BAKAN YANIK, ALTI YAŞINDA EVLENDİRİLEN H.K.G. İLE İLGİLİ SÜRECİ AKTARDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık; Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in...

GÜNDEM 18.01.2023 12:09:00 0
BAKAN YANIK, ALTI YAŞINDA EVLENDİRİLEN H.K.G. İLE İLGİLİ SÜRECİ AKTARDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık; Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, altı yaşında imam nikahı ile evlendirdiği H.K.G. ile ilgili sürece ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta; “Çocuğunun bebeklik aşılarının olmadığı tespit edilerek, tedbir kararlarının çıkarılmasının ardından çocuğun bebeklik ve çocukluk dönemine ait aşılarının tamamlanması sağlanmıştır… Talebi doğrultusunda okuma yazma kursuna yönlendirilmiş, ilkokul diplomasını açık öğretim üzerinden alması sağlanmış, ortaokul eğitimine başlamıştır. Meslek edindirme kursuna yönlendirilen H.K.G. aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, altı yaşında imam nikahı ile evlendirdiği H.K.G. ile ilgili süreci; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Yanıt, Kadıgil’in önergesine verdiği yanıtta şu bilgileri verdi:

“İstanbul ilinde, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Y.Z.G.’nin kızı H.K.G.; altı yaşında iken Vakfın talebelerinden K.İ. (15.01.1975 doğumlu) ile dini nikah kıyması, sonrasında resmi nikahla evlenmeleri, H.K.G.’nin altı yaşından itibaren K.İ. tarafından nitelikli cinsel istismara ve cinsel saldırıya maruz kalması iddialarına ilişkin olarak;

. Müşteki H.K.G. 30.11.2020 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, eşinin kendisine küçük yaştan itibaren cinsel istismarda bulunduğuna ve 2012 yılında yaşının tespiti yapılırken hastanede yerine bir başkasının kemik testine sokulduğuna ilişkin şikayetçi olmuş ve savcılık makamının yönlendirmesi ŞÖNİM’e götürülmüş, ŞÖNİM’den çocuğu M.E.İ. ile birlikte barınma hizmeti almıştır.

Bu bağlamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak;

. Eşi K.İ.’nin kendisi ve çocuğu hakkında kayıp ilanı vermesi ve yüksek can güvenliği riski nedeniyle H.K.G.’nin başka bir ilde bulunan Kadın Konukevi Müdürlüğü’ne kabulü gerçekleştirilmiştir.

. H.K.G. ile travma mağduru olması göz önünde bulundurularak psikolojik iyilik halinin güçlendirilmesine yönelik pek çok kez mesleki görüşme gerçekleştirilmiş, psikiyatri servisine yönlendirilerek tedavi programı uygulanmış ve psikolojik desteklerle sürekli desteklenmiştir. Söz konusu desteklerle duygu ve davranışlarının süreç içerisinde olumlu yönde geliştiği ve işlevselliğinin arttığı gözlenmiştir.

. Çocuğunun bebeklik aşılarının olmadığı tespit edilerek, tedbir kararlarının çıkarılmasının ardından çocuğun bebeklik ve çocukluk dönemine ait aşılarının tamamlanması sağlanmıştır. H.K.G. ve çocuğunun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, ekonomik olarak desteklenmiş, grup çalışmalarına da katılımı sağlanmıştır. Kuruluşumuz bünyesinde hizmet veren atölye çalışmalarına aktif katılımı sağlanmış ve bu durumunun psikoloji üzerinde olumlu etkiler gösterdiği gözlenmiştir.

. Talebi doğrultusunda okuma yazma kursuna yönlendirilmiş, ilkokul diplomasını açık öğretim üzerinden alması sağlanmış, ortaokul eğitimine başlamıştır. Meslek edindirme kursuna yönlendirilen H.K.G. aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımı sağlanmıştır.

. Adresinin deşifre olmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alınarak avukat aracılığıyla hukuki destek alması sağlanmıştır. Aile Mahkemesi’nde görülen boşanma davasına polis ve personel refakatinde güvenlik tedbirleri alınarak götürülüp getirilmesi sağlanmıştır.

. Talebi doğrultusunda ve mevcut tedbirlere rağmen adresi deşifre olduğu için 6284 sayılı Kanun kapsamında kimlik bilgi ve belgelerinin süresiz olarak değiştirilmesi sağlanmıştır.

. H.K.G.’nin şikayetlerine ilişkin 15.11.2021 ve 12.09.2022 tarihlerinde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan H.K.G. ile ilgili yürütülen soruşturma sonucunun akıbeti ve varsa ilgili karar veya iddianamenin İl Müdürlüğüne tebliği talep edilmiştir.

. Müşteki H.K.G.'nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu şikayetlerinin savcılıkça soruşturulması neticesinde, H.K.G.'nin cinsel istismara yönelik iddialar yönünden, K.İ.'nin ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı (2004-2013 yılları arası), Nitelikli Cinsel Saldırı (2020 yılı)’ suçlarından, müştekinin annesi F.G. ve babası Y.Z.G.'nin ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı’ suçundan cezalandırılması talebiyle iddianame düzenlenmiştir.

. İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, 27 Kasım 2022 tarihinde ilk tensip duruşması yapılarak, sanıkların tutuksuz yargılanmasına, tarafların dinlenilmesine, belirlenen duruşma günü davetiyesinin taraflara tebliğine ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza ihbarına, duruşmanın 22 Mayıs 2023 tarihinde saat 10:00'a bırakılmasına karar verilmiştir. Tensip zaptının 2 Aralık 2022 tarihinde Bakanlığımıza tebliği ile birlikte aynı gün davaya müdahillik talebinde bulunulmuştur. Bu hususlara ilişkin olarak da Bakanlığımızca kamuoyuna basın açıklaması yapılmıştır.

. 12 Aralık 2022 tarihinde mahkeme başkanlığına Bakanlığımızca sunulan beyan dilekçesinde, olayın kamuoyuna mal olması nedeni ile mağdurun ve çocuğunun daha fazla örselenmemesi, güvenliklerinin tehlikeye düşmemesi, sanığa uygulanan adli kontrol hükümlerinin bu şartlarda yeterli kalmayacağı ve isnat edilen suçun katalog suçlardan olması nedeni ile yargılamada tutukluluk tedbirinin uygulanması, duruşmanın yakın bir tarihe çekilmesi ve dosyada gizlilik kararına hükmedilmesi talep edilmiştir.

. Duruşmanın yakın bir tarihe çekilmesi talebimiz mahkemece kabul edilmiş olup, duruşma tarihi 30 Ocak 2023 saat 10.00 olarak belirlenmiştir. Mağdurun 2012 yılında kemik yaşının tespitine ilişkin yapılan usulsüzlüklere yönelik şikayeti üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada şüpheliler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair karara karşı da Bakanlığımız avukatı tarafından itiraz edilmiştir.”

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9019,57%-1,65
  • DOLAR

    39,16% 0,32
  • EURO

    44,47% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4152,82% -0,45
  • Ç. ALTIN

    6636,80% -0,11

İZMİR'DE GREV KRİZİ:DİSK GENEL-İŞ'İ MASAYA DAVET ETTİ

CHP ESKİ MİLLETVEKİLİ AYKUT ERDOĞDU DA GÖZALTINDA

ÇAYCI OLARAK BAŞLAYIP MİLYARDER OLMUŞ

MAZLUM ABDİ: “ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ”

İBB'YE 5. DALGA OPERASYONUBAŞLATILDI

İMAMOĞLU, "CUMHURBAŞKANINA HAKARET" SUÇUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

KILIÇDAROĞLU’DAN KURULTAY İDDİALARINA YANIT

KARTALKAYA'DA 78 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ YANGIN FACİASIYLA İLGİLİ İDDİANAME KABUL EDİLDİ

NARİN GÜRAN CİNAYETİ DAVASININ DÖRDÜNCÜ DURUŞMASINDA 15 SANIĞA CEZA VERİLDİ

SARAÇHANE EYLEMLERİ: 14 GENÇ HAKKINDA TAHLİYE KARARI

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE NUREDDİN YILDIZ PROTESTOSUNDA TUTUKLANAN ÖĞRENCİLER HAKKINDA TAHLİYE KARARI

ERDOĞAN, GEZİ'Yİ BİR KEZ DAHA EKONOMİK SORUNLARDAN VE ÇÖKÜŞTEN SORUMLU TUTTU

MÜSİAD BAŞKANINDAN 19 MART ÇIKIŞI… ŞİMŞEK'E SAHİP ÇIKTI

DİYANET’İN YETKİ ALANI BÜYÜDÜ…

İBB SORUŞTURMASINDA 3 KİŞİ DAHA 'ETKİN PİŞMANLIK'LA SERBEST

İMAMOĞLU'NDAN İKTİDARA 'SANDIK' ÇAĞRISI…

HATAY'DA PANİĞE NEDEN OLAN SESİN KAYNAĞI BELLİ OLDU

DİYARBAKIR'DA TARİHİ SURA 'İMAMOĞLU' POSTERİ AÇAN CHP'LİLER GÖZALTINA ALINDI!

MHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI ÇOK SAYIDA YAKININI İŞE ALDIĞI AÇIĞA ÇIKTI

İMAMOĞLU SORUŞTURMASININ BAŞSAVCISI AKIN GÜRLEK HSK'YA ŞİKAYET EDİLDİ

GELECEK İNFAZ YASASI TEKLİFİNDE SADECE HASTA TUTUKLULAR OLACAK

ELON MUSK İSTİFA ETTİ!

ERDOĞAN İMZALADI: ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI RESMİ GAZETE'DE

MANSUR YAVAŞ İMAMOĞLU'NU ZİYARET EDECEK…

TAKSİM'DE "DURAN ADAM" EYLEMİ: 19 GENÇ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

ERDOĞAN'IN YORGUNLUĞU KONUŞMASINA YANSIDI

DEM-AKP GÖRÜŞMESİ İKİ BUÇUK SAAT SÜRDÜ!"SÜREÇTE DURAKSAMA YOK"

KOLİN'E DEV BİR İHALE DAHA!

ÖZGÜR ÖZEL 'AHTAPOT'U AÇIKLADI

CHP'Lİ TORUN'DAN DİYANET'E 'SÖZLÜ SINAV' TEPKİSİ…

Yükleniyor


İZMİR'DE GREV KRİZİ:DİSK GENEL-İŞ'İ MASAYA DAVET ETTİ

CHP ESKİ MİLLETVEKİLİ AYKUT ERDOĞDU DA GÖZALTINDA

ÇAYCI OLARAK BAŞLAYIP MİLYARDER OLMUŞ

MAZLUM ABDİ: “ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ”

İBB'YE 5. DALGA OPERASYONUBAŞLATILDI

İMAMOĞLU, "CUMHURBAŞKANINA HAKARET" SUÇUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

KILIÇDAROĞLU’DAN KURULTAY İDDİALARINA YANIT

  • Cumartesi 30.9 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.1 ° / 14.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26.2 ° / 14.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1