ANKA YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ'NE AÇILAN DAVADA SAVCI 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEP ETTİ

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararını uygulamaması üzerine 2020 yılında yapılan haber nedeniyle ANKA Haber Ajansı Yazı İşleri

GÜNDEM 7.09.2023 15:56:48 0
ANKA YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ

GÜRKAN DEMİRTAŞ

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararını uygulamaması üzerine 2020 yılında yapılan haber nedeniyle ANKA Haber Ajansı Yazı İşleri Müdürü Mansur Çelik hakkında açılan ceza davasının üçüncü duruşması bugün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, Çelik’in iddianamede yer alan “terör örgütlerine hedef gösterme” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, mütalaaya karşı savunma hazırlanabilmesi amacıyla duruşmayı 9 Kasım’a erteledi. 

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararını uygulamadığı 14 Ekim 2020 tarihinde yapılan “Türkiye Gündemine Damga Vuran Hakim” başlıklı haber nedeniyle ANKA Haber Ajansı Yazı İşleri Müdürü Mansur Çelik hakkında açılan ceza davasına bugün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Gürlek'in avukatı mazaret belirterek duruşmaya katılmadı. Gazeteci olan CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp de adliyeye gelerek duruşmayı izledi.

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASI İSTENİLDİ

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. İstanbul’da iddianameyi hazırlayan savcının görüşünün paylaşıldığı mütalaada, Çelik’in Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/1 maddesi uyarınca cezalandırılması istendi. Çelik hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde uygulanan tedbirin kaldırılmasını, önceki duruşmalarda olduğu gibi yeniden isteyen Savcı, mütalaada şunları belirtti:

“Sanığın görev yaptığı ANKA Haber Ajansı’nda, mağdur ile ilgili yaptığı haberin genel olarak sanık özelinde yapıldığı, TMK’nın 6. Maddesinde belirtilen özel kast ile hüviyeti açıklanarak mağdurun kamu tarafından bilinen bazı davalara baktığını ve bu davalarda hukuka aykırı birçok karara imza attığını haberleştirdiği görülmektedir. Devletin her türlü işlerinde olduğu gibi mahkemelerce alınan her türlü yargısal kararın da yoruma değerlendirmeye ve eleştiriye açık olduğu aşikardır. İddianameye konu suçun maddi unsuru hukuka aykırı olarak deklare edilen kararlar veya eleştiriler olmayıp bu nedenle mağdurun hüviyetinin özellikle ve vurgulanarak açıklanmasıdır. Mağdurun görev aldığı davaların listesinin maddeler halinde sıralandığı görülmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10/2 düşünceyi açıklama ve ifade özgürlüğünün sınırlanması (basın özgürlüğü de düşünce kapsamındadır) nedenlerinin ulusal güvenlik, ülke bütünlüğü, kamu güvenliği, düzensizliğin ve suçun önlenmesi, sağlığın korunması, ahlakın korunması, başkalarının şöhret haklarının korunması, gizliliğin açığa çıkmasının önlenmesi, yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması için gerekli olan bazı formaliteler, koşullar, sınırlamalar veya yaptırımlara tabi tutulabilir şeklindeki düzenlemeye paralel olarak gizli bilgilerin açığa çıkmasının önlenmesi amacıyla eylemin hukuka aykırılık içerdiği anlaşılmaktadır.

“HABER, GÜRLEK’İN TEŞHİSİNE VEYA İFŞASINA YARAMIYOR ANCAK HEDEF GÖSTERİYOR”

Tüm bu açıklama ve analiz sonucunda sanık Mansur Çelik, Anka Haber Ajansı isimli internet sitesinde yayınladığı yazı ile terörle mücadelede görev almış kişi konumunda olan mağdur Akın Gürlek’in bakmış olduğu davaların, görev yaptığı mahkemelerin bilgilerinin ve ad ve soyad ile teşhise ve ifşaya yaramadığı, mağdurun kimliği üzerinden bilgiler verdiği, iddianameye konu yazıların kamuyu aydınlatma şeklindeki haber niteliğindeki haber niteliğinden ziyade mağdurunun hüviyetini açıklama ve muhtelif terör örgütlerine hedef gösterme niteliğinde olduğu sabit olduğundan eyleme uyan TMK’nın 6/1 gereğince cezalandırılmasına.”

“BİR HUKUK DEVLETİNDE BURADAN BİR CEZAYA ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Savcılığın mütalaasının ardından Çelik’in avukatı Çağlar Çağlayan, esas hakkında savunma yapmak için süre talep ederek, “Hukuki fecaatle başlayan bir soruşturma davaya döndü. İsimsiz bir mektup üzerine başlayan, salt bir kişinin başka bir niteliği var diye suça uydurulmaya çalışılan ceza dosyası var. Savcı da benzer yorum yaptı. Akın Gürlek yarı siyasi bir kişiliktir bakan yardımcısıdır. Haberde, mahkeme başkanı iken Sözcü davasına baktı, Canan Kaftancıolu davasına baktı demek suç değildir. Bir hukuk devletinde buradan bir cezaya ulaşmak mümkün değil” dedi.

Mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için süre talebinin kabulüne, yurt dışına çıkış yasağı tedbirinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Kasım’a erteledi. 

İLK KEZ BİR YEREL MAHKEME ANAYASA MAHKEMESİ’NE DİRENMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, milletvekili olan Enis Berberoğlu’nun tahliye edilmesi için karar almış ancak Akın Gürlek’in başkanlık yaptığı mahkeme bu karara karşı direnmişti. ANKA Haber Ajansı da bu gelişmeyi ve Gürlek’in daha önce baktığı, kimi davalarda çıkan ve tamamı internette bulunan kararları tek haber olarak yazmıştı. Haberde sadece Çağlayan Adliyesinin dış cepheden tek kare genel fotoğrafı kullanılmıştı. İlk kez bir yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi’ne direnmesi o dönem birçok yerde haber yapılmıştı. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi aynı konuda bir kez daha karar alıp gereğinin yapılması için Adalet Bakanlığı ile TBMM’ye bu kararını göndermişti.

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00

ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI: EMEKLİ VE MEMURUN ZAM ORANI NETLEŞTİ

RİZE'YE GİDERKEN DÜŞEN TEK MOTORLU UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI: PİLOT DEMİRCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

'DOĞA KATLİAMINA YASAL KILIF' ŞEKLİNDE TEPKİLERE NEDEN OLAN İKLİM KANUNU TEKLİFİ, MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

KALIN IRAK’TA, PKK SAHNEDE: SEMBOLİK TÖRENLE SİLAH TESLİMİ

MADIMAK KATLİAMI'NIN 32. YILI... SİVAS KATLİAMI HAFIZALARDA HÂLÂ CANLI

GÖZALTINDAKİ TUNÇ SOYER'DEN İLK GÖRÜNTÜ…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: GÖZALTI SAYISI 130'A YÜKSELDİ

SİGARAYA 10 LİRALIK VERGİ ZAMMI GELİYOR!

GÖKÇEK LÜKS LOJMAN DAVASINI KAYBETTİ: “EVDEN ÇIKIYORUM”

HATAY'DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

İSKENDERUN’DA 1 TEMMUZ KUTLAMASI: ŞEHİTLER İÇİN MAVİ SULARA ÇELENK

SARAÇHANE'YE YASAK KOYMASI BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI: ÜMİT ÖZDAĞ'DAN İLK AÇIKLAMA

MİTİNG SONRASI SARAÇHANE'DE POLİS MÜDAHALESİ

SARAÇHANE'DE GERGİN ANLAR! POLİSTEN CHP'Lİ VEKİLE MÜDAHALE

100. GÜNDE SARAÇHANE AYAKTA: ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARİHİ KONUŞMA!

MANSUR YAVAŞ'TAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI

ERDOĞAN'DAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI: "MİZAH KİSVESİYLE YAPILAN AÇIK BİR KIŞKIRTMADIR"

HATAY’DA ALEVLERLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR!

ZAFER PARTİSİ’NDE YOL AYRIMI: BARTU SORAL İBB DİRENİŞİNE KATILIYOR!

‘100 KARASI’ TOPLANTISINDA ÖZGÜR ÖZEL ATEŞ PÜSKÜRDÜ

MUHAMMED YAKUT, ALMANYA'DA ÖLDÜ

BAHÇELİ 'YAPAY ZEKA, DUBLÖR' İDDİALARINA İLK KEZ YANIT VERDİ!

HATAY'DA İTFAİYE ARACI ALEVLERİN ARASINDA KALDI!

KENDİNİ MESİH İLAN EDEN TARİKAT LİDERİ HAPSİ BOYLADI

BAKAN IŞIKHAN'DAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM AÇIKLAMASI

LEMAN'DAN HZ. MUHAMMED AÇIKLAMASI! İSTANBUL'DA DÜN GECE NELER OLDU?

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ŞAFAK VAKTİ BASKINI TUNÇ SOYER VE CHP’Lİ İSİMLER GÖZALTINDA

FİLİSTİN İÇİN 500 BİN EURO'YU TOPLADI, KARISINA HARCADI!

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

Yükleniyor


ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI: EMEKLİ VE MEMURUN ZAM ORANI NETLEŞTİ

RİZE'YE GİDERKEN DÜŞEN TEK MOTORLU UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI: PİLOT DEMİRCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

'DOĞA KATLİAMINA YASAL KILIF' ŞEKLİNDE TEPKİLERE NEDEN OLAN İKLİM KANUNU TEKLİFİ, MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

KALIN IRAK’TA, PKK SAHNEDE: SEMBOLİK TÖRENLE SİLAH TESLİMİ

MADIMAK KATLİAMI'NIN 32. YILI... SİVAS KATLİAMI HAFIZALARDA HÂLÂ CANLI

GÖZALTINDAKİ TUNÇ SOYER'DEN İLK GÖRÜNTÜ…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: GÖZALTI SAYISI 130'A YÜKSELDİ

  • Perşembe 35.4 ° / 19.3 ° Güneşli
  • Cuma 34.1 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.3 ° / 18.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2