VELİ AĞBABA: YAPILMASI GEREKEN ŞEY, TÜM EMEKLİLERE ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLEMEK

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylığına yüzde 5 ek zam yapılmasını ve en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasını öngören düzenleme kabul edildi.

GÜNDEM 18.01.2024 23:01:00 0
 VELİ AĞBABA: YAPILMASI GEREKEN ŞEY, TÜM EMEKLİLERE ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLEMEK

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylığına yüzde 5 ek zam yapılmasını ve en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasını öngören düzenleme kabul edildi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, görüşme sırasında "Eskiden biri emekli olduğu zaman, işçi emekli olduğu zaman evini alırdı, arabasını alırdı. Oğluna çeyiz parası ayırırdı. Şimdi bırakın arabayı almayı, ev almayı, arabanın tekerini alamıyor. Evinin tuvaletini alamıyor. Emeklinin düştüğü durum bu. Eskiden emekli ikramiyesi emeklinin hayat garantisiydi ama şimdi, çerez parası gibi. Eskiden emekliler, daha düzgün koşullarda yaşardı ama sayenizde son dönemde artık emekliler ikinci el giysi pazarlarından eşya alıyorlar" dedi.

AKP'nin 15 Ocak'ta TBMM’ye sunduğu ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında AK Parti, SGK ve BAĞKUR emeklilerine ek yüzde 5 zam verilmesine ilişkin düzenlemenin kanun teklifine eklenmesi için önerge verdi. Önerge kabul edildi.

Kabul edilen önerge göre, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yılın ilk yarısı için yapılacak yüzde 37,57 zam oranı yüzde 5’lik artışla 42,57’ye yükselecek. En düşük emekli aylığı da 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkacak. Maaşlara yapılan ek yüzde 5’lik zam Ocak 2024’den itibaren geçerli olacak.

Komisyonda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şunları söyledi:

"TÜM MEMURLARA 3600 EK GÖSTERGE VERECEĞİZ DEDİNİZ, O YOK"

"İktidarın seçim döneminde söz verdiği, oy almak için söz verdiği maalesef sözlerinin taahhütlerinin yerine getirilmediğini görüyoruz. Burada, en baştan beri hem seçim öncesinden hem seçim sonrasından iktidarın hem büyük ortağı hem küçük ortağı emekliler ile ilgili çok çeşitli vaatlerde bulunmuşlardı. 2023 yılı boyunca emeklileri oyalamışlardı ama gelen teklife baktığımız zaman bunun emeklileri tatmin eden bir teklif olmadığını görüyoruz. Bir çok taahhüt vardı; örneğin, Bağkurlulara esnaf prim gün sayısı olan 9 bini 7200'e indireceğini bizzat Cumhurbaşkanı söyledi, burada yok. Gelin, hodri meydan yapalım. Gelin esnafa verdiğiniz sözü, mahcubiyetinizi biz giderelim.

Yine, stajyer ve çıraklık sayılmayanların mağduriyeti gidereceğiz dediniz, o da yok. Taşerondan kadroya geçmeyenleri, kadroya alacağız dediniz. O da yok; maalesef, kamuda aynı işi yapıp hala taşeron olarak çalışan yüz binlerce işçi var. Tüm memurlara 3600 ek gösterge vereceğiz dediniz, o yok. Ev hanımlarına devlet destekli sigorta yapacağız, dediniz. O yok. Evde temizliğe giden kadınlara, tarımda çalışan insanlara destek olacağız dediniz, onlar da yok. Seçimden bu yana 9ay geçti, maalesef hala gerçekleşebilmiş bir şey yok. Tabi bunların en yakıcısı herhalde emeklilerdir. Hem dünyadaki hem Avrupa’daki emeklilere baktığımız zaman Türkiye'deki emeklilerin durumu maalesef çok kötü durumdadır. Bu emekli maaşları açıklanırken, daha doğrusu zam oranı açıklanırken TÜİK denilen bir kurumumuz var. Hakkını vermek lazım, mucizeler yaratıyor. Açıkladığı rakamlara bakınca büyük bir mucize yaratıyor. Sokakla, pazarla ilgisi olmayan rakamlar var; TÜİK'in açıkladığı rakam yüzde 64.77, ENAG'a göre yüzde 127.

"YAPILMASI GEREKEN ŞEY, TÜM EMEKLİLERE ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLEMEK"

Şimdi yarattığınız bir garabet var, kök aylık. En düşük emekli aylığı, zammı kök aylığına göre yapıyorsunuz. 10 bin liranın altında kalırsa en düşük emekli aylığı ödüyorsunuz. Bu hesaba göre kök aylığı 7 bin liranın altında kalanların tamamı 10 bin TL maaş alacak. Kök aylığı 7 bin lira-10 bin lira arasında maaş alanlar 10 bin lirayı biraz geçecek. Örneğin kök maaşı, 5 bin lira olan biri zam uygulanınca 7 bin 30 lira olduğu için emekli aylığı 10 bin lira olacak. Kök maaşı 8 bin lira olan biri 11 bin 408 lira maaş alacak. Diğerinde sadece bin 400 lira fazla almış olacak. Peki kök maaşı 7 bin lira olan biri 10 bin TL alacak. Böyle bir mantık olur mu? Yapılması gereken şey, tüm emeklilere asgari ücretle eşitlemek. Bununla ilgili de teklifimizi vereceğimizi de söylemek istiyorum.

Bizi kıskanan Avrupalıyı da görelim, ne durumda? Emeklilerin Avrupa ülkelerinde ortalama gayrisafi yurt içi hasılasından aldığı oran yüzde 12 düzeyinde. Biz de bunun üçte biri. Peki yıllar içinde emekli nasıl böyle sefalete düştü? Emekli maaşının hesabında eskiden gayri safi yurt içi hasılasında artışın payı yüzde 30'a düştü. Aylık bağlama oranları 2002'den önce yüzde 70'lerdeydi. Şu an yüzde 30'ların altında. Emekli aylıkları resmi enflasyona hapsedildi. Emekli ekonomik büyümede pay verilmedi. Ülke size göre büyüdü ancak, emekli bundan pay maalesef alamadı.

"ŞİMDİ BIRAKIN ARABAYI ALMAYI, BIRAKIN EV ALMAYI, ARABANIN TEKERİNİ ALAMIYOR"

Eskiden biri emekli olduğu zaman, işçi emekli olduğu zaman evini alırdı, arabasıını alırdı. Oğluna çeyiz parası ayırırdı. Şimdi bırakın arabayı almayı, bırakın ev almayı, arabanın tekerini alamıyor. Evinin tuvaletini alamıyor. Emeklinin düştüğü durum bu. Eskiden emekli ikramiyesi emeklinin hayat garantisiydi ama şimdi, çerez parası gibi. Eskiden emekliler, daha düzgün koşullarda yaşardı ama sayenizde son dönemde artık emekliler ikinci el giysi pazarlarından eşya alıyorlar. Ceket alıyorlar, mont alıyorlar. Sokakta emekliye sorun, bu teklifi verenler de belki vicdana gelir. Emeklinin durumu hakikaten içler acısı. Bırakın kurban bayramında kurban kesmeyi, şeker alamıyor.

En düşük emekli maaşının Türkiye'nin gerçeği ile pazarın gerçeği ile hayatın gerçeği ile uyumlu olmadığını düşünüyorum. Mutlaka en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmelidir."

 

Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    16529,42%-0,80
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,95% -0,22
  • GRAM ALTIN

    7225,79% -4,03
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KÜRESEL EKONOMİDE "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK": FED FAİZİ SABİT TUTTU, PİYASALAR NEFESİNİ TUTTU!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

BEŞTEPE'DE KRİTİK 3 SAAT: 2026’NIN İLK MGK’SINDA 9 MADDELİK "BEKA" MUHTIRASI!

BELEDİYE BAŞKANLARI SAVUNMA YAPTI, SKANDALLAR ZİNCİRİ ORTAYA SAÇILDI!

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI RAMAZAN DEMİR’E 11 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN SİLİVRİ’DE TARİHİ ÇIKIŞ: İKİ ELİMİZ YAKANIZDA, HESAP VERECEKSİNİZ

MAHKEME SALONUNDA İLK GÜN: TUTUKSUZ AKTAŞ, TUTUKLU SEÇİLMİŞ BAŞKANLAR

ÜST DÜZEY TEMAS ORTAYA ÇIKTI: İSRAİL–TÜRKİYE HATTINDA SESSİZ TRAFİK

MUHALEFETTEN SURİYE ZİRVESİ: "HALEP ÜZERİNDEN TEHLİKELİ BİR OYUN KURULUYOR!"

NİJERYA CUMHURBAŞKANI TİNUBU, ERDOĞAN İLE YÜRÜRKEN DÜŞTÜ

4 BİN 500 POLİSLE YAPILAN OPERASYONA FİRAR SKANDALI DAMGA VURDU

ŞARA “KÜRTÇE EĞİTİM” KARARINI VERDİ: SURİYE’DE DEVLET OKULLARINDA KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULACAK

MHP’DEN AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI…

ADALETİN AĞIR SINAVI: AZİZ İHSAN AKTAŞ DOSYASI MAHKEMEDE

GAZETECİ SEDEF KABAŞ GÖZALTINA ALINDI: PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ, ADLİYEYE SEVK EDİLİYOR

ZİNDANLA YÖNETİLEN ÜLKE: HAPİSHANELERLE AYAKTA TUTULAN İKTİDAR VE SUSTURULAMAYAN GAZETECİLİK

BAĞCILAR’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM ZİNCİRİ: AYNI DAİREDE 3 CAN KAYBI, 1 AĞIR YARALI

DEM PARTİ: TÜM KESİMLERİ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

“VEDALAŞMA FIRSATIM BİLE OLMADI”: FATİH ALTAYLI TUTUKLANDIĞI GÜNÜ ANLATTI

DİYARBAKIR'DA EMNİYET'E PATLAYICI ATILDI, 13 KİŞİ GÖZALTINDA

YENİDEN REFAH’TA BELEDİYE BAŞKANI KRİZİ: İHRAÇ EDİLDİ, AKP İDDİASI GÜNDEME GELDİ

OKAN BURUK İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI: GALATASARAY’DAN ALİ KOÇ’A ÇOK SERT TEPKİ

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN’IN DOKUTTUĞU KİLİMİ HEDİYE ETTİ

15–18 YAŞ İÇİN YENİ DÖNEM: AĞIR SUÇTA 27 YILA KADAR HAPİS GÜNDEMDE

Yükleniyor


AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA SAVUNMALAR SÜRÜYOR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN İMAMOĞLU KARARI PAHALIYA PATLAYABİLİR: DÜNYA DEVİ AKREDİTASYON BİRLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

DEVLET ZİRVESİNDE SEKS KASETİ DEPREMİ!

·  BİR VEKİLİN GEÇİM DERDİ: "MAAŞIMI SANA VEREYİM BİR AY SEN GEÇİN" DEDİ, GAZETECİDEN "YARDIM TOPLAYALIM" AYARI GELDİ!

KURA ÇEKİLDİ, KARARNAME ÇIKTI: SULH CEZA VE VERGİ MAHKEMELERİNDE YENİ DÖNEM!

SAÇ ÖRGÜSÜ PANKARTI SORUŞTURMA KONUSU OLDU: SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINDA

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SİYASETİ BIRAKMA RESTİ: "CESARETİN VARSA 29 MART’TA SANDIĞI KOY!"

  • Cuma 16 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.6 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9