NUMAN KURTULMUŞ: TBMM HERHANGİ BİR ŞEKİLDE BAŞKA BİR KURUM TARAFINDAN GÖREVLENDİRİLECEK BİR YER DEĞİLDİR.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Yargıtay'ın TİP Hatay Milletvekili tutuklu Can Atalay ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi üyelerini eleştirip, Meclis'e talimat verdiği eleştirileri için ...

GÜNDEM 16.11.2023 20:51:00 0
NUMAN KURTULMUŞ: TBMM HERHANGİ BİR ŞEKİLDE BAŞKA BİR KURUM TARAFINDAN GÖREVLENDİRİLECEK BİR YER DEĞİLDİR.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Yargıtay'ın TİP Hatay Milletvekili tutuklu Can Atalay ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi üyelerini eleştirip, Meclis'e talimat verdiği eleştirileri için "Önümüzdeki mesele iki yüksek yargı arasında içtihat farkı ve tutum farklılığından kaynaklanan meseledir. Herkes şundan emin olsun; Türkiye anayasal bir hukuk devletidir. Bütün kurumların görevleri, yetkileri, sorumlulukları bellidir. Özellikle TBMM milli iradenin tecelligâhı olarak TBMM herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM, kendi gündemine hakimdir, kendi gündemi ve öncelikleri içerisinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak olan yer TBMM'dir" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'i, Meclis'teki makam odasında ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"28. DÖNEMDE TBMM'YE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR"

"Meclis Başkanı seçildikten sonra siyasi partilerimizin grupları hem hayırlı olsun hem de belli konularda fikir alış verişinde bulunmak için beni ziyaret etmişlerdi. Bende bir plan çerçevesinde bütün grupları ziyaret ettim. Bütün bu ziyaretlerin iadeyi ziyaret kapsamında değerlendirilmesi ve tabii Meclis'teki siyasi partilerimiz arasındaki ortamın yumuşatılması, müzakere ortamının güçlendirilmesi ve karşılıklı fikir alışverişi mekanizmalarının sağlam bir şekilde kurulabilmesi için bu tür irtibatların son derece önemli olduğunu ifade etmek isterim.

28'nci Dönemde TBMM'ye büyük sorumluluklar düşüyor. Cumhuriyetimizin ikinci asrına geçişin başlangıcını yapan bir Meclis dönemi. Bu Meclis'te inşallah Türkiye'nin temel meseleleri üzerinde yoğun bir çalışma imkanımız olacak. Bunların en başında İçtüzük ve yeni anayasa tartışmalarının doğru zemini ve doğru yöntemi bunun TBMM'nin öncülüğünde, TBMM'deki siyasi partilerle en yüksek düzeyde bir ittifakın oluşmasını sağlayacak şekilde müzakere edilerek gündeme getirilmesidir. Bütün bu konuları bütün parti gruplarıyla da yaptığımız görüşmelerde ele alma imkanımız oldu.

"TÜRKİYE'NİN İÇ SİYASET BAKIMINDAN YAKIN DİYALOGLA ÇALIŞMASININ ZARURİ BİR DURUM OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZMEK İSTERİM"

Üzerimizde büyük sorumlulukların olduğunun farkındayız. Özellikle bu süreç içerisinde yaşadığımız dünyadaki gündeminde son derece ağır bir gündem olduğunu, Türkiye'nin üzerinde de yaşananların büyük bir tarihi sorumluluk getirdiğini biliyoruz. İsrail'in Filistin'de devam eden, 43'üncü gününe girdiğimiz ağır katliamlara karşı da Türkiye'nin her alanda her platformda büyük bir mücadele verdiğini sayın Cumhurbaşkanımızın, bendenizin Meclis Başkanı olarak, Dışişleri Bakanımızın ve diğer bütün arkadaşlarımızın her alanda dünyadaki bütün platformlarda çaresiz bırakılmış Filistin halkının yanında mücadele ettiğimizi görüyorsunuz.

Bu kadar ağır sorumlulukların yaşandığı bir dönemde Türkiye'nin iç siyaset bakımından yakın diyalogla çalışmasının zaruri bir durum olduğunun altını çizmek isterim. Her fikirde uyuşmayabiliriz ama parlamentoda bulunan siyasi partilerin farklı fikirlerine rağmen ortak hareket edebilme becerisini kazanmalarının gerekli olduğu kanaatindeyim. Yüksek düzeyde bir temas trafiğinin oluşmasının hem TBMM'nin alacağı kararların daha olgun bir şekilde gerçekleşmesi hem de Türkiye siyasetinin üzerindeki yükün hafifletilmesi bakımından zorunlu olduğu kanaatindeyim.

Önümüzde temel meselelerden birisi bütçe meselesi. Bütçe çok yoğun bir şekilde parlamentomuzu bazen hatta gece sabahlara kadar meşgul edecek görüşmeler yapıyoruz. Şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bu bütçe trafiği 11 Aralık'tan itibaren TBMM'ye gelecek. Orada da yoğun bir mesai harcanacak. Ondan sonraki süreçte partiler için büyük oranda yerel seçim hazırlıkları başlayacaktır. Bu tür Anayasa ve İçtzük ile ilgili meselelerin çok büyük ihtimalle yerel seçim sonrasındaki döneme kalacağı aşikardır. Bu dönem içerisinde bize düşen müzakere ortamının sağlıklı bir şekilde yürümesini temin etmek için diyalogları artırmak ve partilerin arasındaki temasların güçlü bir şekilde sürdürülmesini temin etmektir."

"TBMM, KENDİ GÜNDEMİNE HAKİMDİR"

Kurtulmuş, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki karar farklıklarının ve halen tutuklu olan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumunun sorulması üzerine Kurtulmuş şunları söyledi:

"Önümüzdeki mesele iki yüksek yargı arasında içtihat farkı ve tutum farklılığından kaynaklanan meseledir. Herkes şundan emin olsun; Türkiye anayasal bir hukuk devletidir. Bütün kurumların görevleri, yetkileri, sorumlulukları bellidir. Özellikle TBMM milli iradenin tecelligahı olarak TBMM herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM, kendi gündemine hakimdir, kendi gündemi ve öncelikleri içerisinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak olan yer TBMM'dir.

Ortada 12 Eylül darbe anayasasının getirmiş olduğu bir sorunla karşı karşıyayız. Kurumlar arasında bu anlamda çelişkileri, içtihat farklılıklarını, çatışmaları ortadan kaldıracak şekilde Türkiye'nin aslında yeni bir anayasa çalışmasını da ne kadar zaruri olduğunu gösteren bir örnektir. Bu örnek üzerinden ümit ederim ki hiçbir önyargı içerisinde olmaksızın anayasa çalışmalarında Türkiye'de bu anlamda yeni bir düzenlemenin yapılması mümkün olur. Burada kişisel kanaatler değil; Türkiye'de kurum ve kuruluşların görevleri, yetkileri sorumlulukları bellidir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Kendi gündemi içerisinde bu konuda gereğini yapacaktır."

"İNFAZ SİSTEMİMİZLE İLGİLİ BELKİ YENİ DÜZENLEMELER YAPILMASI LAZIM"

Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliyesine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine ise Kurtulmuş, "Mahkemenin nihayetinde verdiği bir karar var. Özellikle şartlı tahliyeyle ilgili daha evvel reddedilmiş olan bir durumla karşı karşıyayız. İnfaz sistemimizle ilgili belki yeni düzenlemeler yapılması lazım. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan birisi, yaştan dolayı cezası belli bir süreye indirilmiş ve ondan sonra da maalesef iyi hal uygulaması dolayısıyla dışarı çıkarılmış. Bütün bunlar yargı sistemimizde de yeniden gözden geçirilmesi gereken hususların olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

GÜLER: "MECLİS ÇALIŞMALARI KONUSUNDA HER ZAMAN İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE VE GEREKLİ KOORDİNASYON İÇERİSİNDE OLACAĞIMIZI DA İFADE ETTİK"

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ise şunları kaydetti:

"Meclis açıldığı ilk günlerde grup başkanlığımız olarak, grup başkanvekillerimizle birlikte kendisini ziyaret etmiştik. 28. Yasama Döneminin ikinci dönemindeki yapılacak kanun çalışmalarında ve özellikle 12. Kalkınma Planı ve daha sonra 2024 yılı merkezi bütçe teklifi ile 2022 yılı kesin hesap kanun teklifi üzerinde kendisine bilgiler sunmuştuk. Ziyaretimizde anayasa değişikliği ve İçtüzük değişikliği kapsamı içinde beklentilerimizi, çalışma takvimimizi kendisine arz etmiştik. Sağ olsun sayın Başkanımız o ziyaretimizde de bu konulara geniş bir çerçevede değerlendirmelerde bulunmuştu. Kendisinin siyasi birikimi ve saygınlığı bizim her şeyden önce bu konularda her zaman danıştığımız, bilgisine ihtiyaç duyduğumuz saygın kimliğini o zamanda aynı şekilde hissetmiştik. Kendileri sağ olsunlar iadeyi ziyaret kapsamında diğer siyasi parti gruplarını da ziyaret etmek suretiyle en son bizim grup başkanlığımıza ziyarette bulundular. Bundan sonraki dönemlerde de hem anayasa değişikliği konusunda hem İçtüzük değişikliği konusunda hem de önümüzdeki dönem Meclis çalışmaları konusunda her zaman iş birliği içerisinde ve gerekli koordinasyon içerisinde olacağımızı da ifade ettik."

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,21% 0,06
  • EURO

    35,00% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2505,30% 0,20
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL GENÇLERE SESLENDİ: ''GERÇEK İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ''

BEŞİKTAŞ, SAHASINDA HATAYSPOR İLE 2-2 BERABERE KALDI

ESKİ BAKAN ZİYA SELÇUK YÜKSELİŞ KOLEJİNDE

AHBAP HATAY'DA GENÇLİK MERKEZİ YAPTIRIYOR

TÜRKER ATEŞ: "TASARRUFUN FATURASINI YEREL BASINA ÖDETMEYİN"

İZMİR'DE EMEKLİLERDEN BAKAN IŞIKHAN'A "YENİ HİZMET MODELİ' TEPKİSİ

ÖZEL:ATILAN O İLK ADIMIN İZİNDEN YÜRÜYOR VE MÜCADELE EDİYORUZ

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINAN 3 EMNİYET GÖREVLİSİ İFADE VERMEK İÇİN ANKARA ADLİYESİ'NDE

ANITKABİR'DE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TÖRENİ...

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL GENÇLERLE ANITKABİR’E YÜRÜYOR

İMAMOĞLU:BİZE YÜKLENEN SORUMLULUKLARIN TAMAMINI MİLLETİMİZLE BULUŞTURMA KONUSUNDA KARARLIYIZ

'AYHAN BORA KAPLAN' KRİZİNİN ARDINDAN ANKARA EMNİYETİ’NE YENİ ATAMA

MEMLEKET PARTİSİ, "GENEL MERKEZ KAPANDI" İDDİALARINI YALANLADI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A:MADEM ATAMAYACAKTIN BU 1 MİLYON GÜNAHSIZI NİYE OKUTTUN?

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

BAHÇELİ, KOBANİ DAVASI'NDA VERİLEN CEZALARI ELEŞTİRENLERİ HEDEF ALDI

MEB: 20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR 20-31 MAYIS ARASINDA

KILIÇDAROĞLU:DEMİRTAŞ,DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI' MASKESİYLE TUTSAK EDİLMİŞTİR...

SAVCILIK, ANKARA 22. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NİN KOBANİ DAVASI'NDA VERDİĞİ TAHLİYE KARARLARINA İTİRAZ ETTİ

ACI HABERİ MSB DUYURDU, PİYADE SÖZLEŞMELİ ONBAŞI RECEP KABALA ŞEHİT OLDU

ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI RESMİ GAZETE'DE

KAMU ALIMLARININ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASINA İLİŞKİN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ RESMİ GAZETE'DE

KÖPRÜ VE OTOYOLLARA GELEN ZAMLAR NAKLİYECİLERİ İSYAN ETTİRDİ: "UÇURUMDAN AŞAĞI FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ GİDİYORUZ ŞU AN"

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN KOBANİ DAVASI KARARLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI,BAŞKANLIĞIMIZIN HİZMETİNDE KULLANILAN 1 ADET AUDİ A8 ARAÇ İADE EDİLMİŞTİR

PETROL FİYATLARINDA YÜKSELİŞ

TÜİK: NİSAN AYINDA KONUT SATIŞI BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 11.8 AZALDI

TÜİK GENÇLERİ ARAŞTIRDI ... 

FİGEN YÜKSEKDAĞ'DAN İLK MESAJ

Yükleniyor


CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL GENÇLERE SESLENDİ: ''GERÇEK İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ''

TÜRKER ATEŞ: "TASARRUFUN FATURASINI YEREL BASINA ÖDETMEYİN"

İZMİR'DE EMEKLİLERDEN BAKAN IŞIKHAN'A "YENİ HİZMET MODELİ' TEPKİSİ

ÖZEL:ATILAN O İLK ADIMIN İZİNDEN YÜRÜYOR VE MÜCADELE EDİYORUZ

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINAN 3 EMNİYET GÖREVLİSİ İFADE VERMEK İÇİN ANKARA ADLİYESİ'NDE

ANITKABİR'DE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TÖRENİ...

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

  • Pazartesi 30.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 31.5 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 17.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16