CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "LAFA GELİNCE İŞÇİ HAKLARI KONUSUNDA MAGALDA KÜL BIRAKMAYANLARIN BU İŞ CİNAYETLERİNDE SESİ SOLUĞU ÇIKMADI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AFAD Başkanlığı’nda DSİ Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokol Töreni'ne katıldı. Erdoğan, “İstanbul'un göbeğindeki bir parkta çok basit tedbirler alınmadığı için 5 yaşında bir evladımız göz göre göre hayatını kaybetti. B

GÜNDEM 29.04.2024 17:01:59 0
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:

(ANKARA) -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AFAD Başkanlığı’nda DSİ Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokol Töreni'ne katıldı. Erdoğan, “İstanbul'un göbeğindeki bir parkta çok basit tedbirler alınmadığı için 5 yaşında bir evladımız göz göre göre hayatını kaybetti. Bu acı olayın öncesinde Beşiktaş Gayrettepe'deki gece kulübü yangınında 29 emekçi kardeşimizi, Antalya'daki teleferik faciasında 1 vatandaşımızı ihmallere kurban verdik. Lafa gelince işçi hakları konusunda mangalda kül bırakmayanların bu iş cinayetlerinin hiçbirinde sesi soluğu çıkmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AFAD Başkanlığı’nda Devlet Su İşleri (DSİ) Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokol Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Erdoğan, şunları söyledi: 

"KARADENİZ BLGEMİZDEKİ 13 İLİMİZDE RİSK AZALTMA FAALİYETLERİNE SÜRATLE BAŞLIYORUZ"

"AFAD Başkanlığımız ve DSİ Genel Müdürlüğümüz işbirliğiyle bugün sel ve taşkın risklerini azaltma yolunda kritik bir adım daha atıyoruz. Devletimizin ilgili kurumlarının sel taşkın afeti öncesi anı ve sonrasına müdahale noktasında lojistik ve teknik kapasitesini bu vesileyle güçlendiriyoruz. AFAD envanterinde bulunan 111 adet iş makinesinin devlet su işlerinin kullanımına verilmesini kapsayan protokol her iki kurumumuzun etkinliğini arttıracaktır.

Bugün ilk etapta 31 adet iş makinasının devir-teslimini gerçekleştiriyoruz. Bu iş makinalarının da hizmete girmesiyle birlikte Devlet Su İşleri’ndeki ekskavatör sayısı 816'ya ulaşacak. Yerli ve milli üretim olan ekskavatörlerimiz özellikle sel ve heyelan riski yüksek bölgelerimizde görev yapacak. Karadeniz Bölgemizdeki 13 ilimizde risk azaltma faaliyetlerine süratle başlıyoruz. Böylelikle öncelikle senelerce yaşadığımız sel, taşkın ve heyelan afetlerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Derelerimizdeki temizlik ve ıslah çalışmalarına hız vermek suretiyle yoğun yağış dönemi başlamadan gerekli tedbirleri hayata geçireceğiz. Her zaman söylediğimiz gibi depremler, seller, heyelanlar, yangınlar gibi tabiat olaylarının önüne geçemeyiz. Fakat bunların yol açacağı zararları en aza indirmek bizlerin elindedir. Bizim inancımızda tedbir tevekküle mani değildir. Hangi meselede olursa olsun görevimiz önce her türlü önlemi almak ardından da Rabbimizin takdirine teslim olmaktır. Tedbirsiz tevekkül samimiyetin değil cehaletin alametidir. 

Bugünkü imza töreniyle özellikle yağış mevsimi çalmadan kapımızı, riski en yüksek yerlerden başlayarak devlet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Protokol sayesinde kullanıma sunulan yeni iş makinalarımızın da yardımıyla 2024 yılını daha sorunsuz, sıkıntısız, inşallah can ve mal kaybı yaşamadan atlatacağımıza inanıyorum. AFAD ve DSİ'ye çalışmalarında şimdiden kolaylıklar diliyorum.

"LAFA GELİNCE MANGALDA KÜL BIRAKMAYANLARIN SESİ SOLUĞU ÇIKMADI"

Ülkemizi sadece jeopolitik açıdan değil, coğrafi olarak da kritik bir bölgede yaşadığımıza göre tedbirlerimizi buna göre almalıyız. Negatif ve pozitif anlamlarıyla coğrafya kaderdir sözünün ne demek olduğunu bizler çok iyi biliyoruz. Akdeniz Havzası'nda yer alan Türkiye aynı coğrafyayı paylaştığı diğer ülkelerle birlikte iklim krizinin can yakıcı sonuçlarını en çok hisseden, bundan en fazla mağdur olan devletlerin başında geliyor. 2023 senesi ülkemizle birlikte tüm dünyada en sıcak yıl olarak maalesef kayıtlara geçti. İklim değişikliği biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik olarak adlandırılan üçlü gezegen krizi karşısında en yoğun mücadeleyi veren ülkelerden biri olduk. Son yıllarda depremden sel baskınlarına, yangınlardan taşkınlara, salgından savaşa çok farklı sınamalarla karşı karşıya kaldık. Tedbirli olmak ile tedbirsiz yakalanmak arasındaki devasa farkı bu sınamaların tamamında bizzat tecrübe ettik. Binlerce canımız plansızlığa, hazırlıksızlığa kurban giderken vaktinde önlem alındığında can ve mal kayıplarını nasıl azaltabileceğimizi de yine bu hadiselerde bizzat görmüş olduk. İşte evvelki gün İstanbul'un göbeğindeki bir parkta çok basit tedbirler alınmadığı için 5 yaşında bir evladımız göz göre göre hayatını kaybetti. Bu acı olayın öncesinde Beşiktaş Gayrettepe'deki gece kulübü yangınında 29 emekçi kardeşimizi, Antalya'daki teleferik faciasında 1 vatandaşımızı ihmallere kurban verdik. Lafa gelince işçi hakları konusunda mangalda kül bırakmayanların bu iş cinayetlerinin hiçbirinde sesi soluğu çıkmadı. Hatta Antalya'daki teleferik faciasının sorumlularını ellerinden gelse neredeyse demokrasi kahramanı ilan edeceklerdi.

6 Şubat depremlerinde aynı kesimlerin nasıl tavır aldıklarını hepimiz gayet iyi hatırlıyoruz. AFAD başta olmak üzere devletimizin kurumlarına karşı çok yoğun bir linç kampanyası yürüttüler. Tamamı yalan ve çarpıtma üzerinden resmi kurumlarımız gönüllü kuruluşlarımız, sahada canla başla çalışan askerimiz, polisimiz, yardım ve kurtarma görevlilerimiz fütursuzca eleştirildi. Vicdanları yaralayan ithamların muhatabı oldu. Daha sonra bu kirli kampanyayı sırf oy tercihlerinden dolayı depremzedelerimizi hedef alacak, onara hakaretler savuracak kadar ileriye götürdüler. Oysa toplam 14 milyon insanımızı ve 11 ilimizdeki 7 bin mahalle ve köyü etkileyen bu depremleri son bir asırda maruz kaldığımız en ağır tabii afetti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerde 680 bini konut 170 bini iş yeri olmak üzere toplam 850 bin bağımsız bölüm kullanılamaz hale geldi. Depremin şehirlerimizde yol açtığı maddi hasarın toplamı 104 milyar doları geçti. Aramızdan ayrılan 53 binden fazla kardeşimizin acısı yüreklerimizde hiç dinmeyecek. Rabbim afetlerde kaybettiğimiz tüm kardeşlerimize rahmet ve merhamet eylesin diyorum.

Covid-19 salgınıyla başlayan bölgemizdeki savaşlarla artan ekonomik zorluklarımız depremin omuzlarımıza bindirdiği yükle daha da ağırlaştı. Ama bu zorluklara rağmen asrın felaketinin üstesinden asrın birlikteliğiyle geliyoruz ve geleceğiz. Bugüne kadar 80 bine yakın konutu ve köy evini hak sahiplerine teslim ettik. Her ay 10-15 bin konutun teslimatını yaparak yıl sonuna kadar bu rakamı 200 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur. Deprem öncesinde son 21 yılda afete hazırlık bakımından attığımız her olumlu adımın faydasını çok net bir şekilde gördük. Biliyorsunuz daha evvel afet yönetimi farklı kurumların uhdesindeydi. Bu da özellikle afet anında ciddi koordinasyon sorunu olarak ortaya çıkıyordu. Söz konusu görevlileri bir araya toplayarak 2009 senesinde AFAD'ı kurduk. Devletimizin ilgili tüm kurumlarını afet öncesi ve sonrası süreçlere dahil ederek koordinasyon ve işbirliğini güçlendirdik. Bugün vatandaşlarımız AFAD'ı, UMKE'si, Kızılay'ı, polisi, jandarması, sosyal yardım uzmanıyla en sıkıntılı günlerinde devletini yanında buluyor. DSİ de özellikle orman yangını, sel ve taşkınlarda mücadele noktasında vazgeçilmez roller üstleniyor. Van, Elazığ, İzmir ve Maraş depremlerinde Manavgat orman yangınına Batı Karadeniz ve Kumluca'daki sel baskınlarında diğer tabii afetlere kadar vatandaşlarımız en zor günlerinde devletimiz tüm kurumlarıyla seferber olmuştur. 

"TOKİ BİNALARIMIZ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN ALNININ AKIYLA HAMDOLSUN ÇIKMIŞTIR"

Kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi yanında TOKİ vasıtasıyla dayanıklı, modern, sağlam binalar inşa ettik. 2003 yılından bu yana TOKİ tarafından yapılan bina sayısı 1 milyon 351 bini aşıyor. Kentsel dönüşüm projeleriyle ülkenin dört bir yanında 3,3 milyon konutun inşasını tamamladık. Muhalefetin haksız yere eleştirilerine maruz kalan TOKİ binalarımız 6 Şubat depremlerinden alnının akıyla hamdolsun çıkmıştır. 6 Şubatta yıkılan tüm binaların yüzde 90'ından fazlası 1999 yılı öncesinin inşaat standartlarının yapılanlarıydı.

"SADECE TAŞKINLARDAN DOLAYI OLUŞAN FATURA 4 MİLYAR DOLARI BULMAKTADIR"

Bugüne kadar DSİ tarafından inşa edilen 10 bin 765 tesisle toplam 20 milyon dekar alanda taşkın kontrolü sağladık. Ancak buna rağmen ülkemizde son 3 yılda 386'sı Karadeniz'de olmak üzere toplam bin 500 adet sel, su baskını ve taşkın meydana geldi. Bu afetlerde gerçekten üzülerek ifade ediyorum 113 insanımız hayatını kaybederken 405 kardeşimiz de yaralandı. Sadece taşkınlardan dolayı oluşan fatura 4 milyar doları bulmaktadır."

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

HATAY MERKEZLİ 7 İLDE DÜZENLENEN OPERASYONLARDA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ, 51 ŞÜPHELİ YAKALANDI

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NIN BODRUM’DA DOĞAL SİT ALANINDAKİ TURİZM TESİSİNİN KAPASİTE ARTIŞINA "ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR" KARARI

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASINDA GELİŞME

İDDİA: ERDOĞAN, 5 GENEL BAŞKAN YARDIMCISINI GÖREVDEN ALACAK

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI HATUN: "KAYYIMLAR, BELEDİYENİN 3 BİNASI DIŞINDA HİÇBİR TAŞINMAZI BIRAKMAMIŞLAR. HEPSİNİ GERİ ALACAĞIZ"

DEM PARTİ’DEN SİNCAN CEZAEVİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA...

OSMANİYELİ 73 YAŞINDAKİ GÜLLÜ SÖYLER: "BULDUĞUMUZU YİYORUZ, ÖYLE ET ALIP YİYEMİYORUZ"

KOBANİ DAVASI'NDA KARAR BEKLENİYOR... CHP’Lİ BAŞARIR:VİCDANINIZA GÖRE KARAR VERİN

AFAD KİRA YARDIMI YATTI MI, NE ZAMAN YATACAK? AFAD DEPREMZEDE KİRA YARDIMI NEDEN YATMADI?

ERDOĞAN'LA SOYLU ARASINDA 'AYHAN BORA KAPLAN' GÖRÜŞMESİ İDDİASI

BİDEN, İSRAİL TASARISINI VETO EDECEK

EMNİYET'TEKİ KRİZ: ALİ YERLİKAYA SESSİZLİĞİNİ BOZDU

OSMAN KAVALA'NIN 'YENİDEN YARGILANMA' TALEBİ REDDEDİLDİ

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN YARGILANDIĞI DAVADA DURUŞMA ERTELENDİ

DEM PARTİ'YE OPERASYON: 21 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

MEHMET ŞİMŞEK'TEN OTOYOL VE KÖPRÜ ZAMMI AÇIKLAMASI

DİSK: ASIL SUÇLU OLAN TAKSİM'İ 1 MAYIS'A YASAKLAYANLARDIR

ERDOĞAN: NETANYAHU, DÖKTÜĞÜ HER DAMLA KANIN HESABINI VERECEK...

ADELET BAKANI YILMAZ TUNÇ SORUŞTURMALARIMIZ TİTİZLİKLE YAPILIYOR

YOZGAT’TA KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ ENDİŞELENDİRMEYE BAŞLADI

DEM PARTİ’DEN KOBANİ DAVASI İÇİN ÇAĞRI

UĞUR POYRAZ, HAKKINDA İZİNSİZ DİNLEME VE FİZİKİ TAKİP YAPAN KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

AHMET DAVUTOĞLU: "DÜN GECE SON YILLARIN EN ÖNEMLİ GECESİ YAŞANDI...

BODRUM'DA CENGİZ İNŞAAT’TAN SONRA CENNET KOY’A BİR OTEL DAHA

FETÖ'YE DİYET BORCUNU ÖDEMEK İÇİN YENİKAPI RUHUNU BALTALAYANLAR GÖRÜYORUZ Kİ ASLA BOŞ DURMUYOR'

ERDOĞAN:KUKLAYI DA KUKLACIYI DA OYUNU KİMİN YAZDIĞINI DA ÇOK İYİ BİLİYORUZ

ZONGULDAK'TA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: 1 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ, 1 İŞÇİ YARALANDI

YARGITAY BAŞKANI ÖMER KERKEZ GÖREVİ DEVRALDI

BAKAN ÖZHASEKİ'DEN DİKKAT ÇEKEN HATAY ZİYARETİ

MEHMET ÖZHASEKİ: "ÜLKEMİZDE 2024 YILI NİSAN AYINDA SON 53 YILIN SICAKLIK REKORU KIRILDI"

Yükleniyor


HATAY MERKEZLİ 7 İLDE DÜZENLENEN OPERASYONLARDA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ, 51 ŞÜPHELİ YAKALANDI

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASINDA GELİŞME

İDDİA: ERDOĞAN, 5 GENEL BAŞKAN YARDIMCISINI GÖREVDEN ALACAK

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI HATUN: "KAYYIMLAR, BELEDİYENİN 3 BİNASI DIŞINDA HİÇBİR TAŞINMAZI BIRAKMAMIŞLAR. HEPSİNİ GERİ ALACAĞIZ"

DEM PARTİ’DEN SİNCAN CEZAEVİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA...

KOBANİ DAVASI'NDA KARAR BEKLENİYOR... CHP’Lİ BAŞARIR:VİCDANINIZA GÖRE KARAR VERİN

AFAD KİRA YARDIMI YATTI MI, NE ZAMAN YATACAK? AFAD DEPREMZEDE KİRA YARDIMI NEDEN YATMADI?

  • Perşembe 24.7 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cuma 27.1 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.2 ° / 15.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16