ALİ MAHİR BAŞARIR'DAN VERGİ VE HARÇ ZAMLARINA TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bazı vergi ve harçlara zam yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’yla ilgili "Şimdi iğneden ipliğe kadar KDV’nin yüzde 2 artması demek her şeye zam demektir.

GÜNDEM 7.07.2023 16:52:00 0
ALİ MAHİR BAŞARIR

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bazı vergi ve harçlara zam yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’yla ilgili "Şimdi iğneden ipliğe kadar KDV’nin yüzde 2 artması demek her şeye zam demektir. Siz eğer ki bir konuda feragat edebileceksiniz 85 milyonun cebine gözünüzü dikmeyin, uçaklarınızı, o korumalarınızı, yazlık sarayınızı ve diğer giderlerinizi kısın. Bu zamların geri çekilmesini bir kez daha söylüyoruz. Gözden geçirin" dedi. Başarır, Necip Hablemitoğlu suikastı davası sanıklarından Nuri Gökhan Bozkır'ın tahliye edilmesinin ardından bulunamamasıyla ilgili de "Ya kırmızı bültenle, MİT’in bir operasyonla, özel bir ilgiyle getirdiği adam nerede? Bulunamıyor. Yurt dışında belki de. Ama adli kontrol vardı. Başka bir suçtan da yargılandığı belliydi. Neden o mahkeme daha önce tutuklama kararı vermedi? İkinci bir Adil Öksüz vakası yaşanıyor gibi geliyor" eleştirisini yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM'de basın toplantısı yaparak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başarır, vergi ve harç zamlarıyla ilgili "Sormak istiyorum; seçimi mi beklediniz? Motorlu Taşıtlar Vergisi iki katına çıkıyor. Deprem için yapıyorsun, seçim sonrası yapıyorsun. Yine seçim sonrası zam yağmuruyla uyanıyoruz" dedi.  

Başarır’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“DEPREM İÇİN YAPIYORSUN, SEÇİM SONRASI YAPIYORSUN: Zam haberleriyle uyanmak zorunda kaldık. Vergi oranları arttı. Yüzde 18 olan KDV yüzde 28; yüzde 8 olan KDV yüzde 10’a çıktı. Dış fırçasından macunundan, peçetesinden, deterjana, dezenfektana kadar her şeye zam demek. Bunla yetindiler mi? Yargı, pasaport, noter masrafları, tapu, diploma, trafik harçları, benzin, elektronik diğer tüm ürünlere zam geldi. Sormak istiyorum; seçimi mi beklediniz? Motorlu Taşıtlar Vergisi iki katına çıkıyor. Deprem için yapıyorsun, seçim sonrası yapıyorsun. Yine seçim sonrası zam yağmuruyla uyanıyoruz.

SARAY REJİMİ, BUGÜN 85 MİLYONUN SIRTINA YÜK OLARAK BU EK VERGİLERİ, ZAMLARI GETİRDİ: Şunu sormak istiyorum, biz seçimden önce de seçimden sonra da bu ülkenin temel sorununun ekonomi, yoksulluk, geçinememe, milyonların geçim sıkıntısı olduğunu söylemiştik. Bunu kamunun, devletin yani sarayın, bürokrasinin küçültülerek, devlet giderlerinin minimum seviyeye getirilerek yapılmasını önermiştik. Ama 8 tane uçağı, binlerce aracı olan beyefendi, bakan yardımcılarının kat kat arttı, makam araçları, personel giderleri… Bunların hiçbirinde küçülme yapmayan saray rejimi, bugün 85 milyonun sırtına yük olarak bu ek vergileri, zamları getirdi. Bunu kabul etmek mümkün değil.

ANAYASA’NIN 3’ÜNCÜ VE 73’ÜNCÜ MADDESİNE NET BİR ŞEKİLDE AYKIRI: Bir düşünün, tahakkuk etmiş, birçoğu ödenmiş milyonlarca aracın vergisini bir kez daha almaya kalkıyorsun. Anayasa’nın 3’üncü ve 73’üncü maddesine net bir şekilde aykırı. İnsanlar dava açacak ama dava açacak insanlar bu sabah avukatlıktaki KDV’nin, hizmet bedelinin yüzde 18’den yüzde 20’ye çıktığını görüyoruz. Harçların arttığını görüyoruz. Bir hukuksuzluğu getiriyor. Onla ilgili insanları aynı zamanda dava açamayacak hale getiriyor.

AMA İNSANLARIN BU CEBİNE VERDİN, DİĞER CEBİNDEN ALDIN: Daha dün zam yaptın, güzel. Asgari ücrete zam geldi, güzel. Ama insanların bu cebine verdin, diğer cebinden aldın. Ben 85 milyonun takdirine bırakıyorum. Seçim dönemindeki kirli algıyla insanların iradesi fesada uğratıldı. Bugünkü gerçek, gördüğümüz gerçek ortaya çıktı. Seçim giderleri ya da seçimde kullanılan o kirli para bugün bir anlamda 85 milyondan tahsil ediliyor.

85 MİLYONUN CEBİNE GÖZÜNÜZÜ DİKMEYİN, UÇAKLARINIZI, O KORUMALARINIZI, YAZLIK SARAYINIZI VE DİĞER GİDERLERİNİZİ KISIN: Kur Korumalı Mevduat… Para babalarının parasına para katıyor. Kim ödüyor? Bu vergilerle insanlar ödüyor. Şimdi iğneden ipliğe kadar KDV’nin yüzde 2 artması demek her şeye zam demektir. Siz eğer ki bir konuda feragat edebileceksiniz 85 milyonun cebine gözünüzü dikmeyin, uçaklarınızı, o korumalarınızı, yazlık sarayınızı ve diğer giderlerinizi kısın. Bu zamların geri çekilmesini bir kez daha söylüyoruz. Gözden geçirin diyoruz. Bunu mutlaka yapmalısınız.

KOMİSYON KURULSUN, MECLİS TOPLANSIN, KONUŞALIM BU EKONOMİYİ BAKALIM BU PARAYI NEREDE KULLANACAKSIN: 700 milyar TL civarında olan borçlanma yetkisini 2 trilyon 180 milyara çıkardı. Bunu torba yasayla yapıyor. Ek bir bütçedir bu. Gelsin bu ek bütçe Meclis’e. Komisyon kurulsun, Meclis toplansın, konuşalım bu ekonomiyi bakalım bu parayı nerede kullanacaksın? Bu zamları konuşalım. Açığı nereden kapatacağımızı konuşalım. Bunların hepsini tek tek Meclis’te tartışalım.

YA KIRMIZI BÜLTENLE, MİT’İN BİR OPERASYONLA, ÖZEL BİR İLGİYLE GETİRDİĞİ ADAM NEREDE: Necip Hablemitoğlu cinayeti. Cinayet zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, kırmızı bülten ile aranırken Ocak 2022’de Ukrayna’dan getirildi. 27 Ocak 2022’de emniyete teslim edildi. Nasıl olduysa 19 Mayıs’ta adli kontrolle altını çiziyorum tahliye edildi. Tahliye edildikten sonra bir başka dosyadan ‘soğan TIR’ları’ davasından 21 yıl 9 ay ceza aldı. Mahkeme tutuklama kararı verdi. Peki Nuri Gökhan Bozkır nerede? Uçtu. Ya kırmızı bültenle, MİT’in bir operasyonla, özel bir ilgiyle getirdiği adam nerede? Bulunamıyor. Yurtdışında belki de. Ama adli kontrol vardı. Başka bir suçtan da yargılandığı belliydi. Neden o mahkeme daha önce tutuklama kararı vermedi? İkinci bir Adil Öksüz vakası yaşanıyor gibi geliyor. Gerçekten bir hukuk devletinde tutuklanmaması gereken insanlar işte Merdan Yanardağ cezaevinde, Can Atalay cezaevinde milletvekili, ama bu kadar ağır suçla yargılanan bir kişi yurt dışından getiriyoruz, adam yok. Artık Türkiye Cumhuriyeti devleti, hukuktan, hukuk devleti normlarından uzak bir şekilde yönetiliyor. Ekonomiden adalete dış politikaya kadar iflas etmiş bir durum ortada.

Bize oy veren, vermeyen, seçimlerde özellikle hakkını savunduğumuz memurlar, işçi, çiftçi bir şekilde kandırıldınız. 3 aylık çirkin bir senaryoyla kandırıldınız. Ama yine sizin haklarınızı biz savunacağız muhalefet olarak. İşte zamları, Hablemitoğlu cinayetinin durumunu, işte dış politikada yaşananları hepsini biz savunacağız. Herkes bence motorlu taşıtlar vergisinden hukuksuzluktan dava açmalı ve herkes bu zamlara 85 milyon tepki vermeli. Türkiye sahipsiz değil, sahipsiz kalmayacak. Bize oy veren de vermeyen de herkesin haklarını muhalefet olarak yine savunacağız. Ama ne olur o 3 aylık seçim sürecinde nasıl kandırıldığınızı ne anlatıldığını bugün ne yaşandığını görün diyorum.”

“ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ… 85 MİLYON DA BİR KEZ DAHA BU VERGİYİ ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİL”

Zamlara karşı hukuki sürece ilişkin yöneltilen soruya Başarır, “Bu konuyu değerlendireceğiz. Yurttaşlarımızın da dava açmaya hakkı var. Anayasamızın 3’üncü ve 73’üncü maddesine göre net bir şekilde aykırı bir durum var. Çünkü tahakkuk etmiş, ödenmiş bir vergi bir kez daha alıyorum diyor. O yüzden biz de Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Ama bunu yurttaşlarımız da özellikle 85 milyon da bir kez daha bu vergiyi ödemek zorunda değil” yanıtını verdi.

“BABA OĞULLA OLAN İLİŞKİYİ, PARTİ İÇİ MESELELER KENDİSİNİ NİYE İLGİLENDİRİYOR?”

Başarır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik söylemlerine ilişkin soru üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Cumhurbaşkanının bu ülkede yaptığı en güzel algıyı değiştirmek. Seçimlerde de aynı şeyi yaptı. Seçimlerde de işte bebek katilleriyle, Karayılan’la videolar paylaştı. Sahte videolar paylaştı. Şimdi de aynı algıyı yapmaya çalışıyor. Bu zamları yapmadan önce o açıklamayı yapıyor. Bu ülkenin sorunu bugün ekonomi ve bu zamlar. Baba oğulla olan ilişkiyi, parti içi meseleler kendisini niye ilgilendiriyor? Türkiye’nin meseleleriyle, yoksullukla, bu zamlarla ilgilenmesi gerekirken CHP’yi konuşuyor. Ha, 85 milyondan CHP’nin eğer bir sorunu varsa onu daha mı önemli görüyor? Ne demek yani ben gazeteci Merdan Yanardağ’ı savunuyorsam suçsuz yere cezaevindeyse sen beni neyle suçluyorsun? Can Atalay’ı, Osman Kavala’yı savunuyorsam adalete, hukuka olan inancımızdan dolayı biz bunları söylüyoruz. Şimdi zamdan önce bu algıyı yapacaksın, 03.30’da gece sabah 9’da açıklayabilecek bu kararları, yüzü yok çünkü gece yarısı bunları yarasa gibi açıklıyorlar.

“CESUR RECEP TAYYİP ERDOĞAN, KEMAL KILIÇDAROĞLU’NU SÜREKLİ ELEŞTİRİYORSUN, HADİ ÇIK YARIN TELEVİZYONDA, KİM BEBEK KATİLİYLE YÜRÜMÜŞ, YÜRÜMEMİŞ, BU ZAMLARI KONUŞ”

Çıkın sabah 9’da CHP’yi eleştirdiğin gibi yaptığın zamları da savunabilsene. Ya da cesur Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’nu sürekli eleştiriyorsun, hadi çık yarın televizyonda, kim bebek katiliyle yürümüş, yürümemiş, bu zamları konuş. Ha onu da yapabilecek yüreğin yoksa seçimden önce ve bugün sen algı değiştirmeyi alışkanlık haline getirmişsin, CHP’ye iftira atacaksın, onu konuşacaksın. Ondan sonra zam. Türkiye bu oyuna gelmesin. Seçimde de gündem yoksulluktu, yolsuzluktu, adaletsizlikti bugün de gündem bu. Ama sen kirli, sahte videolarla ve buna sen devletin cebinden milyarlarca lira harcayarak bu seçimi kazanmış oldun. Bugün gerçekler ortaya çıktı. Bugün gerçekler KDV artışlarında ortaya çıktı. Yüzde 2’yi küçümsemeyin. İğneden ipliğe kadar her şeyi etkiliyor. Bunu 03.30’da yapıyor, CHP’yi konuşuyor. O CHP’yi konuşmaya devam etsin. Biz yoksulluk, ezilen vatandaşlarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz.”

 


Haber Kaynak : ANKA HABER
Anahtar Kelimeler: MAHİR BAŞARIR' VERGİ ZAMLARINA TEPKİ
  • BIST 100

    10689,95%0,44
  • DOLAR

    32,21% 0,02
  • EURO

    35,04% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2527,71% 1,09
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00

KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR

DEMİRTAŞ: BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 1 ayda 2 bin 830 olaya müdahale etti

İran'da Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından 5 günlük resmi yas ilan edildi

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı Fidan: "İran halkının başı sağ olsun"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ’Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"

Yankı Bağcıoğlu'ndan OYAK'a: "2023 yılı nema oranının gerçek enflasyon rakamlarını yansıtacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir"

Sur Belediyesi: "Kayyımın bıraktığı borçlar nedeniyle maaş ödemelerinde problem yaşıyoruz"

İran Dışişleri Bakanlığı'na, Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani getirildi

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL GENÇLERE SESLENDİ: ''GERÇEK İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ''

BEŞİKTAŞ, SAHASINDA HATAYSPOR İLE 2-2 BERABERE KALDI

ESKİ BAKAN ZİYA SELÇUK YÜKSELİŞ KOLEJİNDE

AHBAP HATAY'DA GENÇLİK MERKEZİ YAPTIRIYOR

TÜRKER ATEŞ: "TASARRUFUN FATURASINI YEREL BASINA ÖDETMEYİN"

İZMİR'DE EMEKLİLERDEN BAKAN IŞIKHAN'A "YENİ HİZMET MODELİ' TEPKİSİ

ÖZEL:ATILAN O İLK ADIMIN İZİNDEN YÜRÜYOR VE MÜCADELE EDİYORUZ

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINAN 3 EMNİYET GÖREVLİSİ İFADE VERMEK İÇİN ANKARA ADLİYESİ'NDE

ANITKABİR'DE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TÖRENİ...

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL GENÇLERLE ANITKABİR’E YÜRÜYOR

İMAMOĞLU:BİZE YÜKLENEN SORUMLULUKLARIN TAMAMINI MİLLETİMİZLE BULUŞTURMA KONUSUNDA KARARLIYIZ

'AYHAN BORA KAPLAN' KRİZİNİN ARDINDAN ANKARA EMNİYETİ’NE YENİ ATAMA

MEMLEKET PARTİSİ, "GENEL MERKEZ KAPANDI" İDDİALARINI YALANLADI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A:MADEM ATAMAYACAKTIN BU 1 MİLYON GÜNAHSIZI NİYE OKUTTUN?

AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

BAHÇELİ, KOBANİ DAVASI'NDA VERİLEN CEZALARI ELEŞTİRENLERİ HEDEF ALDI

MEB: 20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN BAŞVURULAR 20-31 MAYIS ARASINDA

KILIÇDAROĞLU:DEMİRTAŞ,DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI' MASKESİYLE TUTSAK EDİLMİŞTİR...

SAVCILIK, ANKARA 22. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NİN KOBANİ DAVASI'NDA VERDİĞİ TAHLİYE KARARLARINA İTİRAZ ETTİ

Yükleniyor


KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR

DEMİRTAŞ: BANA CEZA VERİLDİ DİYE ‘BENDEN SONRASI TUFAN’ DEMEM

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 1 ayda 2 bin 830 olaya müdahale etti

İran'da Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından 5 günlük resmi yas ilan edildi

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı Fidan: "İran halkının başı sağ olsun"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ’Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"

  • Pazartesi 30.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 31.5 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 17.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16