CHP’NİN KHK MAĞDURLARININ GÖREVE İADE EDİLMESİ İÇİN VERDİĞİ KANUN TEKLİFİNİN ÖNE ALINMASI ÖNERİSİ, AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

CHP’nin Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilen, ancak hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmayan, açılan kovuşturma ve soruşturmalar da lehine sonuçlananların....

GÜNDEM 28.02.2023 20:06:00 0
CHP’NİN KHK MAĞDURLARININ GÖREVE İADE EDİLMESİ İÇİN VERDİĞİ KANUN TEKLİFİNİN ÖNE ALINMASI ÖNERİSİ, AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

CHP’nin Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilen, ancak hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmayan, açılan kovuşturma ve soruşturmalar da lehine sonuçlananların görevlerine iade edilmesi amacıyla verdiği kanun teklifinin öne alınması önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “İhlal durumu devam ediyor, en acımasız bir biçimde devam ediyor. Haklarında herhangi bir kovuşturma bulunmayanlar veya kovuşturma lehlerine sonuçlanmış olanlar veya yargı kararıyla aklanmış olanlar, kamu görevlerine iade edilmiyorlar, üniversitelerine iade edilmiyorlar” dedi.

CHP, OHAL KHK’larıyla kamu görevlerinden ihraç edilmiş olup, 19 Temmuz 2018 tarihine kadar veya bu tarihlerden sonra haklarında soruşturma veya kovuşturma başlatılmamış olanlar ile haklarında başlatılan soruşturma ve kovuşturma işlemleri lehlerine sonuçlanan kamu görevlileri, yargı organı çalışanı ve diğer kurum ve teşkilat görevlilerinin iadesine ve haklarında uygulanan tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin daha önce verdiği kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesini önerdi.

Önerge üzerine, teklifin sahibi olan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu konuştu. Kaboğlu, şunları söyledi:

“CHP’NİN HAZIRLAMIŞ OLDUĞU ADİL YARGILANMA HAKKI GEREKLERİ ÇERÇEVESİNDE 12 YASA ÖNERİSİNDEN BİR TANESİDİR”

“Bu yasa önerisi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin hazırlamış olduğu adil yargılanma hakkı gerekleri çerçevesinde 12 yasa önerisinden bir tanesidir. Olağanüstü Hal Kanun Teklifi kısaca. Kapsamı şudur: OHAL, KHK ek çizelgelerinde adları yer alan kamu görevlileri haklarında soruşturma ve kovuşturma işlemleri yapılmamış olanlar, soruşturma ve kovuşturma işlemleri lehlerine sonuçlanmış olanlar görevlerine iade edilecekler. Haklarında uygulanan tedbirler kaldırılacak ve bazı düzenlemelerde yürürlükten kaldırılacaktır.

Bu düzenlemeler, Anayasa’nın ‘Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Suç ve cezalar geriye yürütülemez. Temel hak ve özgürlükler, savaş halinde bile ancak durumun gerektirdiği ölçüde durdurulabilir’ temel kurallarına tamamen aykırıdır. Bu düzenlemeler yürürlükte olmasına karşılık aslında aradan geçen zaman içerisinde bizim yasa önerimizin gerekçesini oluşturacak yargısal gelişmeler olmuştur. Anayasa yargısı, adli yargı, idari yargı, hatta seçim yargısının verdiği kararlar; burada oyladığımız yasalar, yürütmenin Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nu lağvetmiş olması, aslında bu yasanın ve bu yasa önerisinin gerekçesini teşkil etmektedir.

“İHLAL DURUMU EN ACIMASIZ BİR BİÇİMDE DEVAM EDİYOR”

İhlal durumu devam ediyor, en acımasız bir biçimde devam ediyor. Haklarında herhangi bir kovuşturma bulunmayanlar veya kovuşturma lehlerine sonuçlanmış olanlar veya yargı kararıyla aklanmış olanlar, kamu görevlerine iade edilmiyorlar, üniversitelerine iade edilmiyorlar. Bu bakımdan ilgili kamu kuruluşları, üniversiteler ve YÖK, suç işlemeye devam etmektedirler. Onlara suç duyurusunda bulunuyorum.

Bunlar yetmezmiş gibi TUBİTAK, depremzede olan kişiler arasından KHK’zedelere burs vermemektedir. Dahası, Vakıfbank, KHK’zedenin eşine kredi vermemektedir. Bunlar suç işlemektedirler. Bunlar, zamanla sınırlı olan Olağanüstü Hal’in acımasız ve insanlık dışı uygulamalarla nasıl devam ettiğini gösteren acı örneklerdir. Böyle bir yasa yürürlüğe konulmalıdır ve bu haksızlar bir an önce giderilmelidir.

“9 ŞUBAT GÜNÜ BURADA, NEDEN YENİ BİR OHAL’İN İLAN EDİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ AÇIKLADIK VE UYARDIK”

9 Şubat günü burada, neden yeni bir OHAL’in ilan edilmemesi gerektiğini açıkladık ve uyardık. ‘Yürürlükteki mevzuat yeterlidir’ dedik. ‘Yeni bir OHAL ilan edilmesine gerek yoktur’ dedik. Ama gelin görün, sadece 126 sayılı OHAL Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bile Anayasa’ya çok yönlü aykırıdır. Oysa yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin mevzuat yeterlidir. Yeterli olduğu halde Anayasa’ya aykırı bir biçimde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılmakta ve zamanla sınırlı olmayan düzenlemeler yapılmaktadır. Haliyle burada depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak adına ormanlar ve meralar yerleşime açılmakta, ama hangi ölçütlerde yerleşime açılmakta olduğu da belirsiz durumdadır. Çünkü bu yetki, sadece bakanlığa bırakılmaktadır. Yani bilim, uzmanlık ve liyakat yerine siyasal saikler öne çıkmaktadır.

10 yıllık Anayasa ve liyakat dışı yönetim, ülkemizi 15 Temmuz darbe girişimine sürükledi. Hukuk ve liyakat gereklerince yönetimine dönme yerine, suç ortaklığını perdelemek için Türkiye, sivil ölüler mezarlığına çevrildi. Denetim dışı yapılaşma, adam kayırma ve hırsızlık, ülkeyi depremzede mezarlığına çevirdi. Şimdi, hayatta kalanlara yine Anayasa ve TBMM dışlanarak konut sağlama görüntüsü verilerek yaşam hakları, ülkesel yaşam alanı imha edilmek isteniyor.”

CHP’nin önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,43% -0,12
  • EURO

    43,61% -0,15
  • GRAM ALTIN

    3989,23% -1,98
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL:MANSUR YAVAŞ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ÖZGÜR ÖZEL AKLINDAKİ FORMÜLÜ AÇIKLADI…

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

200 MİLYONA TEMEL ATILAN CAMİ İNŞAATI ATIL BIRAKILDI!

CHP'Lİ İSİMLERE 'TERÖR' SORUŞTURMASI: 25 KİŞİ HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

Yükleniyor


ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50