VARLIK FONU DAVASINDA USULSÜZLÜĞÜ KABUL ETTİLER

Türkiye Varlık Fonu‘nu 19 milyon dolar dolandırdıkları iddia edilen iş insanı Bülent Göktuna savunmasında, “Varlık Fonu’nda bir usulsüzlük vardır evet ama bunu tamamen iyi niyetle yaptık” dedi.

GÜNDEM 1.10.2024 12:50:00 0
VARLIK FONU DAVASINDA USULSÜZLÜĞÜ KABUL ETTİLER

Türkiye Varlık Fonu‘nu 19 milyon dolar dolandırdıkları iddia edilen iş insanı Bülent Göktuna savunmasında, “Varlık Fonu’nda bir usulsüzlük vardır evet ama bunu tamamen iyi niyetle yaptık” dedi. Göktuna ayrıca “Beni bu projeye dahil eden Binali Yıldırım’dır” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu Türkiye Varlık Fonu’nu (TVF) 19 milyon dolar dolandırdıkları iddiasıyla haklarında “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” ve “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama” suçlarından toplamda 6’şar yıldan 17’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Mineks İnternational LTD şirketinin sahibi Bülent Göktuna ile şirket avukatı Burhan Afas Şafak’ın yargılandığı dava dün İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya ev hapsinde olan Bülent Göktuna ile tutuksuz sanık Burhan Asaf Şafak ve avukatları hazır bulundu.

Cumhuriyet’ten Fahrettin Öztürk’ün haberine göre, Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı’nca yapılan idari soruşturma sonucunda, 26 Ağustos 2016’da kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun, kurulmasından sonra tahvil ihracına yönelik olarak oluşturulan ve Mineks İnternational, McKinsey Company, NewOak Capital ve Allen Associates şirketlerinin içinde bulunduğu konsorsiyum ile yapılan anlaşma sonucunda 75 milyar doların ihracına yönelik olarak mutabakat zaptı imzalandığı ve danışmanlık sözleşmesi yapıldığı belirtildi.

YETKİSİ YOKKEN İMZA ATMIŞTI
Ancak sözleşmede imzası bulunan dönemin TVF Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan’ın henüz resmi olarak göreve başlamadığı ve hatta yönetim kurulu üyelerinin dahi belli olmadan söz konusu sözleşmeye imza attığı biliniyor. Yürütülen soruşturma kapsamında Mehmet Bostan hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verilmişti.

“BİNALİ YILDIRIM TALİMAT VERDİ” DEDİ
Bostan, soruşturma kapsamında alınan ifadesinde dönemin başbakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla hareket ettiğini, 25 milyon doların ödendiği tarihte Varlık Fonu’nun parası olmadığını, bu nedenle örtülü ödenekten paranın alındığını, Bülent Göktuna’yı da Binali Yıldırım’ın kendisine yönlendirdiği o dönem danışmanı olan Salih Orakçı’dan tanıdığını ifade etmişti.

VARLIK FONU 19 MİLYON DOLAR ZARARA UĞRATILDI
İdari soruşturma kapsamında yapılan tespitte, yapılan sözleşmelerden sonra Varlık Fonu hesabından 25 milyon doların konsorsiyuma dahil şirketlerden Allen Associates firmasına ödenmesi gerekirken 22 Aralık 2016’da şüphelilerden Bülent Göktuna’nın sahibi olduğu Mineks İnternational LTD. şirketine gönderildiği, ancak bu danışmanlık ücretinin ödenmiş olmasına rağmen geçen süre içerisinde herhangi bir şekilde konsorsiyuma dahil şirketlerce tahvil ihracının gerçekleşmediği, ödenen 25 milyon dolardan da sadece 6 milyon doların konsorsiyuma dahil şirketlerden Mc.Kinsey tarafından iade edildiği, ancak 19 milyon doların Türkiye Varlık Fonu’na geri iade edilmeyerek Varlık Fonunun zarara uğratıldığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi şikayetçi, Bülent Göktuna ile avukatı Burhan Asaf Şafak şüpheli olarak yer aldı.

64 MİLYON 801 BİN 343 DOLAR ‘ŞÜPHELİ’ TRANSFER

İddianamede, Göktuna ile Şafak hakkında düzenlenen MASAK raporları yer aldı. Raporda 22 Aralık 2016’da Türkiye Varlık Fonu hesabından Bülent Göktuna’nın sahibi olduğu Mineks İnternational LTD şirketine 25 milyon dolar para transferi yapıldığı, sonrasında ise farklı tarihlerde Göktuna tarafından yurt dışına toplamda 64 milyon 801 bin 343 dolar para transferi yapıldığı, bu işlemlerin ise ‘şüpheli’ olduğu tespit edildi.

Avukat Burhan Asaf Şafak hakkındaki MASAK değerlendirme raporunda ise Şafak’ın hesabına gelen ve giden EFT/Havale işlemlerinin yüksek tutarda olduğu ve bu işlemlerin riskli olarak değerlendirilen şahıslarla gerçekleştirildiği belirtildi. Raporda, 2017-2023 yılları arasında EFT/Havale yoluyla Şafak’ın hesaplarına gelen paranın toplamda 346 milyon 961 bin 267,80 TL olduğu, giden toplam paranın ise 202 milyon 634 bin 893,34 TL olduğu, Swift işlemlerinden ise hesaplarına gelen toplam paranın 150 milyon 603 bin 189,99 TL olduğu, giden paranın ise toplam 38 milyon 362 bin 882,65 TL olduğu ve Swift aracılığıyla para transfer işlemlerinin yapıldığı karşı taraf ülkelerin ABD, Birleşik Krallık, Yunanistan, Zambiya, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Avusturalya olduğu tespit edildi.

DAVA AÇILMASINA YETERLİ DELİL

Savcılık, MASAK raporundaki bu değerlendirmelerin dikkate alındığını belirterek, Göktuna ile Şafak’ın suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçundan haklarında kamu davası açılmasına yeterli delil olduğunu, bu suçun oluşması için gerekli olan öncül suçun ise “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçu olduğunu kaydetti. Şüphelilerin iddianamede yer alan ifadelerinde ise suçlamaları kabul etmedikleri belirtildi.

“BENİ BİNALİ YILDIRIM DAHİL ETTİ”

Bugün görülen duruşmada savunma yapan Göktuna, sözleşme gereği ödemenin Allen Associates şirketine yapılması gerektiğini bildiklerini söyleyerek, “O dönem TVF Başkanı olan Mehmet Bostan, İran’a yönelik yaptırımların delinmesiyle ilgili ABD’de görülen Halkbank davasını gerekçe göstererek ödemenin benim şirketime yapılmasını teklif etti. Bunun sözleşmeye göre usulsüz olduğunu söyledim. Mehmet Boston ise ‘düzenlemeyle hallederiz’ dedi. Beni bu projeye dahil eden Binali Yıldırımdır” dedi.

USULSUZLÜK VAR AMA İYİ NİYETLE YAPTIK”

Bülent Göktuna, savunmasının devamında, “Tamamen iyi niyetle yapılan bir çalışmanın neticesidir. Varlık Fonu’nda bir usulsüzlük vardır evet ama bunu tamamen iyi niyetle yaptık. Bu işin detaylarını Mehmet Bostan’a sormalısınız. Mehmet Bostan’la ayak üstü konuştuk. Bana iç anlaşmazlıklardan dolayı çalışma arkadaşlarıyla anlaşmazlığa düştüğünü belirtti. Bana Varlık Fonu’yla alakalı bir dava açılmadı. Burhan benim arkadaşındır. Zaman zaman avukatlığımı da yapmıştır. Benim herhangi bir finansal yöneticiliğimi yapmamıştır” diye konuştu.

Sanık Burhan Asaf Şafak ise savunmasında 38 yıllık avukat olduğunu belirterek, “Olayla ilgili anlatacağım hiç bir şey yok. Ne Binali Yıldırım’ı ne de bir başkasını tanırım. Hiç biriyle ilgim alakam yok. Bülent Göktuna FETÖ tarafından Ergenekon kumpasında yargılanmıştı. O zamanda da kendisinin avukatıydım. Soruşturmada gelen evraklara gelen paralara baktım. Yaptığım işlem sadece müvekkilimin işlemlerini kontrol etmekti. İddianamede geçen para akışındaki miktarlar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

“SADECE KURULMASINDAN SORUMLUYDUM”

Duruşmada tanık olarak ifadesi alınan TVF eski Başkanı Mehmet Bostan, Varlık Fonu’nu kurmakla görevlendirildiğini söyleyerek, “Varlık Fonu kurulduktan sonra bunu yönetmek bana verildi ve yönetildi. Bu fon bir borçlanma programıydı. Ben sadece bu fonun kurulumundan sorumluydum” dedi.

NET ZARARIN TESPİTİ İÇİN MÜZEKKERE YAZILACAK

Ara kararını açıklayan mahkeme, net zararın tespiti için Türkiye Varlık Fonu’na müzekkere yazılmasına ve net zarar belli olana kadar da sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin devamına karar verdi. Sanıklar hakkındaki adli kontrollerin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 28 Ocak 2025’e erteledi.

 

  • BIST 100

    11000,26%6,06
  • DOLAR

    41,32% 0,06
  • EURO

    48,65% 0,19
  • GRAM ALTIN

    4892,85% 0,17
  • Ç. ALTIN

    7888,34% 0,00

CHP’Lİ AKSU BELEDİYESİNDE KRİTİK İSTİFALA

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SÜRPRİZ TELEFON…

EPİK SANAT TİYATROSU “NAZIM” OYUNUNU HARBIYE HALKIYLA BULUŞTURDU

MERSİN'DE CİNNET GEÇİREN ANNE 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜ

BAYRAMPAŞA'DA BİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DAHA CHP'DEN İSTİFA ETTİ

FETÖ'NÜN DIŞİŞLERİ YAPILANMASINA OPERASYON: 15 GÖZALTI KARARI

BAŞKAN ÖNTÜRK: “ÜRETİCİ KAZANACAK, TÜKETİCİ DE UYGUN FİYATLA YİYECEK”

VALİ MASATLI BALIKÇILARLA SEZONU BAŞLATTI

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

BUTLAN DAVASI BAŞLADI: CHP’DEN GENEL MERKEZ ÖNÜNDEN HODRİ MEYDAN!

SİYASET MAHKEMEDE, EKONOMİ BEKLEMEDE! KRİTİK DAVA PİYASALARI SALLAYABİLİR

HİKMET ÇETİN'DEN GÜNDEMİ SARSACAK İDDİA!

KURULTAY DAVASI ÖNCESİ İMAMOĞLU’NDAN SERT MESAJ

A MİLLİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

125 BİN DEĞİL, MİLYONLAR! DEMOKRASİ İÇİN TANDOĞAN’DA BİRLEŞTİLER”

CHP GENÇLİK KOLLARI POLİS BARİKATLARINI YIKTI

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

Yükleniyor


CHP’Lİ AKSU BELEDİYESİNDE KRİTİK İSTİFALA

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA SÜRPRİZ TELEFON…

MERSİN'DE CİNNET GEÇİREN ANNE 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜ

BAYRAMPAŞA'DA BİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DAHA CHP'DEN İSTİFA ETTİ

FETÖ'NÜN DIŞİŞLERİ YAPILANMASINA OPERASYON: 15 GÖZALTI KARARI

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.2 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0