AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI GÖKTAŞ: "KADIN VE ÇOCUK MAĞDURİYETİ KONUSUNDA HER TÜRLÜ VAKADA VARSA TESPİTLERİNİZ GELİN BİRLİKTE KONUŞALIM, ÇÖZELİM"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde; milletvekillerinin çocuk istismarı, kadına şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin sorularına kişilerin unutulma hakkını göz önüne a

GÜNDEM 23.11.2023 10:41:53 0
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI GÖKTAŞ:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde; milletvekillerinin çocuk istismarı, kadına şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin sorularına kişilerin unutulma hakkını göz önüne alarak yazılı yanıt vereceğini söyledi. Göktaş, "Çocukların mahremiyetini korumak benim için önemli bir vazifedir. Her vakaya müdahil oluyoruz, sorunların peşini bırakmıyoruz bu iddia dahi olsa. Kadın ve çocuk mağduriyeti konusunda her türlü vakada varsa tespitleriniz gelin birlikte konuşalım, çözelim, doğrudan vakanın üzerine gideceğim" dedi. Göktaş, koruma altındaki çocukların kurumlardan kaçmalarına ilişkin soruya "Kuruluştan izinsiz ayrılan çocuklarla ilgili bir kriz masası kurduk, iyi uygulama örneklerini çalışmaya başladık, bu konuya dair psikolojik profil çalışması yapıyoruz" yanıtını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Aile ve ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri tamamlandı. Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt verdi.

"DEPREM BÖLGESİNDE KADINA ŞİDDETİN ARTTIĞINI BİLİYORUZ, ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Özdemir Göktaş, deprem bölgesinde kadına şiddet vakalarında artış yaşandığıyla ilgili soruya “Bugün 6 şubat depremi nedeniyle zarar gören bölgede her alanda devasa bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz, ben de sık sık deprem bölgesinde alana iniyorum. Kadınlarımızın da orada şiddet oranlarının arttığına dair, tabii ki biliyoruz bu tür ortamlarda, ona da hassaten yakın çalışıyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen kimseyi geride bırakmadık, her konuda vatandaşımızın yanında olduk" dedi.

"ÇOCUK VAKALARI İLE İLGİLİ SORULARINIZA, SÖZLÜ OLARAK DEĞİL YAZILI OLARAK CEVAP VERECEĞİM"

Özdemir Göktaş, çocuk istismarı, koruma altındaki çocuklar ile ilgili soruları yazılı yanıtlamak istediğini belirterek "Koruma ve bakım altındaki çocukların sevgi ile büyümeleri en çok hassasiyet gösterdiğimiz hususlardan biridir, bu hassasiyetimizi de göz önünde bulundurarak çocuk vakaları ile ilgili sorularınıza, bu konuda sorumluluğu alıyorum, sözlü olarak değil yazılı olarak cevap vereceğim. Çocukların mahremiyetini korumak benim için önemli bir vazifedir. İsimlerini zikretmek ve vakalardan bahsetmek... Bu çocuklar ileride çalışma yaşamlarına başladıklarında, hayatlarını normalleştirmeye çalıştıklarında bu vakalar internet üzerinden hemen bulunabilecek. Bu da çocukların haklarını suistimal etmek demektir. Çocuklarımızın temel haklarında olan unutulma hakkına riayet ediyoruz. Çocuklarımızın iyilik hali her şeyden önce gelir. Her vakaya müdahil oluyoruz, sorunların peşini bırakmıyoruz bu iddia dahi olsa" dedi.

"KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI BUGÜN YÜZDE 89'UN ÜZERİNDEDİR, AMA YETERLİ DEĞİL"

Kız çocuklarının okulaşma oranının azaldığına yönelik eleştirilere ilişkin de Göktaş, "Kız çocukları okuldan uzaklaştırılmıyor, aksine son 20 yılda hem okuryazarlık oranının artması hem de kız çocuklarının okullaşmasında önemli aşamalar kaydettik. Kadın okuryazarlığı oranı yüzde 95'in üzerine çıktı. Kız çocuklarının okullaşma oranı bugün yüzde 89'un üzerindedir. Bu rakamlar elbette yeterli değildir, yüzde 100 oranına ulaşana kadar durmadan çalışmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi.

Çocukların kaygı ve depresyon durumu ile ilgili gelen sorulara Bakan Göktaş, şöyle cevap verdi:

"ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYECEK İÇERİKLERİ TAKİP ETMEK İÇİN SOSYAL MEDYA ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURDUK"

"Bu kapsamda hem çocuklara psikososyal destek veriyoruz hem de geleneksel ve sosyal medya ortamında çocukların gelişimine olumsuz yönde etkileyecek içerikleri takip ediyoruz. Sosyal Medya Çalışma Grubu oluşturduk, 7/24 izleniyor ve içerikleri bizzat kontrol ederek gerekli başvurularda tek tek bulunuyoruz. Bu sistemin de sadeleştirilmesini önemsiyoruz. Ailelerimizi tehdit eden içeriklerle mücadele de ayrıca edeceğiz. Çocuk dostu içeriklerin sayısının artırılması ve teşvikinin sağlanması yanı sıra çocukların yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından ve diğer risklerden korunması amacıyla zararlı içeriklerle de mücadele ediyoruz. Ebeveynlerin, bakım verenlerin ve çocukla temas halinde olan personelin desteklenmesine yönelik çocuklarda mahremiyet bilinci eğitimlerini veriyoruz şu ana kadar 146 bin 626 kişiye eğitim verdik, 11 bin 600 çocuğa akran destekli öğrenme tekniği ile dijital okuryazarlık eğitimi verdik, vermeye devam edeceğiz."

Evlat edindirme sürecinin yavaş işlediği eleştirisiyle ilgili de Özdemir Göktaş, şunları kaydetti:

"EVLAT EDİNMEDE SÜRECİ HIZLANDIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ BUNA DA BAKACAĞIZ"

"Evlat edindirme hem hukuki hem de psikolojik boyutu olan bir süreç. Çocuğun yararı ilkesi doğrultusunda üzerinde çok detaylı düşündüğümüz, titizlikle takip ettiğimiz bir süreç. Medeni Kanun gereği ailenin çocuğu evlat edinme koşularını sağlıyor olması lazım. Belirlenen koşulları sağlayan ailelerin yanında il müdürlüklerimiz, avukatlarımız, psikologlarımız süreçleri birebir takip ediyor, gerekli denetimler yapılıyor. Süreci hızlandırmak için neler yapabiliriz buna da bakacağız tabii ki.

"KURULUŞTAN İZİNSİZ AYRILAN ÇOCUKLARLA İLGİLİ BİR KRİZ MASASI KURDUK"

Özdemir Göktaş, bakanlığın koruması altında olduğu halde kurumlardan izinsiz ayrılan çocuklara ilişkin soruya da "Koruma ve bakımımız altında olup kuruluşlarımızdan izinsiz ayrılan çocuklara dair bir yorum geldi. Bu konu özellikle odaklandığımız çalışmalardan bir tanesidir. Korunma altına alınan çocuklar çeşitli nedenlerle kuruluştan izinsiz ayrılma davranışı maalesef gösterebilmektedir. Kuruluştan izinsiz ayrılan çocuklarla ilgili bir kriz masası kurduk, iyi uygulama örneklerini çalışmaya başladık, bu konuya dair psikolojik profil çalışması yapıyoruz" cevabını verdi.

Göktaş, kadına şiddet ve kadın cinayetleri ile ilgili soruları da tıpkı çocuk istismarı vakalarına ilişkin sorularda olduğu gibi yazılı yanıtlayacağını belirterek sebebini şu ifadelerle açıkladı:

"KADIN VE ÇOCUK MAĞDURİYETİ KONUSUNDA HER TÜRLÜ VAKADA VARSA TESPİTLERİNİZ GELİN BİRLİKTE KONUŞALIM"

"Burada her dile getirilen vaka şiddet mağduru olan kadınların tekrar hedef haline gelmesi, maruz kaldığı şiddeti yeniden hatırlamaları, toplumla kaynaşmalarına engel olmak demektir. Kadın ve çocuk mağduriyeti konusunda her türlü vakada varsa tespitleriniz gelin birlikte konuşalım, çözelim, doğrudan vakanın üzerine gideceğim. Sizlerden ricam kimin elinde bilgi, belge varsa bizimle paylaşmasıdır, diğer ricam da spekülasyona, iddiaya dayanan yaklaşımlardan uzak durmamızdır. Böylesi hassas bir konuyla ilgili yorum, tartışma yapılırken öznenin kadınlar ve çocuklar olduğu unutulmamalıdır."

Göktaş, sözlerine şöyle devam etti:

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETE ASLA MÜSAMAHA GÖSTERMEDİK, HER VAKA BİZİM İÇİN FAZLA BİR VAKADIR"

"Kadına yönelik şiddet konusu siz şunu yaptınız biz bunu yaptık denecek bir konu değildir. Siyaset üstü bir meseledir, toplumun meselesidir. Bu soruna asla müsamaha göstermedik, şiddete maruz kalan, kaldığını iddia eden dahi olsa, herkesi koruma altına alıyoruz. Şiddet faillerinin gerekli cezayı alması konusundaki duruşumuz çok nettir, bu konudaki eleştirileri kabul etmek mümkün değildir. Davaları büyük bir titizlikle takip ettiğimizin altını çiziyorum, hatta özellikle kendim takip ediyorum. Mağdurlar şikayetinde vazgeçmiş olsa bile takibi sürüyor. Kadına yönelik şiddeti önlemede meseleyi bütüncül olarak ele alıyoruz. Her vaka bizim için fazla bir vakadır. Türkiye'de kadına şiddet ve mücadele konusunda güçlü bir hukuki altyapı var."

"15 İLDE 17 KADIN KONUKEVİ YÜKSEK CAN GÜVENLİĞİ VE ÖZEL İHTİYAÇ ALANLARINA GÖRE İHTİSASLAŞTIRILMIŞTIR"

Kadın sığınaklarının durumu ve gizliliğine ilişkin soruya dair de Göktaş, "Hem yurt dışını hem Türkiye'yi bilen bir kardeşiniz olarak kadın konukevlerimizin imkanlarının daha iyi olduğunu hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim. Her cinayet fazladan olan her şiddet fazladan olan bir şiddettir. Psikolojik şiddet yokmuş gibi davranılıyor, psikolojik şiddet dahil mücadele etmemiz şart. İhtisaslaşmış konukevleri var; 15 ilde 17 kadın konukevi yüksek can güvenliği ve özel ihtiyaç alanlarına göre ihtisaslaştırılmıştır. Gizlilik konusunda tüm kurumlarımız son derecede hassastır. Kadın konukevlerimizin doluluğu şu anda yüzde 75, keşke şiddet oranı sıfır olsa da kadın konukevleri boş olsa. Aile ile kadın zıt kavramlar değildir, birini güçlendirmek diğerinin zayıflaması değildir. Biz kadınları sadece 25 Kasım'da 8 Mart'ta değil her gün önemsiyoruz. Biz her daim alanlarda olacağız, kadın haklarını durmadan savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"SÖZLEŞMELER İNSAN HAYATINI KORUMAZ, KORUYAN KANUNLARDIR"

Göktaş, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine yönelik eleştirilerle ilgili “Sözleşmeler insan hayatını korumaz, insanların hayatını koruyan kanunlardır, kanununuz yoksa uygulamayı hayata geçiremiyorsanız sözleşme var, sloganda mı kalsın? Dün olduğu gibi bugün de kadınları ve çocukları mağdur edecek hiçbir uygulamanın yanında olmayacağız" dedi.

Bakan Göktaş, sosyal yardım artışlarına yönelik eleştirilere de şu yanıtı verdi:

"YOKSULLUKLA MÜCADELEDE EN GÜÇLÜ ARACIMIZ SOSYAL YARDIMLARDIR"

"Sosyal yardımlarda artışın yoksulluğun göstergesi olarak sunulması doğru bir yaklaşım değildir. Aksine yoksullukla mücadelede en güçlü aracımız sosyal yardımlardır. Bugün sosyal yardımdan yararlananların yüzde 82'si çalışamayacak durumda olan vatandaşlarımızdır. 4 dakikada bir sosyal yardımdan faydalanabiliyorsunuz. Alo 183 hattı ile vatandaşlar sosyal yardımlara daha çabuk erişebiliyorlar, yardımların adil şekilde toplumda dağıtılmasını sağlıyoruz."


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10689,95%0,44
  • DOLAR

    32,21% 0,02
  • EURO

    35,04% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2527,71% 1,09
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 1 ayda 2 bin 830 olaya müdahale etti

İran'da Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından 5 günlük resmi yas ilan edildi

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı Fidan: "İran halkının başı sağ olsun"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ’Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"

Yankı Bağcıoğlu'ndan OYAK'a: "2023 yılı nema oranının gerçek enflasyon rakamlarını yansıtacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir"

Sur Belediyesi: "Kayyımın bıraktığı borçlar nedeniyle maaş ödemelerinde problem yaşıyoruz"

İran Dışişleri Bakanlığı'na, Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani getirildi

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL GENÇLERE SESLENDİ: ''GERÇEK İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ''

BEŞİKTAŞ, SAHASINDA HATAYSPOR İLE 2-2 BERABERE KALDI

ESKİ BAKAN ZİYA SELÇUK YÜKSELİŞ KOLEJİNDE

AHBAP HATAY'DA GENÇLİK MERKEZİ YAPTIRIYOR

TÜRKER ATEŞ: "TASARRUFUN FATURASINI YEREL BASINA ÖDETMEYİN"

İZMİR'DE EMEKLİLERDEN BAKAN IŞIKHAN'A "YENİ HİZMET MODELİ' TEPKİSİ

ÖZEL:ATILAN O İLK ADIMIN İZİNDEN YÜRÜYOR VE MÜCADELE EDİYORUZ

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINAN 3 EMNİYET GÖREVLİSİ İFADE VERMEK İÇİN ANKARA ADLİYESİ'NDE

ANITKABİR'DE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TÖRENİ...

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL GENÇLERLE ANITKABİR’E YÜRÜYOR

İMAMOĞLU:BİZE YÜKLENEN SORUMLULUKLARIN TAMAMINI MİLLETİMİZLE BULUŞTURMA KONUSUNDA KARARLIYIZ

'AYHAN BORA KAPLAN' KRİZİNİN ARDINDAN ANKARA EMNİYETİ’NE YENİ ATAMA

MEMLEKET PARTİSİ, "GENEL MERKEZ KAPANDI" İDDİALARINI YALANLADI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A:MADEM ATAMAYACAKTIN BU 1 MİLYON GÜNAHSIZI NİYE OKUTTUN?

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

BAHÇELİ, KOBANİ DAVASI'NDA VERİLEN CEZALARI ELEŞTİRENLERİ HEDEF ALDI

MEB: 20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR 20-31 MAYIS ARASINDA

KILIÇDAROĞLU:DEMİRTAŞ,DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI' MASKESİYLE TUTSAK EDİLMİŞTİR...

SAVCILIK, ANKARA 22. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NİN KOBANİ DAVASI'NDA VERDİĞİ TAHLİYE KARARLARINA İTİRAZ ETTİ

ACI HABERİ MSB DUYURDU, PİYADE SÖZLEŞMELİ ONBAŞI RECEP KABALA ŞEHİT OLDU

ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI RESMİ GAZETE'DE

Yükleniyor


Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 1 ayda 2 bin 830 olaya müdahale etti

İran'da Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından 5 günlük resmi yas ilan edildi

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı Fidan: "İran halkının başı sağ olsun"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ’Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"

Yankı Bağcıoğlu'ndan OYAK'a: "2023 yılı nema oranının gerçek enflasyon rakamlarını yansıtacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir"

Sur Belediyesi: "Kayyımın bıraktığı borçlar nedeniyle maaş ödemelerinde problem yaşıyoruz"

  • Pazartesi 30.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 31.5 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 17.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16