TCDD SATILIYOR MU?

Köprüler, yollar, limanlar, fabrikalar derken satış sırası şimdi de demir yollarına geldi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa TCDD, yolcu taşımacılığı hizmetini özel sektöre devretmeye hazırlanıyor.

TÜRKİYE 17.01.2020 16:54:42 0
TCDD SATILIYOR MU?

Cumhuriyet tarihinde ilk defa TCDD, yolcu taşımacılığı hizmetini özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. BirGün’den Burcu Cansu'nun haberine göre Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan taslak yönetmeliğe göre, ihale ile yolcu taşımacılığı özel sektöre verilecek. Taslak yönetmeliğe göre, ihaleyi alan şirkete kamu yükümlülüğünü yerine getirdiği gerekçesi ile tahmini maliyet tutarının yüzde 20’si ödenecek. İhaleyi alan şirket, sözleşme üzerinde değişiklik yaparak sefer artırımı ve azaltımı yapabilecek. Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, ‘Demiryolu yolcu taşımacılığında kamu hizmeti yükümlülerinin seçimi ile kamu hizmeti sözleşmelerinin düzenlenmesi, uygulanması ve denetim usul ve esasları hakkında yönetmelik’ taslağı hazırladı.

Bütün alt yapı hizmetlerinin TCDD tarafından karşılanacak taslakta şu ifadeler yer aldı: “Emniyetin ‘şüpheli’ buldukları katılamayacak: İhaleler, bütün isteklilerin teklif verebildiği ‘açık ihale’ usulü yapılacak olmasına karşın hakkında kesinleşmiş bir ceza olmamasına rağmen terör örgütü iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilenler katılamayacak. Biletler satılmış kabul edilecek: Kamu hizmeti yükümlülüğüne esas net maliyetin tespit edilmesi amacıyla en az üç kişiden oluşan bir ‘Değer Tespit Komisyonu’ kurulacak. Bu komisyon maliyeti belirleyecek. Maliyet belirlenirken bir trenin çalıştırılması için hesaplanan tahmini maliyette bütün biletler satılmış gibi kabul edilecek.
Kamu yükümlülüğü için yüzde 20 kâr verilecek: İhaleyi alan firmaya kamu yükümlülüğü için tahmini maliyet tutarlarının azami yüzde 20’si makul kar oranı olarak verilecek.

Asgari ücretten personel çalıştırabilecek: Demiryolu taşımacılığı tehlikeli iş ve işyerleri sıfatında yer almasına karşın tren üzerinde çalışan personel şirketler tarafından asgari ücret ile çalıştırılabilecek. Taşeron devreye girecek: İhale dokümanında belirtilen her bir hat kapsamında çalıştırılmak üzere isteklilerce teklif edilen araç envanterine dâhil trenlerin üçüncü kişilerden kiralama yöntemiyle temin edilmesi durumunda, kiralama maliyetlerinin hesabında üçüncü kişiler ile istekli arasında akdedilecek kira sözleşmelerinde her bir demiryolu aracı için gösterilen bedel esas alınacak.

Kaza sonrası sigorta ödemesi muallakta: Yaşanabilecek kazalar ve bu kazaların yaralanma ve ölümle sonuçlanması dikkate alındığında sigorta giderinin kim tarafından ödeneceği muallakta bırakıldı. Personel sayısı belirtilmedi: Hizmet sunumunda ve trenlerin seferleri sırasında kaç personelin çalışacağı belirtilmedi. Şartlara uymayanlar da ihaleye girebilir: Birden fazla demiryolu tren işletmecisi iş ortaklığı oluşturmak suretiyle ihaleye katılabilecek. Fakat bütün iş ortaklarından ihaleye katılma yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği hususu dikkate alınmayacak. 
Sefer sayısı değişikliği yapılabilecek: Günlük, haftalık, aylık, sezonluk, yıllık olarak dönem içinde yeniden planlama yapılabilecek. Yeni hat ve hatlar eklenmesi durumunda sefer sayısı artışı ve eksilişi yapılabilecek.

Şirketlere yüzde 30 avans verilecek: Sözleşmede öngörülmesi şartıyla kamu hizmeti yükümlülüğüne, avans teminat mektubu karşılığında sözleşme bedelinin yüzde 30’u avans verilecek.

Yönetmelik taslağını inceleyen KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) özelleşmeye karşı çıkarak, altyapıların kamu bütçesinden karşılanmasına karşın, işletmeciliğin sektörün isteklerine göre belirlenmesine itiraz etti.
BTS yetkilileri tarafından hazırlanan önerilerde, sözleşmenin şirketlerin kar oranını gözetmesi, şirketlere yüzde 30 avans verilecek olması, ölümlü kazalara ilişkin sigortanın kim tarafından ödenecek olmasının muallakta bırakılması, personel maaşının asgari ücret olarak belirlenmesi eleştirildi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10528,52%0,61
  • DOLAR

    41,85% 0,03
  • EURO

    48,90% 0,29
  • GRAM ALTIN

    5695,80% 0,63
  • Ç. ALTIN

    9359,81% 0,00

NARİN GÜRAN CİNAYETİNDE VİCDAN KRİZİ: AVUKAT İSTİFA ETTİ, SES KAYDI SIZDI

SEZGİN BARAN KORKMAZ VE CİHAN EKŞİOĞLU’NA KARA PARA SORUŞTURMASI! 7 İSİM HAKKINDA GÖZALTI KARARI…

AYM’NİN ERDOĞAN KARARINA ‘KAMU YARARI’ ERTELEMESİ

DEM PARTİ İLÇE BİNASINA TAŞLI SALDIRI: ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

MELİH GÖKÇEK’İN 41 MİLYONLUK GONGCUSU YENİDEN SAHNEDE!

ŞEMSİYE HABERİNE GÖZALTI: IĞDIR’DA BASINA ZİNCİRLEME MÜDAHALE…

CHP’NİN 62’NCİ MİTİNGİ SARIYER’DE: “MİLLET İRADESİ SUSTURULAMAZ!”

DEZENFORMASYON DAVASI YOLDA: ABB, GÖKÇEK İÇİN SAVCILIĞA GİDİYOR

ŞARA PUTİN’LE GÖRÜŞÜRKEN, ESAD MOSKOVA SOKAKLARINDA!

IĞDIR’DA GAZİLERİ YAĞMUR ALTINDA BEKLETEN TÖRENİN HABERİNE GÖZALTI

GÜRCİSTAN MAÇINDA TRİBÜNDEN “ÖCALAN” TEPKİSİ

YIL GEÇTİ, NE TEMEL VAR NE İHALE: MUĞLA’DA TOKİ SESSİZLİĞİ

ÜNSAL BAN SKANDALI: YURTDIŞI YASAĞINA RAĞMEN TÜRKİYE’DEN KAÇTI

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ BUGÜN TOPLANIYOR: MASADA 4 KRİTİK KONU

MİNGUZZİ DAVASINDA SANIK AVUKATI ÇEKİLDİ!

AYM, CUMHURBAŞKANININ EKONOMİK YETKİLERİNİ İPTAL ETTİ

İSKENDERUN’A NEFES ALDIRACAK ORMAN PARKI AÇILIŞA HAZIR

“BELEDİYELERDE DOSYA ALARMI MI? ERDOĞAN’IN SÖZLERİ GÜNDEMİ SARSTI”

BAHÇELİ’DEN DEM PARTİ’YE SERT TEPKİ: “TBMM’DE TAŞKIN SLOGANLARA ASLA GEREK YOKTUR”

‘TERÖRSÜZ TÜRKİYE’ PLANINDA ÇATLAK: DEM PARTİ NE DİYECEK?

BURSA’DA RÜŞVET SORUŞTURMASI: TURGAY ERDEM DAHİL 15 KİŞİ TUTUKLANDI

İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDAN ŞENOL ASLANOĞLU’NUN TAHLİYE KARARINA İTİRAZ!

RÜŞVET SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: ANTALYA BÜYÜKŞEHİR’DE YENİ GÖZALTI DALGASI

BAHÇELİ'DEN ALEVİ AÇILIMI: CEMEVİNİN İBADETHANE OLMASI İÇİN ENGELLER KALDIRILMALI

CHP, EKONOMİK KRİZE DİKKAT ÇEKECEK “BOŞ TENCERE” EYLEMİ BAŞLATIYOR

MISIR’DA “ŞARM EL-ŞEYH BARIŞ ZİRVESİ”: TRUMP “3 BİN YILLIK SAVAŞI BİTİRDİK” DEDİ

AYM’DEN “YAPI RUHSATI” KARARI: BELEDİYELERİN ÖNEMLİ GELİR KALEMİ İPTAL EDİLDİ

ESKİ TBMM BAŞKANI ARINÇ: “ÖCALAN’LA DOĞRUDAN GÖRÜŞME GEREKİR; GEREKİRSE BEN GİDERİM”

TRUMP İSRAİL’DE: “GAZZE YIKILMIŞ DURUMDA, AMA ZİYARET ETMEK İSTERİM

“YOLUN SONUNA KADAR ERDOĞAN!” DİYE BAĞIRDI, ERDOĞAN SONUNA KADAR SESSİZ KALDI

Yükleniyor


MUTLU YILLAR TÜRKİYE….

 99 YIL ÖNCE BUGÜN TÜRK TARİHİNİN SEYRİ DEĞİŞTİ

HAKAN FİDAN, SURİYE İLE GÖRÜŞTÜ

LİMAK, ULUDAĞ ELEKTRİK'TEKİ HİSSELERİNİ İNGİLİZ ŞİRKETE SATTI

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 1 ASKER ŞEHİT OLDU

ERDOĞAN İLE KOCA ARASINDA 'AŞI' KRİZİ

  • Perşembe 26.7 ° / 13.1 ° Güneşli
  • Cuma 27.9 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 27 ° / 14.9 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3