KANUN AKP DÖNEMİNDE ÇIKTI

ABB ve İBB, İçişleri Bakanı Soylu’nun, belediyelerin açtığı bağış hesaplarının incelenmesine yönelik genelgesinin ardından bağış hesaplarının bloke edilmesini yargıya taşıdı. Hukukçu Günday, “AKP’nin çıkardığı Belediy

SİYASET 2.04.2020 11:49:09 0
KANUN AKP DÖNEMİNDE ÇIKTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla önceki gün yayımlanan ve yerel yönetimlerin koronavirüs salgını nedeniyle başlattığı yardım kampanyalarının incelenmesini öngören genelgenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bağış hesapları bloke edildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 94 bin 533 kişinin yardım için başvurduğunu açıklayarak “Kimse endişe etmesin, yardımlara devam edeceğiz” dedi.

İBB, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi hakkında Danıştay’da, valilik işlemi hakkında ise İstanbul İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma talepli olarak iptal davası açtı. Başvuruda, “5393 sayılı Kanun ve 5216 sayılı Kanun’un belediyelere bağış kabul etme yetkisi ve imtiyazı verdiği, 2860 sayılı Kanun’un 31’inci Maddesi’ne göre, belediyelerin 2860 Sayılı Kanun’a tabi olmadığı belirtildi. ABB de aynı gerekçelerle İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine itiraz ederek konuyu İdare Mahkemesine taşıdı.

BirGün’ün soruları üzerine İdare Hukukçusu Metin Günday da belediyelerin bağış hesabının bloke edilmesinin, “Tamamen hukuk dışı” olduğunu söyleyerek, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun yerel yönetimlere bağış toplama yetkisi veren maddesini okumamış mı?” diye sordu. Belediye Kanunu’nun 14’üncü Maddesi’ne göre, belediyelerin görev ve sorumluluklarının birinin de “Sosyal hizmet ve yardım” olduğunun altını çizen Günday, 15’inci maddenin ise yerel yönetimlere bağış toplama yetkisi verdiğini ifade etti.
KANUN AKP DÖNEMİNDE ÇIKTI
Belediyelere bağış toplama yetkisi veren kanunun AKP iktidarı döneminde çıkartıldığına dikkati çeken Günday, şunları söyledi:kanun-belediyelere-bagis-toplama-hakki-taniyor-soylu-kanunu-okumamis-mi-709479-1.
“Kanunun 38’inci maddesinde, ‘Belediye başkanının yetki ve görevlerinden biri de şartsız bağış kabul etmektir’ deniliyor. Bu kanun, ‘Eski Türkiye’ döneminde çıkarılan bir kanun değil, bizzat iktidarın çıkarttığı kanun… Belediyeler kamu tüzel kişilerdir. Belde sınırları içindeki hemşerilerine yardım etmek amacıyla bağış toplayabilir. Konya Büyükşehir ve Gaziantep Büyükşehir belediyeleri de bağış topluyor bu süreçte. Onlara yönelik bir şey yok.”
DERSTEN GEÇEMEZ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Yasaya uygun hareket ettim” diyerek Yardım Toplama Kanunu’nu kastettiğini ifade eden Günday, “Belediyeler bu konunun kapsamında değil. Bu yalnızca vakıfların ve derneklerin yardım toplama hakkını düzenleyen bir kanun” diye konuştu. Kararın bütünüyle yasaya aykırı olduğunu vurgulayan Günday, “İkinci sınıftaki bir hukuk öğrencisi, ‘İçişleri Bakanlığı, belediyelere yasa ile verilen yetkiyi ortadan kaldırabilir mi?’ sorusuna, Süleyman Soylu beyefendi gibi cevap verirse o dersten geçemez. Konu bu kadar açık ve net” ifadelerini kullandı.
İBB’DEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hukuk Müşavirliği, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a iptal davası açtı. Dilekçede, genelgenin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, “5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinde bağış kabul etmenin belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Aynı kanunun 59. Maddesinde de bağışlar belediyelerin gelirleri arasında gösterilmiştir. 5393 sayılı Kanunun 38. Maddesinde de şartsız bağış kabul etmek belediye başkanın görevleri arasında sayılmıştır” denildi. İBB Hukuk Müşavirliği, İstanbul Valiliği’nin, yayınlanan genelgeye dayanarak 31 Mart’ta aldığı kararla, İBB’nin 4 ayrı bankadaki yardım paralarının toplandığı hesapların dondurulması kararını da yargıya taşıdı.
‘ZORUNLU BAĞIŞ HARAÇTIR’
Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Bize Bize Yeteriz Türkiyem” bağış kampanyasına zorunlu katılım uygulandığına dikkati çekti. Gönüllü bağış kampanyasının, genelgelerle “zorunlu bağış”a döndüğünü söyleyen Altay, “Bunun adı korona vergisidir. Kamuda çalışanlara genelge yollayıp bu işi götürmek en hafif tabiriyle ayıptır. İtalya’ya gönderilen yardım kolilerini gördük ve aklıma ‘Sultanahmet’te dilenir, Ayasofya’da sadaka dağıtır’ özdeyişi geldi” dedi. Adıyaman Milli Eğitim Müdürü’nün ‘Paraları toplayın, ilgili hesap numaralarına yatırıldığına dair banka dekontunu getirin’ dediğini hatırlatan Altay, “BOTAŞ da kapsam dışı personelden 200, kapsam içi personelden 400 istiyor, bunun adı da haraçtır” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9173,33%1,05
  • DOLAR

    38,55% 0,28
  • EURO

    43,80% 0,57
  • GRAM ALTIN

    4044,57% 1,03
  • Ç. ALTIN

    6547,39% 0,99

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 200'ÜN ÜZERİNDE SUÇ DUYURUSU

HATAY’IN ULAŞIMINA DEV YATIRIM

İSKENDERUN BELEDİYESİNDEN ADLİYE KAVŞAĞINDA YOL GENİŞLETME VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMASI!

İSRAİL, SURİYE'DE CUMHURBAŞKANLIĞI YAKINLARINI VURDU

S&P'DEN TÜRKİYE İÇİN YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

NARİN GÜRAN CİNAYETİ DAVASI: 15 SANIK, ÜÇÜNCÜ KEZ HAKİM KARŞISINDA

ON BİNLER YASAKLARA VE YAĞIŞA RAĞMEN KADIKÖY'DE BULUŞTU

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE: 384 KİŞİ GÖZALTINDA

ANKARA'DA BİNLERCE YURTTAŞ, TANDOĞAN MEYDANI'NA YÜRÜDÜ…

YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU…

İMAMOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘TELEF’ SÖZLERİNE YANIT

ÖĞRENCİ KORTEJİNDE BİRLEŞELİM

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYENLERE MECİDİYEKÖY'DE SERT MÜDAHALE!

MENZİLCİLERE AİT ÇAKARLI ARAÇLA İLGİLİ ALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: "155 BİN 401 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMIŞTIR"

İSTANBUL'DA 1 MAYIS: KADIKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR! MİTİNGİNDE YENİ ADRES BAŞAKŞEHİR

İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN YÖNETİCİLERİ SERBEST BIRAKILDI

İSVEÇLİ GAZETECİ MEDİN'E ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ SUÇUNDAN CEZA

YILMAZ TUNÇ'TAN DEM PARTİ'YE YANIT…

EKREM İMAMOĞLU, ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SESLENDİ

1 MAYIS ÖNCESİ İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA OPERASYON: ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI!

TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATAN ÇAKARLI ARACI MENZİL LİDERİ DE KULLANIYOR

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

EKREM İMAMOĞLU'NUN GİTTİĞİ OTELİN MÜDÜRÜ VE 2 PERSONELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

İBB'YE OPERASYONU: 48 KİŞİNİN İFADESİ TAMAMLANDI

AYŞE BARIM İÇİN İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

'ABDULLAH BAHÇELİ' DEDİ, SOSYAL MEDYANIN DİLİNE DÜŞTÜ

AKP'DEN TÜSİAD'A BARIŞ ELÇİSİ

MELONİ'DEN ERDOĞANA 'GÖÇMEN' TEŞEKKÜRÜ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

Yükleniyor


BİR MİLLETVEKİLİ DAHA CHP'YE KATILDI

İDDİA: MUHARREM İNCE, CHP'YE KATILACAK

DAVUTOĞLU: HERKESE EL UZATIYORUM…

SAADET PARTİSİ'NDE KONGRE GÜNÜ: TEMEL KARAMOLLAOĞLU KOLTUĞUNU DEVREDECEK

CHP'NİN 81 İL BAŞKANINDAN ORTAK 'KURULTAY' AÇIKLAMASI!

ÖZGÜR ÖZEL: CHP'DE KİMSE BİRBİRİNE LAF YETİŞTİRMEYECEK

  • Cuma 23.5 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.9 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50