TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

TÜİK’e göre Türkiye ekonomisi 2024 yılının birinci çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü. Büyümenin esasını hane halkının zorunlu tüketim harcamaları oluşturdu, ilk çeyrekte tüketim harcamaları yüzde 7,3 oranında yükseldi.

EKONOMİ 1.06.2024 12:20:00 0
TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

TÜİK Zincirlenmiş Hacim Endeksine göre 2024 birinci çeyrek GSYH verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi 2024 yılının birinci çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü. Verilerde ilk göze çarpanlardan biri, hane halkı tüketimi oldu. Hane halkı tüketim harcamaları ilk çeyrekte yüzde 7,3 oranında yükseldi. TÜİK verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıl aynı çeyreğe göre, yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 7,3; devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,3 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekslerde, bir önceki çeyreğe göre büyüme yüzde 2,4, takvim etkisinden arındırılmış endekste bir önceki yıl aynı döneme göre ise artış yüzde 5,8 olarak belirlendi.

ŞİMŞEK ÜSTÜNE ATLADI

Bakan Mehmet Şimşek büyüme rakamlarını iktidarın ekonomide attığı adımlara bağladı. Şimşek, “Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düşen cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişi dezenflasyona önemli ölçüde katkı sağlayacak" diye konuştu.
Mehmet Şimşek konuşur da TCMB Başkanı Fatih Karahan susar mı? Karahan ekonomik kararlarda istikrardan bahsederken “Piyasa mekanizmasının etkinliğini artıracak ve makro finansal istikrarı sürdürecek adımlar atılmaya devam edilecek” dedi.

GEÇİCİ BİR TABLO

TÜİK’in, 2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin yüzde 5,7’lik büyüme rakamını 7 başlıkta değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu enflasyon beklentisinin kırılmamasından dolayı yurttaşın tüketim talebini önce çekmesine işaret etti. Kozanoğlu yılın ilk ayında parasal sıkılaşma programına rağmen faiz oranlarının enflasyonun üzerinde olmasına dikkat çekerek “Borçlanarak harcamayı teşvik ediyordu” diye konuştu.
Prof. Dr. Kozanoğlu, büyüme rakamının önümüzdeki dönemlerde düşebileceğine vurgu yaparak,  “Önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızının yavaşlamasını, yüksek faizler ve kredi büyümesini sınırlayan makro ihtiyati önlemlerle ekonomik büyüme hızının düşmesini bekleriz. Hatta 2024’ün son çeyreğinde ekonominin durma noktasına gelebileceğini düşünüyorum” dedi.

TÜİK raporunda tek “pozitif” değerlendirme büyüme rakamlarına ilişkin değil. TÜİK raporunda 2024 ilk çeyrekte işgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı üzerine yapılan değerlendirmede yüzde 42,0 oranında bir rakam buldu. Bu rakam emeğin payının arttığını gösteriyor. Prof. Dr. Aziz Çelik bu tabloya bakarken dikkatli olunması gerektiğini söylerken “Öncelikle yılın ilk çeyreği emek gelirlerinde artışın olduğu dönemlerdir. Bu yüzden ilk çeyreklerde işgücü ödemelerinin payı diğer çeyreklere ve yıllık ortalamalara göre daha yüksek olur. O nedenle yıllık verilere bakmakta yarar var” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Aziz Çelik de tıpkı Kozanoğlu gibi bu tablonun geçici olduğunu söylerken “2024 yılında uygulanacak kemer sıkma politikaları nedeniyle ilk çeyrekteki bu “geçici” yükseliş diğer çeyreklerde düşecek.  Kısacası gelir bölüşümünde ilk çeyrekteki geçici görüntüye dikkatle yaklaşmak lazım” dedi.

YURTTAŞ HİSSEDEMEZ BİLE
Bir yandan kağıt üstünde büyüyen bir ekonomi diğer yandan da giderek artan yoksullaşma. Uzmanlar büyümenin bırakın halka yansımasını hissedilemeyeceği görüşünde. Sermaye büyümeye ve karlarını artırmaya devam ederken halkın yoksullukla sınavı devam ediyor.
Özellikle Mehmet Şimşek politikalarının iyiden iyiye hissedilmeye başlamasıyla birlikte tablo tüm Türkiye için bugünden çok daha kötü olacak.
Yılın ilk üç ayını kapsayan yalancı baharın kısa süre içinde yerini soğuk ve karanlık bir kışa bırakma ihtimali çok yüksek.
 

  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,65% 0,04
  • EURO

    46,89% 0,88
  • GRAM ALTIN

    4379,59% 1,87
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

DİYANET’TEN GİYİM VE ESTETİK UYARISI:“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL İLKELLİK”

İBB SORUŞTURMASINDA BİR KEZ DAHA ‘TEK SIRA’ GÖRÜNTÜLER SERVİS EDİLDİ!

ELAZIĞ'DA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

ERGÜN ATALAY, BEŞTEPE'DEN ÇIKAN TEKLİFİ AÇIKLADI…

İBB OPERASYONU: İETT GENEL MÜDÜRÜ VE ÇOK SAYIDA İSİM HAKİM KARŞISINDA

DENİZLİ'DE BİR POLİS AİLESİNİ KATLEDİP İNTİHAR ETTİ!

ERDOĞAN, FETÖ’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS ALAN MEHMET TUNÇ'UN CEZASINI KALDIRDI

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

İMAMOĞLU’NDAN KOBİ ÇAĞRISI: ÜRETİCİ DAYANACAK GÜÇTE DEĞİL

HBB’DEN AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI YOĞUN MÜCADELE BAŞLADI!

ANTAKYA KARLISU’DA ŞANTİYEDE KORKU DOLU ANLAR! FRENİ BOŞALAN VİNÇ 2 ARACI BİÇİP UÇURUMDAN YUVARLANDI

ESKİ TİP SÜRÜCÜ BELGELERİNİN YENİLENMESİ İÇİN TANINAN SÜRE 31 EKİM 2025'E KADAR UZATILDI

ÖZEL’DEN AKP’YE SERT ÇIKIŞ: KOMİSYON ÜZERİNDE TAHAKKÜM KURULAMAZ!

BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI RIZA AKPOLAT'IN BALDIZI HAKKINDA KARAR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN YARKADAŞ’A TEPKİ: ATATÜRK SEVGİMİZ TARTIŞILMAZ

AYM'DEN RASİM OZAN KÜTAHYALI'YA SOĞUK DUŞ!

ÖZEL: İMAMOĞLU ADAY OLMAZSA BEN DE ADAY DEĞİLİM

UKOME 2025 TEMMUZ AYI TOPLANTISI YAPILDI

31 KİŞİNİN KATLEDİLDİĞİ DOSYADA 5 HİZBULLAHÇININ MAL VARLIĞI SERBEST

İPTAL KARARI DİNLENMEDİ: ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE İNŞAAT HIZLANDI

Yükleniyor


ERDOĞAN İMZAYI ATTI, ÖTV ARTTI: ARAÇ FİYATLARI TIRMANIYOR!

MEHMET ŞİMŞEK'İN YENİ İŞ BULDUĞUNU AÇIKLADI…

FED TUTANAKLARI YAYIMLAYACAK: FAİZ İNDİRİMİ Mİ GELİYOR?

ERDOĞAN’DAN TARIM VE EKONOMİ MESAJLARI

MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

ÇATIŞMALARDA 9. GÜN: İSRAİL'İN SALDIRDIĞI İRAN'DA CAN KAYBI 430'A YÜKSELDİ

  • Cumartesi 33.2 ° / 22 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2