AKP, EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARLA İLGİLİ KANUN TEKLİFİNİ TBMM’YE SUNDU

AKP, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) aylardır beklediği kanun teklifini bugün Meclis’e sundu. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, teklifi bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüleceğini, gelecek hafta da Genel Kurul görüşmelerinin tama

GÜNDEM 30.01.2023 15:47:32 0
AKP, EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARLA İLGİLİ KANUN TEKLİFİNİ TBMM’YE SUNDU

AKP, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) aylardır beklediği kanun teklifini bugün Meclis’e sundu. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, teklifi bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüleceğini, gelecek hafta da Genel Kurul görüşmelerinin tamamlanmasıyla yasalaşacağını söyledi. Akbaşoğlu, “9 Eylül 1999’dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız, artık yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek” dedi.

Muhammet Emin Akbaşoğlu, bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin EYT’liyi ilgilendiren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na verdiklerini açıklayan Akbaşoğlu, teklifin detaylarıyla ilgili şunları söyledi:

“9 EYLÜL 1999’DAN ÖNCEYE SİGORTALILIK SÜRESİNİ GÖTÜREBİLEN HER BİR ÇALIŞANIMIZ, YAŞ ŞARTINA BAĞLI KALMAKSIZIN EMEKLİ OLABİLECEK”

“Özellikle EYT platformları, yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konuyla ilgili, aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması. Yürürlükteki mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes, kendi mevzuatı çerçevesinde, yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip. İster BAĞ-KUR’lu ister SKK’lı ister Emekli Sandığı; hangi noktada olursa olsun, bu konuda emeklilikte yaşa takılma meselesi, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren artık tarihe karışmış olacak.

9 Eylül 1999’dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız, artık yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili, bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine’miz, devletimiz üstleniyor. Bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.

“EMEKLİLİĞE HAK KAZANILDIĞI TAKDİRDE ZORUNLU OLARAK İŞ AKDİNİN FESHİNE DÖNÜK DÜZENLEMEYİ KALDIRIYORUZ”

Taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenlemeyle kadrolu işçi statüsüne geçen yüz binlerce çalışanımız için bir düzenlemede bulunuyoruz. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23 ve 24’üncü maddesinde düzenlenen ve emekliliğe hak kazanıldığı takdirde zorunlu olarak iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden, taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız için, isterlerse emekli olabilme isterlerse kendi yerlerinde çalışma imkanlarını sağlıyoruz.”

Akbaşoğlu, teklifin detaylarını paylaştıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akbaşoğlu’nun EYT takviminin nasıl olacağı, etki analizi ve EYT’lilerin ilk maaşlarını ne zaman alacağı sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

“2 MİLYON 250 BİNE YAKIN İNSANIMIZ 2023 YILINDA EMEKLİLİĞİ HAK EDECEK”

“Resmi Gazete’de yayınlandığında yürürlüğe girecek, 5 milyon insanımızı süreç içerisinde etkileyecek. Yapılan simülasyonlara, tahminlere göre; 2 milyon 250 bine yakın insanımız, 2023 yılında emekliliği hak edecek. Emekliliğe hak kazananların çalışmaya devam etme veya emekli olma kendi iradelerinde olduğu için bunun nasıl tezahür edeceğine hep beraber şahit olacağız. Prim gününü şu andaki mevzuata göre ve çalışma süresini dolduran bütün çalışanlar, yaş şartı olmaksızın emekliliği hak edebilecekler.

Bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda EYT ile ilgili kanun teklifimizi görüşmeyi planlıyoruz. Kanun teklifi, hızlı bir biçimde geçsin diye, herhangi bir ilavede bulunulmaksızın sadece EYT’nin düzenlenmesine ilişkin maddeleri ihtiva ediyor. En geç haftaya salı günü veya çarşamba günü EYT’nin Genel Kurul’da yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubat ayında yasalaşarak, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmekle beraber, emeklilik başvuruları ister E-devlet’ten veya bizzat sosyal güvenlik kurumlarına müracaatla, çalışan memurlarsa kendi kurumlarına müracaatla bu taleplerini ortaya koyabilirler. Yürürlükteki mevzuata göre, emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden ay başı itibariyle emekliliğe hak kazanılmış olur ve emekli maaşına hak kazanır. Şubatta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilme imkanı söz konusudur. Hak sahibi olacaklardır. O konuda en ufak bir endişe söz konusu değildir.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5 BİN 500 LİRA, BUNUN ALTINDA HİÇBİR KİMSE MAAŞ ALMAYACAK”

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira, bunun altında hiçbir kimse maaş almayacak. Bu konuda farklı bir değerlendirme doğru değildir. Bütün bakanlıklarda, belediyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, il özel idarelerinde ve bunlara bağlı şirketlerde taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün çalışan kardeşlerimiz, bu konuda kapsam içerisindedir. Zorunlu emeklilik söz konusu olmayacaktır. Kendi taleplerine bağlıdır. Emekli olmak isteyen, emekliliği hak eden, yaş şartı olmaksızın, prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduranların çalışabilme imkanlarını kendilerine bırakıyoruz. İster emekli olabilirler isterlerse çalışmaya devam edebilirler. Gerek Çalışma Bakanlığı’mız gerek Maliye Bakanlığı’mız etki analizini ortaya koymuş vaziyette. Bu konuda, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, detaylı bir şekilde etki analizini Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerimize sunacaklar.

“MEVCUT PRİM GÜN SAYISI, ÇALIŞMA SÜRESİ YÜRÜRLÜKTE OLAN KANUNLARDA NE İSE BU GEÇERLİ”

Mevcut yürürlükteki mevzuata göre düzenleme geçerli. Daraltıcı asla bir düzenleme getirmedik. Genişletici anlamda bir düzenleme yapıyoruz. Mevcut prim gün sayısı, çalışma süresi yürürlükte olan kanunlarda ne ise bu geçerli. Emeklilikte yaşa takılanların talebi doğrultusunda, prim gün sayısını dolduran, sigortalılık süresini dolduran, ama yaşını bekleyen milyonlarca insan vardı. Bu iki şartı taşıyan herkes, yaş şartı ortadan kalkmak suretiyle emeklilik haklarını elde etmiş olacaklar.

Kıdem tazminatıyla ilgili bu kanun teklifinde herhangi bir düzenleme yok. O konuda Maliye Bakanı’mız ve Çalışma Bakanı’mız beraberce görüştüler, kamuoyuna da deklare ettiler. İşverenlerimizin de yanında olmak üzere, işçilerimizin de mağduriyetini gidermek üzere iş yerinde üretime dayalı, ihracata dayalı, istihdama dayalı dinamik ekonomik modelimizi sektesiz bir şekilde devam ettirmek üzere, bir KGF destekli uygun kredilerle doğrudan kıdem tazminatını işçimizin hesabına yatıracak bir model üzerindeki açıklama kamuoyuna deklare edildi. Bu konuda da en ufak bir problem yok.”

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    14273,32%0,83
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,12% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5959,15% 0,98
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Salı 15.3 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9