GARO PAYLAN: “AZINLIK VAKIFLARININ MALLARI, MÜLKLERİ VAR…

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği ile ilgili yapılan değişiklikleri değerlendirdi.

GÜNDEM 17.09.2022 19:13:00 0
GARO PAYLAN: “AZINLIK VAKIFLARININ MALLARI, MÜLKLERİ VAR…

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği ile ilgili yapılan değişiklikleri değerlendirdi. Paylan, "Rum toplumunun 15’ten fazla vakfı var. Ama Rumlar, Süryanilerden çok daha az bir nüfusa sahip. Şu an İstanbul’da 15 bin Süryani varken 1500 Rum kalmış durumda. Yönetmeliğin bir maddesi Süryaniler için pozitif bir şey gibi gözükürken Rumlar veya Ermeniler için çok negatif bir konuya dönüşebiliyor" dedi. Azınlık vakıfların, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olduğunu hatırlatan Paylan, "Bakıyorsunuz Kültür ve Turizm Bakanı ortada yok, bu mesele ile hiç ilgilenmiyor. Ama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ne hikmetse bu mesele ile çok ilgileniyor. Neden acaba diye soruyoruz. Çünkü bu vakıfların malları, mülkleri var. Herhalde bu vakıfların malları ve mülkleri ile ilgili belli hesaplar var. Bu hesapları da bozmamız gerekir. Süleyman Soylu’nun bu mesele ile bu kadar ilgilenmesi manidardır" diye konuştu.

Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında iptal edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mart 2021 tarihinde İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklarken gayrimüslim cemaat vakıfları yönetim kurullarının oluşturulması ve seçimine ilişkin Vakıflar Yönetmeliği'nde düzenleme yapılacağını söyledi.

Aradan geçen 9 yılın ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü, azınlık vakıflarını ilgilendiren Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği’ni 18 Haziran 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelikte azınlık vakıflarının seçim sisteminde değişikliğe gidilerek, seçmen ve seçileceklere vakfın olduğu bölgede altı ay ikamet etme şartı getirildi. Ayrıca hastanesi olan azınlık vakıflarının seçimleri Sağlık Bakanlığı’na bağlandı.

Bugün Resmî Gazete’de Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği'nde 5 maddelik bir değişiklik yapıldı. İstanbul’da 15'ten az vakfı olan toplumlara il genelinde seçim yapma imkânı getirildi. Vakıflar, seçmen listelerini bulundukları seçim çevresindeki tüm seçmenleri kapsayacak şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne iletecek.

"MEVCUT YÖNETMELİK, AZINLIK VAKIF SEÇİMLERİNİN DEMOKRATİK YAPILMASININ ÖNÜNE GEÇİYOR"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, yönetmelikte yapılan değişiklikleri ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Paylan, 9 yıl sonra çıkan yönetmeliğin beklentileri karşılamadığını söyledi. Paylan, “Dağ fare doğurdu. Bununla ilgili itirazlarımızı hükümete sunduk. Bunları gelin düzeltelim dedik. Ama bugün çıkan yönetmelik düzeltmesi de bir düzeltme değil, tam tersine işi daha da zora sokuyor. Ne istiyor azınlıklar? Seçimlerini demokratik bir şekilde yapmak istiyorlar. Oysa mevcut yönetmelik, azınlık vakıf seçimlerinin demokratik bir şekilde yapmasının önüne geçiyor” dedi.

"HÜKÜMET BELİRLEMEK İSTİYOR"

Lozan Anlaşması’na atıf yapan Paylan, “Lozan’a göre bu azınlıklar, kendi özerklikleri olan azınlıklar ve kendi seçimlerini kendi belirledikleri seçim tertip heyetleri ile yapabilecek durumdalar. Ancak maalesef hükümet hem seçim bölgesini kendi belirlemek istiyor hem bu seçim bölgelerinde adayları kısıtlıyor hem de bu seçimin bütün listelerini her şeyi ben belirleyeceğim diyor. Oysa bu cemaatler elbette bir kamu otoritesinin hakemliğine ihtiyaç var ama burada doğrudan bir müdahale var” sözleriyle AKP hükümetinin müdahalesini eleştirdi.

"BU VAKIFLAR ASLINDA ELİMİZDEN ALINMIŞ OLDU"

Türkiye’de çok sayıda Rumlara ait vakıf olduğunu anlatan Paylan şöyle konuştu:

“Ama şunu söylüyor, bir kişi üçten fazla vakfa yönetici olamaz diyor. Seçim bölgesinde oturmak zorundasın diyor. Bu şartları karşılayabilen yeterli sayıda Rum yok ki. Bu neden demek, o vakıfların etkin yönetilmemesi demek. O vakıflarda yeterli yöneticinin olmaması demek. Bu vakıfların devre dışı kalması, yönetilememesi demek. Ermeni toplumunda da benzer bir durumla karşı karşıyayız. Ermeni toplumu da taleplerini iletti. Hem Rumların hem Ermenilerin hastane vakıfları en büyük vakıflarımız. Bu vakıflarımızı seçim dışı bıraktı ve resmen Sağlık Bakanlığı’na bağladı. Bir şekilde aslında elimizden alınmış oldu bu vakıflar. Yönetimleri, seçim yapılamaz duruma getirildi. Bunlar yapsın dedik, ama bu seçimlerin de yapılmasını bu düzeltme yönetmeliği de düzeltmiyor.”

"SÜRYANİLER İÇİN POZİTİF GİBİ GÖZÜKÜRKEN RUMLAR VEYA ERMENİLER İÇİN ÇOK NEGATİF BİR KONUYA DÖNÜŞEBİLİYOR"

Yönetmelik çıktığı zaman itiraz ettiklerini ifade eden Paylan, yönetmeliği “dayatma” olarak nitelendirdi. Paylan, “Bu itirazları gözetmeyen bir dayatma ile karşı karşıyayız. Bir cemaatin 15’ten az vakfı varsa İstanbul genelinde seçim yapabilir diyor. Belki bu Süryani toplumunun talebi olabilir, bu yönde bir adım atılmış gibi gözükebilir ama diğer yandan baktığımızda Rum toplumunun 15’ten fazla vakfı var. Ama Rumlar, Süryanilerden çok daha az bir nüfusa sahip. Şu an İstanbul’da 15 bin Süryani varken bin 500 Rum kalmış durumda. Yönetmeliğin bir maddesi Süryaniler için pozitif bir şey gibi gözükürken Rumlar veya Ermeniler için çok negatif bir konuya dönüşebiliyor” dedi.

"GÜCÜ İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN, HÜKÜMETTEN ALIYORSANIZ ONLARA BİAT EDERSİNİZ"

Paylan, vakıf yönetimlerinde iktidarın kendilerine yakın isimleri tutmak istediğini söylerken, şu eleştiriyi yaptı:

“Maalesef kendilerine yakın denilen yöneticiler de vakıf yöneticileri de etkin yönetim yapamıyorlar. Aynı diğer seçimlerde olduğu gibi eğer siz gücü İçişleri Bakanı’ndan, hükümetten alıyorsanız onlara biat edersiniz. Toplumunuzun yararlarını gözetmezsiniz. Şu anda da maalesef böyle durumla karşı karşıyayız. Oysa demokratik bir toplumda seçimler halka, halkın iradesine dayanır. Adaylar serbestçe aday olurlar. Seçilirler halk tarafından ve onlara hizmet ederler. Ama burada baktığımızda hastane vakıf seçimlerinin önüne geçiliyor. Diğer vakıf seçimlerini de belli ayak oyunları ile belli yöneticiler yönetimde tutulmaya çalışılıyor. Bu da vakıflarımızın önümüzdeki dönemde etkin yönetilemeyeceği anlamına geliyor. Buna karşı itirazlarımızı sürdürüyoruz.”

"SOYLU'NUN BU MESELE İLE BU KADAR İLGİLENMESİ MANİDAR"

Paylan, “Düşünebiliyor musunuz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu azınlık vakıfları seçimleriyle ilgileniyor. Neden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu meselenin birinci sorumlusu? Bunu soruyorum. Bütün azınlıklar şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı. Vakıf yönetmeliği de o bakanlıktan çıkmak zorunda. Ama bakıyorsunuz Kültür ve Turizm Bakanı ortada yok, bu mesele ile hiç ilgilenmiyor. Ama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ne hikmetse bu mesele ile çok ilgileniyor. Neden acaba diye soruyoruz. Çünkü bu vakıfların malları, mülkleri var. Herhalde bu vakıfların malları ve mülkleri ile ilgili belli hesaplar var. Bu hesapları da bozmamız gerekir. Süleyman Soylu’nun bu mesele ile bu kadar ilgilenmesi manidardır” sözleriyle AKP hükümetini eleştirdi.

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9121,57%0,48
  • DOLAR

    38,51% 0,19
  • EURO

    43,69% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4038,91% 0,88
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50