İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ LİLLİAN: YUMUŞAMA SÜRECİNE GİREN TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNİN DÜNKÜ SALDIRAN VE TERÖRE KARŞI SAVAŞTAN ETKİLENMEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

İsrail’in Ankara Büyükelçisi İrit Lillian “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk siyasetçilerin yaptığı bazı açıklamaları çok destek verici ve yerinde bulduk. Bazıları ise bizi biraz şaşırttı.

GÜNDEM 8.10.2023 15:37:00 0
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ LİLLİAN: YUMUŞAMA SÜRECİNE GİREN TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNİN DÜNKÜ SALDIRAN VE TERÖRE KARŞI SAVAŞTAN ETKİLENMEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

İsrail’in Ankara Büyükelçisi İrit Lillian “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk siyasetçilerin yaptığı bazı açıklamaları çok destek verici ve yerinde bulduk. Bazıları ise bizi biraz şaşırttı. Çünkü Türkiye terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen bir ülke ve daha fazla empati bekliyorduk. Ancak yine de Türk siyasetinde, Türk sivil toplumunda kalpleri Filistinlilerle birlikte olan pek çok insan olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak tüm bu insanların kendilerine tek bir soru sorması gerektiğini düşünüyorum: Böylesi barbarca bir eylem ahlaki bir amaca hizmet ediyor mu? Eğer öyleyse, kimsenin böyle bir eylemle özdeşleşeceğini sanmıyorum. Yumuşama sürecine giren Türkiye-İsrail ilişkilerinin dünkü saldırıdan ve teröre karşı savaştan etkilenmemesi gerektiğini düşünüyorum. İyi bir diyalog, yapıcı bir diyalog, kendimizi nerede göreceğimiz ve iki ülke arasındaki ilişkileri nerede göreceğimiz sorusuna iyi bir cevap olabilir diye düşünüyorum” diye konuştu. 

İsrail’in Ankara Büyükelçisi İrit Lillian ve İstanbul Başkonsolosu Rami Hatan, dün sabah saatlerinde İsrail ile Filistin arasında başlayan gerilime ilişkin bugün çevrimiçi bir basın toplantısı düzenledi. Büyükelçi Lillian şu açıklamalarda bulundu: 

“YAKLAŞIK 300 MASUM İSRAİLLİ SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ” 

“Yaklaşık 300 masum İsrailli sivil öldürüldü. Maalesef çok sayıda çocuk, bölgede çalışan diğer ülke vatandaşları, turistler ve diğerleri de öldürüldü. Kayıplar arasında çok sayıda genç insan var. Bin 800'den fazla yaralıdan bahsediyoruz. Bunların birçoğunun durumu kritik ve bu bilgilendirme toplantısına hem askerlerin hem de sivillerin yaslı ailelerine en içten başsağlığı dileklerimi ve yaralılar için düşüncelerimi ve dualarımı ileterek ve onların bir an evvel iyileşmelerini umarak başlamak istiyorum.   

Daha da endişe verici olan şey çok sayıda İsrail vatandaşının Hamas teröristleri tarafından kaçırılmış olması ve henüz bu kişilerin sayısına dair bir bilgimiz yok. Sadece aralarında adeta yataklarından kaldırılarak en barbarca yöntemlerle Gazze'ye sürüklenen kadınlar, çocuklar ve yaşlılar var. Ne yazık ki hepiniz sosyal medyada, sivillere zarar veren çok acımasız, barbar ve korkunç yöntemleri anlatan birçok video görebilirsiniz. Uluslararası toplum ya da ahlaki değerlere sahip hiç kimse bu görüntüler karşısında kayıtsız kalamaz.  

Başbakanımızın dün yaptığı açıklamada da belirttiği üzere İsrail, bu saldırıdan yüzde 100 Hamas'ı sorumlu tuttu ve teröristlere karşı, İsrail'le başa çıkmanın yolunun bu olduğunu düşünenlere karşı bir operasyon başlattı. Bu sefer bu bir operasyon değil. Bu bir savaş. Terörizme karşı bir savaş. 

“GAZZE’DE YAŞAYAN İNSANLARIN KADERİ HAMAS’IN SORUMLULUĞU ALTINDA” 

Vatandaşlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yapılacaktır ve Gazze'de yaşayan insanların kaderinin Hamas'ın sorumluluğu altında olduğunu vurguluyoruz. Dünkü saldırının sonuçları bu terör örgütünün sorumluluğunda olacaktır. Bu saldırının arkasındaki nedene ilişkin hiçbir gerekçe ya da mazeret böylesi barbarca eylemleri haklı çıkarmaz. Bu eylemlerin bu nedenlerle hiçbir ilgisi olmadığına inanıyoruz. 

Asıl amaç bölgesel istikrarı sarsmaktır ve ne yazık ki eğer sebep buysa bunun sorumlusu sadece İsrail olmayacaktır. Radikallerin ülke ve bölge üzerindeki siyasi gündemi zorlayacak kişiler olduğunu düşünmüyorum ve İsrail böyle bir durumu önlemek için gerekli tüm adımları atmalıdır.” 

RAMİ HATAN: İSRAİL’E KARŞI DÜZENLENEN BU TERÖR SALDIRISI, FİLİSTİN HALKINA YARDIM ETTİĞİMİZ BİR DÖNEMDE OLDU 

Başkonsolos Hatan ise şunları kaydetti: 

“İsrail Gazze'deki Filistinlileri desteklerken, onlara yardım etmeye çalışırken Hamas'ın bu savaşı başlatarak zalimce davrandığını ve bir kez daha Hamas'ın kendi vatandaşlarına yardım etmeye çalışmadığını görüyoruz. Bu sadece İsrail Devleti’ni yok etmek isteyen zalim bir terör örgütüdür.  

Projelerle Gazze'deki Filistinlilerin refahını arttırmaya çalışıyoruz. İsrail'e karşı düzenlenen bu terör saldırısı, Filistin halkına yardım ettiğimiz bir dönemde oldu. Elbette şu an statüko korunuyor. İsrail Devleti'ne karşı bir saldırıda bulunmanın hiçbir mazereti yoktur.   

Vurgulamak istediğim bir diğer husus, İran'ın bölgedeki herhangi bir terör örgütünü İsrail Devleti’ne karşı yeni bir cephe açmaya teşvik etmeyeceğinden emin olmamız gerektiğidir. Çünkü bizim karşılık ve tepkimiz çok büyük olacaktır.” 

LİLLİAN: GENİŞLEMEK GİBİ BİR NİYETİMİZ KESİNLİKLE YOK 

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularına geçildi. Hatan bir basın mensubunun İran’ın saldırıdaki desteğine ilişkin soruyu, “İran bölgede istikrarsızlığı yaymaya çalışıyor. Cihatçı terörist grupların arkasında İran var, sizin de çok iyi bildiğiniz gibi İran Hizbullah'ı destekliyor. Dolayısıyla İsrail Devleti'nin tüm cephelerinde neler olup bittiğini çok dikkatli bir şekilde izliyoruz” ifadeleriyle yanıtladı.  

Büyükelçi Lillian, Filistin’e yönelik bir genişlemenin olup olmayacağının sorulması üzerine, “Operasyonu ne doğuya, ne kuzeye doğru genişletmek gibi bir niyetimiz kesinlikle yok. İsrail vatandaşlarına yönelik tüm terör faaliyetlerini engellemek istiyoruz” dedi. 

“ARABULUCULUĞUN ZAMANI FARKLIDIR”

Türkiye’nin olası arabuluculuğuna ilişkin Lillian şu değerlendirmede bulundu: 

“Arabuluculuğun zamanı farklıdır. Şu anda yaralıları iyileştirmeye çalışıyoruz, kaç vatandaşımızın kaçırıldığını bile bilmiyoruz. Aralarında çocukların da olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu çocukların kaçırıldığından ve ailelerinin hayatta olup olmadığından bile emin değiliz. En azından önemli sayıda gencin bir partide kutlama yaptığını ve acımasız, insanlık dışı şekilde öldürüldüğünü biliyoruz.” 

“YUMUŞAMA SÜRECİNE GİREN TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNİN DÜNKÜ SALDIRIDAN VE TERÖRE KARŞI SAVAŞTAN ETKİLENMEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM” 

Türk siyasetçileri ve kamuoyundan gelen tepkilerin ikili ilişkilere bir yansıması olup olmayacağı konusunda ise Lillian şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk siyasetçilerin yaptığı bazı açıklamaları çok destek verici ve yerinde bulduk. Bazıları ise bizi biraz şaşırttı. Çünkü Türkiye terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen bir ülke ve daha fazla empati bekliyorduk. Ancak yine de Türk siyasetinde, Türk sivil toplumunda kalpleri Filistinlilerle birlikte olan pek çok insan olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak tüm bu insanların kendilerine tek bir soru sorması gerektiğini düşünüyorum: Böylesi barbarca bir eylem ahlaki bir amaca hizmet ediyor mu? Eğer öyleyse, kimsenin böyle bir eylemle özdeşleşeceğini sanmıyorum. Yumuşama sürecine giren Türkiye-İsrail ilişkilerinin dünkü saldırıdan ve teröre karşı savaştan etkilenmemesi gerektiğini düşünüyorum. İyi bir diyalog, yapıcı bir diyalog, kendimizi nerede göreceğimiz ve iki ülke arasındaki ilişkileri nerede göreceğimiz sorusuna iyi bir cevap olabilir diye düşünüyorum.” 

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10689,95%0,44
  • DOLAR

    32,21% 0,02
  • EURO

    35,04% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2527,71% 1,09
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR

DEMİRTAŞ: BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 1 ayda 2 bin 830 olaya müdahale etti

İran'da Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından 5 günlük resmi yas ilan edildi

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı Fidan: "İran halkının başı sağ olsun"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ’Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"

Yankı Bağcıoğlu'ndan OYAK'a: "2023 yılı nema oranının gerçek enflasyon rakamlarını yansıtacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir"

Sur Belediyesi: "Kayyımın bıraktığı borçlar nedeniyle maaş ödemelerinde problem yaşıyoruz"

İran Dışişleri Bakanlığı'na, Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani getirildi

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL GENÇLERE SESLENDİ: ''GERÇEK İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ''

BEŞİKTAŞ, SAHASINDA HATAYSPOR İLE 2-2 BERABERE KALDI

ESKİ BAKAN ZİYA SELÇUK YÜKSELİŞ KOLEJİNDE

AHBAP HATAY'DA GENÇLİK MERKEZİ YAPTIRIYOR

TÜRKER ATEŞ: "TASARRUFUN FATURASINI YEREL BASINA ÖDETMEYİN"

İZMİR'DE EMEKLİLERDEN BAKAN IŞIKHAN'A "YENİ HİZMET MODELİ' TEPKİSİ

ÖZEL:ATILAN O İLK ADIMIN İZİNDEN YÜRÜYOR VE MÜCADELE EDİYORUZ

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINAN 3 EMNİYET GÖREVLİSİ İFADE VERMEK İÇİN ANKARA ADLİYESİ'NDE

ANITKABİR'DE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TÖRENİ...

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL GENÇLERLE ANITKABİR’E YÜRÜYOR

İMAMOĞLU:BİZE YÜKLENEN SORUMLULUKLARIN TAMAMINI MİLLETİMİZLE BULUŞTURMA KONUSUNDA KARARLIYIZ

'AYHAN BORA KAPLAN' KRİZİNİN ARDINDAN ANKARA EMNİYETİ’NE YENİ ATAMA

MEMLEKET PARTİSİ, "GENEL MERKEZ KAPANDI" İDDİALARINI YALANLADI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A:MADEM ATAMAYACAKTIN BU 1 MİLYON GÜNAHSIZI NİYE OKUTTUN?

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

BAHÇELİ, KOBANİ DAVASI'NDA VERİLEN CEZALARI ELEŞTİRENLERİ HEDEF ALDI

MEB: 20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR 20-31 MAYIS ARASINDA

KILIÇDAROĞLU:DEMİRTAŞ,DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI' MASKESİYLE TUTSAK EDİLMİŞTİR...

SAVCILIK, ANKARA 22. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NİN KOBANİ DAVASI'NDA VERDİĞİ TAHLİYE KARARLARINA İTİRAZ ETTİ

Yükleniyor


KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR

DEMİRTAŞ: BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 1 ayda 2 bin 830 olaya müdahale etti

İran'da Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından 5 günlük resmi yas ilan edildi

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı Fidan: "İran halkının başı sağ olsun"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ’Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"

  • Pazartesi 30.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 31.5 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 17.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16