YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN GETİRİLMESİ

YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN GETİRİLMESİ

Av. Mehmet Yusuf Barak ve Av. Onur Barak, vatandaşların merak ettiği YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN GETİRİLMESİ (VARLIK AFFI) konusuna açıklık getirdi. . .

Bilindiği üzere 7186 sayılı Kanun ile gerçek ve tüzel kişilerce yurt dışından veya yurt içinden varlık getirilmesi ya da beyanına ilişkin düzenlemeler yeniden yapılmıştır.

Yapılan bu düzenleme ile 31.12.2019 tarihine kadar bildirimde bulunmak gerekmektedir. Sürenin son günlerine girmiş bulunmaktayız.

Gerçek ve tüzel kişiler, 31.12.2019 tarihine kadar yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirebileceklerdir.

Getirilecek bu değerler, belirtilen tarihe kadar Bankalara veya Aracı Kurumlara bildirilecektir ve ardından gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceklerdir.

Yurt dışından getirilecek bu değerler için Vergi Dairelerine ayrıca bir bildirim yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak bildirimlerin, yetkili kılınmış veya kanuni temsilciler aracılığıyla yapılması da mümkündür.

Bildirime konu edilen bu varlıkların, bildirim tarihinden itibaren üç (3) ay içerisinde yurda getirilmesi zorunludur. Getirilmedi takdirde bildirim geçersiz sayılacaktır. Ancak, bildirim üzerinden hesaplanan %1 nispetindeki vergi tutarı ödenmiş olacaktır.

Bildirim tek bir seferde yapılacaktır. Mevcut bildirimin düzeltilmesi mümkündür. Ancak bu düzeltmenin de 31.12.2019 tarihine kadar yapılması zorunludur. Bu tarihten sonra düzeltme yapılamayacaktır.

Yurt dışından getirileceği bildirilen değerler, yurda getirilmeden, 19.07.2019 tarihi itibariyle defterlerde kayıtlı olan ve yurt dışındaki borçlarının ödenmesinde de kullanılabilir. Bu işlemde, yurt dışı finans kurumlarından alınan kapama belgesinin bir örneği bildirime eklenerek saklanacak ve gerektiğinde ibraz edilecektir.

Yurt dışından getirilmesinden kasıt, varlıkların Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılan hesaba transfer edilmesidir. Banka dekontu veya aracı kurum işlem sonuç formları saklanacaktır. Varlıkların hesaba yatırılması kaydıyla, Gümrük Müdürlüklerinden alınan deklarasyon/bildirimler de tevsik edici belgedir.
Bu vesile ile getirilen değerler açısından hiçbir vergi incelemesi veya sorgulama yapılamayacaktır.

Bildirimler üzerinden hesaplanan %1 vergi, süresi içerisinde ödenmek zorundadır. Ödenmediği takdirde bildirim geçersiz sayılacak ancak, hesaplanan vergi borç olarak kabul edilerek 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilecektir.

Başkası adına hesaplarda bulunan veya ortaklar ya da kanuni temsilcilerin yurt dışındaki banka hesaplarında görülen varlıklarda yurt içindeki başka bir tüzel kişilik adına bildirime konu edilebilir. Dövizler, bildirim tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk lirasına çevrilip, kanuni defterlerde özel bir fon hesabına atılacaktır. Bu değerler üzerinde, bildirimden ve kayıtlardan sonra dilendiği gibi tasarruf edilebilinir.

İşletmeden çekilebilir. Ortaklara dağıtılabilir. Kar dağıtımı sayılmaz ve hiçbir vergilemeye konu edilmezler. Ödenen vergiler de gider yazılamazlar.
Son yılların önemli bir düzenlemesi olarak görülen bu uygulamadan yararlanmanın faydalı olacağı düşünülmektedir.

 

Av. Mehmet Yusuf BARAK - Av. Onur BARAK