TARİHİ OYLAMA MANŞETE ÇIKAMADI: İKTİDAR MEDYASINDAN KRİTİK SESSİZLİK

İmralı’ya Öcalan görüşmesi için verilen “Evet” kararı ülke gündemini sarsarken, iktidara yakın gazetelerin çoğu kritik gelişmeyi manşete taşımadı; bazıları ise yalnızca küçük bir kutu haberle geçiştirerek görünürlüğü sınırladı.

GÜNDEM 22.11.2025 11:06:00 0
TARİHİ OYLAMA MANŞETE ÇIKAMADI: İKTİDAR MEDYASINDAN KRİTİK SESSİZLİK

TBMM’de kurulan Milli Birlik Dayanışma ve Demokrasi Komisyonu’nun, terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı Adası’na heyet göndermesi yönündeki kararı siyasetin gündemini sarsarken, kararın iktidara yakın medyada nasıl yer bulacağı da merak konusu olmuştu. Oylamada AKP, MHP, DEM Parti, TİP ve EMEP’in toplam 32 “Evet” oyuyla kabul edilen karar; muhalefetin sert itirazları, CHP’nin kapalı oturum nedeniyle komisyondan ayrılması ve heyete üye vermeme açıklamasıyla hem siyasi hem toplumsal tartışmayı büyüttü.

Ancak ülke gündemini derinden etkileyen bu kritik gelişme, iktidara yakın medyanın büyük bir bölümünde geniş yer bulmadı. Türkiye’nin en çok satan gazeteleri arasında yer alan Sabah, Yeni Şafak, Akşam, Türkiye ve Takvim; kararı manşete taşımadı. Bir kısmı yalnızca zorunlu bir kutu haber formatında konuyu sayfasının kenarına sıkıştırırken, bazıları olayı tamamen görmezden geldi.

Sabah Gazetesi, basılı nüshasında İmralı kararına manşette, sürmanşette ya da bir kutu haberde yer vermedi. Gelişme yalnızca gazetenin ilk sayfasının sol alt köşesinde, bir yazarın CHP’yi hedef alan köşesindeki kısa bir bölümde dolaylı olarak işlendi. Böylece gazete, kritik kararı geniş kitlelere manşet gücüyle aktarmayı tercih etmedi.

Yeni Şafak ise kararın öncesinde “İmralı’ya gidilmesin” manşetiyle sert bir çıkış yapmış ve MHP’yle karşı karşıya gelmişti. Ancak oylamanın ardından gazete aynı sert tavrı sürdürmedi; gelişmeyi sayfanın alt bölümünde küçük bir kutu içinde “Komisyon İmralı ziyaretine vize verdi” başlığıyla sınırlı tuttu. Manşette geniş yer ayrılmaması dikkat çekti.

Türkiye Gazetesi, Öcalan ziyaretini sürmanşetine taşımadığı gibi ana manşette de yer vermedi. Bunun yerine, küçük bir kutu haberde “İmralı Seferi başlıyor” başlığını kullanarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın açıklamalarına yer verdi. Haberin görünürlüğü sınırlı tutuldu.

Akşam Gazetesi, kararı manşete taşımak yerine yine CHP’yi hedef alan söylemleri öne çıkardı. Öcalan ziyaretiyle ilgili gelişmeyi, CHP üzerinden ele alan küçük bir kutu haberle sayfasına taşıdı. Böylece okuyucuya doğrudan kararın siyasi boyutunu anlatmak yerine, tartışmayı muhalefet eleştirisi eksenine oturttu.

Takvim Gazetesi, önemli gelişmeye ne manşette ne de kutu haberde yer verdi. Öcalan ziyaretiyle ilgili herhangi bir görsel, başlık veya referans kullanmayan gazete, kritik gündem maddesini tamamen pas geçti.

Buna karşılık Hürriyet ve Milliyet ise gelişmeyi sayfalarına taşıyan iki iktidar yanlısı gazete oldu. Her iki gazete de İmralı oylamasını haber formatında verirken, manşet düzeyinde güçlü bir yer ayırmasalar da olayı görmezden gelmemeyi tercih ettiler.

MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türkgün Gazetesi ise İmralı kararını manşetle veren yayın organları arasında yer aldı. Türkgün, kararı sert ve geniş kapsamlı bir şekilde ele alarak manşetinde öne çıkardı.

TBMM’deki kapalı oturum, CHP’nin komisyonu terk etmesi, Yeni Yol Grubu’nun çekimser kalması, ret veren DSP–DP–Hüda-Par çizgisi ve AKP’nin çoğunluk oyuyla geçen karar; siyasetin en hararetli başlıklarından biri olurken, iktidara yakın gazetelerin önemli bölümünün bu kararı geniş kitlelere aktarmaktan kaçınması medya-iktidar ilişkisine dair yeni bir tartışma yarattı.

Özellikle devletin güvenlik politikalarının merkezinde yer alan tarihi bir oylamanın, bazı gazetelerde sadece zorunlu “kutu haber” formatına indirgenmesi; medya okurları arasında “bilgi saklama”, “görmezden gelme” ve “manşet stratejisi” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Türkiye’nin yıllardır üzerinde tartıştığı İmralı süreci, bu kez yalnızca siyasi etkileriyle değil, aynı zamanda haberleştirilme biçimiyle de tartışmanın odağına yerleşti.

 

  • BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

EMEKLİLİK İÇİN YENİ DÖNEM: 72 VE 75 FORMÜLÜ GELİYOR!

50 BİN MAHKÛMA ‘AF’ ÇIKIYOR MU? İKTİDAR MEDYASI ‘PİYANGO’ DİYE DUYURDU!

GIDADA ALARM: BU KEZ ADRES KOCAELİ! 14 ÖĞRENCİ HASTANELİK OLDU

TARİHİ OYLAMA MANŞETE ÇIKAMADI: İKTİDAR MEDYASINDAN KRİTİK SESSİZLİK

İMRALI ZİYARETİ İÇİN ÜYE VERMEME KARARI ALAN CHP'DEN İLK AÇIKLAMA

BAHÇELİ’DEN İMRALI RESTİ: ARASINDA NE FARK VAR? İKİSİ DE TÜRKİYE SINIRI!

FURKAN APARTMANI FACİASI: KIRMIZI BÜLTENLİ MÜTEAHHİTLERDEN SKANDAL PAZARLIK!

GSS PRİMİNE BÜYÜK ZAM

KOCABIYIK: İMAMOĞLU’NU ENGELLEMEK TÜRKİYE’Yİ KRİZE SOKAR!

ERDOĞAN’DAN SERT ÇIKIŞ: “NÜFUS FRENİ ÇEKİLDİ, ALARM ZİLLERİ SUSMUYOR!

MESEM’DE ÖLEN ÇOCUKLAR SORULDU! BAKAN TEKİN MASAYI TERK ETTİ

MERKEZ BANKASI YOLSUZLUĞUNDA BİR TAHLİYE DAHA: HAK-İŞ BAŞKANININ OĞLU DA BİR AYDA ÇIKTI

CHP’DEN TRT’YE ‘HODRİ MEYDAN’ YÜRÜYÜŞÜ: GERÇEKLER EKRANA GELSİN, KORKUNUZ NE?

AKP, İMRALI ZİYARETİNE HAZIR: KRİTİK TOPLANTI TAMAMLANDI!

DEMİRTAŞ RESTİ ÇEKTİ: “BENİM ADIMA KİMSE KONUŞAMAZ!”

MHP'DEN SELAHATTİN DEMİRTAŞ MESAJI: "TAHLİYEDEN BAŞKA BİR SEÇENEK YOKTUR"

YEREL SEÇİM İRADESİ RENK DEĞİŞTİRDİ: İKİ BELEDİYE BAŞKANI AKP’YE KATILDI

OSMANİYE'DE 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

“FUTBOLDA FIRTINA BAŞLIYOR: GÜRLEK, YENİ OPERASYONUN SİNYALİNİ VERDİ!

“2023’TE VAAT EDİLMİŞTİ: ‘VATANDAŞLIK MAAŞI’ İÇİN 2026 PLANI GÜNDEMDE”

CHP’NİN “MİLLET İRADESİ’NE SAHİP ÇIKIYOR” MİTİNGLERİ SULTANGAZİ’DE DEVAM ETTİ: MEYDAN DOLDU TAŞTI

ERDOĞAN, BAHÇELİ'NİN İMRALI ÇIKIŞINA İLİŞKİN SORUYA YANIT VERMEDİ

CHP’Lİ ÖZÇAĞDAŞ: “TARİHİN EN BAŞARISIZ EĞİTİM BAKANI DÖNEMİ, EĞİTİMİ ÇÖKÜŞE SÜRÜKLEDİ”

HATAY’DA EĞİTİME DEV DESTEK: HBB’DEN 7 BİN ÖĞRENCİYE BAVUL, BİLET VE BURS PAKETİ!

KARAAĞAÇ VE İSKENDERUN’A KALICI ÇÖZÜM:HATSU DEV ALTYAPI PROJESİNİ BAŞLATTI

ÇOCUK İŞÇİYE VAHŞET: KOMPRESÖRLE HAVA SIKTILAR, 15 YAŞINDAKİ MUHAMMED YAŞAMINI YİTİRDİ

SİYASİ TRANSFERİN İLK DARBESİ:İMAMOĞLU’NUN PROJELERİ AKP’Lİ GÜRZEL’İN İMZASIYLA BAKANLIĞA GİTTİ!

BAHÇELİ İMRALI KAPISINI AÇTI:TERÖRSÜZ TÜRKİYE İSTEYEN AYAK SÜRMEZ!

BENZİN, MOTORİN, HAYAT… HEPSİ YOKUŞ AŞAĞI: ZAMLAR DURMUYOR!

AYM KARARLARINI TANIMAYAN YARGIYA İSYAN: CHP’Lİ MULLAOĞLU ‘HÂKİMLER MESLEKTEN ATILSIN!

Yükleniyor


50 BİN MAHKÛMA ‘AF’ ÇIKIYOR MU? İKTİDAR MEDYASI ‘PİYANGO’ DİYE DUYURDU!

GIDADA ALARM: BU KEZ ADRES KOCAELİ! 14 ÖĞRENCİ HASTANELİK OLDU

TARİHİ OYLAMA MANŞETE ÇIKAMADI: İKTİDAR MEDYASINDAN KRİTİK SESSİZLİK

İMRALI ZİYARETİ İÇİN ÜYE VERMEME KARARI ALAN CHP'DEN İLK AÇIKLAMA

BAHÇELİ’DEN İMRALI RESTİ: ARASINDA NE FARK VAR? İKİSİ DE TÜRKİYE SINIRI!

FURKAN APARTMANI FACİASI: KIRMIZI BÜLTENLİ MÜTEAHHİTLERDEN SKANDAL PAZARLIK!

  • Cumartesi 24.2 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Pazar 25.9 ° / 13.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 23 ° / 12.8 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7