TERMİK SANTRAL YAPIMI DURDU

TERMİK SANTRAL YAPIMI DURDU

Erzin’de faaliyet gösteren Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Aşağı Burnaz mevkiinde planlanan termik santrale karşı beş yıl önce açtıkları davayı kazandı ve yürütmeyi durdurma kararı aldırdı.

Hatay 1. İdare Mahkemesi’nde görülen dava neticesinde, Aşağı Burnaz mevkiinde kurulacak termik santralin hem doğal yaşama, hem de tarım alanlarına zararı olacağı belirtildi. Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği adına davayı takip eden Av. Ümit Arif Özsoy, sivil toplum kuruluşları adına açtıkları davada, Hatay İdare Mahkemesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar düzenlemesini “kamu yararı” olmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini söyledi.
Kararda, kömürlü termik santrallerin, sadece kurulan parselle etki alanının sınırlı olmadığına dikkat çeken Av. Özsoy, şunlara değindi: “Yanı başındaki zeytin, narenciye tarım arazileri, Burnaz kumulları, sulak alanlarla birlikte etki alanının değerlendirilmesi gerektiği, bölgenin İskenderun Kertenkelesi’nin Anadolu’daki tek yaşam alanı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca imar düzenlemesinin bu yönleriyle bilimsel ve hukuksal dayanaktan yoksun olduğuna yer verdi. Kararda termik santrallerin etki alanlarının geniş olduğu, sadece ekonomik olarak değerlendirilmemesi gerektiği doğaya, tarıma, sulak alanlara ve zeytinlik alanlara verilecek zararlarla birlikte uzun vadeli etkilerinin değerlendirilmesi gerektiği, imar planlarının bu husus gözetilerek yapılması gerektiği kaydedildi. Bu kararla birlikte, Erzin Burnaz kumullarına yapılması planlanan termik santrallerin hukuksal dayanağı bir kez daha kalmamış oldu.