1 Mayıs tutuklularına tahliye kararı

1 Mayıs'ı Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak Taksim'de kutlamak istediği için gözaltına alınan 4'ü tutuklu 34 kişi, hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıkların adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

GÜNDEM 4.09.2024 20:08:00 0
1 Mayıs tutuklularına tahliye kararı

 1 Mayıs'ı Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak Taksim'de kutlamak istediği için gözaltına alınan 4'ü tutuklu 34 kişi, hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıkların adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi. 

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isterken Saraçhane, Beşiktaş, Beyoğlu gibi semtlerde polisle karşı karşıya gelenlere yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan kişilerden 77'si tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklananlardan 34'ü hakkında düzenlenen iddianamede 30 şüphelinin ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’, ‘kasten yaralama’ ve ‘kamu malına zarar verme’ suçlarından 3’er yıl 9’ar aydan 17’şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. İddianamede, şüpheliler Hüdanur Keser, Cemalettin Apa, Ömer Faruk Taştan ve Umit Deniz’in ise aynı suçlardan toplamda 6’şar yıl 3’er aydan 21’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Sanıklar bugün 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tüm sanıklar ve avukatları katıldı. Sanık Hakan Akay, mahkemedeki savunmasında şunları söyledi:

"Buradaki arkadaşlarım gibi ben de emekçi çocuğuyum, ben de emekçiyim yani Taksim Meydanı bizim meydanımızdır. Haksız gayrimeşru düzenlemelere karşı olduğumuzu göstermek için oradaydık. Suçlu bir taraf var ama bu biz değiliz. Suçlamaları kabul etmiyorum. Adli kontrollerin kaldırılmasını talep ediyorum."

Rıdvan Uzun ise şöyle konuştu: 

"Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. 1 Mayıs anayasal bir haktır. Kolluk kuvvetlerinin arama noktalarından geçtim. Kolluk kuvvetleri orantısız güç kullanmıştır."

"Bir suçlu varsa o da plastik mermi ve gazla saldıran kolluktur"

Selma Karpuz savunmasında şu ifadelere ver verdi: 

"Yıllardır her 1 Mayıs'ta haklı taleplerimizi dile getirmek için buluşuyoruz. Ben Boğaziçi Üniversitesi öğrencisiyim. 1 Mayıs'ta eyleme katıldım, 2 Mayıs'ta okuluma gittim ve akşam bulunduğum yurttan alındım. 1 Mayıs'ta Saraçhane alanına polis kontrolünden geçerek girdim. Herhangi bir yasaklama bildirilmedi. Polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Herhangi bir suçlu varsa ben değilim. Plastik mermi ve gazla saldıran kolluktur."

Anıl Alkan ise Anayasa Mahkemesi'nin kararını hatırlatarak savunmasında şunları söyledi: 

"EHP üyesiyim, partimizin aldığı karar sonucu alana girdik. Taksim Meydanı iktidara yakın olarak tüm kararlara açık olabiliyor. Anayasa Mahkemesi  Taksim Meydanı'yla ilgili kararını açıklamıştır. Valiliğin ve kaymakamlığın kararını tanımıyoruz. Taksim Meydanı devrimcilerindir, işçilerindir."

Tutuklu sanıklar tahliye edildi

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıkların adli kontrolle tahliyesine karar vererek duruşmayı 4 Aralık 2024 tarihine erteledi.

"Taksim'i alana kadar mücadeleye devam"

Duruşma sonrasında adliye önünde açıklama yapan sanık avukatlarından Ezgi Önalan, mücadelelerinin Taksim Meydanı'nı alana kadar devam edeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu yola çıktığımız zaman bir sürü gözaltı ve tutuklamayla karşılaştık. Saraçhane'ye gittiğimiz 1 Mayıs günü de sonrasında ev baskınlarıyla gözaltına alınan insanların yanındayken de bir sürü hukuksuzluğa şahit olduk. Bugün itibarıyla bu dosyanın tutuklusu kalmadı. Biz arkadaşlarımızın hepsini aldık ama mücadele bizim için bununla sınırlı değildi. Biz Taksim Meydanı'nı da alacağız. Taksim Meydanı'nın önüne barikat olan polislerin, onlara emir veren amirlerinin her birinden, Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayan validen, yalan beyanlarla insanları terörize eden tutuklatan İçişleri Bakanı'ndan hepsinden, 82 kişinin ömürlerinden çaldıkları sürenin hesabını soracağız. Herkes hukuk önünde hesabını verecek. Şimdilik en azından bu dosyada herkes özgürlüğüne kavuştuğu için memnunuz ama mücadeleye devam Taksim'i alana kadar."

Haber Kaynak : ANKA HABER
Anahtar Kelimeler: Mayıs tutuklularına tahliye kararı
  • BIST 100

    14202,09%-0,67
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,33% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5897,25% -0,19
  • Ç. ALTIN

    9493,51% -0,48

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

  • Çarşamba 15.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Cuma 17.4 ° / 5.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9