TÜİK'İN SEPETİNİ KABUL ETMEYEN BÖLGE MÜDÜRLERİ GÖREVDEN ALINDI…

Eski Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK'e enflasyon verilerinin ‘asılsız’ olduğu gerekçesiyle açtığı davada Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi, TÜİK’ten ikinci kez savunma istedi.

GÜNDEM 27.12.2024 12:04:00 0
TÜİK

Çilesiz'in avukatı Ali Erdem Gündoğan ise TÜİK'in bölge müdürlerine en az veriyi gireceksiniz talimatı verildiğini kabul etmeyen 8 müdürün ise görevden alındığını belirtti.
TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin güvenilir olmadığı ve milyonlarca yurttaşın bu yüzden mağdur edildiği gerekçesiyle pek çok siyasi parti ve dernek suç duyurusunda bulunurken, eski Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi emekli Seyfettin Çilesiz de TÜİK’e enflasyon verilerinin düzeltilmesi için başvurmuştu.

MAHKEMEDEN YARGILAMANIN DURUŞMALI YAPILMASI TALEBİNDE BULUNDU

Çilesiz’in emeklilerin düşük zam aldığı gerekçesiyle açtığı davada gelişme yaşandı. Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi, TÜİK’ten ikinci kez savunma istedi.TÜİK ise Mahkemeye sunduğu 85 sayfalık ilk savunmasında, kurumun sadece istatistik bilgilerini hazırladığını, zamları yapmadığını, bu yüzden kuruma yönelik dava açılamayacağı iddiasında bulunarak ‘incelenmeksizin reddedilmesi’ talebinde bulunmuştu. TÜİK’in ilk savunmasına karşı 14 Aralık’ta Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi’ne cevap dilekçesi göndererek, mahkemeden yargılamanın duruşmalı yapılması talebinde bulundu.

"DAVALI KURUM TÜM VERİLERİ MAHKEMEYE VERMEK ZORUNDADIR"

Cevap dilekçesinde, "TÜİK savunmasında, TÜFE sepetinde yer alan mal ve hizmetlerinin endeks sepeti ve ağırlıklarının her yıl güncellendiğini, TÜFE’de 2024 yılı itibariyle 81 ilin tamamı ve 227 ilçe kapsamında 28 bin 852 işyeri, 5246 konuttan (kira), 406 madde, 913 madde çeşidi için her ay yaklaşık 608 bin 594 fiyat derlemesi yapıldığını açıklamış fakat bu açıklamış olduğu verilerin içinde madde sepetinde nelerin olduğu ile madde fiyatları ve ağırlıkları konusunda herhangi bir bilgi verilmemiştir. Davalı kurumun şeffaf olduğu iddiasını kabul etmiyoruz. Davalı kurum anayasal bir kurum olup, tüm vatandaşları ilgilendiren enflasyon oranının nasıl ve hangi yöntemle hesaplandığı konusunda tüm veri ve bilgileri mahkemeye vermek zorundadır. Bu bilgiler verilmemiştir. Dolayısıyla davalı idarece sayın mahkemeye sunulmayan madde sepetindeki bilgi ve verilerin bağımsız bilirkişilerce incelenmeden davanın esası çözülemeyeceğinden bu nedenle davalı kurumun mahkemenin istemiş olduğu davanın esasına etkili bilgi ve verileri mahkemeye vermemesi davanın haklılığını göstermektedir" denildi.

"8 BÖLGE MÜDÜRÜ BİR GECEDE GÖREVDEN ALINDI"

Konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuşan avukat Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in birinci savunmasını verdiğini hatırlatarak "TÜİK, Mahkemenin istediği madde sepeti ile ilgili bilgi ve belgeleri vermemişti. Biz de birinci savunmaya karşı cevap dilekçemizi verdik" dedi. Gündoğan, şöyle konuştu:
"TÜİK’ten madde sepeti ile ilgili bilgi ve belgelerin tekrar istenmesinin, yargılamanın duruşmalı olarak yapılmasını, duruşmada Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir’in tanık olarak dinlenmesini talep ettik. Birol Aydemir, Seyfettin Çilesiz’in tanığı olarak duruşmada dinlenecek.

Neden Birol Aydemir? Birol Aydemir kendisini, ‘son bağımsız TÜİK Başkanı’ olarak tanımlıyor. Aydemir çok önemli iddialarda bulunuyor. Aydemir’in iddiaları şu şekilde:
'TÜİK daha önceden madde sepetindeki ve bölgelerdeki tüm bilgileri açıklıyordu. 2022’nin Nisan ayından sonra bu bilgi ve belgeleri açıklamayı durdurdu. Bölgeleri de durdurdu. Bölgelerdeki verilerin hukuka aykırı olarak girildiğini söylüyor. Mesela Tunceli'de bir ceket 800 lira, İstanbul’da 1500 lira, Ankara’da bin lira, İzmir’de 1300 liraysa tüm bölgelerdeki düşük olan veriyi gireceksiniz. Yani Tunceli’deki 800 lira olan ceketi gireceksiniz. Bunu kabul etmeyen 8 bölge müdürünü de bir gecede görevden alıyorlar.'

BİROL AYDEMİR DE KATILACAK

İddiaların tamamını biz Mahkeme’ye sunduk. Duruşma günü daha belli değil. Mahkeme TÜİK’ten ikinci savunmasını yapmasını istedi. Bizim cevap dilekçemiz de şu anda TÜİK’e gönderildi. TÜİK’in ikinci savunmasını yapmasını bekliyoruz. İkinci savunma geldikten sonra duruşma günü belli olacak.

Davaya çok fazla katılan dernek ve federasyonlar var. Şu anda Seyfettin Çilesiz’in yanında davaya feri müdahil olarak katılan milyonlar var. Dava takip ediliyor. Emekliler davayı çok sıkı takip ediyorlar. Bir umut oldu emekliler için. Sürekli bizi de arıyorlar, bilgi istiyorlar. Biz de kendilerine veriyoruz. Davaya katılacak olan daha pek çok dernek var. Türkiye Emekliler Partisi de katılacağını beyan etti. Yine Türk Tabipleri Birliği de davaya katılacağını söyledi. Şu anda davanın milyonlarca davacısı var. Türkiye tarihinde bir ilk. Duruşmaya hem Seyfettin Çilesiz, hem Birol Aydemir hem de müdahil olan dernek ve federasyonlarla birlikte katılacağız."

 

  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

HATAY’DA ÜCRETLERİ GASP EDİLEN TOKİ İŞÇİLERİ ÇATIYA ÇIKTI: 2 GÖZALTI…

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ, WEB SİTESİNE İSMİNİ 'BAŞKAN' OLARAK YAZDIRDI

ANKARA'DA KRİTİK ZİRVE 4 SAAT SÜRDÜ

İSRAİL ORDUSU, İRAN'IN SALDIRI BAŞLATTIĞINI DUYURDU…

ÖZGÜR ÖZEL:GÖZÜ DÖNMÜŞ İSRAİL'İN SALDIRISINI KINIYORUZ

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ YİNE GÜNDEMDE…

SAVAŞ BORSAYI KÖTÜ VURDU

TÜRKİYE'DE "DEPREM ÜRETME ZAMANI GELMİŞ" 30 FAY BELİRLENDİ

İSRAİL, İRAN'I VURDU | İRAN: SERT KARŞILIK VERECEĞİZ

İSTANBUL'DA EV BASKINLARI: GAZETECİLER GÖZALTINDA

TRUMP: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

İSRAİL, İRAN'DA STRATEJİK NOKTALARA SALDIRDI

CEMİL TUGAY, 1030 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILACAĞINI AÇIKLADI…

“YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN LGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL VE STRATEJİ DESTEĞİ!”

HİNDİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

SURİYE'DE CİHATÇI HTŞ YÖNETİMİ, HALK PLAJLARINDA KADINLARIN BİKİNİ VE MAYO GİYMESİNİ YASAKLADI

İMAMOĞLU VE AVUKATLARI DURUŞMAYA KATILMADI: 'BİLİRKİŞİ DAVASI' ERTELENDİ

YARIN DURUŞMAYA ÇIKMASI BEKLENEN İMAMOĞLU’NDAN ÖNEMLİ KARAR

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ'NİN CHP'DEN AKP'YE GEÇMESİNE ÖZGÜR ÇELİK'TEN TEPKİ...

İMAMOĞLU'NUN 'BİLİRKİŞİ' DAVASI YARIN GÖRÜLECEK

ÜMİT ÖZDAĞ'IN TUTUKLULUK HALİ DEVAM KARARI , DURUŞMA 17 HAZİRAN'A ERTELENDİ

‘TACİZLE’ SUÇLANAN MÜFTÜ VAİZ OLDU

Yükleniyor


ÇATIŞMALARDA 3. GÜN: İSRAİL, İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİĞİNİ AÇIKLADI

ÖZGÜR ÖZEL: DELEGENİN DE ÜYENİN DE BİZE OY VEREN HERKESİN DE İRADESİNE SAHİP ÇIKARIM…

İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI: İSRAİL'DEKİ WEİZMANN BİLİM ENSTİTÜSÜ'NDE BÜYÜK HASAR

BAKAN URALOĞLU: BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETİ YÜZDE 15 ARTIRILACAK

İSRAİL, İRAN GERİLİMİ :SALDIRILAR ŞİDDETLENİYOR

14 YIL SONRA CHP'DEN BAYBURT'TA MİTİNG …

MOTORİNE ZAM GELDİ

  • Pazar 31.5 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.6 ° / 17.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2