VARİS TEDAVİSİ

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İsmail Körk;Varis, bacak toplar damarlarının genişlemesi, belirginleşmesi, kıvrıntılı hale gelmesidir.

SAĞLIK 6.03.2020 15:30:07 0
VARİS TEDAVİSİ

Uzun süre ayakta kaldıktan sonra özellikle akşamları bacaklarda ağrı, yorgunluk, ağırlık hissi, kaşıntı ve gece krampları görülmesi, ayak bileklerinde şişkinlik, kılcal damar oluşumları, cilt altı kanamalar, ileri dönemde ayak bileğinin iç tarafının koyu renk değişikliği, ciltte pullanma ve çatlaklar sonrasında da zor iyileşen yaralar varisin belirtileridir. 

Örümcek ağı varisleri, retriküler varisleri ve büyük toplardamar varisleri olmak üzere; üç tip varis vardır. Örümcek ağı varisleri; 1 milimetre veya daha küçük, genellikle kırmızı renkte, özellikle ayak bileği çevresinde yerleşimli örümcek ağına benzer varislerdir. Retriküler varisler; ciltten hafif kabarın mavi, yeşil, mor renkli 3-4 milimetrelik varislerdir. Büyük toplardamar varisleri ise; bacağın iç yüzeyinde ve diz altında, bacak arasında 4 milimetreden daha büyük ciltten kabarık varislerdir. Ayakta uzun süre durmakla, dolgunlukları artar. Yatılıp bacağı yukarı doğru kaldırınca kaybolur.
Varis; genelde ailesel yatkınlık, birden fazla doğum yapmak, aşırı kilo, meslek hastalığı (kuaför, öğretmen, fırıncı, cerrah gibi uzun süre ayakta kalanlarda), önceden derin toplardamar tıkanıklığı yaşayan hastalarda görülmektedir. Varisin tanısı için muayene yeterlidir. Muayeneye ek olarak ise, hekimin hastalık oluşturan damar yapısını net değerlendirebilmesi ve tedavi şekline (medikal tedavi veya lazer, cerrahi vb.) karar verebilmesi için, altın standart ‘Renkli Doppler USG’ değerlendirmesi yapılır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Tedavi, varis tipine göre değişir. Örümcek ağı (telenjeaktazi) varisler için; termokogülasyon, lazer ve skloraterapi, retikülervarsiler için skloraterapi; mini cerrahi, damar içi lazer uygulaması ve köpük skloraterapi uygulanabilir.
Skloraterapi; ince bir iğne yardımıyla, damar iç yüzeyinde hasar oluşarak kapanmasını sağlayan damar içi enjeksiyonudur. Damar ilaçla doldurulduktan sonra özel bir bandaj veya varis çorabı ile 3 gün kapalı tutulur. Mini cerrahi tedavi; yaklaşık yarım santimetre kalınlığındaki varisler, 3-4 milimetrelik küçük kesi ile bir kanca yardımıyla çıkarılır ve dikiş gerektirmez. Cerrahi tedavi ise, büyük damar varislerinde uygulanır. Damar ultrasonografi, yüzeysel toplardamarda yetmezlik saptanan hastalarda uygulanır. Kasık bölgesinde yaklaşık 3 santimetrelik, diz bölgesinde yaklaşık 1-1,5 santimetrelik kesi ile venöz yetmezliği olan yüzeysel damarların çıkarılması amaçlanır. Ameliyat, yaklaşık yarım saat sürer. Genel anestezi veya spinal anestezi ile yapılabilir. Özel bir bandajla bacak sarılarak bacak kapatılır. Bir gece hastanede yatırılır. 8 gün sonra dikişleri alınır ve yatak istirahati gerektirmez.
Damar içi lazer uygulamasında; bir iğne yardımıyla diz bölgesinden damar için girilerek, kasığa kadar iletilen lazer cihazı ile damar yakılır. Bu yakılan damar çerçevesinde ve altında başka genişlemiş damar parçaları varsa bunlar küçük kesilerle çıkarılır. Kasık bölgesinde kesi olmaması büyük avantajdır. Radyofrekans yönteminde; yine diz bölgesinden hastalanmış varis damarına girilerek, ısı enerjisi ile damarın yok edilmesidir. Konforlu olması, kesi olmadan yapılması ve yüksek başarı oranları ile tercih edilen bir tedavi yöntemidir. 

VARİSLER TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Ağrı, huzursuz bacak hissi, kaşıntı, gece krampları nedeni ile yaşam kalitesinde bozulma, ileri derecede genişlemiş varislerin neden olabileceği kanamalar, genişlemiş damarlarda oluşabilecek pıhtılarla ortaya çıkan damarların iltihaplı hastalıkları, damar tıkanmaları, ileri dönemlerde özellikle ayak bileğinin iç tarafında oluşabilecek çok zor iyileşen yaralar tedavi olmamış hastalarda görülen durumlardır. Son olarak, herhangi bir ilaç kullanarak varis oluşumlarını önlemek mümkün değildir. Hekimimizin yazdığı ilaçlar, varise bağlı şikâyetlerin bir miktar azalmasına yardımcı olur. Piyasada satılan, bitkisel ilaçların, krem ve benzeri ürünlerin etkileri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Varisten korunmak ve ilerlemesini önlemek için uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi; hekimin önereceği müdahale yöntemi ve medikal tedavi ve önerilerine ek olarak varis çorabı kullanmaktır. Uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak, hamilelikte özel varis çorabının kullanılması, düzenli yürüyüş yapmak, kilo almamak, sıcaktan kaçınmak gibi önlemler, varisten korunmada yarar sağlar.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10372,04%-0,10
  • DOLAR

    41,32% 0,08
  • EURO

    48,48% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4843,95% 0,33
  • Ç. ALTIN

    7896,98% 0,73

A MİLLİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

125 BİN DEĞİL, MİLYONLAR! DEMOKRASİ İÇİN TANDOĞAN’DA BİRLEŞTİLER”

CHP GENÇLİK KOLLARI POLİS BARİKATLARINI YIKTI

KIRKLARELİ VALİSİ UĞUR TURHAN ERDOĞAN'I YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI: SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

KOMŞUSUNDAN AKP’YE GEÇEN BAŞKANVEKİLİ’NE ŞOK TEPKİ: HAKARET VE TÜKÜRÜK!

ÖZGÜR ÖZEL: "SES KAYDINDA 'OYU BİZE VER' DİYEN KİŞİ BUGÜN AK PARTİ'YE GEÇTİ"

İMAMOĞLU'NUN MAHKEME GÖRÜNTÜLERİNE SORUŞTURMA

"DİPLOMA DAVASI"NDA AVUKAT PEHLİVAN'IN TALEBİ REDDEDİLDİ: 76 BARODAN ORTAK TEPKİ

ÖZGÜR ÇELİK: “SANDIKTA KAYBEDEMEDİKLERİNİ ŞANTAJLA ALMAK İSTİYORLAR”

“ZELENSKİ İMAMOĞLU” İDDİASI! KÜLÜNK’TEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

MANSUR YAVAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: “KULİS AYLANLARINA ARTIK YETER!”

AY-YILDIZLI ZAFER: 12 DEV ADAM AVRUPA FİNALİNDE!

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BAŞKAN HASAN MUTLU GÖZALTINDA!

“SEYDİŞEHİR'DE OYUMUZU GERİ VER” SLOGANLARIYLA BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM

ROZETİ BİZZAT ERDOĞAN TAKACAK: CHP’DEN İSTİFA EDEN GÜRZEL, AKP’YE GEÇİYOR

DEVLET BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZ 2028'DE DE DEVAM ETMELİ

İMAMOĞLU: BU İDDİANAMEYİ SEÇİMDE KENDİSİNİ YENECEĞİMİ BİLEN KİŞİ YAZDIRDI

CHP’Lİ GENÇLER NÖBETTE: 3 BİN GAZ MASKESİYLE GENEL MERKEZ SAVUNMASI

2017’DEKİ ‘MÜHÜRSÜZ OY’ TARTIŞMASI YENİDEN ALEVLENDİ! REFERANDUM GAYRİMEŞRUDUR!

“CHP’DEN SEÇİLDİ, AKP’YE GEÇTİ: USTAOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA!”

ÖZEL’DEN DAVA ÖNCESİ UYARI: CHP’Yİ YARGI ELİYLE DİZAYN ETTİRMEYİZ!

CHP HATAY MİLLETVEKİLİ SERVET MULLAOĞLU’NDAN SERT AÇIKLAMA: “CHP TESLİM ALINAMAZ!”

KAYYUM GERGİNLİĞİ: BERKAY GEZGİN YAKA PAÇA DIŞARI ATILDI!

ÖZEL'DEN BAHÇELİ VE ERDOĞAN'A 'SOKAK' YANITI!

“KURULTAY DAVASI ÖNCESİ KILIÇDAROĞLU KONUŞMADI: SIRTINI DÖNÜP GİTTİ

KONYA’DA BEKLENMEDİK GELİŞME: CHP VE YRP’Lİ BAŞKANLAR AKP’YE GEÇTİ

OPERASYON SONRASI HABERTÜRK’TEN İLK MESAJ: AKIŞ BOZULMAYACAK

ABLUKA ALTINDAKİ CHP İL BİNASI'NDA HAREKETLİ DAKİKALAR: 'KAYYUM'DAN ÖNCE ONLAR GİTTİ

CHP İSTANBUL KONGRESİ ESASTAN RET ALDI, KAYYUM DİRENİŞTE

CHP İSTANBUL KAYYUMUNA ESASTAN RET:KAYYUMUN YETKİSİ SONA ERDİ

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

  • Pazartesi 33.3 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Salı 30.4 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 32.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Trabzonspor 4 3 0 1 3 10
3.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
4.Göztepe 4 2 0 2 5 8
5.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
6.Fenerbahçe 3 2 0 1 4 7
7.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
8.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
9.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
10.Gazişehir Gaziantep 4 2 2 0 -4 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
14.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
15.Kayserispor 3 0 1 2 -4 2
16.Kocaelispor 4 0 3 1 -4 1
17.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0