SGK VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ŞOK SUÇLAMA

112 Acil Yardım Sistemi'nin yazılımı üzerinden SGK ve İçişleri Bakanlığı yetkililerine rüşvet verildiği ortaya çıktı.

GÜNDEM 10.10.2022 15:47:00 0
SGK VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ŞOK SUÇLAMA

Türkiye'de son günlerde büyük bir rüşvet skandalı patlak verdi. Rüşvet skandalı dış basından yansıyan haberlerle Türkiye'ye uzandı.

Olayı Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, bugünkü "Kötülüğün içerisinden geçiyoruz" başlıklı yazısında anlattı.

Murat Ağırel'in yazısı şöyle:

"112 Acil Yardım Sistemi'nin yazılımı üzerinden dönen dolaplarda SGK ve İçişleri Bakanlığı yetkililerine milyonlarca dolarlık rüşvetler verilmiş.

Üstelik rüşveti veren Oracle adlı şirket de,verdiği rüşveti kabul etmiş.

Bu konuyla ilgili hazırlanan resmî inceleme raporunu inceledim.

Anlatayım...

Adı: Securities and Exchange Commission

Yani SEC...

Bu terimin Türkçesi ise "Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu" olarak biliniyor. SEC, ABD'deki menkul kıymetleri ve borsayı denetlemekle görevli olan resmî bir kurum.

ORACLE FİRMASI 

1934 senesinde kurulmuş federal bir kurum. Bu federal kurum, menkul değerlerin ve benzeri yatırım ürünlerinin satışını ve ticaretini düzenlemektedir.

Bu kurum federal menkul kıymet yasasını uygulayan, yasaya uygun olmayan durumlar için dava açabilen bir kurum.

Adını sıklıkla duyuyoruz. Duymamızın sebebi ise ABD merkezli şirketlerin başka ülkelerde faaliyetleri esnasında verdiği rüşvetler.

E dolayısı ile rüşvet verilen kişiler Türkiye'de olunca biz ancak duyuyoruz...

Ve yine duyduk!

Bu sefer Oracle adlı yazılım firması ile duyduk. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yazılım devi Oracle hakkında "Yurtdışı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası"nı ihlal ettiği gerekçesiyle yürüttüğü soruşturmanın neticelendiğini duyurdu.

Oracle'nin, Türkiye, BAE ve Hindistan'daki şubelerinin, veri tabanını satmaya yönelik olarak ilgili yöneticilere vermek için örtülü ödenek kullandığı ortaya çıktı. Firma ABD'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) bu yolsuzluk suçlamalarını kapatmak için ceza ödedi.

2016-2019 yılları arasında bu ülkelerde iş karşılığı rüşvet vermek maksadıyla özel fonlar oluşturdu.
Firma ile yapılan görüşmelerde firma rüşvet verdiğini kabul edip 23 milyon dolar cezayı da kabul etmiş.

DENETÇİLER ONAYLADI 

Rapordan devam edelim...

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Oracle kuruluşları belirli rüşvet havuzundaki parayı artırmak için sahte pazarlama talepleri oluşturdu ve bu ülkelerdeki Oracle kuruluşlarının denetçileri de bunu onayladı.

Oracle Türkiye yetkilileri burada biriken paraları, tamamen şirket politikasına aykırı olarak son kullanıcılara rüşvet vermek, seyahat masraflarını karşılamak için kullandı.

Havuz, kumbara, gibi isimler verilen bu fondaki para, yabancı yetkililer dahil bir çok kişinin seyahat masraflarında kullanıldı. Oracle firması kendi teknoloji konferansı dahil olmak üzere, Los Angeles ve Napa Vadisi gibi yerlere aileleri ve çocukları ile yapılan seyahatler ödendi.

Oracle Türkiye yetkilileri ve ülkenin yöneticileri de bu yaşananları biliyordu ve göz yumdu. Bu şemaların nasıl uygulandığı düşünülünce; Oracle, bu rüşvet çarkının boyutu ve kapsamının kayıtlarından yoksun.

Mayıs 2018 yılında Oracle Türkiye ile İçişleri Bakanlığı 112 Acil Çağrı Hattı'nın sistemi için anlaşmaya vardı. Oracle Türkiye satış temsilcisi yetkilileri, etik olmayan bir şekilde Kaliforniya'ya 1 haftalık bir gezi planladı.

Gezinin parası muhtemelen bu bahsettiğimiz havuzdan ödendi. 4 yetkili Oracle genel merkezinde üst düzey bir Oracle yetkilisi ile sadece 15-20 dakikalık bir toplantı yaptı.

Geri kalan günlerde İçişleri Bakanlığı yetkilileri bir hafta boyunca Los Angeles ve Napa Vadisi'nde ağırlandı. Tema Parkı gibi yerler gezdirildi. 31 Mayıs'ta ise Oracle Türkiye, 112 Acil Hattı için büyük bir sipariş aldı.

İçişleri Bakanlığı yetkililerinin seyahat masrafları çok fazla olduğu için, Oracle Türkiye yetkilileri genel merkezden alışılmadık bir indirim talep etme ihtiyacı duydular. Gerekçe olarak ise İçişleri Bakanlığı'nın bütçesinin düşük olduğunu ve diğer firmalarla rekabet edebilmek adına bu indirimin gerekli olduğu gösterildi. Oracle genel merkezi bunu kabul etti ve indirim yapıldı. Halbuki İçişleri Bakanlığı'nın 112 için talebi zaten Oracle ürünü olması idi ve başla bir rakip de yoktu.

112 projesini yürüten aynı Türkiye satış temsilcisi SGK yetkililerine de nakit rüşvet verdi.

Satış temsilcisinin tuttuğu elektronik bir tablo, anlaşma yapılmadan önce 6 ay boyunca her indirim talebinden ne kadar marj elde edebileceğini hesap ediyordu.

TOPLANTININ ADI VAR 

Anlaşmadan 3 ay önce bir SGK yetkilisi ve satış temsilcisi bir araya geldi. Toplantının adı "Büyük düşünenler buluşuyor" idi.

Bak bak bak...

Türkiye Oracle yetkilisi, SGK anlaşmasındaki rüşvetleri finanse edebilmek için yine ciddi indirim talep etti. Çok yoğun bir satış olduğunu, diğer firmalarla rekabet edilmesi gerektiğini söyledi. Genel merkez yine onayladı. Daha sonra SGK ihale kayıtları gösterdi ki zaten ihale şartnamesi Oracle ürünlerini gerektiriyordu. Para rüşvet havuzundaki parayı artırmak için kullanıldı.

2017 yılında aynı Türkiye satış temsilcisi, bu kez yetkili satıcıları kullanarak rüşvet düzeni oluşturdu. SGK için veri tabanı altyapısı oluşturmak için olan siparişte yine genel merkez tarafından ciddi bir indirim yapıldı.

1,1 milyon dolar gibi para söz konusuyken sadece küçük bir kısmı yazılım gibi meşru ürünler için harcandı."

Anahtar Kelimeler: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’ SUÇLAMA
  • BIST 100

    11000,26%6,06
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,59% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4887,31% 0,06
  • Ç. ALTIN

    7888,34% 0,00

MAHKEMENİN KURULTAY KARARI BARIŞ YARKADAŞ'I KIZDIRDI

CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

BUTLAN DAVASI BAŞLADI: CHP’DEN GENEL MERKEZ ÖNÜNDEN HODRİ MEYDAN!

SİYASET MAHKEMEDE, EKONOMİ BEKLEMEDE! KRİTİK DAVA PİYASALARI SALLAYABİLİR

HİKMET ÇETİN'DEN GÜNDEMİ SARSACAK İDDİA!

KURULTAY DAVASI ÖNCESİ İMAMOĞLU’NDAN SERT MESAJ

A MİLLİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

125 BİN DEĞİL, MİLYONLAR! DEMOKRASİ İÇİN TANDOĞAN’DA BİRLEŞTİLER”

CHP GENÇLİK KOLLARI POLİS BARİKATLARINI YIKTI

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

AY-YILDIZLI ZAFER: 12 DEV ADAM AVRUPA FİNALİNDE!

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BAŞKAN HASAN MUTLU GÖZALTINDA!

“SEYDİŞEHİR'DE OYUMUZU GERİ VER” SLOGANLARIYLA BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM

ROZETİ BİZZAT ERDOĞAN TAKACAK: CHP’DEN İSTİFA EDEN GÜRZEL, AKP’YE GEÇİYOR

DEVLET BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZ 2028'DE DE DEVAM ETMELİ

İMAMOĞLU: BU İDDİANAMEYİ SEÇİMDE KENDİSİNİ YENECEĞİMİ BİLEN KİŞİ YAZDIRDI

CHP’Lİ GENÇLER NÖBETTE: 3 BİN GAZ MASKESİYLE GENEL MERKEZ SAVUNMASI

2017’DEKİ ‘MÜHÜRSÜZ OY’ TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ! REFERANDUM GAYRİMEŞRUDUR!

Yükleniyor


CHP’DEN KURULTAY DAVASI YORUMU: BU DAVALARI AÇANLAR CHP’Lİ DEĞİL

CAN HOLDİNG SORUŞTURMASI: KENAN TEKDAĞ SERBEST BIRAKILDI; 4 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNİN SENARİSTİ MERVE GÖNTEM GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN, CİHATÇI HTŞ LİDERİ COLANİ İLE DOHA’DA GÖRÜŞTÜ!

AKSARAY’DA SKANDAL: AMELİYATTA YANLIŞ KAN VERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ!

CHP KURULTAYI DAVASINDA ARA KARAR!

  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.2 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0