YAVAŞ İLK KEZ KONUŞTU

ABB Başkanı Yavaş, iktidarın salgın döneminde CHP’li belediyelere yönelik kısıtlayıcı tutumuna ilişkin, “Tartışmalara ayıracak vaktimiz yok. Hukuken hakkımızı arayacağız ama hizmetlerden de geri kalmayacağız” dedi.

SİYASET 22.04.2020 12:06:23 0
YAVAŞ İLK KEZ KONUŞTU

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, 160 binin üzerinde can kaybına yol açtı. Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan bugüne vaka sayısı 90 bini, hayatını kaybeden sayısı ise 2 bini aştı.
Salgının ülke ekonomisinde yarattığı tahribat nedeniyle çok sayıda yurttaş, ekonomik darboğazın içine düştü. Yerel yönetimler, salgının ilk gününden itibaren, yoksul yurttaşların yaşamını kolaylaştıracak adımlar attı. Ankara Büyükşehir Belediyesi de koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında en hızlı davranan yerel yönetimlerin başında yer aldı.
BirGün’den Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Toplum sağlığı ve gıda dışındaki tüm ihalelerimizi iptal ettik, kaynaklarımızı vatandaşlarımızın geçimine ayırdık” ifadesini kullandı. Yavaş, iktidarın belediyelere yönelik kısıtlayıcı yaklaşımına karşın ise “Hukuken hakkımızı arayacağız” dedi.

Koronavirüs nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan yurttaşlara yardım için başlatılan bağış kampanyası kapsamında açılan banka hesabı İçişleri Bakanlığı’nın, ‘uyarısının’ ardından bloke edilen ABB, “İyilik hastalıktan daha bulaşıcıdır” sloganıyla yeni bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, Ankara’da yüz bini aşkın yurttaşın bakkal ve manav borcu kapatıldı. ABB’nin, mülkiyeti belediyeye ait işyerlerinden alınan kira bedelini iki ay süreyle ertelemesi, şefkat evlerini günlük dezenfekte programına alması ve çocuğu olan belediye personelini idari izne çıkarması da koronavirüs salgınına ilişkin alınan önlemler arasında öne çıktı.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, koronavirüse karşı mücadele sürecinde atılan adımlara ve iktidarın yerel yönetimlere karşı tavrına ilişkin soruları yanıtladı.

'ORTAK AKLA ÖNEM VERİYORUZ'
Ankara Büyükşehir Belediyesi, koronavirüse karşı tedbirleri kapsamında karar alırken nasıl bir yol izliyor?Yönetim anlayışımızdaki en önemli özelliklerden biri, dışarıya fikren açık, ortak akla önem veren bir yapı ile hareket etmemiz. Vatandaşlarımız, öğrenciler, yaşlılar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, Kent Konseyi’miz, bürokratlarımız fikirlerini bizim kanallarımıza rahatça iletebiliyor. Biz de hızla harekete geçiyoruz. Çünkü olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. İnsanlarımız bir yandan sağlığını korumaya çalışırken bir yandan da geçinmeye çalışıyor. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına hızla karar almak kadar hızla uygulamanın da öneminin farkındayız.

'MİLLETE HAVALE EDİYORUM'
İktidarın, koronavirüse karşı mücadele sürecinde yerel yönetimleri yalnız bıraktığını hatta daha ileri giderek engellediğini düşünüyor musunuz? Bağış kampanyasının engellenmesini ve kısıtlayıcı kararları nasıl değerlendiriyorsunuz?İlk günden beri şunu belirttim, bu siyasi bir konu değildir. Dünyayı sarsan bir salgın dönemi yaşıyoruz. Bizim eşgüdümlü, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmekten başka şansımız yok. Maalesef bu konuda daha çok kat etmemiz gereken mesafe var. Yaşananlara takılıp kalacak halimiz yok çünkü şu anda bizim buna ayıracak vaktimiz yok. Her gün yüzün üzerinde vatandaşımız pandemi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunlara vakti olanları milletimize havale ediyoruz. Biz önümüze bakacağız. Bir yandan hukuken hakkımızı aramaya devam edeceğiz ama bir yandan da yapacağımız hizmetlerden geri kalmayacağız.

'İYİLİK BULAŞICIDIR'
4 Nisan’da, “İyilik hastalıktan daha bulaşıcıdır” sloganıyla yeni bir kampanya çağrısında bulundunuz ve durumu olanların vatandaşların bakkal borcunu kapatması tavsiyesinde bulundunuz. Kaç kişi bu çağrıya kulak verdi, kaç vatandaşın borcu kapatıldı?
Net bir sayı veremeyiz ama bugüne kadar çevremizden binlerce fotoğraf geldi. Ama bu sadece bize ulaşan kesim... Ankara’nın dört bir yanında mahallelerden böyle haberler geliyor. Bir süre sonra bu kampanyanın tüm Türkiye’ye yayıldığını gördük. Her gün basında farklı bir ilden gelen, ‘Borç kapama’ haberi okuyoruz. Bu bize şunu gösteriyor: Birlik ve beraberlik içinde olmamız, tarih boyunca tüm zorlukları aşmamız da milletimizin hep en önemli özelliği olmuştur. Biz bu birlik ve beraberliği sağlarsak, aşamayacağımız hiçbir güçlük yok. Bu yüzden, Ankara’da ve Türkiye’de veresiye defteri borçlarını ödeyen herkese çok teşekkür ediyorum. İyiliğin hastalıktan daha bulaşıcı olduğunu bir kez daha görmüş olduk.
'PEK ÇOK İHALEYİ İPTAL ETTİK'
Koronavirüs nedeniyle çok sayıda insan işini kaybetti. Bu süreçte kaç ihtiyaç sahibi belediyeye başvurdu ve bunlara yönelik hangi çalışmalar yapıldı?
Belediyemizin zaten düzenli olarak önceden sosyal yardım yaptığı 165 bin ihtiyaç sahibi ailemiz vardı. Bu yardımlar aynen devam ediyor. Bunun dışında koronavirüs döneminde bugüne kadar yaklaşık 280 bin ihtiyaç sahibi bizlerden destek talebinde bulundu, 72 bin vatandaşımız ise işini ya da gelirini kaybettiğini belirterek bizlere başvurdu. Biz kimlik sorgulamalarını yapıp, uygun başvuruların tamamına desteğimizi iletiyoruz. Bu süreçte acil konular, toplum sağlığı ve gıda dışındaki tüm ihalelerimizi iptal ederek tüm kaynaklarımızı vatandaşlarımızın geçimine ayırdık. Bu şehirde kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız diye sözümüz vardı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK, ÖZGÜR ÖZEL’İ FİLİSTİN POLİTİKASI NEDENİYLE HEDEF ALDI

FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

MENZİLCİLERE HALKBANK'TAN FAİZ KIYAĞI İDDİASI!

TRABZON’DA KORKUNÇ CİNAYET: BOŞANMA AŞAMASINDAKİ EŞİNİ ÖLDÜRDÜ, BEKÇİYİ VURUP KAÇTI

HATAY’DA ARKA CAMI OLMAYAN ARAÇTAN DIŞARI SARKAN ÇOCUKLAR KAMERADA

BAKAN KURUM HATAY’DA: 11 İLDE 250 BİN KONUTU TESLİM ETTİK

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

DİYANET’TEN GİYİM VE ESTETİK UYARISI:“ÇAĞDAŞLIK DEĞİL İLKELLİK”

İBB SORUŞTURMASINDA BİR KEZ DAHA ‘TEK SIRA’ GÖRÜNTÜLER SERVİS EDİLDİ!

ELAZIĞ'DA MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

ERGÜN ATALAY, BEŞTEPE'DEN ÇIKAN TEKLİFİ AÇIKLADI…

İBB OPERASYONU: İETT GENEL MÜDÜRÜ VE ÇOK SAYIDA İSİM HAKİM KARŞISINDA

DENİZLİ'DE BİR POLİS AİLESİNİ KATLEDİP İNTİHAR ETTİ!

ERDOĞAN, FETÖ’DEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS ALAN MEHMET TUNÇ'UN CEZASINI KALDIRDI

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

İMAMOĞLU’NDAN KOBİ ÇAĞRISI: ÜRETİCİ DAYANACAK GÜÇTE DEĞİL

Yükleniyor


AHMET TÜRK'TEN 'GÖREVE İADE' SORUSUNA YANIT...

CHP BELEDİYELERİNE SORUŞTURMA DALGASI: KARALAR VE TUTDERE ADLİYEDE!

ZAFER PARTİSİ’NDE YOL AYRIMI: BARTU SORAL İBB DİRENİŞİNE KATILIYOR!

ERDOĞAN’DAN EKONOMİ VE SİYASET MESAJI“SAKİN SULARA GEÇİŞ ZAMAN ALACAK”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL'E ÇOK KRİTİK ÜÇ İSİMDEN DESTEK

KILIÇDAROĞLU’NA VEKİL DESTEĞİ BEKLENENDEN ÇOK AZ

  • Cumartesi 33.2 ° / 22 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2