ÇOKLU BARO SİSTEMİNİ, 2013 YILINDA DA FETÖ İSTEMİŞ

AKP’nin çalışma başlatarak getirmek istediği çoklu baro sistemini, 2013 yılında da FETÖ istemişti. Öte yandan Adalet Bakanlığı bürokratlarının, “çoklu baro” hazırlığından rahatsız olduğu iddia edildi

TÜRKİYE 15.05.2020 12:45:05 0
ÇOKLU BARO SİSTEMİNİ, 2013 YILINDA DA FETÖ İSTEMİŞ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AKP Grubu, 2013’te FETÖ’nün de daha önce getirmek istediği illerde “birden fazla baro” kurulması planının benzerini uygulamaya sokmak için çalışma başlattı.Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Nispi temsil sistemi ile ilgili çalışma yapıp AKP’ye gönderen Adalet Bakanlığı bürokratlarının çoklu baroya karşı olduğu öğrenildi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanvekili Hüseyin Özbek, illerde birden fazla baro kurulmasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde cumhuriyet ile getirilen hukuk birliğinin bozulacağını ifade etti. Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı eleştiren açıklamasının ardından iktidar da başta barolar olmak üzere meslek örgütlerinin seçim sistemi ve yapısını değiştirmek için çalışmalara başladı.
FETÖ’NÜN GETİRMEK İSTEDİĞİ SİSTEM
Erdoğan’ın talimatı üzerine AKP’nin hukukçu milletvekilleri, Meclis’te gayri resmi bir çalışma başlattı. Basına yansıyan bilgilere göre, iktidar özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir barolarının TBB seçiminde etkinliğini azaltmak amacıyla seçim sistemini değiştirmek istiyor. Söz konusu illerin TBB delege sayısının düşürülerek, Anadolu’daki küçük baroların TBB’ye daha çok delege göndermesi ve TBB yönetiminin iktidara yakın isimlerden oluşması amaçlanıyor.Erdoğan’ın talimatı uyarınca AKP Grubu’nda illerde “çoklu baro” kurulması da seçenek olarak çalışmaya eklendi. Belli sayıda avukatın bir araya gelmesiyle illerde alternatif baroların kurulması planlanıyor. Bu plan ise daha önce FETÖ tarafından 2013’te gündeme gelmişti.Meclis’te AKP’nin gayri-resmi yürüttüğü çalışma kapsamında Adalet Bakanlığı’ndan da destek istendi. Bakanlık, bu kapsamda baroların seçim sisteminin “nispi temsil” şeklinde yapılmasına ilişkin bir teknik çalışma yürüttü ve bunu AKP Grubu’na gönderdi.
BAKANLIK ÇOKLU BARO SİSTEMİNE SOĞUK BAKIYOR
Ancak bakanlık kulislerinde, çoklu baroya soğuk bakıldığı öğrenildi. Adalet Bakanlığı bürokratlarının, “çoklu baro” hazırlığından rahatsız olduğu konuşulurken, bunun sistemi paramparça edeceği, farklı yapıların barolar içinde güç kazanabileceği eleştirileri yapıldı.“Nispi temsil” çalışmasına sıcak yaklaşan ancak çoklu baroya karşı olan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu daha önceki açıklamalarında birçok kez bunun FETÖ projesi olduğunun altını çizmişti. 53 baro da yaptıkları ortak açıklamada, baroların seçim sisteminin değiştirilmesine tümden karşı olduklarını duyurdu.
‘ÖRGÜTSEL BÜTÜNLÜĞÜ BOZAR’
Konuyla ilgili olarak konuşan TBB BaşkanVekili, Avukat Hüseyin Özbek Türkiye’nin ulus devlet ve üniter yapı olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı da her zaman milli birlik ve bütünlükten bahsediyor. Baroların örgütsel bütünlüğünü ve yapısını bozacak bir girişim, milli birlik ve bütünlük söylemi ile çelişiyor” dedi.Bir ilde birden fazla baro kurulmasının sakıncalı olduğunu söyleyen Özbek, şunları kaydetti:
“Adalet Bakanlığı birden fazla barodan hangisini muhatap alacak? Baroların, TBB delegeliği nasıl olacak? Bir ilde birden fazla baro olursa; bunlar çok farklı görüşler, politik eğilimler, düşünce yapıları ileri sürüyorsa hukuk birliği nasıl sağlanacak? Cumhuriyetten önce Osmanlı zamanında çok hukukluluk vardı. Konsolosluk mahkemeleri, yabancılar lehine kurgulanmış mahkemelerdi. Türkiye Cumhuriyeti, bunun acısını bildiği için yargıda teklik, hukukta birliği sağlamak için bu mahkemeleri kaldırdı.

Hukuk devrimi gerçekleştirdi. Bugünkü çalışma, çok hukukluluğa davetiye çıkarır. Dinsel, mezhepsel, alt kimliklere, cemaat yapılanmalarına göre, birden fazla baro hukuk karmaşasına neden olur. O zaman bu öneride bulunanlar, bir ilde birden fazla vali, belediye başkanı, defterdar, kaymakamlık görevlendirmesinin önünü açar. Bu; her cemaat, aşiret, kendi devletçiğini kursun demektir. Bu da feodal, kabileler, aşiretler çağına dönmektir. Birden fazla baro, modern Cumhuriyetin reddi anlamında, bölünmenin, parçalanmanın alt kimlikler üzerinden ayrışmanın tetikçisi olarak kurgulanmak isteniyor...”Çoklu baroyu 2013’te FETÖ’nün getirmek istediğini anımsatan Özbek, “O zaman da baroları demokrasi mücadelesinden alıkoymak istediler. Amaçları hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı mücadelesini yapamaz hale getirmekti. Şimdi de baroları idareye, siyasi iktidara itaatkâr yapılar haline getirmek istiyorlar. Eğer barolar tasfiye edilirse Türkiye çok daha baskıcı bir yapıya sürüklenecektir” dedi.

FEYZİOĞLU, 'İKTİDAR BAROLARI ZAYIFLATMAK İSTEMİYOR' DEMİŞTİ

Talimatı Erdoğan tarafından verilen, meslek odalarının seçimleriyle ilgili yapılması planlanan değişiklikle ilgili konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, ‘düzenlemenin amacının baroları zayıflatmak olmadığını’ iddia etmişti.“Gerçekten de öyle bir taslak ne gündemdedir ne günceldir. Ancak farklı bir çalışma şu anda Meclis’te gayriresmi olarak yürümektedir” ifadelerini kullanan Feyzioğlu, “Yaptığım çok yoğun görüşmelere, istişarelere ve irtibatlara dayanarak söylüyorum, çalışmanın amacının baroları zayıflatmak olmadığı, altı çizilerek görüştüğüm her sayın milletvekili, bakanlık yetkilisi ve her düzeyde devlet yetkilisi tarafından ifade edilmiştir. Yani baroları zayıflatmak amacı vardır diye gündeme getirilen sözlere itibar etmeyiniz denmektedir” diye konuşmuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

AKP’DEN ÇERÇİOĞLU’NA ŞAŞIRTAN ÖVGÜ: “BİNLERCE DAVA KADININA BEDEL”

DEPREMZEDE BEBEĞİN ÖLÜMÜ SONRASI HATAY’DAKİ KÜNEFE TÖRENİ TARTIŞMA YARATTI

İMRALI SÜRECİNDE YENİ DÖNEM SİNYALİ! ERDOĞAN: “YANSIMALARI OLACAK”

MÜFREDATA YENİ DERS GELİYOR: BİLİNÇLİ TÜKETİCİ!

THODEX'İN KURUCUSU FARUK FATİH ÖZER CEZAEVİNDE ÖLÜ BULUNDU

OSMAN KAVALA TUTUKLULUĞUNDA 8. YIL: ABDULLAH GÜL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ

BUGÜNDEN İTİBAREN TRAFİĞE ÇIKMAK YASAK! ESKİ EHLİYETLER İPTAL EDİLDİ

ERBAŞ GİTTİ, BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ: DİYANET'TEN YİNE SKANDAL HUTBE

ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

AYŞE BARIM'IN SAĞ KOLU AKP ÜYESİ OLDU

SARAÇHANE DAVASINDA KARAR: 109 KİŞİYE BERAAT!

ELEKTRİK ZAMMI DUDAK UÇUKLATTI: %90’A VARAN ARTIŞ KAPIDA!

İMRALI SÜRECİNE DAİR ÖNERİLERİNİ SIRALADI: DEMİRTAŞ’TAN ÇARPICI ‘KEŞKE’ LİSTESİ

“BEN YAPTIM, ÇOK PİŞMANIM” İDDİASI GÜNDEMDE: GÜLLÜ DOSYASI DERİNLEŞİYOR

GALATA’DA TASMALI YÜRÜYÜŞ SKANDALI! KADINI “MİYAVLATAN” İKİLİ TUTUKLANDI

MSB AÇIKLADI: 49 SURİYELİ HARP OKULLARI’NDA EĞİTİM ALACAK!

YENİ AKİT, DİYANET’İN ATATÜRK MESAJINA ÖFKELENDİ: “KEMALİSTLER DİYANET’İ ÖVDÜ!”

GÜLLÜ'NÜN KIZINDAN SONRA OĞLU HAKKINDA DA ŞOK İDDİA: ANNESİNE ŞİDDET UYGULADI!

ALMANYA BAŞBAKANI MERZ TÜRKİYE'YE GELDİ

CHP’DEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR: “YARGI, SİYASETİN İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜ”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK: KOMİSYON FİDAN’I DİNLEYECEK, ERDOĞAN İMRALI HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

GEBZE'DE ÇÖKEN BİNA ENKAZINDA KALAN 2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MUHİTTİN BÖCEK, EL YAZISIYLA YAZDIĞI NOTLA 'İTİRAFÇILIK' İDDİASINI YALANLADI

"İSTANBUL SENİN UYGULAMASI" SORUŞTURMASI: 4 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

“MSB, EUROFİGHTER ANLAŞMASININ BEDELİNİ AÇIKLADI!

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”: MİLYONLAR CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ!

RESEPSİYONDA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF: MHP O KAREDE YER ALMADI

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

CHP’Lİ ADIGÜZEL: “6–12 YAŞ ÇOCUKLARIN GÖSTERİSİ, ‘BACAKLARI ÇIPLAK’ GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİRİLDİ”

Yükleniyor


TÜRKİYE - GÜRCİSTAN MAÇ SONUCU: 3-1

MUTLU YILLAR TÜRKİYE….

 99 YIL ÖNCE BUGÜN TÜRK TARİHİNİN SEYRİ DEĞİŞTİ

HAKAN FİDAN, SURİYE İLE GÖRÜŞTÜ

LİMAK, ULUDAĞ ELEKTRİK'TEKİ HİSSELERİNİ İNGİLİZ ŞİRKETE SATTI

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 1 ASKER ŞEHİT OLDU

  • Pazar 28.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.6 ° / 16 ° Güneşli
  • Salı 26.5 ° / 14.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
10.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
11.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 11 2 7 2 -6 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4