DİSK-AR İŞSİZLİK VE İSTİHDAMIN GÖRÜNÜMÜ RAPORU: "GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 7 MİLYON 337 BİN OLDU"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu'na göre;

EKONOMİ 10.10.2022 14:54:00 0
DİSK-AR İŞSİZLİK VE İSTİHDAMIN GÖRÜNÜMÜ RAPORU:

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu'na göre; mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ağustos ayında 7 milyon 337 bin kişi oldu. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre işsiz sayısının son bir yılda 560 bin azaldığı, Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) göre 148 bin arttığı belirtilerek, devletin iki kurumu arasındaki veriler arasındaki uçurumun devam ettiği vurgulandı.

DİSK-AR'ın ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu'nu yayınlamasından önce TÜİK ağustos ayına ilişkin Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını açıkladı. Bu açıklamaya göre, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9,6, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 19,8 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) ağustos ayında bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu.

DAR VE GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK ARASINDAKİ FARK 10,4 PUAN

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre ise mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ağustosta 7 milyon 337 bin kişi oldu. TÜİK’e göre ağustos 2019’da yüzde 14 olan işsizlik ağustos 2022’de yüzde 9,6 oldu. Ancak aynı yıllarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 14’ten yüzde 19,8’e yükseldi.

"GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK FIRLAMIŞTIR"

DİSK-AR tarafından işsizlik ve istihdam görünümüne ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:

"Ağustosta dar tanımlı işsizlik yüzde 9,6 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,8 olarak gerçekleşti. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 10,4 puan oldu. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalmasıdır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırlamıştır.

TÜİK İLE İŞKUR ARASINDAKİ UÇURUM ARTMAYA DEVAM EDİYOR

İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayıları kayıtlara, TÜİK’in işsizlik verileri ise ankete dayalı olarak hesaplanmaktadır. İki kurumun metodolojileri farklı da olsa İŞKUR tarafından aylık istatistik bültenlerinde açıklanan kayıtlı işsiz sayıları işsizliği anlamamız açısından önemli göstergedir. Olağan seyirde İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayılarının TÜİK’in işsiz sayılarına yansıması beklenir. Ancak uzun bir süredir iki kurumun işsiz sayıları arasındaki farklar birbirinden zıt bir eğilim izlemektedir.

İŞSİZ SAYISI TÜİK’E GÖRE 560 BİN AZALDI, İŞKUR’A GÖRE 148 BİN ARTTI

İŞKUR’un ağustos 2021 ile ağustos 2022 arasında son 1 yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 194 binden 3 milyon 342 bine yükseldi, kayıtlı işsiz sayısında yaklaşık yüzde 4,7’lik bir artış gerçekleşti. Son 1 yılda 148 bin kişi işsiz olduğu için İŞKUR’a başvurdu. Bu başvuruların 117 bini kadın, 31 bini ise erkek işsizlerden oluştu. TÜİK’e göre ise son 1 yılda dar tanımlı kadın işsiz sayısı 150 bin, dar tanımlı erkek işsiz sayısı 410 bin olmak üzere toplamda işsizlik 560 bin kişi azaldı. Cinsiyete göre TÜİK ile İŞKUR arasındaki uçurumun artmaya devam ettiği görülmektedir. Bu sebeple İŞKUR ile TÜİK arasındaki sayılardaki bu uyumsuzluğun sorunlu olduğunu düşünüyoruz.

SALGININ ETKİSİ, KADINLAR ALEYHİNE DEVAM EDİYOR

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerine göre salgının işgücü piyasalarındaki etkisi kadınlar aleyhine devam ediyor. ILO’nun güncel tahminleri çalışılan saatlerde toplumsal cinsiyet eşitliği için gerileme olduğuna işaret ediyor. Salgın öncesinde kadınlar ve erkekler arasındaki çalışılan saat farkı fazlaydı. Ancak salgın sonrasında işgücü piyasalarında beklenen toparlanma kadın ve erkekler arasındaki çalışılan saat farkını kapatmak hususunda yetersiz kalındığı ifade edilmektedir.”

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10948,40%1,03
  • DOLAR

    42,05% 0,21
  • EURO

    48,54% -0,21
  • GRAM ALTIN

    5445,35% 0,29
  • Ç. ALTIN

    9041,14% 0,39

ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

GALATA’DA TASMALI YÜRÜYÜŞ SKANDALI! KADINI “MİYAVLATAN” İKİLİ TUTUKLANDI

MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR: “YARGI, SİYASETİN İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

"İSTANBUL SENİN UYGULAMASI" SORUŞTURMASI: 4 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

“MSB, EUROFİGHTER ANLAŞMASININ BEDELİNİ AÇIKLADI!

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”: MİLYONLAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ!

RESEPSİYONDA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF: MHP O KAREDE YER ALMADI

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

CHP’Lİ ADIGÜZEL: “6–12 YAŞ ÇOCUKLARIN GÖSTERİSİ, ‘BACAKLARI ÇIPLAK’ GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİRİLDİ”

ÖZGÜR ÖZEL'DEN YURT AÇILIŞINDA AKP'YE SERT ELEŞTİRİ

SÜREÇ KOMİSYONU YARIN KAPALI TOPLANIYOR! CHP’Lİ EMİR: EŞİTLİK VE ADALET DIŞINDA BİR ŞEY KONUŞULMAYACAK

ANITKABİR’DE 29 EKİM COŞKUSU: TÖRENE ‘ERDOĞAN’ SLOGANLARI DAMGA VURDU

ŞARKICI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR: KIZININ MESAJLARI GÜNDEMDE

AYDIN’DA ÇERÇİOĞLU KRİZİ: VATANDAŞLAR TEPKİLİ, FESTİVAL GERGİN BİTTİ

GEBZE'DE 7 KATLI BİNA ÇÖKTÜ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

İSKENDERUN’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU…

Yükleniyor


FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

MOTORİN 55 TL’Yİ GEÇTİ: AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

EKONOMİDE YENİ ROTA: 2026’DA BÜYÜME YÜZDE 3,8, GELİR 77 TRİLYON TL!

TÜİK VE ENAG VERİLERİ ARASINDAKİ UÇURUM ALIM GÜCÜ KAYBINI BÜYÜTTÜ: FARK BİNLERCE LİRA!

ASGARİ ÜCRETTE MÜSİAD’DAN HÜKÜMETE MESAJ: “GERÇEK VERİLERLE HESAP YAPILSIN”

  • Cuma 27.5 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 28.1 ° / 13.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4