KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"

Artan hayat pahalılığı karşısında gelir-geçim dengesi bozulurken, özellikle ay sonunu borçla getirebilen dar ve sabit gelirli kesimin giderek daha fazla kredi kartına yüklenmesi borçları patlattı. Kredi kartı borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar ANKA mikro

GÜNDEM 19.04.2024 12:33:02 0
KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA:

HABER: EDDA SÖNMEZ - KAMERA: MEHMET ÇALPAR 

Artan hayat pahalılığı karşısında gelir-geçim dengesi bozulurken, özellikle ay sonunu borçla getirebilen dar ve sabit gelirli kesimin giderek daha fazla kredi kartına yüklenmesi borçları patlattı. Kredi kartı borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar ANKA mikrofonuna konuştu. Vatandaşlar, "Neymiş ekonomiyi düzeltmeye çalışıyormuş. Ekonomiyi düzeltmek için sen önce saraydan başla. Tepeden başla, saraydan başla, milletvekillerinin maaşlarından başla. Uçak inmeyen havalimanlarından başla, geçilmeyen köprülerden başla" dedi.

 Ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı, günden güne azalan alım gücü nedeniyle çıkmaza giren yurttaş bireysel krediler ile kredi kartlarına yüklendi. Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınan kişilerin sayısı bu yılın ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artarak 334 bin kişi oldu. ANKA Haber Ajansı İstanbul Beşiktaş'ta vatandaşa mikrofon uzattı. İşte aldığı yanıtlar:

“EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SEN ÖNCE SARAYDAN BAŞLA. TEPEDEN BAŞLA, SARAYDAN BAŞLA, MİLLETVEKİLLERİNİN MAAŞLARINDAN BAŞLA”

- Kredi kartı kullanıyorum ama tamamını ödeyemiyorum. Bir de vatandaşı soymak için yüzde 4-5 faiz çıkardılar. Üzerine bir de faiz çıkıyor. Asgari ücret ödemem neyse onu ödeyebiliyorum. Ama hepsini ödeyemiyorum. Bu emekli maaşlarıyla geçinen insan bunları ödeyemez. Bunlar bankaları zengin ediyor. Vatandaş hep kredi kartıyla alışveriş yapıyor. Sen neden bunu kesiyorsun ya bunu önlemeye çalışıyorsun. Neymiş ekonomiyi düzeltmeye çalışıyormuş. Ekonomiyi düzeltmek için sen önce saraydan başla. Tepeden başla, saraydan başla, milletvekillerinin maaşlarından başla. Uçak inmeyen havalimanlarından başla, geçmeyen köprülerden başla. Sen kredi kartından ne istiyorsun? Vatandaş zaten zor geçiniyor kredi kartıyla. Bir yükleniyorsun. Ha diyorsun ki sen geber. Sen geber diyorsun.

“ASKERE GİDECEĞİM İÇİN İŞSİZİM KREDİ KARTI BORÇLARIMI ŞU AN HİÇBİR ŞEKİLDE ÖDEYEMİYORUM”

- Kredi kartı borçlarımı şu an hiçbir şekilde ödeyemiyorum. Çünkü askerliğim geldi askere gideceğim. Günümüzün Türkiye’sinde bir yere iş başvurusunda bulunduğumda askere gideceğim için bana geri dönüş yapmıyorlar. İş bulamıyorum. Sokak müzisyenliği yapıyoruz. Burada kendimize destek topladığımızda kime sorsam ya cebinde bozuk parası yok ya da kredi kartı kullanıyorum oluyor. Ben kredi kartı kullanımını iyi bulmuyorum.

“ÖDEYEMİYORUM HAYAT KREDİ KARTIYLA DOLU”

- Kredi kartı kullanıyorum. Ödeyemiyorum. Maliye bakanı sağ olsun oradan oraya, oradan buraya, buradan oraya öyle aktarıyoruz. Yapacak başka bir şey yok. Hayat kredi kartıyla dolu.

10 BİN LİRAYLA MI ÖDEYELİM? BUNU YİYORUZ İŞTE

- Şöyle böyle ödüyoruz. 10 lirayla mı ödeyelim? Ödeniyor mu ödenmiyor. Bunu yiyoruz işte (Açma gösteriyor). Emeklinin hali bu. Paranız olsa simit yer miyiz? 10 bin liraya simiti bulduğumuza şükredelim.

“EMEKLİLERE ÖL DİYORLAR”

- Ödüyoruz işte. Hayat çok zor, geçim çok zor. 10 lira veriyorlar ne yaparsan yap diyorlar emeklilere. Öl diyorlar. Zaten o aşılardan bizi öldürdüler. Zaten öldürdüler herkese pıhtı atıyor. Herkes pıhtılı geziyor. Bizi o aşılarla çok güzel postaladılar öteki tarafa. Eh biz de bugün, yarın. Yani işte. Vallahi bilmiyorum, bu insanlar ne yapıyor? Nasıl bir kafaları var? Anlamadım. Ben bu yaştayım anlamıyorum onları. Anlamak da istemiyorum. Facia, gençlerimiz mahvoluyor. Geliyor şurada bir kahve içemiyorum. Yazıklar olsun. Nereye geldik biz? Ben gençleri üzülüyorum. Bizi boşver artık. Kuru ekmek yesek de önemli değil. Artık önemli değil. Ne yapalım? Vitamin, vitamin boş ver biz artık hak getire vitamin mi kalmış? Çocuklarımız vitaminsiz.

 "VARSA HARCIYORUM YOKSA HARCAMIYORUM"

- Peşin çalışıyorum. Varsa harcıyorum. Yoksa harcamıyorum. Ev sahibiyim emekli maaşım var. İşte onlardan. Kredi kartına krediden para çeksen yüzde 5 faiz alıyor. Neden kendimi zora sokayım ki? Bundan sonra varsa harcayacağım yoksa harcamayacağım.

 “HERKES ZOR DURUMDA”

- Evet kullanıyorum. Krediler o kadar yüksek ki kardeşim. Yani herkes zor durumda.

“ÇOK AŞARSANIZ ÖDEYEMEYECEK DURUMA GİREBİLİYORSUNUZ”

- Mantıklı kullandıktan sonra ödeniyor. Yani gelirinize göre kullanmanız lazım. Yani çok aşarsanız ödeyemeyecek duruma girebiliyorsunuz. Ben daha önce yaşadım bunu. Borçları ödeyemediğim bir dönem oldu ama artık akıllandım diyebilirim. Şimdi ne kadar ihtiyacım varsa o kadar ödüyorum.

“BİR ŞEKİLDE KENDİMİZİ TOPLAMAYA ÇALIŞIYORUZ AMA TOPLAYAMIYORUZ”

- Maalesef evet. Kesinlik ödeyemiyorum. Abla yuvarlanıyoruz Türkiye. Yani ne diyebilirim ki? Yetmiyor. Bir şekilde kendimizi toplamaya çalışıyoruz ama toplayamıyoruz. Çalışmak istiyorsun iş bulamıyorsun. İşe gidiyorsun tanıdığın olması lazım. Dayın olması lazım daha doğrusu. Siyasi bağ istiyorlar. Sonra tecrübe ediyor. Ama tecrübe kazanabileceğin bir alan açmıyorlar. Mesleğim aşçılık. Ama bulamıyorum, iş yine bulamıyorum.

“AYNI ŞARTLAR İÇERİSİNDE DEVAM ETMEYE ÇALIŞIYORUZ AMA CİDDİ BİR HAYAT PAHALILIĞI VAR”

- Şimdilik ödeyebiliyorum. Yani ucu ucunu eskiye göre daha zor olmakla birlikte ödeyebiliyoruz tabii ki. Yani hayat pahalılığı herkesi de etkiledi. Yağmur yağınca herkes ıslandı. Aynı şartlar içerisinde devam etmeye çalışıyoruz ama ciddi bir hayat pahalılığı var.

“ALLAH'A ŞÜKÜR EDELİM DE AÇ KALMAMAYA BAKALIM”

- Kızımın kredi kartını kullanıyorum. Hayır idareli olursam ödüyorsun. İdare etmezsen ödeyemezsin ki. Kim ödemiş ki yavrum ben ödeyebileceğim. Değil mi? Bu devirde. Allah'a şükür edelim de aç kalmamaya bakalım. Yoksa idare etmezsen.

“KREDİ KARTIMI ÇOK ZOR ÖDÜYORUM”

- Ben emekliyim. Yıllarca çalıştım vergilerimi ödedim. Sigortalı personel çalıştırdım. Çok şükür. Yüzümüzün akıyla bu günlere geldik ama şu anda emekliyim. Emekli maaşları biliniyor. Çok zor idare ediyorum. Keşke daha iyi olabilseydi. Çalıştığım günlerdeki rahatlığım olabilseydi ama şu anda yaşım var. Her işte çalışma imkanım yok. Sağlığım elverişli değil. Ve kredi kartımı çok zor ödüyorum.

 

 

 

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI SEÇİLEN YİĞİT'İ KABUL ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI

TÜRKİYE'NİN, GÜNEY AFRİKA'NIN İSRAİL'E KARŞI ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA AÇTIĞI DAVAYA 63. MADDE ÜZERİNDE MÜDAHİL OLMASI BEKLENİYOR

ALİ YERLİKAYA: "ÜLKE GENELİNDE DÜZENLENEN 1 MAYIS ETKİNLİKLERİNDE 226 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

MSB'DEN ACI HABER: "PİYADE UZMAN ÇAVUŞ SAİT TOKTAŞ ŞEHİT OLDU"

İSTANBUL'DA TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTERKEN GÖZALTINA ALINANLARDAN 175'İ SERBEST BIRAKILDI

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YARIN DEM PARTİ, İYİ PARTİ VE SAADET PARTİSİ'Nİ ZİYARET EDECEK

POLİS, 1 MAYIS KATILIMCILARINI BOZDOĞAN KEMERLERİ'DEN AKSARAY'A KADAR UZAKLAŞTIRDI

ANKARA'DA EKMEĞE YÜZDE 25 ZAM... ANKARA FIRINCILAR ODASI BAŞKANI ALNIAÇIK: "ZAM YILBAŞINDA ÖTELENMİŞTİ. TÜM GİRDİLERE ZAM GELDİĞİ İÇİN EKMEK FİYATINI YÜKSELTMEK ZORUNDA KALDIK"

ELAZIĞ'DA TACİZE UĞRADIĞI İLERİ SÜRÜLEN KIZ ÖĞRENCİLERİN AVUKATI KADER ARAT: "İNFAZ YASASI CAYDIRICI DEĞİL"

ANKARA'DA EKMEK ZAMMINA TEPKİ... "BU NASIL VİCDANSIZLIK"

DİSK VE KESK’ TEN TAKSİM KARARI

SARAÇHANE’NİN GİRİŞİNDE TOMA VE POLİS ABLUKASI

ERDOĞAN: HELAL RIZIK PEŞİNDE KOŞAN TÜM İŞÇİ VE EMEKÇİ KARDEŞLERİME SELAM VE SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM

ANKARA’DA YAĞMUR ALTINDA 1 MAYIS... AKM ÖNÜNDE TOPLANAN İŞÇİLER TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜYÜŞE BAŞLADI

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ: “TİP TAKSİM’E YÜRÜME KARARLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR”

CHP PARTİ SÖZCÜSÜ YÜCEL: “İSTANBUL’DA YAŞANANLAR ÜLKEMİZ DEMOKRASİSİ ADINA ÜZÜNTÜ VERİCİ”

İMAMOĞLU: “1 MAYIS KUTLU OLSUN”

ÖZGÜR ÖZEL,EMEKÇİLERİ TAKSİM'E SOKMAMAK ANAYASA’YI ÇİĞNEMEKTİR

SARAÇHANE'DE BİBER GAZLI MÜDAHALE

ALTINOK'TAN, KEÇİÖREN AİLE YAŞAM MERKEZİ İLE İLGİLİ İDDİALARA YANIT: "BİZDEN ÖNCEKİ DÖNEMDE YAPILMIŞTIR"

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ VE MEMUR-SEN'DEN TAKSİM ANITI'NA ÇELENK KOYDU

ÖZGÜR ÖZEL SARAÇHANE’DE... “TEDBİRLER, ÖZGÜRLÜĞÜ FEDA EDER NİTELİKTE

BUCA BELEDİYE BAŞKANI GÖRKEM DUMAN, 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜNÜ KUTLADI

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI... ÖZGÜR ÖZEL, SARAÇHANE’DEN AYRILDI

TÜRK-İŞ,"TOPLU SÖZLEŞMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMAZSA 2028'DE HESAPLAŞIRIZ"

ÖZGÜR ÖZEL SARAÇHANE'DE... "TÜRKİYE'DEKİ TÜM EMEKÇİLERE SESLENİYORUZ; ANAYASAL HAKKINIZDIR, SENDİKALARDA ÖRGÜTLENİN"

NUMAN KURTULMUŞ İLE ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

EDANUR GEZER'İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ İMAMOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA: “SORUMLULARI CEZASIZ BIRAKMAYACAĞIZ. BU OLAYIN SİYASİ İSTİSMAR MALZEMESİ HALİNE GETİRİLMESİNİ DE UTANARAK İZLİYORUZ”

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ... 17 KİŞİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Yükleniyor


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI SEÇİLEN YİĞİT'İ KABUL ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI

TÜRKİYE'NİN, GÜNEY AFRİKA'NIN İSRAİL'E KARŞI ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA AÇTIĞI DAVAYA 63. MADDE ÜZERİNDE MÜDAHİL OLMASI BEKLENİYOR

ALİ YERLİKAYA: "ÜLKE GENELİNDE DÜZENLENEN 1 MAYIS ETKİNLİKLERİNDE 226 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

MSB'DEN ACI HABER: "PİYADE UZMAN ÇAVUŞ SAİT TOKTAŞ ŞEHİT OLDU"

İSTANBUL'DA TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTERKEN GÖZALTINA ALINANLARDAN 175'İ SERBEST BIRAKILDI

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YARIN DEM PARTİ, İYİ PARTİ VE SAADET PARTİSİ'Nİ ZİYARET EDECEK

  • Perşembe 24.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.5 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16