DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: “TÜRKİYE TOPLUMU ARTIK ÜCRETLİLER TOPLUMU HALİNE GELDİ"

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Bilecik’te; "Asgari ücret dediğimizde ortalama ücreti konuşuyoruz...

YEREL 10.11.2022 15:44:00 0
DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: “TÜRKİYE TOPLUMU ARTIK ÜCRETLİLER TOPLUMU HALİNE GELDİ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Bilecik’te; "Asgari ücret dediğimizde ortalama ücreti konuşuyoruz, çünkü Türkiye toplumu artık bir ücretliler toplumu haline geldi. 70’lerin, 60’ların Türkiye’sinde değiliz. Bugün Türkiye toplumunun dörtte üçü ücretli çalışıyor ve ücreti ile hayatını kazanıyor” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu DİSK Tekstil İşçileri Sendikası, Cam Keramik İş Sendikası ve Gıda İş Sendikası’nın Bilecik’teki binasının açılışına katıldı. Çerkezoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"EMEĞİN KAYBETTİĞİNİ SERMAYE KAZANIYOR"

"Bugün hem bir taraftan Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılını tartıştığımız bir dönemde böylesine anlamlı bir günde Bilecik’teyiz. Gerçekten Türkiye tarihinin en zor dönemlerinden birisinin içinden geçiyoruz. Ekonomik kriz, pandemiyle birlikte daha da ağırlaşan bir süreç. Bugün Türkiye tarihinin, Cumhuriyet tarihinin belki eşi benzeri görülmemiş bir bölüşüm krizini yaşadığımız bir süreçteyiz. Hepimiz çalışıyoruz, üretiyoruz hep de övünüyorlar ya, ‘Türkiye şu kadar büyüdü, bu kadar büyüdü’, en son 2’nci çeyrek rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi 7.6 büyümüş. Ama bu büyümeden işçi sınıfı, emekçiler, emekliler kamu çalışanları payını alamıyor. Emeğin, toplam ürettiğimiz değerden aldığı pay her geçen gün daha azalıyor. Emeğin kaybettiğini sermaye kazanıyor. Yani bu aslında doğrudan bölüşüme dair, ürettiğimiz değerin bölüşülmesine dair bir tercih.

"BUGÜN İŞSİZLİK RAKAMLARI ÇİFT HANELERE ÇIKTI"

Bunu da biliyoruz ki, şu an yaşadığımız bu tablo, bu yüksek enflasyon, bu hayat pahalılığı, bu işsizlik, bu yoksulluk, işte bugün işsizlik rakamları açıklandı. Çift hanelere çıktı TÜİK rakamlarıyla bile. Bu tablo tesadüf değil. Bu tablo Türkiye’yi 20 yıldır yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarının, onların politikalarının, tercihlerinin bir sonucunu yaşıyoruz ama bunun tam tersi de mümkün. Yani, ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı, emeğin ürettiğimiz değerden hak ettiği payı aldığı, ücretlilerin insanca yaşayacak bir düzeye çıkartıldığı, bırakın yoksulluk sınırını açlık sınırının altındaki bir asgari ücrete milyonların mahkum edildiği bu Türkiye’yi tamamen tersine çevirmek ve hakça bölüşmek mümkün.

"OLAĞANÜSTÜ DERECEDE GERİLEYEN BİR ASGARİ ÜCRET VAR"

Asgari ücretin durumuna baktığımızda yıllar içerisinde alım gücü olarak olağanüstü derecede gerileyen bir asgari ücret var. Reel olarak geriliyor, rakam olarak artıyor. Asgari ücreti konuşurken biz Türkiye’de sembolik bir ücreti konuşmuyoruz. Asgari ücret dediğimizde ortalama ücreti konuşuyoruz çünkü Türkiye toplumu artık bir ücretliler toplumu haline geldi. 70’lerin, 60’ların Türkiye’sinde değiliz. Bugün Türkiye toplumunun dörtte üçü ücretli çalışıyor ve ücreti ile hayatını kazanıyor. Dolayısıyla böylesi bir toplumda asgari ücretin ortalama bir ücret olduğu, çalışanların yarsından fazlasının asgari ücret ve civarında bir ücret ile çalıştığını bilelim. O nedenle asgari ücret son derece önemli. Avrupa ülkelerindeki gibi sembolik bir ücret değil. Oralarda asgari ücret ile çalışanların oranı yüzde 2’dir, 3’tür, 5’tir en fazla. Bizde yüzde 50’nin üzerinde. Bütün bu süreçte asgari ücrete yapılan artışlar diğer ücretlere de aynı oranda artış yapılmadığı için Türkiye daha fazla bir asgari ücretliler toplumu haline geldi. Asgari ücretin durumuna baktığımızda yıllar içerisinde alım gücü olarak olağanüstü derecede gerileyen bir asgari ücret var. Reel olarak geriliyor, rakam olarak artıyor, bu yıl ilk defa bizim mücadelemiz ile temmuzda yeniden revize etmek zorunluluğunda kaldılar. Ama alım gücü anlamında asgari ücret olağanüstü derecede geriledi.

 "TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TOPLAM BİR İYİLEŞME ŞARTTIR"

Tabi Türkiye bir seçime gittiği için asgari ücret rakamları biraz havalarda uçuşmaya başladı. Ama bizim bu noktada söylediğimiz DİSK-AR’ın zaten araştırmaları ile önümüzdeki ayın başında, aralık başında kamuoyu ile paylaşacağız. Asgari ücretin yıllar içerisindeki kaybının giderildiği, büyümeden, milli gelir artışından payını alan ve en azından bir evde 2 kişi çalıştığı zaman bu eve bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmesini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmelidir. Diğer taraftan asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesini ortadan kaldıracak biraz önce ifade ettiğim sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Üçüncüsü de Türkiye ekonomisinde toplam bir iyileşme şarttır. Bu kadar yüksek bir enflasyon sarmalının içine girdiğimiz bir süreçte asgari ücretin ve bütün ücretlerin alım gücünü korumak mümkün olmaz. O nedenle Türkiye ekonomisinin temel rotasının değişmesi lazım. Bu rota ne yıllardır? Türk lirasının değersizleştirilmesi ve emeğin ucuzlatılması üzerine kurulu bir büyüme politikası izleniyor. Bunun değişmesi lazım. Yani üretime dayalı ekonomi politika kalıcı, güvenceli bir istihdam yaratacak ve ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı bir ücret politikası, adaletli bir vergi sistemi ancak böylelikle asgari ücret ve bütün ücretlerin insanca bir seviyeye çıkartılması mümkün olacaktır."

 

 

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,23% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5963,84% 0,93
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


MERSİN AÇIKLARINDAKİ KÖPEK BALIKLARI TATİLCİLERİN KABUSU OLDU

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

ADANA'DA ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLEN 5.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

Çamlıhemşin halkı, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları Taş Mektep'in Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisine tepki gösterdi

Hopa'da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 zanlı, savcılığın itirazı sonrası tutuklandı.

Marketlerde 35, 40 lira olan mandalinayı, burada bizden tüccar 7 liraya almak istiyor

  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Cuma 17.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.1 ° / 8.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9