Dolandırıcıların yeni yöntemi Evde ürün paketleme...

Sosyal medyadan, evde sabun, çorap, toka gibi ürünleri paketleme ilanlarına başvurup dolandırılan vatandaşların sayısı çoğalıyor

GÜNDEM 8.07.2024 12:43:00 0
Dolandırıcıların yeni yöntemi Evde ürün paketleme...

 Sosyal medyadan, evde sabun, çorap, toka gibi ürünleri paketleme ilanlarına başvurup dolandırılan vatandaşların sayısı çoğalıyor. Dolandırılan vatandaşlar, kişisel bilgilerinin ele geçirilmesinin yanı sıra tehdit de ediliyor. Bu ilanlardan birine başvuran bir yurttaş, "Hem kişisel bilgilerimi aldılar hem de toplamda 15 bin 583 TL dolandırıldım, üstüne tehdit edildim" dedi.

"Evde ürün paketleme", son dönemde dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden biri haline geldi. Dolandırıcılar, "evde para kazanma" vaadiyle "İşkur garantili" diyerek, sabun, çorap, toka, gibi ürünleri sosyal medya üzerinden paketleme ilanlarıylla "kapora, güvenlik bedeli" adı altında vatandaşlardan para istiyor.  

İlanlara başvuran vatandaşlardan T.C. kimlik numaralarını, adreslerini, telefon ve banka hesap numaralarını isteyen dolandırıcılar, kapora veya güvenlik bedelini vermeyi reddeden vatandaşları, haklarında işlem başlatma gerekçesiyle avukatlarına yönlendirecekleri ve istedikleri ücretin beş katı ceza ödeyecekleri konusunda tehdit ediyor.  

Vatandaşlar bu tehditler sonucunda korkuya kapılarak, kendilerinden istenen ücretleri ödemeyi kabul ediyor. İnternette, bu yöntemle çalışan dolandırıcılara karşı açılmış çok sayıda şikayet başvurusu bulunuyor. 

"Önce geri ödeme garantili dediler, sonra parayı isteyince tehdit ettiler" 

Dolandırılan yurttaşlardan biri olan D.E’nin hikayesi, geçen mayıs ayında, evden çalışıp geçimini sağlamak amacıyla internetten ilanlara bakarken karşılaştığı "Evde sabun paketleme işi için başvurular başladı" ilanına başvurmasıyla başladı. Toplam 15 bin 583 TL dolandırılan D.E başından geçenleri Anka Haber Ajansı’na anlattı.

D. E, sosyal medyadan karşılaştığı ilanda yazan numara üzerinden iletişime geçtiği dolandırıcıların, kendisine teminat için e-Devlet üzerinden sorgulama yapması amacıyla vergi kimlik numarasını, vergi dairesi adını ve firmanın üzerine kayıtlı olduğu kişinin adı ve soyadını gönderdiklerini belirtti. D.E, "Öyle olunca e-Devlet'ten kontrol ettim. Vergi levhasının 'ana faaliyet kodu ve adı' kısmında yer alan bilgilerle mesajlaştığım şahsın söyledikleri uyuşuyordu" dedi.

"Hakkımda hukuki işlem başlatacaklarını söyleyip tehdit ettiler" 

Haftalık 500 paketlemeyle haftada 4 bin 500 TL, ayda ise 18 bin TL kazanacağını söyleyen dolandırıcılar, "olası bir mağduriyet yaşama durumunda hukuksal olarak haklarını koruma” gerekçesiyle D.E’den tek sefere mahsus olmak üzere 550 TL’lik kapora ödemesini istedi. Kendisine gönderilen IBAN’a kaporayı yatırdığını fakat daha sonra 'yeni ve ilk ayınız kaynaklı sistem otomatik olduğundan sizin adınıza çıkarılamıyor" diyerek kendisinden geri ödeme garantili kargo ücreti olarak 5 bin 383 TL istediklerini belirtti. Ödemeyi gerçekleştirdiğini söyleyen D.E, "İşin iptalini istedim ve şimdiye kadar ödediğim miktarın iadesini talep ettim. Fakat bu sefer de hakkımda hukuki işlem başlatılacağına yönelik beni tehdit ettiler" dedi. 

D.E, kendisi adına fatura kestiklerini, bu sefer de 9 bin 650 TL istediklerini, ödemediği takdirde avukatlarına yönlendireceklerini ve ceza bedeli olarak 82 bin 520 TL ödemek zorunda kalacağına yönelik tehdit edildiğini anlattı. Hukuki sürecin başlatılmasından korkan ve toplamda 15 bin 583 TL dolandırıldığını söyleyen D.E, jandarmaya giderek şikayetçi olduğunu belirtti.  

Sosyal medyada dolandırılan kişilerin şikayetleri artıyor 

Jandarma görevlisine yaptığı şikayetten sonra, bu dolandırıcılık yönteminin sıklıkla yapıldığı, kullanılan banka hesaplarının kiralandığı bilgisini alan D.E yaşadığı dolandırıcılığı, başka ev kadınlarının yaşamaması için dikkatli olmaları çağrısında bulundu.  

Öte yandan internet üzerinden verilen bu "evde ürün paketleme" ilanlarının sayısı artarken, aynı zamanda bu yöntemle çalışan dolandırıcılara karşı da açılmış çok sayıda şikayet ve ihbar başvurusu yer alıyor. 

İŞKUR’dan uyarı  

Bu yöntemle vatandaşları dolandıran kişiler, her ne kadar çalışma biçimlerinin İŞKUR güvencesi altında olduğunu söylese de bu konuya ilişkin İŞKUR’dan uyarı yapılıyor.  Uyarıda İŞKUR’un böyle çalışma şekli olmadığı vurgulanarak, "İŞKUR’un evde iş, evde paketleme, evden ek iş gibi doğrudan bir iş modeli bulunmamaktadır, lütfen kurumumuzun adını kullanan ve internet sitemizden yayınlanmayan iş ilanlarına itibar etmeyin. Bu tarz ilanlar ile ilgili sizlere ulaşan üçüncü şahıslarla kişisel bilgilerinizi paylaşmayın" ifadeleri yer alıyor. 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    16529,42%-0,80
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,95% -0,22
  • GRAM ALTIN

    7225,79% -4,03
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

Yükleniyor


AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

  • Cuma 16 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.6 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9