İzmir’de futbolcu Merih Demiral heykeline CHP’den veto...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, EURO 2024'te yaptığı ‘bozkurt’ işaretiyle gündeme gelen milli futbolcu Merih Demiral’ın İzmir’e heykelinin dikilmesi önergesi, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi...

GÜNDEM 14.08.2024 22:36:00 0
İzmir’de futbolcu Merih Demiral heykeline CHP’den veto...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, EURO 2024'te yaptığı ‘bozkurt’ işaretiyle gündeme gelen milli futbolcu Merih Demiral’ın İzmir’e heykelinin dikilmesi önergesi, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Burada hiçbirimiz bir partinin siyasi sembolü olan bir işareti benimsemek zorunda değiliz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, geçtiğimiz ilk meclis toplantısında gündeme gelen ve ardından kentte tartışmalara neden olan EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Türkiye-Avusturya maçında yaptığı "bozkurt" işaretiyle gündeme gelen ve hareketi nedeniyle UEFA tarafından 2 maç ceza verilen milli futbolcu Merih Demiral’ın İzmir’de heykelinin dikilmesini talep eden önerge gündeme geldi.

İlk meclis toplantısında görüşülmek üzere Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Kent Konseyi Komisyonuna havale edilen önerge, komisyonlarda oy çokluğu ile reddedilmesinin ardından Meclis’e geldi.

Altınkeser: “Son genel başkanınız Kemal Bey’in bozkurt yapmış birçok fotoğrafı vardır”

Önergeye ilişkin MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser söz alırken, önergenin Ankara’da da verilip oy birliğiyle kabul edildiğini ifade ederken bozkurdun Türklere ait bir işaret olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bunu diğer belediyeler yapıyorsa İzmir de yapabilir diye düşündük. Sizin de son genel başkanınız Kemal Bey’in bozkurt yapmış birçok fotoğrafı vardır.”

Tugay, bozkurt işaretinin ne zamandır kullanıldığı sorusunu yöneltirken MHP’li Altınkeser, 1980’li yıllardan itibaren simge olarak kullanıldığını söyledi.

Tugay: “Heykelini dikmek için İzmir ile bir illiyetinin olması gerekmez mi?”

Altınkeser’e yanıt veren Tugay, ‘İzmir ile illiyet bağı’ vurgusu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“AK Parti’nin hareketi Rabia hareketi. Ben seçim kampanyalarında hiçbir AK Partili bozkurt işareti yaparken görmedim. Türklerin tarihinde bozkurt efsanesinin ne olduğunu, tarihimizde bozkurt simgesinin önemli bir simge olduğunu biliyoruz. Bir partimize mal olmuş bir parmak hareketi var ve bu hareketi yapan futbolcumuz, bir maçtan sonra böyle bir hareket yapma gereği duydu. Ona verilen ceza ile ilgili biz de rahatsızlık duyduk. Bir tepki de gösterebiliriz ama heykel dikmek nedir onu anlamadım. Ki siz bizi sık sık çok fazla heykel dikiyorsunuz diye eleştiriyorsunuz. Dikilen heykel bir bozkurt heykeli değil. Bozkurt işareti yapmakta olan bir futbolcunun heykelini İzmir’e neden dikelim? Tepki gösterelim. Heykel dikmek bu konuda yapmamız gereken şey midir? Sizin istemenizi anlıyorum ama biz niye isteyelim? Ben CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Heykel dikmekten bahsediyorsunuz biz heykel dikmeye karşıyız. Ne bozkurt işaretine bir hakaretimiz var ne de futbolcumuzun aldığı ceza ile ilgili biz de rahatsız olduk. Tepki göstermiyor da değiliz. Futbolcumuz iyi niyetle yapmış olabilir ama heykelini niye dikiyoruz? Heykelini dikmek için İzmir ile bir illiyetinin olması gerekmez mi? Dünden beri PKK’lı olmadığımız mı kaldı, ne saçma sapan iftiralara uğradık. Bir partinin genel başkanı cevap vermekten utandığım ahlaksız bazı ifadelerle bizleri itham etti. Bunları hak etmiyoruz biz. Bizler Atatürk milliyetçisi insanlarız. Kimsenin CHP’liler böyle ithamlarda bulunma hakkı yoktur. Bunları şiddetle reddediyorum. Biz burada böyle bir heykeli dikmek için yeterli gerekçe ve neden görmüyoruz. Başka da tartışılacak bir şey yoktur. Dediler ki ‘İzBB Başkanı ve meclis üyelerinin hepsi meclisten oy birliğiyle bu heykelin yapılmasını kabul ettiler’ dediler. Yalandı bu. Üstelik bu yalan haberi Anadolu Ajansı geçti. Anadolu Ajansı bizim karar vermediğimiz sadece komisyona havale ettiğimiz bir konuyu çarpıtarak ‘belediyeden oy birliğiyle kabul edildi’ dedi. Ben de bunu doğru olmadığın söyledim.”

Altınkeser: “Kendisi futbola İzmir’de başlamıştır”

Altınkeser, Gazeteci İsmail Saymaz’ın sosyal medya paylaşımını hatırlatarak Cemil Tugay’ın paylaşımın ardından verdiği demece ilişkin konuşarak şunları söyledi:

“Ciddiye alınması bile tuhaf diyorsunuz. Partimiz belli, ideolojimiz belli’ diyorsunuz. Ben sizi İzBB Başkanı olarak biliyordum. Siz CHP’li İzBB Başkanıyım dediniz. Bundan sonra bana göre siz CHP’li İzBB Başkanı olarak anılacaksınız. Merih Demiral’ın İzmir ile illiyet bağı yoktur ama kendisi futbola İzmir’de başlamıştır.”

Tugay: “Karşı bir siyasi görüşle reddedilmesini de tuhafsamamalısınız”

Basında çıkan iddiaların ardından kullandığı ifadelere yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Tugay, şöyle konuştu: “Aziz Türk milleti bizden hizmet bekliyor. Buralarda konuşmamız gereken şey bu şehrin sorunlarıyla ilgili çözümler ve hizmet amaçlı çalışmalardır. bu konu her ne kadar kelimelerle başak yere çekmeye çalışsak da MHP’nin Grup Başkanvekilinin meclis gündemine bu konuyu getirmesinin nedeni kendi partilerinin siyasi sembolü olmasıdır. Burada CHP’ye verilen oylarla CHP’den belediye başkanı seçilmiş olmam herkesin malumudur. Başka makamlarda, başka belediye başkanlarında, hükümet temsilcilerinde herkesin kendi partisi vardır ve bu doğrultuda siyasi görüşünün olması kadar doğal bir şey yoktur. Gazeteciler bu konuyu Anadolu Ajansı’nın hatalı yayınından sonra ülke gündemine hatalı taşıdıktan sonra bu kadar ağır tartışmalar devam ederken eğer kendi görüşümü belirtmeseydim iradesizlikle suçlanabilirdim. Ben bu şehrin belediye başkanıyım. Bu meclisin de başkanıyım. Burada görüşlerimi dile getirebilirim. Burada bizim problemimiz yalanlara, hakaretlere, iftiralara ve gerçek dışı bir sürü iddiaya bu olaya taşıyıp toplumu bu konuda germeye çalışan insanlarla alakalıdır. Bu tür insanların çabalarına hizmet etmememiz lazımdır. Tabii ki siyasi bazı gündemler getirebilirsiniz. Bu olayda yaptığınız gibi. Ancak bunların karşı bir siyasi görüşle reddedilmesini de tuhafsamamalısınız. O işaret MHP’ye ait siyasi bir işarettir. AK Parti de dahil hiçbir siyasi parti bunu kullanmamaktadır. Burada hiçbirimiz bir partinin siyasi sembolü olan bir işareti benimsemek zorunda değiliz. Burada mesele heykel dikmektir. Bu heykeli dikmek için İzmir için bir anlamı olması lazımdır ve biz bu anlamı bulamadık.”

Oyçokluğuyla reddedildi

Yaşanan tartışmanın ardından Milli Futbolcu Demiral’ın heykelinin İzmir’e dikilmesine ilişkin önerge, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.


 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10948,40%1,03
  • DOLAR

    42,05% 0,21
  • EURO

    48,54% -0,21
  • GRAM ALTIN

    5445,35% 0,29
  • Ç. ALTIN

    9041,14% 0,39

ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

GALATA’DA TASMALI YÜRÜYÜŞ SKANDALI! KADINI “MİYAVLATAN” İKİLİ TUTUKLANDI

MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR: “YARGI, SİYASETİN İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

"İSTANBUL SENİN UYGULAMASI" SORUŞTURMASI: 4 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

“MSB, EUROFİGHTER ANLAŞMASININ BEDELİNİ AÇIKLADI!

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”: MİLYONLAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ!

RESEPSİYONDA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF: MHP O KAREDE YER ALMADI

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

CHP’Lİ ADIGÜZEL: “6–12 YAŞ ÇOCUKLARIN GÖSTERİSİ, ‘BACAKLARI ÇIPLAK’ GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİRİLDİ”

ÖZGÜR ÖZEL'DEN YURT AÇILIŞINDA AKP'YE SERT ELEŞTİRİ

SÜREÇ KOMİSYONU YARIN KAPALI TOPLANIYOR! CHP’Lİ EMİR: EŞİTLİK VE ADALET DIŞINDA BİR ŞEY KONUŞULMAYACAK

ANITKABİR’DE 29 EKİM COŞKUSU: TÖRENE ‘ERDOĞAN’ SLOGANLARI DAMGA VURDU

ŞARKICI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR: KIZININ MESAJLARI GÜNDEMDE

AYDIN’DA ÇERÇİOĞLU KRİZİ: VATANDAŞLAR TEPKİLİ, FESTİVAL GERGİN BİTTİ

GEBZE'DE 7 KATLI BİNA ÇÖKTÜ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

İSKENDERUN’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU…

Yükleniyor


ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

  • Cuma 27.5 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 28.1 ° / 13.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4