Tarih: 30.03.2020 16:59

YUNAN SOLUNUN EFSANE İSMİ MANOLİS GLEZOS HAYATINI KAYBETTİ

Facebook Twitter Linked-in

Yunanistan sosyalizmin önemli isimlerinden Manolis Glezos hayatını kaybetti. 98 yaşındaki solcu yazar ve politikacının kalp yetmezliğinden öldüğü öğrenildi. Yunan tarihi ve siyasetine damga vuran Glezos, II. Dünya Savaşı'nda Nazi'lere, Yunanitsan'daki cunta hükümetine ve son dönemlerdeki memorandum politikalarına kadar hayatını direnerek geçirdi. 

1941 Mayısında, on dokuz yaşında, Akropolis'e tırmanan Glezos, Nazi'lerin birkaç gün önce Atina'ya girdiklerinde çektiği gamalı haçlı bayrağı yırttarak tutuklanmıştı. Ölüme mahkum edilen Glezos Yunan direnişçilere katıldı. Savaştan sonra yeniden tutuklanan Glezos yeniden ölüme mahkum edilse de dünyadaki protestolar karşısında cezası ömür boyu hapse çevrilmişti. 

SYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras, Glezos'un ardından paylaştığı taziye mesajında, 'Cesur, dik, son ana kadar savaşan Manolis Glezos eşsiz bir yolculuğun sonuna geldi. Yunanistan, demokrasi ve sosyal adalet cephesinde büyük bir savaşcısını kaybetti. İnsanlık, Hitler bayrağını aşağılan, Nazizme karşı yükselen adamını kaybetti. Solcular olarak hepimiz bugün yetim hissediyoruz ama şanslıyız ki onunla birlikte yürüdük. Manolis Glezos, insanlar için hayatını feda eden bir direniş sembolü olarak sonsuza kadar yaşayacak. Hoşçakal yoldaş Manolis' dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —