Kırtasiye alışverişi ana sınıfı ve ilkokul öğrencileri için 3 bin liraya ulaştı... Veliler: "Enflasyondan etkilendi, mecburen alacağız"

2024-2025 eğitim öğretim yılı, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 20 milyondan fazla öğrenci ders başı yapmak için gün sayıyor.

YEREL 6.09.2024 10:16:00 0
Kırtasiye alışverişi ana sınıfı ve ilkokul öğrencileri için 3 bin liraya ulaştı... Veliler:

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler, kırtasiye alışverişine başladı. Ortalama 2 ila 3 bin lira arasında tutan kırtasiye masraflarını ödemekte zorlanan veliler, okul ihtiyaçlarını almak zorunda olduklarını ancak fiyatların bütçelerini zorladığını söyledi. İki çocuğu için alışveriş Mevlüt Sapmaz, "İhtiyaç listesine göre alıyoruz. Enflasyondan etkilendiğini düşünüyoruz, alacağız mecburen" dedi.

2024-2025 eğitim öğretim yılı, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 20 milyondan fazla öğrenci ders başı yapmak için gün sayıyor. Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kalırken öğrenciler ve velileri de kırtasiye alışverişine başladı. 

"Markalı ürünlerimizin çok yüksek fiyatları var"

Resul Aslan 36 senedir kırtasiyecilik yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Ana sınıfından başlayalım. Ana sınıfının normal bir köy okulları için ortalama alışverişleri 1400- 1500 TL civarında tutuyor. Merkez okuldakiler 3- 3 bin 500 TL arasında tutuyor. 1, 2, 3 ve 4. sınıf ortalama fiyatları 1400- 2000 TL arası değişiyor. 5, 6, 7, 8. sınıflar 2 bin 500- 3 bin TL arası değişiyor. Liselerde o kadar fazla bir alışveriş olmuyor. Bir çanta, iki defterle şu anda idare ediyor öğrencilerimiz. Geçen yılki ürünlerimiz daha uygundu. Bu sene biraz pahalı ama pahalı olmasının nedeni de mesela çantalar 300 TL, imitasyon çantalar var 200- 250 TL. Orijinal çantalarımız var kaliteli onlar da 750- 800 TL civarında değişiyor. Kuru boya, pastel boya mevcut. Bazı markalar var mesela 20 çeşit boyası var, en uygunu 30 TL, 300 TL'ye kadar çıkıyor. Sulu boya, kuru boya, keçeli boya da sulu da aynı. Markalı ürünlerimizin çok yüksek fiyatları var. Veliler genellikle bir daha almayalım diye devamlı kaliteli ürünlerden alıyorlar.

"Veliler sahte ürün almamaya dikkat etsin"

Velilere çağrı yapan Aslan, "Büyük mağazalar diyor ki 40 sayfa defter 4 TL. Müşteri geliyor bizim buraya, '40 sayfa defter ne kadar' diyor, biz de '6 TL' diyoruz. 'Şu mağazada bunlar çok uygun' diyorlar. Velilere özellikle söylüyorum siz 40 sayfa defter kullanmıyorsunuz sadece 40 sayfa defteri beyninizde yer ediyor. Bu mağazalarda bunlar çok uygun fiyatlı diyorlar. Şu anda en pahalı kırtasiye bu üç mağazadan daha uygun fiyatta. Bütün arkadaşlarımız kırtasiye ürünlerini uyguna veriyorlar ama bir algı olmuş. Sadece defteri baz almayalım. Şimdi kuru boya mesela orijinali 60 lira bunun, adam 25 liraya satıyor. Vatandaş diyor ki 'orada 25 TL niye sende 40 lira?' Veliler dikkat etsinler sahte ürün almasınlar" açıklamasını yaptı. 

"Velilerin en çok düşündüğü şey bütçe"

21 senedir kırtasiyecilik yapan Haluk Karakılıç ise şu ifadelere yer verdi:

"Aksaray'ın bütün okullarını gezip, herkese hizmet etmeye çalışıyoruz. İşlerimiz çok güzel. Önceye göre daha iyiyiz. Tüketici, ürünleri kırtasiyelerden alması gerektiğini öğrendi. Hani bu bir milyonculara değil de 12 ay boyunca hizmet alacağı yeri artık belirledi. Büyük bir çoğunluğun uğrak yeri oldu artık, mahallenin bakkalı gibi diyelim kırtasiyeler de oturdu artık. Velilerin en çok düşündüğü şey bütçe. Biraz daha uygun hale getirdik biz, örnek veriyorum çantalarımız 400 TL'den başlar 1500-2000 TL'ye kadar çanta olur. Defterlerde genelde artık kaplama olayı bitti hazır kaplı geliyor. Velilerimiz mutlu oluyorlar. Onlar da ortalama onunla beraber bin 500 ile 3 bin arası değişecektir. Benim kendi tahminim ilkokul da ortaokul da aynı o civarda olacaktır. Liselerde biraz daha kırtasiye ürünü azalıp kaynak kitabına çok yön veriyorlar. Kültür kitaplarına ağırlık veriyorlar. Onların da 2 bin lirayla 3 bin arası değişeceğini düşünüyorum ben."

Öğrenci velilerinin doğru yerlerden alışveriş yapması gerektiğini söyleyen Karakılıç, "Ayıplı mallardan uzak dursunlar. Ürünün nerede üretildiğini, nerede satıldığını takip etsinler. 12 ay boyunca hizmet eden kişiye ürünü götürün hemen teslim alınır. Kartlarda taksit imkanlarımız var, yeri geldiği zaman yardımcı oluyoruz, ay sonunu bekliyoruz veli gelip parasını ödeyebilsin, çocuğu da mağdur olmasın diye" dedi.

"Enflasyondan etkilediğini düşünüyoruz"

İki öğrenci velisi Mevlüt Sapmaz ise, "Maliyetini hesaplamadık ama ihtiyaç listesine göre alıyoruz. Defter aldık, tarih atlası, kalem, oyun hamuru, dosya, elişi kağıdı... Bunların bir kısmı evde, ablasından kalanlar var, onları almıyoruz. Olanları da eksiklerimizi de buradan temin ediyoruz. Daha kasaya uğramadık ama tabii ki enflasyondan etkilendiğini düşünüyoruz. Alacağız mecburen, tabii ki kırtasiye ihtiyaçlarını erteleyemeyiz" şeklinde konuştu.


 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10372,04%-0,10
  • DOLAR

    41,32% 0,08
  • EURO

    48,48% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4843,95% 0,33
  • Ç. ALTIN

    7896,98% 0,73

A MİLLİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

125 BİN DEĞİL, MİLYONLAR! DEMOKRASİ İÇİN TANDOĞAN’DA BİRLEŞTİLER”

CHP GENÇLİK KOLLARI POLİS BARİKATLARINI YIKTI

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

AY-YILDIZLI ZAFER: 12 DEV ADAM AVRUPA FİNALİNDE!

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BAŞKAN HASAN MUTLU GÖZALTINDA!

“SEYDİŞEHİR'DE OYUMUZU GERİ VER” SLOGANLARIYLA BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM

ROZETİ BİZZAT ERDOĞAN TAKACAK: CHP’DEN İSTİFA EDEN GÜRZEL, AKP’YE GEÇİYOR

DEVLET BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZ 2028'DE DE DEVAM ETMELİ

İMAMOĞLU: BU İDDİANAMEYİ SEÇİMDE KENDİSİNİ YENECEĞİMİ BİLEN KİŞİ YAZDIRDI

CHP’Lİ GENÇLER NÖBETTE: 3 BİN GAZ MASKESİYLE GENEL MERKEZ SAVUNMASI

2017’DEKİ ‘MÜHÜRSÜZ OY’ TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ! REFERANDUM GAYRİMEŞRUDUR!

“CHP’DEN SEÇİLDİ, AKP’YE GEÇTİ: USTAOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA!”

ÖZEL’DEN DAVA ÖNCESİ UYARI: CHP’Yİ YARGI ELİYLE DİZAYN ETTİRMEYİZ!

CHP HATAY MİLLETVEKİLİ SERVET MULLAOĞLU’NDAN SERT AÇIKLAMA: “CHP TESLİM ALINAMAZ!”

KAYYUM GERGİNLİĞİ: BERKAY GEZGİN YAKA PAÇA DIŞARI ATILDI!

ÖZEL'DEN BAHÇELİ VE ERDOĞAN'A 'SOKAK' YANITI!

“KURULTAY DAVASI ÖNCESİ KILIÇDAROĞLU KONUŞMADI: SIRTINI DÖNÜP GİTTİ

KONYA’DA BEKLENMEDİK GELİŞME: CHP VE YRP’Lİ BAŞKANLAR AKP’YE GEÇTİ

OPERASYON SONRASI HABERTÜRK’TEN İLK MESAJ: AKIŞ BOZULMAYACAK

ABLUKA ALTINDAKİ CHP İL BİNASI'NDA HAREKETLİ DAKİKALAR: 'KAYYUM'DAN ÖNCE ONLAR GİTTİ

CHP İSTANBUL KONGRESİ ESASTAN RET ALDI, KAYYUM DİRENİŞTE

CHP İSTANBUL KAYYUMUNA ESASTAN RET:KAYYUMUN YETKİSİ SONA ERDİ

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

  • Pazartesi 33.3 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
4.Göztepe 4 2 0 2 5 8
5.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
6.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
7.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
8.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
9.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
10.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
14.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
15.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
16.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
17.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0