DİN GÖREVLİLERİNİN YÜZDE 48,2’Sİ DİYANET’İN ÖZERK OLMASINI İSTİYOR

Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, 6 bin 406 din görevlisine, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın statüsü ile ilgili görüşlerini sordu.

GÜNDEM 8.02.2024 10:50:00 0
DİN GÖREVLİLERİNİN YÜZDE 48,2’Sİ DİYANET’İN ÖZERK OLMASINI İSTİYOR

Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, 6 bin 406 din görevlisine, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın statüsü ile ilgili görüşlerini sordu. Ankete katılan Diyanet çalışanlarının yüzde 48,2’si kurumun özerk olması gerektiğini belirtti. Yüzde 1,7’si ise Başkanlığın görevlerinin cemaatlere devredilmesi gerektiğini ifade etti. Rapor, 17 Ocak’ta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a sunuldu. 

Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız ve Yönetim Kurulu üyeleri, 17 Ocak'ta; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre, sendika yöneticileri, Erbaş'a; "Diyanet Çalışanlarının Sorunları, Beklentileri, Din-Diyanet Algıları Araştırması” başlıklı bir rapor sundu.

Raporda, Diyanet personeli arasında yapılan anketin sonuçları ve değerlendirmeler yer aldı. 87 bin 249 kişinin üye olduğu Diyanet-Sen'in yaptığı söz konusu araştırmaya; Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden yüzde 79,3'ü erkek ve yüzde 20,7'si kadın olmak üzere 6 bin 406 kişi katıldı.

Yüzde 64,1'inin imam-hatip, müezzin veya kayyım, yüzde 21,8'inin kuran kursu öğreticisi, yüzde 5,8'inin müdür-şef, yüzde 3,7'sinin vaiz, yüzde 2,9'unun da yardımcı hizmetlerde çalışan personelin katıldığı araştırmada; Diyanet çalışanlarının yüzde 48,2'si Diyanet özerk olması gerektiğini savundu. Diyanet'in özerkliğini savunanların 6-10 yıl arası çalışma süresi olanların diğer çalışma süresine sahip olanlara göre çok daha yüksek oranda olduğu da ifade edildi.

Bu sonuç raporda şöyle değerlendirildi:

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın laik bir devlet içerisinde statüsünün ne olması gerektiği konusu Türkiye'de tartışılan konulardan biridir. Kamuoyunda Diyanet'e yönelik, devletin diğer kurumlarından, hükümet ve siyasetten gelen müdahalelerin olduğuna yönelik yaygın bir kanaatin olduğu bilinmektedir. Bu çerçevede Diyanet'in özerk olmasına yönelik öneriler kamuoyunda tartışılmaktadır. Buradaki özerk olmaktan en ortak anlaşılan mevcut haliyle herhangi bir bakanlığın üst düzey merkez ve taşta teşkilatına yapılan atama ve işleri yürütme biçiminden farklı olması anlaşılmaktadır.

En azından üst düzey atama öncesi belirli bir seçim sonucu belirleyen adaylar arasından birisinin Cumhurbaşkanı tarafından atanması şeklinde anlaşılmaktadır. Konunun muhatabı önemli paydaşlardan olan kurum çalışanları yapılan bu çalışmada 'Diyanet özerk olmalı' seçeneğini yüzde 48,12 oranında tercih ederken, 'Mevcut statü devam etmeli' seçeneği ise yüzde 50,1 oranında benimsenmektedir. Bu bizlere Diyanet personelinin mevcut statünün devamı ile özerklik arasında bir tercihte bulunmakta zorlandığına işaret etmektedir.

'Diyanet İşleri Başkanı olarak, ilgili paydaşlar ve Başkanlığın taşra ve merkez teşkilatı temsilcileri tarafından belirlenen 3 adaydan birisi Cumhurbaşkanı tarafından atanmalıdır' cümlesine yüzde 47,6 oranında katıldığını ifade etmektedir. Diyanet özerk olmalı diyenlerin oranı da zaten yüzde 48,2 düzeyindedir. Diyanet çalışanları tarafından bu iki soruya verilen cevaplar birbirini destekler mahiyettedir."

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetleme görevini yaparak bu işin cemaatlere devredilmesini düşünen personellerin oranının ise yüzde 1,7 olduğu raporda belirtildi.

DİYANET ÇALIŞANLARININ YÜZDE 60,1'İ CEMEVLERİNİ İBADETHANE OLARAK GÖRMÜYOR

Diyanet çalışanlarının yüzde 26,6’sı Aleviliği Şia’nın bir kolu, yüzde 24,6’sı yaşam biçimi, yüzde 12,6’sı İslam’ın farklı kültürel yorumu, yüzde 12,1’i siyasi bir oluşum, yüzde 7,2’si mezhep, yüzde 2,9’u tarikat olarak görmesi bulgular arasında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi''nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde "Alevi Bektaşi vatandaşlarımız için kurumsal yapı kuruyoruz. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir. Cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, bakım giderlerinin karşılanmasıyla ilgili tüm sorunlar çözülmüş olacaktır. Aynı şekilde cemevlerinde hizmetleri yürütmekten sorumlu inanç önderlerinden talep edenlere kadro verilebilecektir" diye konuşmuştu.

9 Kasım 2022 tarih ve 32008 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmuştu. Türkiye'de yıllardır, Alevi örgütleri tarafından "İbadethane statüsü" talebi sürerken; Diyanet çalışanlarının yüzde 60,1’i cemevlerinin ibadethane olmadığını söyledi.

Diyanet çalışanlarının, yüzde 23’ü ise ibadethane olması gerektiğini belirtti. Diyanet çalışanlarının yüzde 43’ü yeni kurulan Alevi-Bektaşi Kültürü Başkanlığı’nı desteklememekle beraber karşı çıkarken, yüzde 26,9’u ise kurulan Alevi-Bektaşi Kültürü Başkanlığı’nı destekledi.

Edinilen bilgiye göre, raporun sunulduğu Ali Erbaş, araştırma sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmamasını istedi. 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9112,19%-0,60
  • DOLAR

    38,56% -0,01
  • EURO

    43,73% 0,26
  • GRAM ALTIN

    4106,84% 2,20
  • Ç. ALTIN

    6658,01% 1,86

AKP'Lİ MECLİS ÜYESİ ERDEM BAKİ İSTİFA ETTİ…

CİMER’DEN ‘HULUSİ AKAR’IN KIZININ YATAY GEÇİŞİ’ SORUSUNA YANIT…

DONALD TRUMP: ERDOĞAN'LA İLİŞKİM MÜKEMMELDİ...

ERDOĞAN'IN AÇILIŞI İÇİN K. KIBRIS’A GÖTÜRÜLENLER FREE SHOP’TA İÇKİ-SİGARA İÇİN BİRBİRİNE GİRDİ

ESKİ CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARINA 27 YIL HAPİS İSTEMİ

İMAMOĞLU KURULTAY SORUŞTURMASINDA İFADE VERDİ!

ŞİŞLİ'DE KADIN CİNAYETİ: SOKAK ORTASINDA KATLETTİLER

TÜSİAD YÖNETİMİNE İKİNCİ İDDİANAME

TÜİK: NİSAN ENFLASYONU YÜZDE 3

MANSUR YAVAŞ:"DİMDİK AYAKTAYIZ VE AYAKTA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

ÖZGÜR ÖZEL'E SALDIRAN KİŞİ 2004'TE 2 ÇOCUĞUNU ÖLDÜRMÜŞ, 2020'DE ŞARTLI TAHLİYE İLE SERBEST BIRAKILMIŞ!

BAHÇELİ'DEN ÖZEL'İ VE CHP'Yİ ANMADAN "GEÇMİŞ OLSUN" MESAJI

ÖZGÜR ÖZEL'E YÖNELİK SALDIRIYA TEPKİ YAĞDI

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN SIRRI SÜREYYA ÖNDER MESAJI: HER DAİM KIYMETLİMİZSİN

SIRRI SÜREYYA ÖNDER İÇİN YAPILAN TÖREN ÇIKIŞINDA ÖZGÜR ÖZEL'E YUMRUKLU SALDIRI!

SIRRI SÜREYYA ÖNDER İÇİN AKM'DE TÖREN: "BİR MURADI VARDI, O DA BARIŞ"

İYİ PARTİLİ ASLAN'DAN TEPKİ ÇEKEN MESAJ…

SIRRI SÜREYYA ÖNDER HAYATINI KAYBETTİ

AKP’NİN KALESİNDE MEYDAN HINCA HINÇ DOLDU

MANSUR YAVAŞ'TAN ERDOĞAN'A TELEF YANITI

MARMARA'DA DENİZİ'NDE DEPREM: İSTANBUL'DA DA HİSSEDİLDİ

BORSADAKİ KAYIP 40 GÜNDE 1,5 TRİLYON LİRA OLDU

SARIYER'DE YOL ÇÖKTÜ: ESKİ BÜYÜKDERE CADDESİ TRAFİĞE KAPATILDI

TRUMP’IN PAYLAŞTIĞI FOTOĞRAF GÜNDEM OLDU

KONYALI VATANDAŞLAR: İMAMOĞLU'NU KURTARMAYA GELDİK

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 200'ÜN ÜZERİNDE SUÇ DUYURUSU

HATAY’IN ULAŞIMINA DEV YATIRIM

İSKENDERUN BELEDİYESİNDEN ADLİYE KAVŞAĞINDA YOL GENİŞLETME VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMASI!

İSRAİL, SURİYE'DE CUMHURBAŞKANLIĞI YAKINLARINI VURDU

S&P'DEN TÜRKİYE İÇİN YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

Yükleniyor


CİMER’DEN ‘HULUSİ AKAR’IN KIZININ YATAY GEÇİŞİ’ SORUSUNA YANIT…

DONALD TRUMP: ERDOĞAN'LA İLİŞKİM MÜKEMMELDİ...

ERDOĞAN'IN AÇILIŞI İÇİN K. KIBRIS’A GÖTÜRÜLENLER FREE SHOP’TA İÇKİ-SİGARA İÇİN BİRBİRİNE GİRDİ

ESKİ CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARINA 27 YIL HAPİS İSTEMİ

İMAMOĞLU KURULTAY SORUŞTURMASINDA İFADE VERDİ!

ŞİŞLİ'DE KADIN CİNAYETİ: SOKAK ORTASINDA KATLETTİLER

  • Salı 24.7 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 27.5 ° / 12 ° Güneşli
  • Perşembe 30.6 ° / 14 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51