VERGİ VE HARÇLARA ZAM YAĞACAK: OZAN BİNGÖL TARİH VERDİ...

Eylül ve ekimde enflasyon ‘0' dahi gelse 2023 yılı Yeniden Değerleme Oranı (YDO) yüzde 55'in üzerinde olacak...

EKONOMİ 24.09.2023 11:33:00 0
VERGİ VE HARÇLARA ZAM YAĞACAK: OZAN BİNGÖL TARİH VERDİ...

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl büyük zamlar için de tarih verdi. Bingöl, “Canımız fena yanacak, zamları iliklerimize kadar hissedeceğiz” dedi.Türkiye, her yeni günü yüksek enflasyonun gölgesinde karşılarken, maliye tedbirleri açısından asıl kırılma Mart 2024'teki yerel seçimlerin sonrasına bırakıldı. Dar gelirli, seçimlerin ardından daha vahim bir ekonomik krizin yükünü üstlenecek. Ekonomi politikaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, yerel seçime kadar anestezik boyutu yüksek dolaylı vergi artışlarıyla devam edileceğini belirterek, “Asıl sıkı maliye tedbirleri seçim sonrasında olacak. Canımız fena yanacak, zamları iliklerimize kadar hissedeceğiz. 

En büyük mali tedbir olarak, çalışan maaşlarının artışındaki sınırlamalar karşımıza çıkacak” dedi. “Bütçedeki delik büyük diyeceğim ama ortada bütçe falan kalmamış” ifadelerini kullanan  Bingöl, “Orta Vadeli Program'a (OVP) göre önümüzdeki dört yılda toplanması hedeflenen vergi 32.5 trilyon lira, hedeflenen bütçe açığı 7.9 trilyon lira, ödenmesi hedeflenen faiz gideri ise 6 trilyon lira. Bizler daha çok vergi ödeyeceğiz, onlar daha çok harcama yapacaklar ama kime, nasıl, hangi ölçülerle” diye konuştu.

OVP, EN GÜÇLÜ SİNYAL

Önümüzdeki süreçte tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, harçlar, ek gayrimenkul ve bazı Özel Tüketim Vergi (ÖTV) kalemlerinde artışlar olabileceğine dikkat çeken Bingöl, “Çünkü OVP'ye göre bu yıl sonundaki bütçe açığı yaklaşık 1.6 trilyon lira olarak öngörülüyor. Bu kadar büyük açık rakam; vergi artışlarının devam edeceğinin en güçlü sinyali” açıklamasını yaptı. Emeklilere verilen sözlere karşın maaşlarda talep edilen düzenlemenin yapılmaması ile ilgili de Bingöl, “Yapılacak artışın bütçede bir karşılığı var mıdır wdiye bakmadan söz verilemez. Bu bütçe hakkının ve Meclis'in yok sayılması” dedi.

HAZİNENİN KASASINA AKTI

Akaryakıttaki vergi artışının iki yılda yüzde 700'ü bulduğunu belirten Ozan Bingöl, “Akaryakıt vergi olup Hazine'nin kasasına aktı. Akaryakıttaki ÖTV'den bu yılın ilk sekiz ayında 75 milyar 921 milyon lira tahsil edildi. 2022'de akaryakıt ve doğalgazdan tahsil edilen ÖTV tutarına ilk sekiz ayda ulaştık. Önümüzdeki günler de yeni artışlara gebedir. Akaryakıtın ÖTV dahil tutarı üzerinden alınan KDV'nin de 35 milyar liranın üzerinde bir tutara tekabül ettiğine göre akaryakıt üzerinden 8 ayda ödediğimiz vergi 110 milyar lirayı aştı” diye konuştu.

YÜZDE 55 ARTIŞA HAZIR OLUN

“Eylül ve ekimde enflasyon ‘0' dahi gelse 2023 yılı Yeniden Değerleme Oranı (YDO) yüzde 55'in üzerinde olacak” ifadelerini kullanan Bingöl, “Bu da 2024'te vergi, harç ve cezalara en iyimser tahmin ile yüzde 55'in üzerinde zam demek. Yüksek YDO ile vergi ve cezalarını artırmak, 2023'ün yüksek enflasyonunun bir kısmını 2024'e sürüklemek sonucunu da doğuracak. Örneğin 2022'de üç yıl ve üzeri bir pasaport harcı 1.478,30 TL idi, 2023'te 4.943,50 TL'ye çıktı. 2024'te en iyimser tahminle yaklaşık 7.645 lira olacak” dedi.

SIRA EMEKLİYE GELİNCE HESAP YAPMAYI HATIRLIYORLAR

Sosyal yardım niteliği olmadan, doğalgazın bir ay ücretsiz verildiğini anımsatan Ozan Bingöl, “Maliyet 40 milyar lira. Hiçbir kanuni dayanağı olmadan ve bütçede tek kuruş ödeneği olmadan Kur Korumalı Mevduat uygulamasını hayata soktular. Sadece 2022 yılı maliyeti 200 milyar TL'nin üzerinde. Bu yıl bunun yükünü Merkez Bankası'na devredip veri karartması yaptılar. Muhtemel yük 1 trilyon lira civarında olacak. Hesapsız harcama sonucu doğuran giderleri görünce iktidarın hesap ve kitap yapma işini, öğrenciye vergisiz cep telefonu vaadinde ve emekliye  yapılacak zamda aklına getirdiği anlaşılıyor” dedi. (Sözcü)
 

  • BIST 100

    9173,33%1,05
  • DOLAR

    38,55% 0,28
  • EURO

    43,80% 0,57
  • GRAM ALTIN

    4044,57% 1,03
  • Ç. ALTIN

    6547,39% 0,99

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 200'ÜN ÜZERİNDE SUÇ DUYURUSU

HATAY’IN ULAŞIMINA DEV YATIRIM

İSKENDERUN BELEDİYESİNDEN ADLİYE KAVŞAĞINDA YOL GENİŞLETME VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMASI!

İSRAİL, SURİYE'DE CUMHURBAŞKANLIĞI YAKINLARINI VURDU

S&P'DEN TÜRKİYE İÇİN YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

NARİN GÜRAN CİNAYETİ DAVASI: 15 SANIK, ÜÇÜNCÜ KEZ HAKİM KARŞISINDA

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

Yükleniyor


S&P'DEN TÜRKİYE İÇİN YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

MEHMET ŞİMŞEK, IMF BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

MAHFİ EĞİLMEZ'DEN "FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ" ELEŞTİRİSİ…

TRUMP'IN VERGİ BOMBASINA ANKARA'DAN İLK TEPKİ

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NDAN 'BOYKOT' ÇAĞRILARINA TEPKİ

MERKEZ BANKASI DUYURDU: DÖVİZE YENİ MÜDAHALE

  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50