İMAMOĞLU'NDAN DEPREME DAYANIKSIZ BİNASI OLAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI: "CESUR OLUN, PRATİK HAMLELER YAPIN"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından karbon fiber yöntemiyle güçlendirilmesine başlanan İmar AŞ’nin Mecidiyeköy’deki Genel Müdürlük binasında incelemelerde bulundu.

GÜNDEM 23.11.2023 18:10:00 0
 İMAMOĞLU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından karbon fiber yöntemiyle güçlendirilmesine başlanan İmar AŞ’nin Mecidiyeköy’deki Genel Müdürlük binasında incelemelerde bulundu. İmamoğlu, “Kimi güçlenecek, kimi yeniden yapılacak. Farklı farklı yöntemlerle İstanbul'un çok yönlü bir seferberliğe dönmesi lazım. Yoksa bunu tek başına bir kurum yapamayacak. Güçlendirme statüsüne, beklediğimiz yoğunlukta da bir ilgi yok. Bunu biz de tabii daha iyi anlatacağız tam da buralarla beraber. Ama vatandaşımız da bu konuda pratik davranıp, daha cesur davranacak. Çünkü, bu konuda kendine güvenen yetkin firmalarımız var. İstanbul'da, Türkiye'de başarıyla bu işleri yapmış firmalarımız var. Hatta üreticilerimiz de var" dedi.

İBB'den yapılan açıklamaya göre, mülkiyeti, belediye iştiraki İstanbul İmar AŞ adına kayıtlı olan İstanbul İmar İş Merkezi, 1974 yılında yapıldı. İş Merkezi’nde; İstanbul İmar AŞ Genel Müdürlüğü, İstanbul Vakfı, İBB Mahalli İdareler Koordinasyon Merkezi ve Beltur’un yanı sıra bazı özel sektör firmaları faaliyet gösteriyordu. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından merkezde, İBB İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü tarafından hızlı tarama yöntemleriyle inceleme yapıldı. İnceleme sonunda bina, deprem güvenliği oranına karşılık C sınıfında (orta risk) olduğu ortaya çıktı. Bina Güçlendirme maliyeti ile yeniden yapım maliyetlerinin karşılaştırılabilmesi amacıyla Proje Yönetim Müdürlüğü tarafından, ayrıntılı mimari etütler çalışıldı. Binanın güçlendirilmesiyle yeniden yapılması arasında çok ciddi kullanılabilir alan kaybı olması, binanın şehrin yaya ve araç trafiği açısından en yoğun lokasyonu olan Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi üzerinde bulunması nedeniyle, yeniden yapım süresinin standart inşaat işlemlerine göre çok daha uzun süreceği ön görüldü. Tüm bulgular ışığında, binanın acil olarak “karbon fiber” yöntemiyle güçlendirilmesine karar verildi. Yine bir İBB iştiraki olan KİPTAŞ, taşınmazdaki tadilat işlemleri, “İstanbul Yenileniyor” projesi kapsamında, geçtiğimiz Haziran ayında başlattı. Binanın 2024 yılı ocak ayında tamamlanması hedefleniyor. 

“FARKLI FARKLI YÖNTEMLERLE İSTANBUL'UN  ÇOK YÖNLÜ BİR SEFERBERLİĞE DÖNMESİ LAZIM”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, güçlendirme çalışmaları devam eden binada incelemelerde bulundu. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve yüklenici firma yetkililerinden çalışmalarla ilgili bilgi alan İmamoğlu, İstanbul’da güçlendirmeye muhtaç birçok yapı olduğuna dikkat çekti. İstanbul’un çok yönlü çalışmalarla dönüştürebileceğini belirten İmamoğlu, “Kimi güçlenecek, kimi yeniden yapılacak. Farklı farklı yöntemlerle İstanbul'un çok yönlü bir seferberliğe dönmesi lazım. Yoksa işte bunu tek başına bir kurum yapamayacak” dedi.

Güçlendirme işleminin, yıkıp yeniden yapmaya göre zamandan tasarruf sağladığını belirten İmamoğlu, “Bu tür şantiyelerin mobilizasyonu çok zor kent merkezlerinde. Malzemelerinin nakli ya da ön hazırlığı vesaire gibi birçok konuda fırsatlar yaratabiliyor. Hatay'da yaşadık güçlendirmenin yapıyı nasıl ayakta tuttuğunu. Zor bir yapı. Orada uygulamanın biçimini de o dönemde hocamızdan dinlemiştik. Bu tür yapılarda, hayatın böylesi pratik bir metotla kurtulmasını sağlamak, İstanbul için en etkin hizmetlerden birisi” diye konuştu.

“İSTANBUL'UN ARTAN BİR DÖNÜŞÜME VE GÜÇLENDİRMEYE İHTİYACI VAR”

Bina sahiplerini cesur olmaya ve pratik hamleler yapmaya davet eden İmamoğlu şunları söyledi: 

“Hele hele bu tür kent merkezlerinde bulunan yapıların, böylesi bir güçlendirmeden öncesiyle sonrası arasında hem mülk değeri hem kazançları farklılaşıyor. Yani bu katma değeri de herkesin hesaplaması şart. Tüm bu yönleriyle beraber ele alınıp, bunu da bir KİPTAŞ'ın etkin faaliyeti olarak kamuoyuna sunuyoruz. Şu anda arkadaşlar çalışıyor ama mesela güçlendirme statüsüne beklediğimiz yoğunlukta da bir ilgi yok. Bunu biz de tabii daha iyi anlatacağız belki işte tam da buralarla beraber. Ama vatandaşımız da bu konuda pratik davranıp, daha cesur davranacak. Çünkü, bu konuda kendine güvenen yetkin firmalarımız var. İstanbul'da, Türkiye'de başarıyla bu işleri yapmış firmalarımız var. Hatta üreticilerimiz de var. İstanbul'un artan bir dönüşüme ve güçlendirmeye ihtiyacı var.” 

KARBON FİBER GÜÇLENDİRME 

İBB'den yapılan bilgilendirmeye göre, karbon fiber güçlendirmenin adımları şöyle:

Hazırlık: Beton yüzey yağ, pas ve kirden arındırılır. Zayıf kısımlar sıva ve boya gibi mekanik yöntemlerle temizlenir. Beton yüzeyinin minimum çekme dayanımı 1.5N/mm² olmalıdır.

Yapıştırıcı Uygulaması: Epoksi yapıştırıcısı, hazırlanan yüzeye sürülür. Bu yapıştırıcı, karbon elyafın betonla sağlam bir bağ kurmasını sağlar.

Karbon Fiber Uygulaması: Gerilmiş karbon elyaf, yapıştırıcı ile betona yapıştırılır ve iyice doyurulur. Bu adım, karbon elyafın yapıya güçlendirme sağlamasını sağlar.

Son Kat Epoksi: Elyaf üzerine son kat epoksi uygulanır. Bu katman, karbon fiberi korur ve daha fazla dayanıklılık sağlar.

Koruyucu Kaplama: İhtiyaç duyulması halinde, koruyucu bir kaplama yapılabilir. Bunun için kum serpilir ve ardından sıva veya başka bir uygulama işlemi gerçekleştirilir.

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,05
  • EURO

    43,76% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4091,85% -0,32
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,33

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

İBB’YE YÖNELİK OPERASYONDA GÖZALTINA ALINAN VE KAYINPEDERİ ÜZERİNDEN RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANAN ONUR SOYTÜRK'ÜN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI…

SAMSUN'DA HEYELAN: BABA VE İKİ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

SAMSUN'DA HEYELAN: AKARYAKIT İSTASYONUNDA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

ELAZIĞ'DA 4,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN EKREM İMAMOĞLU'NA ZİYARET

İMAMOĞLU’NDAN GÖZALTILARA TEPKİ…

TGRT'DE OLUMSUZ 'KJ'YE PATRON EŞİ SANSÜRÜ…

ÖZGÜR ÇELİK O BAVULLARI TEK TEK AÇTI!

AKP'Lİ İSİMDEN İTİRAF GİBİ 'İMAMOĞLU' VE 'KAYYUM' SÖZLERİ!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A 'DÜELLO' ÇAĞRISI…

İMAMOĞLU'NDAN İBB OPERASYONUNA İLK TEPKİ!

NURİ ASLAN'DAN İSKİ TEPKİSİ…

Yükleniyor


1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

  • Çarşamba 28.5 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Perşembe 22.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50