BAKAN KURUM’DAN ASBESTLİ NAE SAO PAULO AÇIKLAMASI: “GEMİNİN TÜRK KARA SULARINA GİRMESİNE İZİN VERİLMEYECEKTİR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, söküm için Brezilya’dan Türkiye’ye doğru yola çıkan asbestli Nae Sao Paulo savaş gemisi ile ilgili “Tehlikeli Madde Envanter Raporunun Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle...

GÜNDEM 26.08.2022 22:53:00 0
BAKAN KURUM’DAN ASBESTLİ NAE SAO PAULO AÇIKLAMASI: “GEMİNİN TÜRK KARA SULARINA GİRMESİNE İZİN VERİLMEYECEKTİR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, söküm için Brezilya’dan Türkiye’ye doğru yola çıkan asbestli Nae Sao Paulo savaş gemisi ile ilgili “Tehlikeli Madde Envanter Raporunun Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle; NAE Sao Paulo isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyecektir” açıklamasını yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, söküm için Brezilya’dan Türkiye’ye doğru yola çıkan asbestli Nae Sao Paulo savaş gemisiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında geminin Türkiye’de sökümü için şartlı onay verildiğini belirten Kurum, şu değerlendirmeleri yaptı:

“KARA SULARIMIZA GİRMEDEN DENETİM YAPILMASI VE BAKANLIĞIMIZ UZMANLARININ GÖZETİMİNDE SÖKÜM YAPILMASI KOŞULUYLA ŞARTLI ONAY VERDİK”

“Brezilya Basel Sözleşmesi Yetkili Otoritesi IBAMA (Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü) tarafından Bakanlığımıza yapılan "NAE Sao Paulo" isimli eski askerî uçak gemisinin ülkemize Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sökülmek üzere ithal edilmesi için sunulan notifikasyon başvurusuna 30.05.2022 tarihinde ‘Kara sularımıza girmeden denetim yapılması ve Bakanlığımız uzmanlarının gözetiminde söküm yapılması koşuluyla’ şartlı onay verdik.

“GEMİNİN ÜLKEMİZE GELMEDEN ÖNCE YENİDEN HAZIRLANMIŞ TEHLİKELİ MADDE ENVANTER RAPORUNUN TARAFIMIZA SUNULMASINI İSTEDİK”

Sürecin başından bu yana, tarafı olduğumuz Basel Sözleşmesi gereğince yükümlülüklerimiz ve uluslararası hukuktan doğan haklarımızı ifade ettik, tehlikeli herhangi bir olumsuzluğun olması durumunda, gemiyi hiçbir tereddüte yol açmadan kabul etmeyeceğimizi ve ülkemiz kara sularına girmeden geri göndereceğimizi defaatle paylaştık. Gemiyle ilgili Brezilya Federal Bölge Mahkemesinin ihtiyati tedbir kararı alması üzerine, verdiğimiz şartlı onayın yerine getirilmesi amacıyla 09.08.2022 tarihli yazımızla Brezilya Yetkili Otoritesi IBAMA'ya ve Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. firmasına mahkeme kararlarının ve geminin ülkemize gelmeden önce yeniden hazırlanmış Tehlikeli Madde Envanter Raporunun tarafımıza sunulmasını istedik.

“GEMİNİN TÜRK KARA SULARINA GİRMESİNE İZİN VERİLMEYECEKTİR”

Gelinen noktada; Uluslararası bağımsız denetim kuruluşları ve Bakanlığımız denetim ekipleri gözetiminde notifikasyon şartında yer almasına rağmen ikinci bir denetim sürecinin işletilmemesi, tekrar istenen asbest ve diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu yerlerin gemi planı üzerinde gösterilerek ve numune alınan noktaların fotoğraflanarak hazırlanması gereken Tehlikeli Madde Envanter Raporunun Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle; NAE Sao Paulo isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyecektir.

Biz bugüne kadar söküm işlemleri için ülkemize gelen her gemide mevzuata uygun olarak hep uluslararası hukukun gereğini yaptık. Sadece NAE Sao Paulo gemisinde değil, tüm gemilerde de sürecin her aşamasını yakından takip ettik; çevremize, insanımıza zarar verecek hiçbir adıma izin vermedik. Milletimiz müsterih olsun. Bundan sonra da izin vermeyiz.”

NE OLMUŞTU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıkmıştı. ANKA Haber Ajansı’nın gündeme getirdiği Bakanlık iznini Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari değerlendirmiş ve "Aliağa'da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor" demişti.

Çevre hakları ile ilgili sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasi partiler; geminin Türkiye’ye gelmemesi için çağrılar yapmış, Bakanlık iznine tepki göstermişti.

CHP’Lİ ÖZTUNÇ, BREZİLYA’NIN TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE MEKTUP YAZMIŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Brezilya'nın Türkiye Büyükelçiliği'ne yazdığı mektupta; “İki ülke açısından hukuki sorumluluklar doğuracak olan Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye’ye gönderilmesi işleminin bir an önce durdurulması, bahsi geçen tedbir kararı gereğince Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin ülkeniz sınırlarına geri çağrılması için gerekli adımları atmanızı talep ediyoruz" çağrısını yapmıştı.

Bakanlığın söküm izni kararının iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi, sendikalar, odalar ve sivil toplum örgütleri tarafından İzmir 5. İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Ayrıca çok sayıda sivil toplum örgütü de kararın iptali için idare mahkemelerinde dava açmıştı.

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK, ÖZGÜR ÖZEL’İ FİLİSTİN POLİTİKASI NEDENİYLE HEDEF ALDI

FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

MENZİLCİLERE HALKBANK'TAN FAİZ KIYAĞI İDDİASI!

TRABZON’DA KORKUNÇ CİNAYET: BOŞANMA AŞAMASINDAKİ EŞİNİ ÖLDÜRDÜ, BEKÇİYİ VURUP KAÇTI

HATAY’DA ARKA CAMI OLMAYAN ARAÇTAN DIŞARI SARKAN ÇOCUKLAR KAMERADA

BAKAN KURUM HATAY’DA: 11 İLDE 250 BİN KONUTU TESLİM ETTİK

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

DİYANET’TEN GİYİM VE ESTETİK UYARISI:“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL İLKELLİK”

İBB SORUŞTURMASINDA BİR KEZ DAHA ‘TEK SIRA’ GÖRÜNTÜLER SERVİS EDİLDİ!

ELAZIĞ'DA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

ERGÜN ATALAY, BEŞTEPE'DEN ÇIKAN TEKLİFİ AÇIKLADI…

İBB OPERASYONU: İETT GENEL MÜDÜRÜ VE ÇOK SAYIDA İSİM HAKİM KARŞISINDA

DENİZLİ'DE BİR POLİS AİLESİNİ KATLEDİP İNTİHAR ETTİ!

ERDOĞAN, FETÖ’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS ALAN MEHMET TUNÇ'UN CEZASINI KALDIRDI

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

İMAMOĞLU’NDAN KOBİ ÇAĞRISI: ÜRETİCİ DAYANACAK GÜÇTE DEĞİL

Yükleniyor


FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

  • Cumartesi 33.2 ° / 22 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2