CHP, ÇOCUK İSTİSMARI VE ÇOCUĞA KARŞI ŞİDDET OLAYLARININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLMESİ İÇİN TBMM'YE ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

CHP, çocuk istismarı ve çocuğa karşı şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi, 6 yaşında cinsel istismara uğrayan H.K.G. ile ilgili yargı süreçlerinde ortaya çıkan vahim tablonun nedenlerinin ortaya çıkarılabilmesi için...

GÜNDEM 21.12.2022 14:46:00 0
CHP, ÇOCUK İSTİSMARI VE ÇOCUĞA KARŞI ŞİDDET OLAYLARININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLMESİ İÇİN TBMM

CHP, çocuk istismarı ve çocuğa karşı şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi, 6 yaşında cinsel istismara uğrayan H.K.G. ile ilgili yargı süreçlerinde ortaya çıkan vahim tablonun nedenlerinin ortaya çıkarılabilmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ile Engin Özkoç tarafından hazırlanan ve 129 milletvekilinin imzalarını taşıyan araştırma önergesi TBMM Başkanlığı’na bugün sunuldu. TBMM’de yarın gündeme alınması önerilecek olan araştırma önergesinin gerekçesinde, Anayasa’nın 41’inci maddesi ile devlete, çocukları her türlü istismara ve şiddete karşı koruma görevi verildiğine dikkat çekildi. Önergede, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Anayasa’nın bu açık hükmüne karşın çocuk istismarı ve çocuğa karşı şiddet, ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Adalet Bakanlığı verilerine göre; 2020 yılında çocukların cinsel istismarı suçundan açılan dava sayısı, 15 bin 213 olarak kayıtlara geçmiştir.

Bir tek çocuğun bile bu suça maruz kalması, devletin görevini yerine getirmediği anlamına gelmektedir. BirGün gazetesinden Timur Soykan tarafından açığa çıkarılan bir büyük skandal Türkiye’yi sarsmıştır. Resmi makamlara da ulaşan bilgilere göre H.K.G., İsmailağa Cemaati’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Hiranur Vakfı’nın kurucusu olan babası Yusuf Ziya Gümüşel’in de bilgisiyle 6 yaşında Kadir İstekli isimli şahısla ‘evlendirilmiş’, 13 yaşında nişan, 14 yaşında düğünü yapılmıştır. H.K.G.’nin 14 yaşında Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde, cinsel istismara maruz kaldığının tespit edilmesinin ardından açılan soruşturmada, kemik yaşı testine 21 yaşında bir kadının sokulmasıyla soruşturma akamete uğratılmış ve 6 yaşından beri devam eden cinsel istismar tespit edilememiş ve o dönemde istismarın sonlandırılmasının önüne geçilmiştir.

“KATALOG SUÇLARDAN OLMASINA RAĞMEN, 24 AYI BULAN BU SÜRE İÇİNDE NE SORUŞTURMA TAMAMLANABİLMİŞ NE SUÇU İŞLEYENLER HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINMIŞTIR”

17 yaşında doğum yapan H.K.G., 30 Kasım 2020’de Cumhuriyet savcılığına müracaat etmiştir. Savcılığın konuyu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na intikal ettirmesi üzerine H.K.G.’nin 4 Aralık 2020’de şiddet önleme izleme merkezinin ilk kabul birimine alındığı, 8 Aralık 2020’de kadın konukevine yerleştirildiği bilinmektedir. Aile Bakanlığı’nın Aralık 2020’den beri konuyu biliyor olmasına karşın skandal süreç, kamuoyunda Aralık 2022’de yayımlanan bir haberle aleniyet kazanmıştır. Katalog suçlardan olmasına rağmen, 24 ayı bulan bu süre içinde ne soruşturma tamamlanabilmiş ne suçu işleyenler hakkında tutuklama kararı alınmıştır. Delillerin karartılabileceği, kaçma ihtimalinin olduğu bu suç hakkında yeterli önlemlerin alınmadığı anlaşılmaktadır. Her ne kadar Aile Bakanı bu konuya ilişkin yöneltilen eleştirileri ‘samimi bulmadığını’ ifade etse de konu kamuoyu gündemine taşındıktan sonra, siyasi partilerin ve temsilcilerin açıklamalarıyla haziran ayı sonuna verilen duruşma tarihi öne çekilmiş, Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli tutuklanmıştır.

“TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORUNUN GEREĞİ YAPILMAMIŞTIR”

Çocuk istismarına ilişkin bu tekil örnek dahi, çocukların yeterince korunamadığını, çocuk istismarı vakalarına yönelik yeterli önlem alınamadığını göstermektedir. Bu örnek, okula başlamayan çocukların takibinin de ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Dernek/vakıf görünümlü cemaat/tarikat yapılanmalarında yaşanan bu tür istismar olayları, bu tür yapılanmaların denetlenmediğine işaret etmektedir. Her ne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi, 3 Kasım 2016 tarihli, 442 sıra sayılı Araştırma Komisyonu Raporu’yla çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarına ilişkin alınması gereken önlemleri içeren bir rapor yayınlamışsa da bu raporun gereği yapılmamıştır. 2004 yılında çocuk 6 yaşında iken başlayan bir cinsel istismar vakasının 2020 yılına kadar tespit edilememiş olmasının nedenleri, soruşturma sürecinin gecikmesine neden olan etkenler ile Sağlık Bakanlığı, Aile Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurumlarının bu gecikmedeki sorumluluklarının belirlenmesi ile çocukların cinsel istismarının önlenebilmesi için alınacak her türden önlemin tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddelerine göre Meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    14273,32%0,83
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,12% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5959,15% 0,98
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Salı 15.3 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9