Tarih: 22.01.2019 15:33

SU BASKINLARI AKIL DIŞI PLANLAMANIN ÜRÜNÜDÜR 

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Dernek Binasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Amik ovası ile ilgili açıklama yaptı.İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi MKÜ öğretim üyesi Prof Dr.Berkant Ödemiş, Önceleri daha seyrek yaşadığımız Amik Ovasında ortaya çıkan ve birçok yerleşim alanını su altında kalmasına neden olan su baskınları akıl dışı planlamanın ürünüdür diyerek şunları söyledi:


“ Yaklaşık 800.000 dekar alanın binlerce dekarlık kısmının artık her yıl yaşanan şiddetli yağışlarla su altında kalması bölgeyi geri dönülmez bir noktaya sürüklemektedir. Aslında 'su birikmesi' demek de doğru değil.  Göl eski derinliğine ulaşıyor! Bölgenin ağır bünyeli topraklarında bu durumu önlemenin tek yolu etkin bir drenaj sistemini ovaya kurmaktır.

Yıllar öncesinde gölü kurutmak için kurulan drenaj sistemleri yeterli sayılsa bile maalesef kış dönemine girmeden önce etkin bir temizleme yapılmadığı için bu sistemler ovadaki suyu etkin olarak ovadan uzaklaştıramadığı görülmektedir. Bunun yanı sıra her yaz su almak amacıyla Asi nehri üzerine kurulan sedlerin kış mevsiminden önce temizlenmemesi de drenajın etkinliğini azaltmaktadır. Bütün bu uygulamaların neticesinde gelinen noktayı hep birlikte gözlemliyoruz.”

Ödemiş, yetkilileri yaşanan bu durumu çözmek için göreve davet etmiyoruz diyerek açıklamasına şöyle tamamladı:
“ Davet ettiğimiz doğayı kendi haline bırakın. Yıkmayın!. Rant uğruna talan etmeyin! Eğer bir planlama gerekiyorsa doğayla uyum içerisinde planlama yapın. Unutmayin; Akılsız planlama doğayı Rezil, Akıllı Planlama doğayı vezir eder.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —