SES'TEN EK ÖDEMELERE 'KOMİK MİKTARLAR'…

SES

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlık emekçilerinin ek ödemelerinin tavandan yapılacağı açıklamasını “komik” diye değerlendiren SES, en düşük sağlık emekçisi maaşının 7 bin 300 lira olmasını istedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağık Bakanı Fahrettin Koca’nın döner sermayelerinin tavandan ödeneceği açıklamasını “komik” olarak değerlendirdi. SES konu hakkında yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Ekonomik kriz bahanesiyle ödenmeyen veya 35 lira gibi komik rakamlarla ödenen döner sermaye ek ücretlerinin 3 ay boyunca tavandan yapılacağını duyurdu. Bu açıklamayla hem sağlık emekçileri arasında yersiz bir beklenti yaratılmakta hem de toplumun gözünde sağlık emekçilerinin talepleri karşılanmış gibi gösterilmektedir.'
 ‘REEL ANLAMINDA KAYDA DEĞER DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK’
“Döner sermaye ek ödemeleri şu haliyle özellikle hekim dışı sağlık emekçileri için ya hiç yoktur ya da komik miktarlardadır, ödemelerin tavandan yapılması meslekler arasındaki farkı kapatmayacağı gibi reelde alınan ücret anlamında da kayda değer bir değişikliğe sebep olmayacaktır.”
‘TAŞERON İŞÇİLER DE YARARLANMALI’
Sağlık emekçilerinin en düşük maaşının 7 bin 300 lira olması gerektiğinin altını çizen SES, taleplerini şöyle sıraladı:
- Döner sermaye ile ilgili kısmi ve geçici düzeltmeden diğer tüm sağlık emekçileriyle aynı risklere maruz kalan taşeron çalışanlar yararlanmalı.
- Sağlık emekçilerinin bu dönem en can yakıcı en acil talebi döner sermaye miktarları üzerinde tuhaf oynamalar değil koruyucu malzeme eksiğinin giderilmeli.
- Toplu taşıma araçların ücretsiz olması sağlık emekçilerin temel hakkıdır. Bu durum sorunu çözmüyor. En riskli grup olan sağlık emekçileri için ve toplumun geneli için sağlık emekçileri toplu taşıma kullanması yerine sadece sağlık emekçilerinin kullanımında olacak ve dezenfektasyonu Bakanlık tarafından denetim altına alınacak ücretsiz ve yeterli sayıda servisler sağlanmalıdır.