETTİ!

ERDOĞAN, FETÖ’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS ALAN MEHMET TUNÇ'UN CEZASINI KALDIRDI

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

İMAMOĞLU’NDAN KOBİ ÇAĞRISI: ÜRETİCİ DAYANACAK GÜÇTE DEĞİL

HBB’DEN AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI YOĞUN MÜCADELE BAŞLADI!

ANTAKYA KARLISU’DA ŞANTİYEDE KORKU DOLU ANLAR! FRENİ BOŞALAN VİNÇ 2 ARACI BİÇİP UÇURUMDAN YUVARLANDI

ESKİ TİP SÜRÜCÜ BELGELERİNİN YENİLENMESİ İÇİN TANINAN SÜRE 31 EKİM 2025'E KADAR UZATILDI

ÖZEL’DEN AKP’YE SERT ÇIKIŞ: KOMİSYON ÜZERİNDE TAHAKKÜM KURULAMAZ!

BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI RIZA AKPOLAT'IN BALDIZI HAKKINDA KARAR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN YARKADAŞ’A TEPKİ: ATATÜRK SEVGİMİZ TARTIŞILMAZ

AYM'DEN RASİM OZAN KÜTAHYALI'YA SOĞUK DUŞ!

ÖZEL: İMAMOĞLU ADAY OLMAZSA BEN DE ADAY DEĞİLİM

UKOME 2025 TEMMUZ AYI TOPLANTISI YAPILDI

31 KİŞİNİN KATLEDİLDİĞİ DOSYADA 5 HİZBULLAHÇININ MAL VARLIĞI SERBEST

İPTAL KARARI DİNLENMEDİ: ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE İNŞAAT HIZLANDI

Yükleniyor


DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

  • Cumartesi 33.2 ° / 22 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2