KKTC'NİN ANA MUHALEFET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: "YOKSULLAŞIYORUZ, YOKLAŞIYORUZ VE ÇOCUKLARIMIZ GÖÇ EDİYOR"

KKTC'nin ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, "Yoksullaşıyoruz, yoklaşıyoruz ve çocuklarımız göç ediyor.

GÜNDEM 29.03.2024 11:25:00 0
KKTC

KKTC'nin ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, "Yoksullaşıyoruz, yoklaşıyoruz ve çocuklarımız göç ediyor. Can güvenliği yok, öyle suçlar ve suç türleri görmeye başladık ki, şu anda Ada'da can ve mal güvenliği riski var. Ekonomik olarak alım gücü yerlerde sürünüyor. Düzen anlamında mutlu olduğumuz bir yer değil. Çevre sürekli olarak kirleniyor." dedi. Son dönemde artan yabancılara mülk satışına ilişkin Erhürman, "İskele bölgesi artık başka bir yer. Yani KKTC'nin değilmiş gibi. Farsça, Rusça ilanları görmüşsünüzdür. Gelenler zannedildiği gibi yaşlı başlı, emekliliğini geçirmek üzere gelenler değil." ifadelerini kullandı.

KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Lefkoşa'da Türkiye'den bir grup gazeteciyle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erhürman, Kıbrıs sorununun çözümüne dair CTP'nin temel tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, "Çözümün tek gerçekçi modeli vardır, iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyon" dedi. Müzakerelerde Türk tarafının federasyon zeminini konfederasyona doğru çekmeye çalıştığını, Rum tarafının ise olabildiğince üniter devlete doğru çektiğini belirten Erhürman, "Bu pozisyonlar hiç değişmedi. Biz CTP olarak hep çözüm süreçlerinde her kim olursa olsun masada çözüme ulaşsın diye zorlayan taraf olduk. Çünkü çözümsüzlüğün bir maliyeti var." ifadelerini kullandı.

"MÜZAKERE EDELİM DİYE BİR 10 SENE DAHA MASADA OTURALIM İSTEMİYORUZ. ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

5 Ocak 2024 tarihinde atanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile yaptıkları görüşmeye ve CTP'nin müzekere tutumuna dair Erhürman şu bilgileri verdi:

"Biz artık şunu istemiyoruz, müzakere olsun diye müzakere edelim bir 10 sene daha masada oturalım, biz bunu istemiyoruz. Biz çözüm istiyoruz. Çözüm istediğimiz için de bugüne kadar hiç olmadığı şekilde CTP olarak biz ön şart koyuyoruz. Ön şartlarımız metodolojiye dair. Dört tane şart koyuyoruz ortaya. Birincisi, siyasi eşitlik dediğimiz şeyi pazarlık konusu yapamazsınız, ki hep yapıldı maalesef. 2004'te de 2017'de de yapıldı ve hâlâ da Rum tarafı bunu yapmaya, yapmaya çalışmaya devam ediyor.

Sayın Guterres Crans Montana'da 2017'de masadan kalktıktan sonra iki laf etti, dedi ki tekrar bir süreç başlayacaksa, zaman sınırlaması olacak ve sonuç odaklı bir süreç olacak. Üçüncüsü muhakkak surette sonuç odaklı olacak. Dördüncüsü ise Rumların 2004'te hayır dedikleri ve 2017'de Crans Montana'da masayı devirdikleri gibi herhangi bir şekilde masayı devirmeleri durumunda statükoya geri dönülmeyecek. Yani bugünkü hâle geri dönülmeyecek çünkü bize 2004 referandumunda çok sözler verildi, sadece bize değil Türkiye'ye de. Türkiye de destekliyordu."

Erhürman, aralarında ANKA Haber Ajansı'nın da bulunduğu gazetecilerin sorularını cevpladı. Müzakere masasında hedeflerine ulaşamamaları hâlinde B planlarına ilişkin soruya Erhürman, "B planımız, aslında statükoya geri dönmeyeceğiz. Statükoya dönmeyeceğimizin minimumu Annan raporu olur. Kıbrıs Türk halkı üzerindeki bütün izolasyonların kalkmasıdır ve bizim güçlü olduğumuzu düşündüğümüz taraf şu, 4 ön şartımız şartımız var hiçbirini biz icat etmedik." karşılığını verdi.

"ERSİN BEY 'KKTC'Yİ TANITACAĞIM' DİYOR. TANIT, TUTAN MI VAR?"

Bu konuda halka gerçekçi olmayan bir vaatte bulunmayacağını belirten Erhürman, "Minimumuz Annan raporudur, onun üzerine çıkmaya çalışıyoruz müzakere masasında ama onun altına inmeyeceğimizi söylüyorum. Ama Ersin Bey 'KKTC'yi tanıtacağım' diyor. Tanıt, tutan mı var?" diye konuştu.

"ARKA KAPI DİPLOMASİSİ YÜRÜYOR İZLENİMİNE SAHİBİZ"

Yeni sürecin referandum aşamasına gelip gelmeyeceğine ilişkin Erhürman şu değerlendirmeyi yaptı:

"Benim düşüncem arka kapı diplomasisinin devam ettiği ve arka kapı diplomasisinde bir umut ışığı gördükleri için bu 6 aylık süreyi verdikleridir. İlla ki bu bizi kesin müzakereye taşır gibi iddialı bir lafım yok.

8 ay önce düşünseydiniz 'Asla böyle bir şey olmaz' diyeceğimiz şeyler yaşanıyor. Türkiye'nin Yunanistan, Mısır, ABD ile ilişkileri vesaire 8 ay önce düşünseydiniz olmaz diyeceğiniz şeyler. Dahası var; Avrupa Birliğ'nin (AB) son dönemdeki raporlarında bir miktar yumuşama gibi birtakım işaretleri görüyoruz. Bunları birleştirdiğinizde Kıbrıs ile doğrudan ilgisi var var mıdır, yok mudur elbette bu bilgiye sahip değiliz ama bölgeyle ilgili yeni bir tanzim sürecinin, arka kapı diplomasisinin sürdüğünü görüyoruz. Önümüzde yapbozun parçaları bunlar. Bu yapboz parçalarını hep beraber değerlendirdiğimizde bu konular da dahil olmak üzere bir kapı diplomasisi yürüyor izlenimine sahibiz. Eğer bu arka kapı diplomasisi bir mesafe kaybederse düşüncem müzakereye doğru gitmek mümkün olur."

"NÜFUSU YAKLAŞIK 14 BİN OLAN LEFKE'NİN BİR KÖYÜNDE 20 BİNE YAKIN KONUT İNŞA EDİLİYOR"

Gazimağusa'daki İskele bölgesinde yoğunlaşan ve son dönemin önemli gündem maddelerinden olan yabancılara mülk satışını CTP olarak üç yıldır gündemde tuttuklarını belirten Erhürman, "İskele bölgesi artık başka bir yer. Yani KKTC'nin değilmiş gibi. Farsça, Rusça ilanları görmüşsünüzdür. Gelenler zannedildiği gibi yaşlı başlı, emekliliğini geçirmek üzere gelenler değil. Gelenler iş yerini açıyor, bakkal dükkanı da açıyor, bilmem ne de yapıyor, yatırım da yapıyor ama küçük küçük" dedi. Erhürman İskele, Esentepe, Tatlısu ve Gaziveran bölgelerinin tamamen elden çıkmış durumda olduğuna dikkat çekerek; "Lefke dediğimiz yerin projeksiyon nüfusu 14 bin 250 civarında. Şu anda Lefke'nin bir köyü olan Gaziveran'da sadece 20 bine yakın konut inşa ediliyor. Bunların hepsi yabancılara satılmak üzere." örneğini verdi.

"ANADİLİ TÜRKÇE OLMAYANLARIN SAYISI ARTTI"

Yabancılara mülk satışından duydukları kaygıyı aktaran Erhürman, nüfus yapılarının değiştiğini, İskele'deki kamu okullarında anadili Türkçe olmayan öğrenci sayısının anadili Türkçe olan öğrenci sayısını geçtiğini söyledi. Erhürman, "Okul nüfusunun yüzde 25'i Türkçe konuşamıyor. Buralarda bizim öğretmenlerimiz hepsi İngilizce zaten biliyor ama İngilizce ile de iletişim kuramıyorlar." diye konuştu.

İkinci büyük parti olarak konuya ilişkin yasa tasarılarını Meclis'e getirmeye güçlerinin yettiğini belirten Erhürman sorunun yasal boşluk olmadığını çünkü yasada yabancıların bir daire veya bir dönüm alabileceğinin yazdığını belirtti. Erhürman, "Ama bu arkadan dolanılarak şöyle aşıldı. İşte yabancı aslında ama emanetçi sıfatıyla, yediemin sıfatıyla bir avukatın üstünde görünüyor. Ama bunu yasaklayan, suç hâline getiren bir mevzuat yok. Yabancıların kurduğu şirketler var. KKTC vatandaşı yüzde 49'u, yabancının üstündeyse şirket de mal sahibi olabiliyor." dedi.

Erhürman, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın çok endişe edilecek bir durum olmadığı yönündeki açıklamasına dair "Çok endişe edilecek bir durum var. Nüfusu zaten bilemiyoruz, öngöremiyoruz, planlayamıyoruz. Ve bu tabii özellikle piyasada konut fiyatlarını, taşınmaz fiyatlarını inanılmaz arttırdı. Şimdi kimse çoluğuna çocuğuna ev alma hayali kuramadığı gibi gün gele evi nasıl kiralayacağımı da endişeyle düşünmeye başladık. Çünkü Lefkoşa'da işte 350-400 Sterlin'den aşağı değil aylık ev kiraları" ifadelerini kullandı.

Erhürman "Yoksullaşıyoruz, yoklaşıyoruz ve çocuklarımız göç ediyor. Can güvenliği yok, öyle suçlar ve suç türleri görmeye başladık ki, şu anda Ada'da can ve mal güvenliği riski var. Ekonomik olarak alım gücü yerlerde sürünüyor. Düzen anlamında mutlu olduğumuz bir yer değil. Çevre sürekli olarak kirleniyor." şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : ANKA HABER
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

CHP'DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA: NELER KONUŞACAK?

İYİ PARTİ’DE KURULTAY GÜNÜ: GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK

ARALARINDA DOKTOR, HEMŞİRE 112 ÇALIŞANLARININ DA BULUNDUĞU 41 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA’DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK''

HATAY'DA KUDUZ PANİĞİ: İKİ MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

ELAZIĞ'DA KIZ ÖĞRENCİLERİ TACİZ ETTİĞİ İDDİA EDİLEN ÖĞRETMEN TUTUKLANDI

KADİRLİLİ EMEKLİ: MAAŞIM YETMİYOR, HER ŞEYİ ALAMIYORUM, DÖKÜKLERİ ALIYORUM

ELAZIĞ'DA OTOPARK OLARAK KULLANILAN TARİHİ ERMENİ KİLİSESİ, DİYARBAKIR KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU KARARIYLA MÜHÜRLENDİ

MERKEZ BANKASI GENEL KURULU ARTIK HER YIL NİSAN AYINDA TOPLANACAK

GÜNEYDOĞU İLLERİNDEKİ ELEKTRİK KESİNTİSİ İDDİALARINA ŞİRKETTEN YANIT: “İDDİALAR GERÇEK DIŞI, ELEKTRİK DAĞITIM HİZMETİMİZ KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR”

İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ BOMBALI SALDIRI DAVASINDA KARAR!

AKP GRUP BAŞKANI'NDAN 'YENİ ANAYASA' AÇIKLAMASI

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL SARIGÖL'DE: "KAVGAYI HALK İÇİN ÇİFTÇİ İÇİN İŞÇİ, ESNAF İÇİN EMEKLİ İÇİN EDERİM"

ERDOĞAN'DAN İSRAİL VE DESTEKÇİLERİNE TEPKİ: BİZ YOLA KEFENİMİZİ GİYEREK ÇIKTIK

MEB'İN YENİ MÜFREDATINDA TÜRKÇE DERSİ DEĞİŞİKLİĞİ

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI'NA TEPKİ: "CUMHURBAŞKANIMIZIN BU ŞEKİLDE HEDEF ALINMASI, İSRAİL HÜKÜMETİNİN İÇİNDE BULUNDUĞU RUH HALİNİN GÖSTERGESİ"

ÖZGÜR ÖZEL, BİRİLERİ KAVGA ETMEK İSTİYOR, ETMEYECEĞİZ...

MAHKEME İSİAS DAVASINDA ARA KARARINI AÇIKLADI...

KILIÇDAROĞLU,SARAYLA MÜZAKERE EDİLMEZ" SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

MHP'DEN BAHÇELİ'NİN ŞARKILI VİDEOSUNA AÇIKLAMA GELDİ

İSTANBUL'DAKİ CHP'Lİ BELEDİYELERDEN ÇAĞRI:#TayfunKahramanaÖzgürlük

‘BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ’ YARIN YAPILACAK...TBB BAŞKANI SAĞKAN: “GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZIN TEKRAR O CÜBBEYİ ONURLA TAŞIYACAKLARI BİR DÜZENİ HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ”

VASYL BODNAR: RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ETTİĞİ SANİYEDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ. EN ZOR ZAMANLARDA PES ETMEDİYSEK ŞİMDİ NİYE PES EDELİM?

TMMOB SAMSUN ŞUBESİ: "GEZİ TUTUKLULARI, HALKIN ÇIKARLARINI SAVUNDUKLARI İÇİN CEZAEVİNDELER"

ESKİŞEHİR’DE 1 MAYIS MİTİNGİ’NE ÇAĞRI...

İSİAS OTELİ DAVASI... MAĞDUR AİLELER: “BU CEZAYI YALNIZCA KENDİ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DEĞİL, DEPREM ÜLKESİNDE BAŞKA HİÇBİR ANNE BABA EVLADININ ARDINDAN YAS TUTMASIN DİYE İSTİYORUZ”

HATAY’DA CAMİ İMAMI SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADI!

YARGITAY, BAŞKANINI SEÇEMİYOR: 25'İNCİ TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

İZMİT BELEDİYE MECLİSİ'NİN AKP'Lİ ÜYESİ İBRAHİM EFE, KENDİNİ YERE ATTI, SALDIRIYA UĞRADIĞINI İDDİA ETTİ

Yükleniyor


CHP'DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA: NELER KONUŞACAK?

İYİ PARTİ’DE KURULTAY GÜNÜ: GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK

ARALARINDA DOKTOR, HEMŞİRE 112 ÇALIŞANLARININ DA BULUNDUĞU 41 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA’DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK''

MERKEZ BANKASI GENEL KURULU ARTIK HER YIL NİSAN AYINDA TOPLANACAK

GÜNEYDOĞU İLLERİNDEKİ ELEKTRİK KESİNTİSİ İDDİALARINA ŞİRKETTEN YANIT: “İDDİALAR GERÇEK DIŞI, ELEKTRİK DAĞITIM HİZMETİMİZ KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR”

  • Cumartesi 30.7 ° / 15.5 ° false
  • Pazar 34.6 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16