AYM'NİN 'ÇOKLU BARO' DÜZENLEMESİNİ GÖRÜŞECEĞİ TARİH BELLİ OLDU
Anayasa Mahkemesi, 1 Ekim'de çoklu baro düzenlemesinin iptali talebini esastan görüşecek.
CHP kamuoyunda çoklu baro düzenlemesi olarak bilinen, '7249 sayılı 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.
1 EKİM'DE ESASTAN GÖRÜŞÜLECEK
CHP'nin başvurusunun ardından Anayasa Mahkemesi'nin düzenlemenin iptaline ilişkin talebi 1 Ekim 2020'de esastan görüşeceği öğrenildi.
İPTAL BAŞVURUSUNUN GEREKÇELERİ
Başvurunun ardından gazetecilere açıklama yapan Altay, avukatlık yasası ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören ve yasalaşan kanun teklifinin büyük bölümünü Anayasa'ya aykırılık, eylemli iç tüzük ihlali gerekçeleriyle yürürlüğün durdurulması bakımından ve esastan yüksek yargıya taşıdıklarını ifade etmişti. Altay, 'Yasalaşan teklif 28 maddedir. Bunun ikisi yürürlük ve yürütme olarak düşünülürse 26 maddedir. Biz bu 26 maddenin 21 maddesinin iptalini talep ettik.' demişti.
Engin Altay, 'Eylemli iç tüzük ihlali nedeniyle de kabul edilen teklifin tümünün iptalini istedik.' demişti.
Barolar arası oluşacak ideolojik, ekonomik, siyasi rekabetin düzeni, disiplini ve meslek ahlakını ortadan kaldıracağını dile getiren Altay, farklı dinsel, etnik, ideolojik, yaşam tarzı üzerinden oluşacak yeni baroların adliyeleri çatışma ve ayrışma merkezlerine dönüştüreceğini söyledi. Altay, avukatlık mesleğinin varlık sebebi olan adil yargılamanın güvencesi olma rolünün işlevsizleşeceğini belirtmişti.
Düzenlemenin Anayasa'nın 135 başta olmak üzere, 2, 9, 13, 36. ve 138. maddelerine aykırılık taşıdığını vurgulayan Altay, 15. maddenin ve bununla ilişkili maddelerin iptalini istediklerini kaydetmişti.
Engin Altay, Türkiye Barolar Birliğinin genel kurulunun temsil mekanizmasının yeniden düzenlendiğini ifade etmişti.
İllerden gelen delege sayılarının değiştirildiğini, 2 delege sayısının 3'e çıkarıldığını, bunun iyi bir durum olmadığını savunan Altay, İstanbul, İzmir, Ankara barolarının Türkiye Barolar Birliği genel kurulundaki temsil haklarının gasp edildiğini öne sürmüştü. Altay, bunu da Anayasa'nın 2, 13, 67. ve 137. maddelerine açık aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle yüksek mahkemeye getirdiklerini aktarmıştı.
-
BIST 100
18213,85%0,48
-
DOLAR
45,43% 0,03
-
EURO
53,17% -0,10
-
GRAM ALTIN
6833,86% -0,19
-
Ç. ALTIN
10865,96% -0,22
İlgili Haberler
ALİ KOÇ VE RAHMİ KOÇ HEM BAHÇELİ’YLE HEM DERVİŞOĞLU’YLA GÖRÜŞTÜ
BİNGÖL’DE “YANLIŞ EVE OPERASYON” İDDİASI:15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN KOLUNUN KIRILDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ
ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NDE KAYYUM DEĞİŞTİ: İSTANBUL VALİ YARDIMCISI AYHAN TERZİ GÖREVE BAŞLADI
ÖZEL’İN “ANNENE KÜFREDENLERİN YANINA GİDİYORSUN” SÖZLERİ GÜNDEM OLDU
HBB MECLİSİ’NDE SERMAYE ARTIRIMI VE KADRO KARARLARI DİKKAT ÇEKTİ
BELEN GEÇİDİ’NDE HEYELAN ALARMI! ANTALYA-İSKENDERUN KARAYOLUNDA TRAFİK DURDURULDU
SAADET PARTİSİ’NDE “BUTLAN” DAVASINDA KARAR ÇIKTI
MOTORİNE YENİ ZAM YOLDA: LİTRE FİYATINA 1 LİRA 10 KURUŞ ARTIŞ BEKLENİYOR
BAKANLIKTAN TÜİK TEPKİSİ: “GÖREVDEN ALINDI” DEMEK DEZENFORMASYON!
CHP’Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE SORUŞTURMA İZNİ! GÖZLER BALIKESİR’DEKİ İHALE DOSYASINA ÇEVRİLDİ
AYDIN’DA PROTOKOL KRİZİ: ÇERÇİOĞLU VE SARIBAŞ İL BAŞKANLARININ GERİSİNDE KALDI
Yükleniyor
- Perşembe 23.8 ° / 13.2 ° Güneşli
- Cuma 22.2 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 24.1 ° / 13.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı




